Yaşlı Kedi Bakımı ve Öneriler

Yazar:

Kedi sahiplenmek harika bir deneyimdir. Çünkü kediler insanlar için iyi birer arkadaştır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre evde kedi besleyen ailelerin çocuklarının çok daha sakin ve stresten uzak oldukları gözlemlenmiştir. Yine kedi sahibi olmak yalnızlık hissini önemli ölçüde azaltmaktadır. Dolayısıyla hayatını bir kedi ile paylaşan insanlar, diğerlerine nazaran daha sağlıklı bir ruh durumuna sahip olurlar. Ancak evcil kedilerin hayatı bizlere bağlıdır. Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmeleri için bakımları konusunda hassas davranmamız gerekir. Ayrıca kedilerin ömrü insanlar kadar uzun değildir. Ortalama 12-18 yıl kadar yaşayan bu sevimli canlılar, 10 yaşına geldiklerinde ise yaşlanmaya başladıkları gözlemlenebilir. Yaşını almış bir kedinin alışkanlıkları, diyeti ve bakımı genç kedilere göre farklı olacaktır. Peki, kedilerde yaşlılık belirtileri nelerdir? Yaşlı kedi bakımı nasıl olmalıdır?

Yaşlanmanın Kediler Üzerinde Etkileri

Yaşlı kedilere uygun bakımı verebilmek için öncelikli olarak vücutlarında gerçekleşebilecek değişimleri, onlardan neleri beklememiz gerektiğini ve davranışlarında olabilecek değişiklikleri anlamamız gerekir. Kedilerin yaşlanmaya başladığına dair önemli belirtilerden birisi azalan aktivite miktarıdır. Yaşlı kediler, özellikle eklem sorunları nedeniyle atlama, koşma ve tırmanma konusunda isteksiz davranabilirler. Ayrıca eklem ağrısı çeken bir kedi, kum kabı içine rahatlıkla girip çıkamazsa kum kabını kullanmak istemeyebilir.

Yaşlanan kedilerde yeme ve içme alışkanlıklarında ani değişiklikler görülebilir. Eğer kediniz aniden çok fazla su tüketmeye başlarsa bu diyabet, hipertroid ya da böbrek hastalığı gibi problemlere işaret ediyor olabilir. Özellikle diyabet hastalığı nedeniyle kediniz sürekli aç hissedebilir ve bu da aşırı beslenmeye ve dolayısıyla obeziteye neden olabilir. Ayrıca kedinizin eskisine göre iştahsız olduğunu görüyorsanız bu, çeşitli diş problemlerine ve tümörlerin varlığına işaret ediyor olabilir.

Kedilerde yaşlılık belirtileri bunlarla sınırlı değildir. Yaşlı kediler görme ve işitme kaybı yaşayabilirler. Kediler doğada avlanırken ya da avlanmaktan kurtulmaya çalışırken duyma ve görme yetilerine bağımlıdırlar. Yaşlılık nedeniyle bu duyularını kaybetmeye başladıklarında ise çok kolay korkar ve tedirgin davranışlar sergileyebilirler.

yaşlı kedilerde bakım
Yaşlı kedi bakımı sırasında iyi bir gözlemci olmanız kedinizin bir çok problemi kolayca atlatmasını sağlayabilir. Bu nedenle en küçük davranış değişiklikleri bile dikkatlice değerlendirilmeli ve veteriner hekim ile paylaşılmalıdır. Aksi taktirde yaşlılığa yorduğunuz bazı durumlar aslında bir sorunun başlangıcını işaret ediyor olabilir.

Yaşlı Kedi Bakımı ile İlgili Tavsiyeler

Yaşlılık bir hastalık değildir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kaçınılmaz ve doğal bir gelişim sürecidir. İyi bir bakım ile bu süreci mümkün olduğunca daha sağlıklı ve aktif geçirmeleri sağlanabilir. Bu anlamda yaşlı kedi bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

●     Yaşlı Kedinin Veteriner Hekim Kontrolları İhmal Edilmemeli

Yaşlı kedilerin bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli konu düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılmasıdır. Eğer yaşlı bir kediniz varsa onu 6 ayda bir veteriner hekime götürmeli ve gerekli muayenelerinin yapılmasını sağlamalısınız. Düzenli olarak yapılacak tam kan taraması, dışkı ve idrar tahlilleri ile herhangi bir anormal durum erken dönemde tespit edilebilir.

Sağlık kontrolleri sırasında kedinizin fiziksel durumu ve hareketlerinde gözlemlediğiniz dikkat çekici değişiklikler konusunda veteriner hekimi bilgilendirmeniz oldukça önemlidir. Çünkü kedinizin yaşına yorduğunuz herhangi bir değişiklik, aslında tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Örneğin; kedinizin eskisi kadar hareket etmemesi ve durgunlaşması, yaşlılığa bağlı enerji azalmasına bağlı olabileceği gibi artrit nedeniyle oluşan ağrılardan da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle check-uplarını ihmal etmemeli, veteriner hekim ile iş birliği içinde olmalısınız.

●     İhtiyaçlarına Uygun Bir Beslenme Programı Oluşturulmalı

Kedilerin her dönemde beslenme ihtiyaçları değişiklik gösterir. Bu durum yaşlılık dönemi için de geçerlidir. Kedi dostunuzun eskisinden daha az yediği halde daha fazla kilo aldığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni ise yaşlılığın etkisi ile metabolizmasının yavaşlaması ve fiziksel aktivitesinin azalmasıdır. Ancak aşırı kilo kedilerin sağlığı için oldukça zararlıdır. Eğer kedinizin kilosunu kontrol altına almazsanız obeziteye yakalanabilir. Kedilerde obezite ise diyabet, artrit, kanser ve idrar sistemi sorunlarına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için kedinizin beslenmesini düzenlemeli, yemek miktarını azaltmalı ve kalorisi düşük gıdalar ile beslenmesini sağlamalısınız. Ayrıca zengin protein ve fosfor içeren, rahat yiyebileceği yaşlı kedi mamaları arasından da seçim yapabilirsiniz.

Kediler yaşlandıkça kilo kaybedebilirler. Kilo kaybetmelerinin altında kalp sorunları, diş eti hastalıkları, böbrek yetmezliği ya da tiroit bezlerindeki bir sorun yatıyor olabilir. Her iki durumda da kedinin beslenmesinin düzenlenmesi için veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.

Bunların yanı sıra her yaşta olduğu gibi yaşlılık döneminde de kedinizin taze su ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Su tüketimi yaşlı kedi bakımı ile ilgili kritik bir konudur. Yaşlı kedi beslenmesi için kuru mamanın yanında yaş mama kullanımının nedeni de budur. Özellikle az su tüketimi nedeniyle ortaya çıkabilecek böbrek yetmezliği gibi hastalıkların önüne geçmek adına kedinizin su tüketimi konusunda daha fazla hassasiyet göstermelisiniz.

●     Davranışlarındaki Değişiklikler Dikkatle Gözlemlenmeli

Kediler, hastalıklarını ve acılarını şaşırtıcı şekilde gizleyebilen canlılardır. Siz evcil dostunuzun herhangi bir sorun yaşamadığını düşünürken o bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olabilir. Bu nedenle onu çok iyi gözlemlemelisiniz. Davranışlarında alışılagelmişin dışında bir şey fark edecek olursanız bundan veteriner hekime de bahsetmelisiniz. Veteriner hekim, evcil dostunuzun davranış değişikliğinin altında yatan olası nedeni anlayarak yapılması gerekenler ile ilgili sizi bilgilendirecektir.

yaşlı kedi bakımı
Yaşlılık döneminde iyi bir yaşlı kedi maması, eğer veteriner hekiminiz önerdiyse vitamin ve mineraller, ayrıca eklemlerde sorun varsa glukozamin içeren takviyeler daha konforlu bir yaşam sunabilir. Hareketliliği sürdürmesi için kedi oyuncakları kullanmayı sürdürebilirsiniz ancak çok fazla da zorlamamalısınız.

●     Düzenli Olarak Egzersiz Yapması Sağlanmalı

Yaşlı kedi bakımı ile ilgili önemli konulardan birisi de egzersizdir. Egzersiz, yaşlı kedilerde kilo kontrolü sağlar. Bunun yanında genel sağlıkları için de oldukça faydalıdır. Bu nedenle kedinizi çeşitli kedi oyuncakları ile hareket etmeye teşvik edebilirsiniz. Ancak kediniz oyunlar sırasında kısa süre içerisinde yoruluyor ve nefes darlığı çekiyorsa dikkatli olmalısınız. Ayrıca eklemleri ile ilgili bir sağlık problemi varsa, acı çekebileceğini göz önünde bulundurarak onu zorlamamalı ve dikkatli hareket etmelisiniz.

●     Ağız Hijyenine Dikkat Edilmeli

Yaşlı kedi hastalıkları arasında en sık karşılaşılanlardan birisi diş eti iltihabıdır. Diş iltihabı olan bir kedinin iştahı azalır ve yaşam kalitesi düşer. Bu nedenle tıpkı yaşlılık öncesinde olduğu gibi yaşlılık döneminde de kedinizin ağız hijyenine özen göstermeli, uygun bir kedi diş fırçası ve kedi diş macunu ile her gün dişlerini fırçalamalısınız.

●     Yaşlı Kedi İçin Sıcak Bir Ortam Oluşturulmalı

Kediler yaşlandıkça eklem ağrısı ve iskelet problemleri ile karşılaşabilirler. Bu tür problemler yaşayan kediler daha çok güneş ışığı altında dinlenmeyi tercih ederler. Siz de kediniz için evinizin sıcak alanlarına kolaylıkla ulaşabileceği kedi yatakları yerleştirebilir, sıcak ve rahat hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca soğuk havalarda yatağının altına sıcak su torbası koyarak ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak yaşlı kediniz eskisi kadar oyun oynamak istemeyebilir. Ancak bu onun sizden ilgi beklemediği anlamına gelmez. Hatta bir ağrısı ya da sıkıntısı olduğunda size eskisinden daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle onunla her zamankinden daha fazla ilgilenmeli ve sevginizi göstermelisiniz.

Kedilerde İdrar Sorunları konulu yazımız da ilginizi çekebilir

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: