Yavru kedilerin, kendi başına yaşayabilecek duruma gelene kadar anneleri ile kalmaları ve anne sütü ile beslenmeleri gerekmektedir. Fakat yavrular, anneleri yaşamını yitirdiği ya da terk edildikleri için yalnız kalabilirler. Bu anlamda sokakta yavru bir kedi görürseniz sahiplenerek bakımını üstlenebilirsiniz. Ancak onu eve götürmeden önce etrafı kontrol etmeli ve annesinin yakınlarda olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Eğer yavru kedi temizse ve karnı şiş ise bunlar annesinin ona baktığını gösterir. Yavru bakımsız görünüyor ve ağlama benzeri sesler çıkarıyorsa muhtemelen annesi tarafından terk edilmiştir. Bu durumda sizin bakımınıza ihtiyaç duyar. Ancak yavru kedi bakımı yetişkin kedilerin bakımından daha zahmetlidir. Özellikle beslenmeleri konusunda hassas davranmak ve doğru besinler ile beslenmelerini sağlamak gerekir. Peki, yavru kediler ne yer? Yavru kedilerin beslenmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
Yavru Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Yavru kedilerin en az 1 ay boyunca anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütü, sağlıklı bir yetişkin olabilmeleri adına oldukça önemli bir besindir. Fakat annesiz kalmış bir yavru kedi sahiplendiyseniz ya da anne kedinin sütü yeterli gelmediği için yavru yeterince beslenemiyorsa bu durumda onu anne sütüne eşdeğer gıdalar ile beslemelisiniz. Unutmayın ki, yavru kedi beslenmesi için inek, keçi ya da koyun gibi hayvanların sütü uygun değildir. Çünkü bu sütler yavruların beslenmesi için gerekli besinleri yeterli miktarda içermezler. Ayrıca ishal gibi sindirim sistemi sorunları yaşamalarına da neden olabilirler. Bu doğrultuda yavru kedinizi yaşamının ilk günlerinde özel olarak formüle edilmiş yavru kedi süt tozu ile beslemenizde fayda bulunmaktadır.
● 0-3 Haftalık Yavru Kedilerin Beslenmesi
Yeni doğmuş yavru kedi bakımı özen ister. Bu nedenle minik dostunuza bebeğiniz gibi yaklaşmalı ve beslenmesi için yeterli hassasiyeti göstermelisiniz. Daha önce de değindiğimiz gibi kedi annesini ememiyorsa özel süt tozu ile beslemelisiniz. Ancak süt tozu ile beslerken aynı zamanda bir biberon setine de ihtiyacınız olacaktır. Kedi biberonu ve süt tozunu temin ettiyseniz süt tozunu tavsiye edilen oranlara uygun olarak hazırlayıp yavruya içirebilirsiniz. Bu sırada biberonu 45 derece açı ile tutmalı ve asla sıkmamalısınız. Yavru sütü kendisi çekmelidir. Aksi halde şişeyi sıkacak olursanız sütün akciğerlerine kaçmasına sebep olabilirsiniz. Eğer böyle bir durum gelişirse yavruyu baş aşağı tutmalı ve göğüs bölgesine hafifçe masaj yapmalısınız. Buna rağmen minik dostunuz mama yemiyorsa vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız.
İlginizi çekebilir: Yavru Kedi Maması
Bunların yanı sıra kedinizi 1 haftalık olana kadar 2-3 saatte bir, 2 haftalık olduğunda 4-6 saatte bir ve 3 haftalık olduğunda ise 6-8 saatte bir beslemelisiniz. Ayrıca süt tozu gaz yapabilir. Bu durumda karnına yapacağınız hafif dairesel parmak ucu masajı ile mide gazını çıkarmayı deneyebilirsiniz.

● 4-8 Haftalık Yavru Kedilerin Beslenmesi
Kedilerin 3 ve 4. haftalarda süt dişleri çıkmaya başlar ve bununla birlikte annelerinin sütü de azalır. Bu nedenle de yavaş yavaş ek gıdaya geçmek gerekir. Fakat yavru kedi beslenmesi için tercih edilecek ek gıdalar tüm ihtiyaçlarını karşılar nitelikte olmalıdır. Çünkü besin değeri düşük gıdalar ile beslenmeleri durumunda enerji eksikliği ya da bağışıklık sistemi zayıflığı gibi sorunlar ile karşılaşabilir. Kediler, sütten kesilme döneminde katı mamaya ilgi göstermeye başlarlar. Bu nedenle yavru kediniz için kolayca yiyebileceği mama tanelerine sahip bir yavru kedi maması satın alabilirsiniz. Ancak kuru mamayı vermeden önce daha kolay çiğneyebilmesi için hafifçe ıslatabilirsiniz.
Yavru kedilerin kuru mamaya geçiş dönemi için tercih edilen mamanın mutlaka yavru kediler için özel olarak formüle edilmiş olması gerekir. Çünkü yetişkin kedi mamaları yavruların ihtiyacı olan besin değerlerini içermezler.
● 2-4 Aylık Yavru Kedilerin Beslenmesi
Bu dönemde kedilerin kas kütlesi gelişmeye ve kemik yapıları güçlenmeye devam eder. Buna paralel olarak enerji ihtiyaçları da artar. 16 haftalık olana kadar enerji ihtiyaçları önemini korur. Bu nedenle bu süreçte doğru beslenme alışkanlıklarını sürdürün. Mamasını sakin bir ortamda yemesini sağlayarak stres yaşamasının önüne geçin. Ayrıca kediler 4-5. aylarda süt dişlerini döker ve ömür boyu kullanacakları dişlerini çıkarırlar. Bu nedenle minik dostunuz kuru kedi maması tüketimini azaltabilir.
● 4-12 Aylık Yavru Kedilerin Beslenmesi
Özellikle 4. aydan sonra yavru kedi beslenmesi için kullanılan mamanın hangi miktarda verileceğine çok dikkat edilmelidir. Çünkü kediler insanlar gibi gün içerisinde 2-3 kez değil daha sık beslenirler. Bu yüzden mama kabı günlük ihtiyacı kadar sürekli olarak dolu olmalıdır. Fakat bu beslenme şekli her kedi için uygun olmayabilir. Özellikle obur bir yavru kediniz varsa mama kabının sürekli dolu olması obeziteye yakalanmasına neden olabilir. Kedilerde obezite tıpkı insanlarda olduğu gibi çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bu nedenle kedinizin beslenmesi için kaliteli bir yavru kedi maması kullanmalı ve paketinin arkasında önerilen günlük miktarlara uymalısınız.
İlginizi çekebilir: Online Pet Shop Ürünleri
Küçük tüylü dostunuz bir yaşını doldurmaya yaklaştığında ise değişen ihtiyaçlarına uygun olan yetişkin mamasına geçmelisiniz. Fakat yavru kediniz mama değişikliklerine karşı çok hassastır. Bu nedenle yetişkin mamasına geçiş sürecinde ona destek olmalısınız.

Yetişkin Kedi Mamasına Geçişte Nelere Dikkat Edilmeli?
Yavru kediniz 12 aylık olduğunda artık yetişkin kedi mamasını denemeye hazırdır. Ancak ani mama değişiminden kesinlikle kaçınmalıdır. Çünkü kedilerde ani mama değişimi sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle yavru kedi beslenmesi için daha önce kullandığınız mamanın içeriğine benzer bir mama seçerek değişimi mümkün olduğunca bir haftalık sürece yaymalısınız. Mama değişimi sürecinde eski mamasının içine yeni mamasını düzenli olarak artırarak ekleyebilirsiniz. Böylece kedi mama değişimini fark etmez ve herhangi bir sorun yaşamadan mama değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer minik dostunuzu yeni mamasına bir türlü alıştıramadıysanız ya da mama değişimi nedeniyle ishal ve kusma gibi sorunlar yaşıyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.
Yavru Kedilere Kuru Mama Dışında Ne Verilebilir?
Yavru kedinizin beslenmesini çeşitlendirmek istiyorsanız haftada bir kez yaş yavru kedi maması verebilirsiniz. Ancak yaş mamayı fazla vermeniz sindirim problemlerine yol açabileceği gibi kuru mamasını yemeyi reddetmesine de neden olabilir. Ayrıca minik dostunuz ile oyunlar oynarken ona ödül maması da verebilirsiniz. Fakat ödül mamasının yavru kediler için uygun olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Konserve Kedi Maması
Yavru Kedilere Verilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
İnek, koyun ve keçi sütünün yavru kediler için zararlı olduğuna daha önce değinmiştik. Bunun yanı sıra yavru kedi beslenmesi için ev yemeği de kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü kediler insanların rahatlıkla sindirdiği birçok besini sindiremezler. Bu nedenle sürekli aynı mama ile beslediğiniz için üzülüp sırf çeşit olması için yavru kediniz ile yemeğinizi paylaşmamalısınız.
Yavru Kedilere Ne Kadar Su Verilmeli?
Yavru kedilerin de tıpkı yetişkin kediler gibi su içmeye ihtiyaçları vardır. Bunun için yavru kedinize günde en az iki kez taze su vermelisiniz. Kedinizin düzenli olarak su içmesi, sindirim sisteminin düzene girmesini sağlayacaktır.
Kedilerde Pireden Nasıl Kurtulunur? konulu yazımız da ilginizi çekebilir.