Su kaplumbağasında renk değişikliği her zaman göze çarpan bir durum değildir. Ama bu meydana geldiğinde mutlaka nedenlerine bakmak ve bir çözüm üretmek zorunda kalabilirsiniz.
Neredeyse her küçük çocuğun odasında baş köşeyi süsleyen, bakımının kolay olması nedeniyle tercih edilen su kaplumbağaları aslında oldukça narin canlılardır.O sert ve dayanıklı görünen kabukları kolayca yumuşayabilir, enfekte olabilir, derisinde ve kabuğunda renk değişiklikleri görülebilir.
Deride veya kabukta görülen bu değişiklikler birden fazla nedene bağlı oluşabilir. Bunlar arasında, vitamin yetersizlikleri, yetersiz beslenme, yaşam ortamının yetersiz olması, kirli akvaryum suyu, sürtünmeye bağlı oluşan deri tahrişleri ve normal deri döküntüleri sayılabilir.
Genellikle kaplumbağanın derisinde ve kabuğunda oluşan renk değişimleri kolay görülür. Asıl gözden kaçabilecek olanlar ayaklar ve başın alt kısımlarında olan değişikliklerdir. Her zaman olduğu gibi “erken teşhis hayat kurtarır” sözünü kaplumbağanız içinde geçerli felsefe edinebilirsiniz.
Günlük yemleme sırasında kaplumbağanızı izlemeniz olası sorunları saptamanız konusunda yardımcı olabilir. Ayrıca haftada bir de olsa kaplumbağanızı ılık bir su ile temizlemeniz çok faydalı olacaktır. Banyo sırasında kabuğunu yumuşak bir fırça ile temizleyebilirsiniz. Bu sırada kaplumbağanız da renk değişimi, benek veya şişkinlik gibi bir değişiklik olup olmadığını da anlamış olursunuz. Bu temizlik bakterilerin ve mantarlarında oluşmasını önleyecektir.
Su Kaplumbağasında Renk Değişikliği
Kaplumbağanız da hafifte olsa renk değişimi fark ettiğiniz taktirde birkaç gün gözlemleyerek ve birkaç önlem alarak durumun tam bir analizini yapmalısınız. Eğer durum devam ediyor ve şüpheniz gittikçe artıyorsa mutlaka kaplumbağa konusunda deneyimli bir veteriner hekime danışmalısınız. Ayrıca deneyimli bir akvaryumcuya da su kaplumbağasını göstererek tam olarak ne olduğunu öğrenmeye çalışabilirsiniz.
Eğer basit deri döküntüsü veya sürtünmeye bağlı tahriş ve bunun sonucu gelişen değişiklikler genellikle bir iki gün sonra kaybolacaktır. Ayrıca normal deri döküntülerin de şişlik, kabarcıklar, kızarıklık gibi belirtiler görülmez.
Bu dönemde mutlaka akvaryumun suyunu değiştirip içerisindeki malzemeler ile birlikte tam bir temizlik yapmanız faydalı olacaktır. Akvaryum suyunu yeniledikten sonra kaplumbağayı suya koymadan önce, sudaki ağır metalleri yok etmek için uygun bir kaplumbağa su düzenleyicisi kullanarak suyun kalitesini artırmalısınız.
Ayrıca suya C ve D vitamin takviyesi yaparak, kabuk koruyucu jel ve kabuk sertleştirici jel kullanarak genel olarak sağlığını desteklemiş olursunuz. Kısa sürede renk değişimleri kaybolacaktır.
Eğer kaplumbağanın derisinde pullanma, kabarma ile birlikte beyaz gri arası değişen renkli odaklar görüyorsanız ve aldığınız tedbirlere rağmen durum devam ediyorsa nedeni mantar enfeksiyonu olabilir. Bunun için mutlaka profesyonel bir yardım almalı ve varsa mantar sorununu tedavi etmelisiniz.
Kaplumbağa Akvaryumu Nasıl Olmalıdır konulu yazımız da ilginizi çekebilir.