Suriye Hamsteri (Syrian Hamster)

Yazar:

Hamster türleri içerisinde Altın hamster olarak da adlandırılan Suriye hamsteri tarihinin çok eski olduğu ve 1800 yıllarında Halep dağı ve çevresinde yoğun olarak görüldüğü bilinmektedir. Daha sonraları, bölgede hiç Suriye hamsterı görülmemesi nedeniyle Suriye hamsterinin soyunun tükendiği düşünülmüştür. Ancak 1930 yılında tekrar görülen bu hamster türü, bir zooloji profesörünün çabaları ile tekrar üremiş ve sonrasında oldukça popüler olmuştur.

Tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak bulunan bu türün popüler olmasının temel sebebi ele daha kolay alınabilen boyutlarda olmasıdır. Bu sayede sahibiyle daha kolay ilişki kurabilir.

Suriye hamsteri, tüm hamster türleri arasında boyut ve ağırlık olarak en büyük olanıdır. Yetişkin ağırlığı 120-150 gr, uzunluğu 13-18 cm arasında olabilmektedir.

Yaşam süresi ortalama 2 – 3 yıldır. İyi bakım şartları ve iyi bir beslenme ile daha uzun yaşayabilirler.

Tüyleri, altın sarı, bal rengi, krem, bej, sarı-krem, sarı-beyaz, gri-beyaz, kurşuni gri- beyaz gibi pek çok renkte olabilmektedir. Beyaz üzerine yamalı şekillerde, farklı bir renk üzerine beyaz parçalar şeklinde ve bant şeklinde çizgi gibi renk varyasyonları olabilmektedir. Yuvarlak büyük gözleri, çıkıntılı ve öne eğik burunları bulunmaktadır.

Suriye Hamsteri - Syrian Hamster

Tek başına olmayı seven bu tür kesinlikle tek bakılmalıdır. Sosyal değildir kendi türleri ile erken dönemde bir araya gelse veya aynı anda doğan iki yavru olsa dahi 2-3 ay sonra mutlaka savaşacakları için bir arada tutulmamalı ve tek beslenmelidir.

Suriye Hamsteri Çok İlgi İster

Sahibiyle vakit geçirmeyi sever ve sahibinden ilgi bekler. Bu nedenle hamsterınız ile zaman geçirmeniz ve onunla oyunlar oynamanızdan mutlu olur. Sahibiyle iyi bir bağ kurabilir, iyi arkadaş olurlar ve zaten bu nedenle hamster türleri arasında en iyi ev hayvanı olarak popülerlik kazanmıştır. Çocuklar içinde çok uygun bir seçim olabilir.

Oldukça enerjik olan Suriye hamsteri geceleri daha aktiftir. Bütün geceyi çarkında yürüyerek veya tünellerde gezinerek geçirebilir.

Hamster türleri arasında en çok bilineni ve evlerde bakılanı Suriye hamsteri dir.

Enerji harcaması ve sizinle birlikte olabilmesi için hamster topu iyi bir araçtır. Top içerisinde güvenli bir şekilde bütün evi keşfedebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey hamster topunun içerisinde 20-30 dakikadan daha fazla kalmamasıdır. En azından bir süre dinlendirip tekrar topun içerisine koyabilirsiniz.

Kafesini fazla oyuncak ile doldurmamalısınız. Kemirebileceği 1-2 oyuncak genellikle yeterlidir. Kafes içerisinde tünel, tahterevalli gibi alanlar oluşturmak çok daha iyi seçim olabilir.

Suriye hamsterları ay çekirdeğinden çok hoşlanır. Dengeli bir hamster yeminin yanı sıra ekstra olarak ay çekirdeği de verilebilir. Haftada birkaç kez taze sebze ve meyve de verebilirsiniz. Ancak kesinlikle avakado vermemelisiniz. Hamsterınız için oldukça zararlı bir meyvedir. Bunun yerine havuç, elma, brokoli gibi sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz.

Tüm hamster türleri gibi Suriye hamsterlarının da en büyük sağlık sorunu dişlerinin uzamasıdır. Bunu kontrol altında tutabilmek için kemirmeye uygun ahşap oyuncaklar ve mineral taşını kafesten eksik etmemelisiniz. Buna rağmen dişlerinin uzadığını fark ederseniz veteriner hekiminize götürerek diş kesimi konusunda yardım almalısınız.

Çok Soğuk ve Sıcak Suriye Hamsterinin Düşmanıdır

Vücut ısısında aşırı düşme veya aşırı yükselmeye bağlı sorunlar yaşayabilirsiniz. Hamsterlar içinde, balıklarda olduğu gibi daha sağlıklı oldukları bir sıcaklık aralığı vardır. Hamsterların en sağlıklı olacağı sıcaklık aralığı 18 ile 24 derece aralığıdır. Tüyleri olmasına karşın aşırı soğuk havalar hamsterınızda uyuşukluğa sebep olur. Onu aktif gördüğünüz saatlerde her zamankinden farklı bir durum olarak enerjisiz ve uyuşuk gördüğünüzde mutlaka ısıtıcı hamster yatağı veya böyle bir imkanınız yoksa bir şişe içerisine sıcak su koyarak ısınmasını ve uyanmasını sağlamalı, hareket etmesi için teşvik etmelisiniz.

Hamster bakımı sırasında yine aynı şekilde aşırı sıcak havalar da hamsterınız için tehlikelidir. 27 dereceden yüksek sıcaklıklar ölümcül olabilen ısı çarpmasına neden olabilir. Bu nedenle sıcak bir bölgede yaşıyorsanız özellikle yaz aylarında soğutucu hamster yatağı kullanmanız fayda sağlayacaktır. Böyle bir imkan yoksa ev içerisinde olabildiğince serin ve güneş almayan bir konumda tutmalısınız.

Hamsterınızı serinletirken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü kolayca üşütebilir ve zatürre olabilir. Bu da hamster için ölümcül olabilmektedir. Ortamı çok fazla soğutmamalı ve 18 derecenin altına düşürmemelisiniz. Ayrıca direk soğuk buz ile temasından kaçınmalısınız. Donmuş bir şişeyi kafesine koymamalısınız ve hamsterınızın yaz aylarında dahi ıslanmamasına dikkat etmelisiniz.

Burun akıntısı veya hırıltılı bir solunum hamsterın üşüttüğünün belirtisidir. Böyle bir durumda mutlaka Veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

Suriye hamsteri almaya ve iyi bir hamster bakımı yapmaya karar verdiğinizde öncelikle onun rahat edebileceği bir hamster kafesi almalısınız. Bu da minimum 60 cm uzunluğu olan geniş bir kafes olmalıdır. Çünkü bu tür bir yuvaya ihtiyaç duyar bu nedenle kafes içerisine hamster yuvası, hamster yatağı, yemlik gibi ihtiyaçlarının yanı sıra enerji harcayabilmesi için onu aktif tutacak birkaç hamster tüneli, hamster çarkı ve hamster oyuncakları da koyabilmelisiniz.

İyi bir yaşam alanı, sağlıklı bir beslenme ile Suriye hamsterının en az 3-4 yıl size arkadaş olmasını sağlayabilirsiniz.

Çöl Hamsterı yazımız veya Hamster Kafesi Nasıl Olmalıdır? konulu yazılarımız ilginizi çekebilir.

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: