Tavşan Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazar:

Yeni bir tavşan aldınız veya tavşan bakmaya karar verdiyseniz öncelikle ihtiyacınız olacak tavşan bakım malzemeleri temin etmelisiniz. Tavşan bakımı için gerekli bu malzemeleri mağazalardan veya internet üzerinden kolayca temin edebilirsiniz. Bunun yanı sıra tavşanın vücut dilini öğrenmek ve çıkardığı sesleri dinleyerek size ne anlatmaya çalıştığı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız oldukça faydalı olacaktır.

Tavşanlar doğaları gereği insanlardan korkarlar ve insanlara güvensizdir bu nedenle eve ilk geldiği andan itibaren bu sevimli canlıları ürkütmemeye dikkat etmelisiniz. Tavşanın size ve eve alışması için süre tanımalı ve bu konu da aceleci davranmamalısınız.

Bir tavşanın öncelikle büyük bir tavşan kafesi ihtiyacı vardır. Her ne kadar büyük bir kafes alsanız dahi tavşanınızın rahatça hareket etmesi ve koşabilmesi için oyun bahçesi almanız faydalı olacaktır. Bu amaçla kemirgen oyun bahçesi veya kemirgen çiti adı altında satılan portatif metal paneller ile tavşanınızı  kontrol altında tutabileceğiniz geniş bir alan yaratabilirsiniz. Bu alanda tavşanınızı uzun süre bırakacaksanız kaçamayacağından emin olmalı ve bu amaçla önlemler almalısınız.

Tavşan Bakımı Hakkında

Tavşan Bakımı İçin En Çok İhtiyacınız Olabilecek Malzemeler;

Tavşan suluğu

Kemirgen talaşı

Yalama taşı (tuz taşı)

Çayır otu

Besleyici bir tavşan yemi

Yumuşak tavşan fırçası

Tavşan ödülü

Taze sebze ve meyve parçaları

Kemirebileceği tavşan oyuncakları

Kolayca edinebileceğiniz bu tavşan malzemeleri tavşan bakımı için gereklidir ve tavşanınızın günlük yaşantısında tüm ihtiyacını karşılayacaktır.

Henüz eve yeni gelen tavşanınızın adapte olabilmesi için kafesini sakin bir yere koymalısınız. Ayrı bir odaya koymanız onun sosyalleşmesini ve diğer ev halkını tanımasını geciktireceğinden pek tavsiye etmiyoruz. Tavşan kafesini odanın sakin bir yerine herkesi görebileceği bir konuma yerleştirmeye özen gösterin. Kesinlikle kafesi doğrudan güneş altındaki bir konumda olmamalıdır. Tavşanların en sağlıklı olacağı oda sıcaklığı 16-21 derece arasıdır. Bu sıcaklığın altında ve üstünde genel sağlıkları bozulabilir.

Kafesini onun rahat edeceği şekilde hazırlamalısınız. Kafes içerisinde daima temiz içme suyu bulundurmalısınız. Bu amaçla büyük bilyeli tavşan suluğu kullanabileceğiniz gibi devrilmeyecek kase şeklinde seramik mama kabı da kullanabilirsiniz. Bir defada daha fazla su içebileceği seramik kaseleri öncelikli olarak tercih edebilirsiniz.

Tavşan bakımı için gerekli malzemelerden olan tavşan kafesinin olmaz ise olmaz ikinci malzemesi de çayır otudur. Tavşanların sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için mutlaka kafesinde kuru çayır otu bulundurmanız çok önemlidir. Elbette taze çayır otu da kullanabilirsiniz ancak her mevsim kolayca ulaşamayacağınız için pet shoplardan kurutulmuş paketleri almak sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Sindirim sistemi sağlığı için sürekli ot yiyen tavşanınızın beslenmesi için seçeceğiniz tavşan yemi de bu amaca uygun olmalıdır. Bu amaçla piyasada farklı markalarda ve farklı içeriğe sahip tavşan yemi çeşitleri arasından en sağlıklı, en doğru tavşan yemini seçmek için, hangi içeriklerle hazırlandığını dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz. Tavşan bakımı sırasında özellikle pelet tavşan yemi çeşitleri, yüksek oranda lif kaynağı olduğundan tercih edilmelidir. Kafesi içerisinde yeşil marul yaprakları, kereviz sapı, şalgam yaprakları, havuç, elma gibi sevdiği taze sebze ve meyveleri bulundurmanız sağlıklı sindirim sistemi fonksiyonları ve beslenmesine destek olacağından gereklidir.

Tavşan yalama taşı , diğer adıyla tuz taşı kafes içerisinde mutlaka kolay erişebileceği bir konumda olmalıdır. Ayrıca uzayan dişlerini törpülemesine yardımcı olacak, doğal ağaç dallarından veya ahşap malzemeden yapılmış tavşan kemirme oyuncakları bulundurmanız gerekir.

Kafes tabanında kullanacağınız çam talaşı yüksek emiş gücü sayesinde ona hijyenik bir ortam sağlayacaktır. Bu amaçla çam talaşı yerine gazete kırpıntısı da kullanılabilir ancak, doğal ağaçlardan yapılmış çam talaşı mürekkepli gazete parçalarından daha sağlıklı bir ortam sağlayacaktır.

Tavşan İle İletişim Kurmak

Tavşanınızı serbest bıraktığınız da öncelikle erişebileceği tüm kabloları ve kemirmesini istemediğiniz eşyanızı kaldırmış olmalısınız. Serbest kaldığında bir koltuk ya da dolap altına girmeyi tercih edebilir, kesinlikle rahatsız etmeyin ve ürkütmeyin. Onu rahat bırakmalısınız siz ona değil o size gelmelidir. Bu işlemi hızlandırmak için severek yediği elma veya havuç gibi bir ödülü erişebileceği noktalar koyarak takip etmesini ve size ulaşmasını sağladığınızda elinizden birkaç parça yemesini sağlayın. Böylece size güveni artacaktır.

Eğer tavşanınız saklanma eylemini sürekli yapıyorsa mutlaka kafesi içerisinde veya evin bir köşesinde içine girebileceği kapalı yuva tarzında bir barınma alanı sağlamanız faydalı olacaktır. En azından ihtiyaç duyduğunda saklanabileceği bu yuva sayesinde onun nerede olduğunu bulmak zorunda kalmazsınız, oda kendini güvende hisseder ve sakinleşir.

Tavşan bakımı sırasında hiçbir zaman tavşanın yanında veya yakınında yüksek sesle bağırmayın ve ani hareketler yapmayın. Bu onu korkutur ve tehdit olarak algılar. Hiçbir zaman istemediğiniz bir şey yaptığında onu azarlamayın, bağırmayın tavşanınız bunu anlamaz ve ona yanlışı öğretemezsiniz sadece korkutmuş olursunuz. Bu durum size olan güvenini kaybetmesine neden olabilir.

Tavşanınızı serbest bıraktığınızda bir yere uzanarak size gelmesini bekleyin. Eğer gelip size burnu ile dokunuyorsa bu onun size güvendiğinin bir göstergesidir. Ona sevdiği bir ödül vermeniz bu bağı güçlendirir. Tavşanınız ile iyi bir bağ kurmak ve size güvenmesi için en iyi yöntemlerden bir onu elle beslemenizdir. Elinizi koklamasına izin verin bu size alışması için oldukça fayda sağlar. Eliniz ile onun sevdiği yiyeceklerden ikram edin. Elinizle yemeye alıştıktan sonra bu ikramlar sırasında dokunarak size olan güvenini artırabilir ve dokunulmaya alıştırabilirsiniz.

Tavşanınıza daima yumuşak bir tonda seslenmelisiniz. Dokunuşlarınız yavaş ve yumuşak olmalıdır. Eliniz ile ödül verirken diğer elinizle ensesine yumuşak dokunuşlar ile onu alıştırmalısınız. Tavşanınızı tutarken sadece ense derisinden tutarak kaldırmayın bu onun canını yakacaktır. Ense derisinden tutarken diğer eliniz ile arka bacaklarından destek vererek kaldırmalısınız. Çok sıkmadan kontrol altında kucağınıza alabilirsiniz. Kucağa alış sırasında canının yanması size olan güvenini azaltır ve sizden uzaklaşabilir.

Tavşan Bakımı Püf Noktası. Stres Yok!

Tavşanınızın çıkardığı sesler ve vücudunun hareketleri onun hangi duygu içerisinde olduğunu anlatan çok belirleyici davranışlardır. Örneğin tavşanınız dişlerini tıkırdatıyor ise bu onun mutluluk göstergesidir. Kendini güvende ve huzurlu hissettiğinde dişlerini tıkırdatarak bunu belli eder.

Eğer homurtu benzeri bir ses çıkarıyorsa ve kulakları geriye doğru gergin ise kesinlikle onu tutmaya çalışmayın, bırakın ve sakinleşmesini bekleyin. Çünkü homurdanmak tavşanınızın mutsuz olduğunun ve kendini güvende hissetmediğinin bir göstergesidir. Kendini tehdit altında hissediyor ve ele alınmak istemiyor anlamına gelir. Tutmak için ısrar ederseniz güçlü dişlerini size geçirmekten çekinmeyecektir.

Tavşanı sakinleştirmek için kulaklarını ovmak, ensesini okşamak oldukça faydalıdır. Bundan mutlu olup istiyorsa gözlerini kapatacaktır ama bunu istemiyorsa ayağa kalkmak ve gitmek isteyecektir. Eğer ayağa kalkmak istediğini anlarsanız hemen elinizi çekerek buna izin verin aksi halde onun strese girmesine neden olursunuz.

Tavşanların stres halinin en büyük belirtilerinden biri üçüncü göz kapağıdır. Bu koruyucu tabaka ortaya çıkmış ise bu onun korktuğunun ve endişeli olduğunun göstergesidir. Bu durumda mutlaka kendini rahat hissettiği ortamda kalmasına ve sakinleşerek kendini güvende hissetmesine olanak sağlamalısınız.

Tavşanınızın çıkardığı sesler kadar vücut şekli de onun ruh halini size anlatacaktır. Tavşanınızın kulakları vücuduna paralel geriye doğru yatık ise bu onun mutlu olduğu ve kendini güvende hissettiğinin, eğer kulaklar ileri doğru gergin ise dikkat kesildiği ve ilgisini çeken bir şey duyduğunun belirtisidir.

Bir kulağını ileri, diğer kulağını aksi yönde yatırmış ise etrafında normalden farklı bir şeyler olduğunu düşünüyor demektir. Ama tam olarak endişe duymalı mı duymamalı mı karar verememiş demektir.

Kulaklar kadar bacaklarda mutluluk veya huzursuzluk belirtisi olabilmektedir. Eğer arka bacaklarını geriye doğru gerdirmiş ise bu tavşanınızın rahatladığını göstermektedir. Bu pozisyonda ani hareket, kaçma veya sıçrama yapamaz yani mutlu ve kendini güvende hissediyor size güveniyor demektir.

Eğer bacaklarını kasmış vücudu gergin ise bu da tavşanınızın bir şeylerden korktuğu ve tedirgin olduğunu belirtir.

Tavşan bakımı oldukça kolay olan bir canlıdır ve kendini özel hissettiği alanları sağladığınız ve onu dinlediğiniz taktirde, kendini güvende hissedecek ve mutlu bir yaşam sürdürecektir.

Guinea Pig Türleri ve Renkleri konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: