Su kaplumbağasının yaşam alanı için yapılacak ilk iş, uygun büyüklükte ve düzgün yapıda bir kaplumbağa akvaryumu seçmektir. Daha sonra ise bu yaşam alanında sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmesi için kaplumbağa malzemelerini ve doğru beslenmesi için de iyi kalitede bir kaplumbağa yemi tedarik etmelisiniz.
Su kaplumbağalarının türlerine göre yaşam süreleri de değişiklik göstermektedir. Ülkemizde en sık rastlanan su kaplumbağası, Singapur kaplumbağası olarak da bilinen kırmızı yanaklı kaplumbağadır. Uygun koşullar sağlanıp, iyi beslendiği takdirde 20 – 25 yıl yaşayabilmektedir.
Almış olduğunuz akvaryumu, kaplumbağaların doğal yaşamlarındaki ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlemelisiniz. Öncelikle kaplumbağanız için hem kuru hem de ıslak alanlar oluşturmalısınız. Taban malzeme kaplamasını, sivri kenarları olmayan yuvarlak akvaryum çakılı ile yapabilirsiniz. Bu çakıllar kaplumbağa tarafından yutulamayacak boyutlarda olmalıdır. Taban kaplamasının en büyük dezavantajı maalesef temizlenmesinin zor olmasıdır. Eğer akvaryumda iyi çalışan bir filtre kullanırsanız kirlenme sürecini yavaşlatmış olursunuz.
Kaplumbağa akvaryumunun suyu ılık olmalıdır, kaplumbağalar çok soğuk suları sevmez. Bu nedenle mutlaka bir akvaryum derecesi bulundurmalı ve su sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Su sıcaklığının 26 derece altına düşmemesi çok önemlidir. Özellikle kış aylarında gerekiyorsa bir akvaryum ısıtıcısı kullanarak, suyu kaplumbağanız için uygun olan sıcaklıkta tutmalısınız.
Diğer önemli bir konu ise kaplumbağanız için dinlenebileceği özel bir alan sağlama gerekliliğidir. Bu amaçla bir kaplumbağa adası satın alabilirsiniz. Pek çok çeşidi bulunan kaplumbağa adasını seçerken temizliğinin kolay yapılabilmesine ve üzerine rahatça çıkılabilecek şekilde olmasına dikkat etmelisiniz. Kaplumbağa adası alırken tercihinizi sabitlenebilen adalardan yana kullanmanızı tavsiye ederiz. Cazip gibi görünse de yüzen kaplumbağa adası özellikle küçük boy kaplumbağalar için çok kullanışlı değildir.
Ayrıca üzerine bir rampa ile çıkılan ve cama vantuz ile tutturulan plastik dinlenme rampası da tercih edebilirsiniz. Temizliği oldukça kolay olan kaplumbağa dinlenme rampası aynı zamanda kolay ve hızlı bir şekilde çıkarılıp takılabilmektedir.
Su Kaplumbağasının Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?
Kaplumbağalar çoğunlukla suda beslenen canlılardır ve bu nedenle su oldukça çabuk kirlenir. Akvaryumun büyüklüğüne uygun olacak şekilde suyu temizleyebilecek bir akvaryum filtresi kullanmanız önemlidir. Bu amaçla özel olarak üretilmiş kaplumbağa akvaryumu filtreleri bulabileceğiniz gibi, aynı işi görebilecek filtreli kaplumbağa kayası alarak, iki ihtiyacını aynı anda karşılayabilirsiniz. Suyun daha az kirlenmesi için, yemleme saatlerinde küçük akrilik bir kaplumbağa havuzu içine alarak beslenmesini yapıp tekrar akvaryuma geçirebilirsiniz. Çünkü suyun temiz olması kaplumbağanın ömrünü uzatan en önemli faktörlerden birisidir.
Kaplumbağaların da uykuya ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Kaplumbağalar, kış uykusuna yatan canlılardır ve uyku kaplumbağanın ömrünün uzamasına etki eden ikinci önemli faktördür. Bir kaplumbağa için doğada bu mümkün olsa da, evde akvaryum içerisinde kesintisiz ve dinlendirici bir uyku pek mümkün olmayacaktır. Yine de akvaryumun kuru alanında içine girebileceği büyülükte mağara tarzı kapalı alan yaratırsanız faydalı olacaktır. Ayrıca akvaryum içerisine koyacağınız oyuklu bir ağaç kökü veya altına girebileceği geniş yapraklı bitkilerde, hem dekoratif etki yaratacak hem de onun için kuytu alanlar oluşturacaktır.
Kaplumbağanın sağlığı için düzenli olarak güneş banyosu yaptırmanız faydalı olacaktır. Böylece ihtiyacı olan D vitaminini sentezleme şansı olacaktır. Eğer buna uygulamak sizin için pek mümkün değil ise mutlaka kaplumbağa için UVB lamba ile bu ihtiyacını karşılamalısınız.
Olmazsa olmaz en önemli konu ise kaplumbağanıza severek yiyebileceği kaliteli bir kaplumbağa yemi almalısınız. Aldığınız kaplumbağa yemini beğenmezse birkaç deneme sonrasında hangi yemi daha çok sevdiğini anlayabilirsiniz. Bu nedenle ilk başlarda küçük ambalajlarda kaplumbağa yemi alıp denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca kaplumbağanıza, kurutulmuş karides, gammarus gibi ek besinler de verdiğinizde oldukça sağlıklı ve iyi bir ortam sağlanmış olacaktır.
Eğer ilginizi çekerse, kaplumbağa akvaryumu nasıl olmalı konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.