Yavru kedi beslenmesi vücut ihtiyaçlarının farklılığı ve sindirim sisteminin bu yeni tür beslenme düzenine uyum sağlaması açısından önemlidir. Tüm yeni doğan canlılarda olduğu gibi, henüz dış etkenlere karşı oldukça savunmasız olan bu minik canlı için beslenme, vücut direnci ve dayanıklılık açısından ayrı bir önem taşır. Kısacası yavruların bağışıklık siteminin gelişmediği erken dönmelerde iyi bir beslenme yavrunun hayatta kalma şansını artırır.
Yavru Kedi Ne Yer?
Annesinin yanında olan yavruların 1,5 – 2 aylığa kadar anne sütü ile beslenmesi en doğru olanıdır. Ancak kimi zaman anne yavruları beslemek istemeyebilir veya istemeden de olsa anne ve yavrular bir zorunluluk nedeniyle ayrı kalabilir. Bu durumda yavrular en azından 1,5 aylık olana kadar anne sütüne eş değer olan yavru kedi süt tozu ile beslenmelidir. Yavru kedi süt tozu adından da anlaşılacağı gibi toz halinde satılmaktadır. Su ile karıştırılarak hazırlanan bu ek besin ile yavruyu beslemek için bir yavru kedi biberonu da almanız gerekecektir.
Yavru kedi süt tozu besin değerleri kontrol edilerek alınmalı. Protein, kalsiyum, mineral ve vitamin değerleri dengeli olmalı ve kalitesinden şüphe duyulmayacak bir ürün olmalıdır. Özetle gerek annesiz kalmış öksüz bir kedi beslemek gerekse anne sütünün yetmediği durumlarda anneye destek olabilmek için mutlaka yavru kedi süt tozu tercih edilmelidir. Yavru kedinin süt tozunu reddetmemesi için protein ve yağ değeri yüksek bir süt tozu seçimi faydalı sonuç verebilir. Hazır ambalajlı sütler veya açık sütler bu iş için kesinlikle uygun değildir. Elbette yavru kedi için süt tozu almaya uygun bir nokta da değilseniz ve gerçekten başka bir çareniz yoksa inek sütünü sulandırarak kullanmayı deneyebilirsiniz.
Yavru Kedi İçin Süt Tozu Hazırlamak ve Kedi Biberonu Kullanımı
Yavru kedi için seçeceğiniz besin değerleri yüksek kaliteli bir süt tozu ve uygun boyutta bir kedi biberonu aldıktan sonra en önemli konu yavrunun bu süt tozunu beğenmesidir. Henüz yavruda olsa kediler her zaman seçicidir. Almış olduğunuz süt tozunun paketi üzerinde bulunan kullanma talimatlarını dikkatle okumalı ve bu talimatlara uyarak kedi süt tozunu hazırlamalısınız. Çünkü kedi süt tozu çeşitlerinin her biri farklı besin değerlerinde olabilir ve dolayısıyla kullanılacak miktarlarda değişiklik gösterebilir.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli detay suyun sıcaklığıdır. Süt tozunun su içinde en iyi şekilde erimesi için sıcak su kullanmalısınız. Lütfen Dikkat! kaynar değil, sadece sıcak su olmalıdır. Kaynadıktan sonra biraz beklemiş ve soğumuş su idealdir. Süt tozunun iyi erimesi önemlidir.
Kedi biberonu içerisinde su ile süt tozunu iyice çalkalayıp karıştırdıktan sonra sıcaklığın yavru için uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Tıpkı bebek beslenmesinde olduğu gibi yavru kedi beslenmesinde de sıcaklık kontrolü bileğin iç kısmına birkaç damla süt tozu karışımı damlatılarak yapılır. Asla ve asla gereğinden daha sıcak bir mama ile beslemeyin. Vücut ısında olması ideal olanıdır. Yavru kedi beslenmesinde temel ilke az az ve sık sık beslemektir. Bu nedenle 2 – 3 saat ara ile yavru kediyi beslemelisiniz. Beslenme sırasında bir seferlik beslenme miktarı 15 – 20 ml üzerine çıkmamalıdır.
Yavru kedi beslendikten sonra kalan kısım buzdolabında muhafaza edilebilir. Tekrar kullanmadan önce benmari usulü ile ısıtılıp ve uygun sıcaklığa geldikten sonra tekrar kullanılmalıdır.
Yavru Kedi Süt İçer mi?
Hemen hemen hepimiz kediler sütü sever diye biliriz ve kediye süt verdiğimizde faydalı bir şey yaptığımızı sanırız. Evet, aslında kedilerin sütü sevmesi doğrudur ama sütün kedilere faydalı olduğu kısmı pek doğru değildir. Çünkü küçük yada büyük fark etmez, kediler sütü sindiremez. Kedilerin sindirim sisteminde sütün içinde bulunan laktozu parçalayan enzim yoktur. Bu nedenle laktoz parçalanmaz ve sindirilebilen yararlı şekle dönüşmez. Üstelik bazı kedilerde ishale neden olabilir. İshal yetişkin bir kedi için çok sorun olmayabilir ancak yavru bir kedi için büyük bir sorun olabilir. Çünkü ishalle birlikte su ve mineral kaybı çok fazla olacağından, minik bir yavrunun bu durumu tolere edebilmesi her zaman mümkün olmayabilir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi yavru kedi beslenmesi sırasında, süt önemli bir zorunluluk olmadıkça verilmemelidir. Ama vermek zorundaysanız mutlaka sulandırarak kullanmalısınız. Eğer imkan varsa laktozsuz süt veya yağsız sütleri tercih etmelisiniz.
Yavru Kedi Maması Ne Zaman Verilebilir?
İster anne sütü, isterse süt tozu ile beslensin 1,5 aylık olduktan sonra yavru kedi artık yavru kedi maması ile beslenebilir hale gelmiş demektir. Ancak henüz 1,5 aylık bir kedi yavrusunun dişleri tam olarak çıkmamıştır. Bu nedenle de başlangıçta yavru kedi konservesi ile veya ıslatılarak yumuşatılmış kuru kedi maması ile beslemek daha uygun olur. Yavru kediler iki aylık olduktan sonra ihtiyaçları oldukça artar, hızlı büyürler ve 1 ay içerisinde doğdukları vücut ağırlığının neredeyse 5 – 6 katına erişirler. Bu da yavru kedi beslenmesinin bu sürede ne kadar büyük önem taşıdığının en büyük göstergesidir.
Başlangıçta konserve kedi mamasına alışan yavru daha sonra kuru mamayı reddedebilir. fakat kuru yavru kedi mamaları bir yavrunun gelişiminde önem taşıyan mineraller, vitamin ve diğer pek çok ek besinler ile dengelenerek hazırlandığı için özellikle tercih edilmeli ve kuru mama yemesinde ısrarcı olunmalıdır. Bu amaçla yavru kedinizi, sütten kesilme döneminde iken yavru kedi konservesi veya su ile yumuşatarak kuru mama yedirmeye başlar ve lezzetine alıştığı bu kuru mama miktarını kademeli olarak artırırsanız, kuru mamaya geçişiniz daha kolay olacaktır.
Lütfen Unutmayın! Kuru yavru kedi mamasına geçiş, yavrunun dişlerinin çıkması ile yapılabilir.
İyi Yavru Kedi Maması Nasıl Olmalı?
Hızlı büyüme = Fazla ihtiyaç, eğer yavru kedi beslenmesi konusuna bu formül ile bakarsak, yavru kedi mamalarının, her gün artan vücut ihtiyaçlarını tam ve dengeli olarak karşılaması gerektiğini söylemek doğru ve yerinde olacaktır.
Yavru kedi mamasının dengeli olması ne demek ? diye sorabilirsiniz. Dengeli beslenme, dengeli içerik, dengeli mama deyimleri sık duyulan cümlelerdir. Elbette kelime karşılığı ile aynıdır “ne çok, ne az” anlamındadır. Doğru yavru kedi beslenmesi için seçeceğiniz yavru mamasının içeriğinin, ihtiyaç duyulan protein, yağ, mineral, aminoasitler ve vitaminleri karşılayacak yeterlilikte olması gerekir. İhtiyaçtan fazlası veya oranların birbiri ile dengesizliği yavru kedide gelişme bozukluklarına yol açacağından bu konuya dikkat edilmeli ve özellikle yavru kedi maması seçiminde veteriner hekimden tavsiye alınmalıdır.
İlginizi çekebilir: Kedi bakımı nasıl yapılır
İlginizi çekebilir: Köpek bakımı nasıl yapılır