İster Sultan papağanı, isterse başka tür bir papağan olsun papağan kafesi seçimi önemlidir. Seçeceğiniz kafesin en azından dayanıklı ve içinde rahatça hareket edebilecekleri kadar büyük olması çok önemlidir. Örneğin Sultan papağanının yetişkin olanları 30 – 33 cm uzunluğa ve 100 gr ağırlığa erişebilmektedir. Sultan papağanı kafesi seçimi sırasında bunu mutlaka dikkate almalısınız. Dikkat edilmesi gereken diğer konular ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
1- Seçeceğiniz kafesi büyüklüğü kuşunuzun rahatça kanatlarını açabileceği ve tünek üzerinde durduğunda kuyruğunun kafes tellerine değmeyeceği büyüklükte olmalıdır. Bu durumda alacağınız papağan kafesleri en az 50 – 60 cm genişliğinde olmalıdır. Uzunluk olarak da yine benzer uzunlukta olmasına dikkat edilmelidir. Kuşunuzun daha rahat uçabilmesi onu mutlu edecektir. İmkanınız var ise bu boyutlardan daha büyük bir kafes tercih etmeniz kuşunuzun daha mutlu olmasını sağlayacaktır. Eğer iki sultan birden bakacaksanız bu durumda kafesin çok daha büyük olması gerektiğini tahmin edebilirsiniz.
2- En çok beslenen papağan türleri arasında olan Sultan papağanı için alacağınız kafesin kare veya dikdörtgen şekilli olmasına dikkat etmelisiniz. Yuvarlak bir kuş kafesi onun yön duygusunun karışmasına ve strese girmesine neden olacağından tercih edilmemelidir. Sultan papağanı için üst kısmı açılan ve üstte ayrıca tüneği bulunan papağan eğitim kafesleri çok uygundur. Böylece rahatça tırmanabilir, sıkıldığında veya istediğinde kolayca kafesten çıkıp uçabilir.
3- Papağanlar tırmanmayı çok sever. Sultan papağanı için alacağınız kafesin yatay telli olmasına dikkat etmelisiniz. En azından kafesin iki yüzeyinde dahi olsa yatay tellerin bulunması önemlidir.
4- Tırmanırken gagasını kullanmasının yanı sıra ısırmayı, gagalamayı çok severler. Bu nedenle kafesin tellerinin boyalı olmamasına dikkat etmelisiniz. Paslanmaz ve boyasız bir malzemeden yapılmış papağan kafesleri tercih etmelisiniz. Özellikle pirinç telli papağan kafeslerini sorunsuz olarak kullanabilirsiniz.
5- Sultan papağanı kafesi için tel aralığı 1,5 – 2 cm den fazla olmamalıdır. Orta boy papağan türlerinden olan sultan papağanları için bu aralık idealdir.
6- Hareketli olan, sosyalliğe önem veren ve uçmayı seven sultan papağanı kolayca sıkılır ve ilgi ister. Bu nedenle kafesi içerisinde sıkılmaması için değişik papağan oyuncakları bulundurmalısınız. Alacağınız papağan kafesi boyutları oyuncak ve aksesuarları takmak için de uygun boyutta olmalıdır.
7- Sultan papağanı kafesi içerisinde mutlaka birden fazla sayıda tünek olmalıdır. Seçeceğiniz kafes tüneklerinin ahşap tünek olması iyi olacaktır. Tünek kalınlığı kuşunuzun rahatça durabileceği bir kalınlıkta olması önemlidir. Bu nedenle tünek 1 cm den ince olmamalıdır. İdeal olan ise 1,5 cm lik yuvarlak ahşap papağan tüneğidir. Kafes içerisine ahşaptan farklı dokusu olan tünekler ekleyebilirseniz iyi olur. Doğal ağaç dalı tünek, mineralli tünek ve kumlu tünekler ayak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
8- Sultan papağanı kafesinin hijyenik olabilmesi kuşunuzun sağlığı için önemlidir. Bu nedenle seçeceğiniz kafesin temizliğinin kolay yapılabilmesi önem taşır. Kolay çıkarılabilen tepsi veya alt çekmecesi olan kuş kafesi modellerinden seçmelisiniz. Böylece günlük olarak kafesin temizliğini yapmanız kolaylaşır.
Ayrıca kafesin taban ızgarası mutlaka bulunmalıdır. Böylece hem dışkısı hem de yem döküntüleri altta birikerek zeminin temiz kalmasını sağlar.
Sultan Papağanı Kafesi ve Mutlaka Olması Gereken Malzemeler
Papağanınız için kafes seçimini yaptıktan sonra almanız gereken ve mutlaka Sultan papağanı kafesinde olması gereken malzemeler şöyle sıralanabilir.
Papağan Yemliği
Sultan papağanı için seçeceğiniz yemliklerin dıştan takılan değil içten takılan modellerini tercih etmelisiniz. Tepe tüyleri nedeniyle içten takılan yemlik ve sulukları kullanmaları daha rahat olur. Sultan papağanlarının çeneleri çok güçlüdür bu nedenle seçeceğiniz yemliğin dayanıklı bir malzemeden yapılmış olanlarını tercih ederseniz daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bu amaçla temizliği kolay kancalı çelik yemlikler ideal seçimlerdir.
Papağan Suluğu
Sultan papağanları için yemlikler de olduğu gibi sulukların da kelepçeli ve içten takılan modellerini tercih etmelisiniz. Tünekli silo suluk tarzında olanlar Sultan papağanları için uygundur.
Papağan Gaga Taşı
Papağanlar için üretilen gaga taşı tercih ederek kafes içerisinde sürekli bulundurmalısınız. Hem gagasını törpüleyecek hem de mineral ihtiyacını karşılayacağından mutlaka bulundurulması gereken papağan malzemeleri arasındadır.
Kalamar Kemiği
Sultan papağanları özellikle sık yumurtladıkları için kalsiyum ihtiyaçları da fazladır. Bu nedenle doğal kalsiyum kaynağı olan kalamar kemiğini, tünek yakınında, kolay ulaşabileceği bir yere takmalı ve sürekli kafesinde bulundurmalısınız.
Kuş Kumu
Kolay bir sindirim yapabilmesi için gerekli olan kuş kumu sultan papağanı kafesinde mutlaka bulundurulmalıdır. Kuş kumunu ihtiyaç duyduğu zaman ve istediği miktarda yiyebilmesi için yem içerisine karıştırarak değil ayrı bir kapta ve kafes içerisinde kolay ulaşabileceği konuma koymalısınız. Kuş kumu tüketimini kontrol altında tutmanızda fayda var.
Papağan Salıncağı
Sultan papağanının en sevdiği oyuncakların başında gelir. Papağan salıncağı seçerken tüneği ahşap olan bir salıncağı tercih etmelisiniz.
Papağan Oyuncağı
Sultan papağanları özellikle çıngıraklı papağan oyuncakları sever. Onun için seçeceğiniz oyuncağın çıngırağı olan çeşitlerini, plastik değil ahşap olanlarını tercih etmelisiniz. Ayrıca tırmanmayı çok seven bu tür için kafesine papağan merdiveni koymanız onu mutlu edecektir.
Sultan papağanı kafesinde olmaması gereken aksesuar ise “ayna” dır. Özellikle tek yaşayan bir sultan papağanı aynada gördüğü kuşa bağlanma eğilimi gösterebilir, hatta aşık olabilir ve bu nedenle strese girebilir.
Şu konuda ilginizi çekebilir: Sultan Papağanı Özellikleri ve Bakımı