Yavru Kedi Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar:

Bu yazımızda size yavru kedi bakımı ile ilgili bir takım önemli bilgileri aktarmak istiyoruz. Genel olarak kedi bakımı, köpek bakımına göre çok daha kolay görünse de kedilerin davranış alışkanlıkları kimi zaman bu konuda bazı zorlukların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle henüz yavru iken bazı alışkanlıkları kazandırmak hem sizin hem de kedinizin rahat etmesini sağlayacaktır.

Yavru Kedi Bakımında Evdeki İlk Gün

Yavru bir kedinin annesinden ayrılma yaşı yaklaşık 2 ay civarıdır. Onu ilk aldığınızda, annesi ve kardeşlerinden ayrılıp, yeni bir ortama geldiğinde çok korkmuş ve ürkmüş olabilir. Bu nedenle eve getirdiğinizde gidip herhangi bir köşeye saklanıp dışarı çıkmak istemeyebilir. Lütfen ,onu saklandığı yerden çıkarmak için gereksiz yere zorlayıp çekiştirmeyin. Çünkü bu onu daha da korkutup ortaya çıkmasına engel olabilir. Sabırlı olun ve onunla yumuşak bir sesle nazikçe konuşun. Bir oyuncak veya ip benzeri bir cisim bulun ve onun görebileceği bir noktada hareket ettirin. Hemen hemen tüm kediler çok meraklı ve oyuncu oldukları için büyük ihtimalle dışarı çıkacak ve oynamaya başlayacaktır. Çok agresif bir yavru kedi olmadığı sürece bir kaç gün içinde size ve çevresine kolaylıkla alışacaktır. Yemek ve oyun yavru bir kedinin kalbini kazanmak için en iyi iki araçtır.

Yavru kedinizin ilk etapta ihtiyacı olacak kedi malzemeleri;

Yavru kedi maması; ilk ihtiyaç duyulacak kedi malzemelerinden birisidir. Lütfen, herhangi bir yavru kedi maması değil, kaliteli bir yavru kedi maması alın. Aradaki fark hem sağlık hem de kaliteli bir yaşam açısından düşündüğünüzden çok daha fazladır.

Kedi tuvalet kabı ve kumu; Yavru kediniz için önemli bir diğer ihtiyaç ise içine girebileceği yükseklikte bir kum kabı almanızdır. Bunun için özellikle yavru kediler için üretilmiş tuvalet kapları piyasada mevcuttur. Yavru kedi bakımı sırasında kedi kumu seçerken ilk etapta doğal kumlardan herhangi birini seçebilirsiniz. Eğer kediniz kumu veya tuvalet kabını beğenmediyse kullanmayacak ve sağda solda bulduğu, kendince uygun köşeleri tercih edecektir. Gerekirse kum ve tuvalet kabı değişikliği yaparak bu sorunu önleyebilirsiniz. Zaten zaman içinde birbirinizi, ama daha çok siz onu anlamaya başladığınızda her şey yoluna girecektir.

Kedi yatağı veya yuvası; kedinizin dinlenmesi gerektiğinde kendini güvende hissedebileceği bir alan ihtiyacı olacaktır. Bunun için mümkünse tamamen kapalı bir yuva temin ederseniz kediniz büyük olasılık bayıla bayıla kullanacaktır. Ama yine de hemen kullanmazsa kendinizi üzmeyin. Kısa zaman sonra kullanmaya başlayacaktır.

Tırmalama tahtası; olmazsa olmaz eşyalardan birisidir. Eğer bir tırmalama tahtanız yoksa, evinizdeki koltuk, kanepe veya yırtılıp sökülebilir her şey tehlike altında demektir. Çünkü kedinizin tırmanma ve tırmalama ihtiyacını karşılamak için bir tırmalama tahtasına ihtiyacı vardır.

Kedi oyuncakları; kedi ve oyun birbirinden ayrı düşünülebilecek kavramlar değildir. Bir oyuncak fare ile kediniz tüm günü oynayarak geçirebilir. Bu nedenle hem kendini oyalayabileceği oyuncaklar hem de sizinle oynayarak aranızdaki bağı güçlendireceğiniz oyuncaklar gereklidir. Bu amaçla lazer kedi oyuncakları, kedi oltası veya catnip emdirilmiş oyuncak fareler veya küçük toplar alabilirsiniz.

Kedi tarağı veya fırçaları; yavru bir kediyi küçükken fırçalanmaya alıştırmak nispeten daha kolaydır. Bu nedenle henüz küçükken fırçalamaya başlarsanız ilerde daha rahat edersiniz. Çünkü kediler fırçalanmaktan genelde hoşlanmazlar.

Kedi taşıma çantası; kedinizi aldıktan hemen sonra ilk veteriner ziyareti sırasında kullanmanız gereken eşyalardan birisidir. Veteriner hekim ziyaretinde, lütfen kedinizi kucağınızda veya arabanın içinde serbest bırakarak taşımayı düşünmeyin. Herhangi bir nedenle korkup elinizden kaçabilir veya arabada serbest dolaşırken gaz veya fren pedallarının altına girip hem kendini hem de sizi tehlikeye atabilir. Sağlam ve kaliteli bir taşıma çantası alırsanız, kedinizin tüm yaşamı boyunca kullanabilirsiniz.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Bir kedinin aldığı ilk eğitim tuvalet eğitimidir. Ama hemen gözünüz korkmasın. Bir kediye tuvalet eğitimi vermek sadece bir kaç saat sürer. İçgüdüsel olarak, yattığı yere tuvaletini yapmayı sevmeyen kedilere, tuvaletini yapacağı uygun yeri belirlemeniz ve bunu kedinize göstermeniz yeterli olur. İçine kolaylıkla girip çıkacağı ve eşelenmesine yetecek büyüklükte bir kum kabı seçmeniz, işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Kedilerin tuvalet eğitiminde çoğunlukla size kalan, düzenli olarak atıkları toplayıp atmaktır. Kediler fazlasıyla titiz olduklarından mutlaka tuvalet temizliğine dikkat edilmelidir.

Nadir de olsa bazen bu konuda çeşitli problemler yaşamanız mümkündür. Yavru kedi, kedi kumu veya tuvalet kabını beğenmeyebilir veya kendi istediği bir yere yapmayı tercih edebilir. Kediniz kuytu yerleri seçiyor ve oralara tuvaletini yapıyorsa onun mizacından kaynaklanan bu sorunu, ona kapalı bir kedi tuvaleti seçerek çözümleyebilirsiniz.

yavru kedi bakımı ve dikkat edilmesi gerekenler
Yavru kedi sahibi olduğunuzda düzgün ve iyi bir bakım için bazı kedi malzemelerine de ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunlar arasında kaliteli bir kedi maması, kedi taşıma çantası, kedi tuvalet kabı, kedi kumu ve kedi tırmalama tahtası gibi ürünler sayılabilir.

Yavru Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı

Yavru kedi bakımı sırasında belki de en önemli konu beslenme konusudur. Kedinizin tüm yaşamı boyunca sağlıklı bir kedi olarak yaşayabilmesinin temelleri bu yaşlarda atılır. Yavru kediler 2 aylıktan itibaren rahatlıkla kuru kedi maması yiyebilir hale gelirler. Vereceğiniz mama için mutlaka veteriner hekiminizle konuşun ve tavsiyesini almaya çalışın. Gelişim dönemindeki yavru kedilerin vücut ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir mama seçerek düzenli olarak kullanmalısınız. Kediler seçici olmanın yanı sıra yemek konusunda maymun iştahlı da olduklarından çok çabuk sıkılabilirler. Bu nedenle bu davranışı teşvik etmemek için gereksiz yere mama değişikliği yapılmamalıdır.

Kaliteli yavru kedi maması kullanmak gelecekteki bir takım rahatsızlıkları önlediği gibi, kedilerin günlük olarak ihtiyaç duyduğu bir çok vitamini de karşılayacaktır. Yaklaşık 7 veya 8 yaş civarındaki kedilerde neredeyse % 70 oranında görülen böbrek sorunları ve bir çok kedi de görülen idrar taşı problemleri kötü mama kullanımına bağlı olarak daha da artmaktadır. Bu sorunlardan muzdarip hastaların hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli bakım ve tedavi masrafları ise çok daha fazla olabilir. Bu nedenle ucuz kedi maması kullanmak diğer yönleri ile hem size hem de kedinize çok pahalıya patlayabilir.

Kuru mamalar kedinizi daha fazla su içmeye teşvik eder. Zaten çok su içmeyen hatta içmemek için neredeyse direnen kediler için taze temiz içme suyunu her zaman hazırda tutmalısınız. Bir de su temiz değil diye sudan uzaklaşmasın çünkü su içmediğinde yan etkileri gerçekten kötü olabilir. Her şeye rağmen su içme konusunda hala ayak diretiyorsa hafta da 2 veya 3 kez konserve mama verebilirsiniz. Konserve mamada ki su, kedinizin su açığını gidermek konusunda işe yarayabilir.

Yavru Kedi Tüy Bakımı ve Fırçalama

İster yavru kedi bakımı isterse yetişkin kedi bakımı olsun tüy dökme konusunda ikisi arasında bir fark yoktur. Kediler normal şartlarda mevsimsel olarak yılda en az 2 kez ölü tüylerini değiştirirler. Ancak bu ölü tüylerden sizin yardımınız olmadan kurtulmaları çok uzun zaman alabilir. Bu yüzden uygun bir fırça edinip kedinizi düzenli olarak fırçalamalısınız. Ancak kediler fırçalanmayı pek sevmediklerinden, buna kolay yoldan izin vermelerini beklememek gerekir. İşte bu nedenle özellikle kediniz yavru iken fırçalamaya alıştırmanız çok önemlidir. Yavru kedinizi alışıncaya kadar sabırla ve yumuşak hareketlerle fırçalamaya çalışın. Aşırı tepki verdiğinde üstüne gitmeyin ve sakinleşmesini bekleyin. Her seferinde bir kaç fırça hareketi ile yavaş yavaş alıştırmayı deneyin.

Yavru kedi tüy bakımı için kedinizi fırçalamaya alıştırdığınız da sabah akşam düzenli olarak fırçalamaya çalışmak çok önemlidir. Özellikle uzun tüylü kedilerde daha da önemli olan fırçalama işlemi kedinizin tüy sağlığının yanı sıra tüy yumakları nedeniyle oluşabilecek sindirim sistemi sorunlarının da önüne geçecektir. Tabi evinizin temiz kalması da başka bir artı olacaktır.

Yavru kedi tüy bakımı için gerekli olan kedi fırçası seçimi konusunda veteriner hekiminize danışmanız faydalı olabilir. Ancak genel bir öneride bulunmamız gerekirse uzun tüylü kediler için tel fırçalar, kısa tüylü kediler için ise eldiven tarzı fırçalar yeterli olabilir. Bunların dışında kedi tüy bakımı için kullanılabilecek çok daha spesifik pek çok çeşit tüy bakım ürünü bulunmaktadır. Kedi tarak ve fırçaları kullanarak yapılacak tüy bakımı işlemleri özellikle uzun tüylü kediler için hafta da en az 3-4 kez düzenli olarak uygulanmalıdır. Ayrıca yavru kedi tüyü fırçalama işlemleri 5-10 dakikadan daha fazla olmamalıdır. Kısa tüylü kediler için ise haftada bir fırçalama genellikle yeterlidir.

Günlük rutin fırçalamalar sırasında kedinizin rutin kontrollerini yapmayı da ihmal etmeyin. Kulaklarının içini, derisindeki değişiklikleri, gözlerini, diş ve diş etlerini olabildiğince dikkatli bir şekilde kontrol edin. Olası problemler veya size yanlış gelen durumlarda mutlaka Veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.

yavru kedi bakımı
Kedinizi henüz yavru iken bir takım uygulamalara alıştırmaya çalışmalısınız. Örneğin tırnak kesimi, banyo yaptırma, kedi fırçası ve tarağı kullanarak tüy bakımı yapılması bunlar arasında sayılabilir.

Yavru Kedi de Banyo

Normalde kediler fazlasıyla titiz ve temiz oldukları için zaten sürekli kendilerini yalayarak temizlerler. Bu yüzden köpekler gibi sıklıkla yıkanmaya (medikal sorunlar olmadığı sürece) ihtiyaç duymazlar. Ayrıca gereksiz yere onları sık sık yıkamak, temizlenme alışkanlıklarını yok edebilir. Ayrıca kedilerde yıkanma, kedilerin tepkileri ve karakterleri yüzünden köpeklerdeki gibi kolay bir işlem olmadığından kediniz üzerinde travmatik etkiler bırakabilir. Üstelik sert tepkileri yıkama işlemine engel olacağından her iki tarafında zarar görmemesi için, yıkamanın sakinleştirici etkisi altında yapılması gerekir. Bu nedenle yavru kediniz için çok elzem bir durum olmadığı sürece yıkama yapılmaması doğru olur.

Eğer zorunlu bir yıkama gerekiyorsa bunu kesinlikle zor kullanarak yapmayın. Mümkün olduğu kadar yumuşak sesle konuşun ve nazik davranın. Tamamen dolu bir küvet içine kedinizi koymaya çalışmayın. Kedinizin vücudunun yarısına ya da karnına değecek kadar su yüksekliği yeterlidir. Şampuan olarak mutlaka kediler için üretilmiş bir kedi şampuanı kullanın ve kedinizi çok iyi durulayın.

Yavru Kedilerde Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır

Yavru kedilerin uzayan tırnaklarının kesilmesi de önemli yavru kedi bakımı işlemleri arasında yer almaktadır. Kediler tırnaklarının kısa kalması için uygun buldukları materyalleri tırmalarlar. Yavru kedilerin tırnaklarını küçük yaştayken kesmeye alıştırabilirseniz, ileride bu konuda çok daha faydalı sonuçlar elde edebilirsiniz. Kedi tırnak makasları kullanarak yavru kedinizin uzayan ve hem ona hem de size zarar veren tırnaklarını dikkatli bir şekilde kesebilirsiniz.

Eğer yavru kedinizin tırnaklarını kesme konusunda kendinize güvenemiyorsanız ya da tereddütleriniz varsa size en yakın veterinere giderek yardım alabilirsiniz. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi kedinizin kendi başına tırnaklarını törpüleme ihtiyacını karşılayabileceği tırmalama tahtası çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Yavru Kedi de Diş Değişimi

Yavru bir kedi yaklaşık 3,5 aylık olduktan sonra diş değiştirmeye başlar. Dökülen süt dişlerinin yerine çıkan dişler hayat boyu kalıcı olacak olan dişlerdir. Genellikle 6-8 aylık olana kadar süt dişlerinin tamamı kalıcı dişlerle yer değiştirir. Çoğu zaman dökülen dişleri fark etmek pek mümkün değildir. Zaten dökülen dişlerin yerine çok kısa bir zamanda yenileri geldiği için, ağız içindeki boşluklar çok fazla dikkat çekmez. Sadece bu dönemde kedinizin bazen ateşli, bazen iştahsız, bazen de yemeğini ağzından düşürme gibi belirtiler göstermesi belki dikkatinizi çekebilir.

Kedilerde dökülmeyen diş sorunu pek fazla yaşanmaz. Bu sorun genellikle daha sık olarak köpeklerde görülmektedir. Yine de kedinizde yerine yeni diş geldiği halde eski dişin düşmediğini fark ederseniz bir kaç ay daha bekleyin. Eski diş yine de düşmezse veteriner hekiminizden yardım isteyebilirsiniz.

Yavru Kedi bakımı ve Veterinere İlk Ziyaret

Kedinizi aldığınız gün ya da ertesi günü ilk fırsatta belirleyeceğiniz bir veteriner hekime götürüp genel bir kontrolden geçirmeniz ve sağlık durumu hakkında bilgi almanız önemlidir. Bilindiği gibi yavrularda bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden hastalığa yakalanma riskleri de o oranda fazladır. Bazıları ölümcül olan bu hastalıklara karşı zamanında yapılacak bir kontrol üzücü şeyler yaşama olasılığını azaltacaktır.

Veteriner hekiminiz muayene sırasında kedinizin kulaklarını, gözlerini, burnunu, ağzını, dişlerini, derisini ve ateşini kontrol edecek ve herhangi bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışacaktır. Kedinizin kemik gelişimi, vücut büyüklüğü, kilosunun uygun olup olmadığı, hangi mamayı yemesi gerektiği, beslenme düzeni ve yemesi gereken mama miktarı gibi konularda sizi bilgilendirecektir. Diğer ihtiyaçlarınız (mama kabı, oyuncak, fırça gibi) konusunda da size yol gösterici olacaktır.

Yavru kedi bakımı sırasında önemli olan diğer bir nokta da, yavru kedilerde ihmali halinde ciddi sorunlara yol açabilen parazitlerin varlığıdır. Kancalı kurtlar ve şerit parazitler gibi birkaç değişik bağırsak paraziti türü yavru kedinizin bedeninden beslenir. Bu parazitler, anne karnındayken anneden yavruya geçebildiği gibi, kaldıkları ortamdaki hijyen koşullarının kötü olması sonucunda da yavruya geçmiş olabilirler. Karın bölgesinde şişlik, kötü ağız kokusu, kötü kokulu gaz çıkarma, kaşıntı, ishal ve ateş gibi belirtilere neden olurlar. Bu nedenle yavru kedinin dışkısından alınacak küçük bir parçanın incelenmesi sonucunda eğer varsa parazitin varlığı tespit edilebilir. Bu taktirde gerekli tedavi düzenlenmeli ve bu parazitlerin, erken yaştaki yavrunun gelişiminde meydana getirebilecekleri olumsuz etkiler ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle yavru kedinin dışkısı, formu, kıvamı ve kokusu gibi özellikler yönünden incelenmeli ve görülen değişiklikler veteriner hekime bildirilmelidir.

Yavru kedi bakımı her ne kadar çok zor olmasa da özellikle ilk günlerde davranışlarını, etrafına karşı ilgisini, oyunculuğunu, yemeğini yiyip yemediğini, sağlık durumunda bir değişiklik (ishal, kusma gibi) olup olmadığını dikkatli bir şekilde gözlemlemelisiniz. Çünkü bazı hastalıkların belirtileri hemen görülmeyebilir. Bu tip hastalıklar eğer bir semptom görülmüyorsa tespiti zordur ve veteriner hekiminiz tarafından da kolaylıkla tespit edilemeyebilir. Bu yüzden yavru kedinizi iyi gözlemlemeli ve yavru kedinizin durumunda oluşabilecek değişikliklerde veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Yavru Kedi Bakımında Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Konular

  • Evlerde hepimizin severek bakıp yetiştirdiği bazı bitkiler kediler için zehirli olabilmektedir. Kedinizin bu tür bitkileri kemirme veya yeme eğilimi varsa ona göre tedbirinizi almalısınız.
  • Kediler olağanüstü cambazdır. Genellikle evdeki kırılacak eşyaların arasında inanılmaz bir hız ve zarafetle yürür ama etrafa zarar vermezler. Ancak onların da ara sıra sakar olanlarına rastlanmaktadır. Eğer kediniz eşyalarınızı kırıp dökmeye başladıysa, onu sakar olarak kabul edip ve kırılabilir değerli eşyalarınızı kapalı bir dolaba kaldırmayı düşünebilirsiniz.
  • Hep kedi ile köpeğin birbirine düşman olduğu düşünülür. Aslında her ikisi de doğuştan birbirine düşman değildirler. Bugün sokakta bir çok kedi ve köpek birlikte yaşamakta ve aynı yemeği paylaşmaktadır. Sadece ilk başta kedi, köpekle karşılaştığında içgüdüsel olarak korkabilir. Ancak köpekten bir zarar gelmeyeceğinden emin olduğunda o da dostça davranır.
  • Bugün bir çok evde kedi ve köpek birlikte yaşamaktadır. Kedi ve köpek evde birlikte yaşayacaksa ikisinin de yavru olarak alınması en iyisidir. Eğer evde yetişkin bir köpek varsa, kedi seçimi yapılırken bilhassa yavru bir kedi olmasına özen gösterilmelidir.

Kedilerde Anoreksi (İştah Kaybı) ve Nedenleri konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: