Yavru doğduktan sonra bir yaşına kadar geçen dönem, yetişkin dönemlerinde sağlıklı olmalarının temellerini atıldığı en önemli dönemdir. Bu dönemde kedilerin ihtiyaç duyduğu besin oranlarının alınması ve gelişimlerinin tam ve eksiksiz olması ancak doğru kedi maması kullanımı ile sağlanır.
Yavru kedi maması seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu mamanın temel besin ihtiyaçlarını tam ve dengeli olarak karşılayabileceği kaliteli bir mama olmasıdır. Yavru kedilerin büyüme evresinde enerji gereksinimleri, yetişkin kedilere göre daha fazladır. Kediler doğduktan 6-8 hafta içerisinde anne sütü ile beslenmeyi bırakır ve normal beslenme evresine geçer. Hızlı geliştikleri bu dönemde yavru kedilerin gün içerisinde sıklıkla beslenmesi gerekir. Bununla beraber yavru kediler için her durumda taze ve temiz su bulundurulmalıdır.
Yavru Kedi Beslemede İpuçları
- Yavru kediler boyutlarına göre oldukça iştahlıdır. Yavru kedilerin gelişim hızı insanlara göre çok daha hızlıdır. Yavru kedilerin düzenli aralıkları yavru kedi maması ile beslenmesi gerekir.
- Doğduktan sonra kediler ilk 4–6 hafta ihtiyacı olan gıdaları anne sütünden alır. Ancak henüz sütten kesilme dönemine erişmemiş, annesiz öksüz yavru kediler için üretilen yavru kedi sütlerini kullanabilirsiniz. Çok küçük yavruların bu özel yavru sütü ile biberon ile beslenmesi gerekir.
- Kediler 4 aylık olduktan sonra gün içerisinde 3-4 öğün beslenebilir. 6 aylıktan sonra ise öğün sayısını düşürmelisiniz. Bir yaşını dolduran kediler de öğün sayısı ikiye düşürülerek yetişkin kedi maması yemeye başlayabilir.
- Mama kaplarının mutlaka temiz tutulması gerekir.
- Yavru kedilerinizi yeni bir mamaya alıştıracaksınız, bu geçişi aşamalı yapmalısınız. Ani mama değişikliği sindirim sistemini rahatsız edebilir. Her öğünde az miktarlarda eski mamasına katarak ve zamanla bu miktarı artırarak kedinizi bu mamaya alıştıra bilirsiniz.
- Yavru kedilere inek sütü verilmemelidir, çünkü yavrunun sindirim sistemi inek sütüne uygun değildir ve sindiremez.
- Yavru kedilerin sindirim sistemi hassastır ve kendi yediğiniz yemekleri vermekten kaçınmalısınız.
Kedi Beslenmesi
Ev içerisinde yavru kedi mamaları ve içme suyunun her zaman temiz olması gerekir. Yemek yerken suyun kirlenmemesi için kaplar arasında mesafe bırakabilirsiniz. Yavru kedilerde sindirim problemlerine neden olacak ani kedi maması değişikliklerinden sakınmalısınız. Eğer yavruyu kuru mamaya geçiş döneminde aldıysanız ve beslendiği bir kedi maması var ise eve alışma dönemindeki ilk günlerde aynı mamayı vermeniz tavsiye edilir. Başka bir mamaya ani şekilde geçiş ishale neden olabileceği gibi, kedi üzerinde strese neden olabilir ve yemeyi reddedebilir.
Yavru Kedi Beslenmesi
Yavru kedinize hiçbir zaman yemek masasından yemek vermemelisiniz. Bu alışkanlık haline gelebilir ve kediniz normalde yediği kedi mamasını yemeyi reddedebilir. Sağlıksız beslenmenin yanı sıra bunu sürekli yapmanız durumunda masadan yemek çalmak gibi kötü alışkanlıklar da edinebilir. Kediniz için seçeceğiniz mama, büyüme döneminde ihtiyacı olan dengeli besinleri içermelidir. Yavrunuzun yaşına ve bu yaş dönemindeki ihtiyacına göre uygun mama ve yeterli miktar verilmesi gerekir. Büyüme dönemi kediler için son derece önemlidir. Bu dönem ileri yaş dönemlerinde sağlığı ciddi şekilde etkiler. Kedinizin ırkı, özel ihtiyaçları ve sindirim yapıları göz önüne alınarak mama seçilmelidir. Doğru seçilecek mama kedinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilir. Yavrunun büyümesinde en hızlı dönem dört ile beşinci aylarda görülür. Büyümeyi etkileyen faktörler değişim göstermekle birlikte, en önemli faktör beslenmedir ve bu dönem doğru besinlerin alınması bakımından en önemli dönemdir. Yavru kedi konserve mamaları ucuz fiyat araştırması yapmadan önce doğru ürüne karar vermeniz gerekir. Sağlıklı gelişmeleri için mama seçimi son derece önemlidir. Mama seçimi konusunda doğru kararı verebilmek için yeterli bilgi sahibi değilseniz veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz.
İlginizi çekerse : Hamile Kedi Beslenmesi Ve Hamile Kedi Bakımı