Köpeklerin yaşam süresini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler arasında genetik yapı, bakım ve beslenmelerine gösterilen özen, egzersiz kalitesi ve sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılıp yapılmaması da yer alır. Ancak genel olarak küçük ırk köpeklerin ortalama yaşam süresi 13-15 yıl kadardır. Büyük ırkların yaşam süresi ise küçük ırklara göre daha kısadır. (10-11 yıl). Uzmanlara göre büyük köpek ırkları 6, küçük köpek ırkları ise 9-10 yaşına geldiklerinde yaşlılık belirtileri göstermeye başlamaktadır. Köpeklerde yaşlılık ile birlikte davranışsal ve fiziksel birtakım değişiklikler görülmeye başlar. Sahibi olarak size düşen ise köpeğinizdeki yaşlanma belirtilerini dikkate almak ve yaşlılığın etkilerini daha az acı verecek şekilde yaşamasını sağlamaktır. Peki, köpeklerde yaşlılık belirtileri nelerdir? Yaşlı köpek bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
Köpeğinizin Yaşlandığına Dair Belirtiler
Köpeklerin yaşlanmaları ile beraber kilo almaya olan eğilimleri de artar. Kas kütlesi kaybedip yağ depolamaları, hareketliliklerini etkiler ve daha az enerji harcamaya başlarlar. Sonuç olarak ise kilo alırlar. Bu dönemde köpeğin hareket etmesine engel olacak herhangi bir ağrısı varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Köpeklerde yaşlılık belirtileri arasında diş problemleri de yer alır. Yetersiz diş bakımı ve sürekli yaş mama tüketimi gibi nedenlerle oluşan diş plağı, diş eti iltihabına ve enfeksiyonlara neden olur. En nihayetinde ise köpek diş kaybı yaşar.
Köpeklerin yaşlılık döneminde tüyleri griye döner, refleksleri ve kasları zayıflar. Görme, duyma ve koku kaybı yaşarlar. Ayrıca yaşlanan bir köpeğin bağışıklık sistemi de zayıflar. Yani hastalıklara ve enfeksiyonlara açık hale gelirler.

Yaşlı Köpek Bakımı ile İlgili İpuçları
Yaşlanan köpekler, iyi bir bakım ve ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlenmiş bir diyet ile yaşamlarına sağlıklı ve mutlu bir şekilde devam edebilirler. Bu nedenle yaşlı köpeğinize nasıl bakacağınız ve değişen ihtiyaçları ile nasıl ilgileneceğiniz konusunda bilinçlenmeniz oldukça önemlidir. Sahibi olarak evcil dostunuz için bu hassas dönemde yapabilecekleriniz ise kısaca aşağıdaki gibidir.
● İhtiyaçlarına Uygun Olarak Beslenmesine ve Su Tüketimine Dikkat Edin!
Yaşlı köpek bakımı ile ilgili önemli konulardan birisi beslenmedir. Köpeklerin beslenme ihtiyaçları her yaşta aynı değildir. Yaşlılık döneminde ise az karbonhidratlı ve protein ağırlıklı olarak beslenmeleri gerekir. Karbonhidrat, vücudun temel enerji kaynağıdır ancak yaşlı köpeklere ölçülü miktarda verilmelidir. Aksi halde aşırı kilo almalarına ve obeziteye yakalanmalarına neden olunabilir. Köpeklerde obezite ise başta hipertansiyon ve diyabet olmak üzere pek çok hastalığa yol açar. Bu nedenle yaşlı köpeğinizin tükettiği mamadaki karbonhidrat miktarına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Yaşlı köpek beslenmesi yüksek miktarda protein içerecek şekilde düzenlenmelidir. Köpekler yaşlılık dönemlerinde kas kaybı yaşarlar. Protein ise kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur ve hareket kabiliyetlerini korur. Yine ilerleyen yaş ile birlikte köpeklerde bunama da görülebilir. Zamanla bilişsel yeteneklerini kaybeder ve verilen komutları algılamakta zorluk çekmeye başlarlar. Eğer köpeğinizde bu belirtileri görüyor ya da bu tarz olumsuzluklar ile karşılaşmasını önlemek istiyorsanız vücuttaki C vitamini dengesini sağlamalısınız. Çünkü C vitamini, yaşlı köpeklerin ihtiyaç duyduğu besinlerdendir. Güçlü ve doğal bir antioksidan olarak hücresel yaşlanmayı yavaşlatır, beynin dejenerasyonunu ise geciktirir.
Yaşlı köpeğinizin diyetine mutlaka yağları da dahil etmelisiniz. Çünkü yağ, enerji kaynağıdır ve çeşitli hormonları içerir. Ancak yağlardan kasıt, Omega-3 ve Omega-6 gibi doymamış yağlardır. Bu yağlar; kalp dostudur ve antioksidan özelliği taşırlar. Ayrıca köpeğinizin dengeli beslenmesi için yaşlı köpek mamaları arasından uygun bir seçim yapabilirsiniz. Çünkü bu mamalar yaşlı köpeklerin beslenme ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanan, doğru besin oranlarına sahip gıdalardır.
İlginizi çekebilir: Yaşlı Köpek Mamaları
Son olarak köpekler yaşlandıkça daha az su içmeye başlarlar. Yaşlı dostunuzda böyle bir durum fark edecek olursanız mamasının içine et suyu ilave edebilirsiniz. Ayrıca bunun yerine yaş köpek maması da tercih edebilirsiniz.

● 6 Ayda Bir Kez Check-Up Yaptırın!
Köpekler yaşlandıkça yaptırılan check-uplar daha da fazla önem kazanır. Bu nedenle yaşlı köpeklerin her 6 ayda bir kez genel sağlık kontrolünden geçmeleri önerilir. Veteriner hekimler, fiziksel muayenenin yanı sıra kan ve idrar testlerine de başvurabilirler. Rutin kontroller sırasında yapılacak tetkikler, hastalıkların erken teşhis ve tedavisi bakımından büyük önem taşımaktadır.
● Köpeğinize Egzersiz Yaptırmayı Atlamayın!
Yaşlı köpek bakımı ile ilgili göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu ise egzersizdir. Köpeğinizin yaşlılığın etkisi ile daha az hareket ettiğini ve daha az oyun oynamak istediğini fark etmiş olabilirsiniz. Ancak aşırı kilo almaması ve genel sağlığı için tıpkı önceki dönemlerde olduğu gibi egzersiz yapması gerektiğini unutmamalısınız. Yaşlı köpeğiniz hareket etmeye karşı isteksiz olacağı için vücudunun kaldırabileceği oranda egzersiz yaptırmanız oldukça önemlidir. Bu anlamda günlük 30 dakikalık kısa yürüyüşler yeterli olacaktır.
● Ağız ve Diş Bakımını Aksatmayın!
Bu dönemde köpeğinizin ağız ve diş sağlığına her zamankinden daha fazla özen göstermeniz gerekir. Çünkü dişleri zaman içerisinde mukavemet gücünü kaybederek kırılgan bir hal alabilir. Yine diş çürükleri ve diş eti problemleri ile karşılaşabilir. Bu nedenle köpeğinizin dişlerini düzenli olarak uygun bir köpek diş fırçası ve köpek diş macunu ile fırçalamalısınız. Yine düzenli ağız ve diş muayenesi yaptırmanız da oldukça önemlidir.
● Yaşayabileceği Kazalara Karşı Önlem Alın!
Köpekler yaşlandıkça eklem problemleri ile karşılaşabilirler. Eğer evinizin zemini fayans ya da mermer malzemeden ise köpeğinizin kaymasını önlemek için bu zeminlerin üzerini halı ya da paspas ile örtebilirsiniz. Bu sayede kayarak düşme gibi olası kazaların da önüne geçmiş olursunuz.
● Sabırlı Olun ve Daha Fazla Sevgi Gösterin!
Yıllar geçtikçe köpeğinizin koklama, görme ve duyma yetenekleri zayıflayabilir. Hatta hafızası da eskisi kadar güçlü olmayabilir. Mama kabının ya da yatağının nerede olduğu hatırlamayabilir. Ancak unutmamalısınız ki, yaşlı köpek bakımı ile ilgili önemli hususlardan birisi de sabırlı olmaktır. Eğer köpeğiniz onu çağırdığınız halde duymuyor ya da eşyalarının yerini hatırlamakta zorlanıyorsa ona kızmamalısınız. Aksine sabırlı olmalı ve hayatı onun için kolaylaştırmaya çalışmalısınız.
Son olarak yıllarca size arkadaşlık eden köpeğinize her zamankinden daha fazla ilgi ve sevgi göstermelisiniz. Çünkü köpekler yaşlandıkça duygu durumlarında da değişiklikler meydana gelir. Yalnızlığa olan tahammülleri azalır ve daha çok ilgi beklerler. Bu nedenle yaşlı dostunuza en az yavru olduğu günlerdeki kadar ilgi göstermeli, yalnız olmadığını ve sevildiğini hissettirmelisiniz.
Köpeklerde Hepatit Nedenleri ve Belirtileri konulu yazımız da ilginizi çekebilir.