Su Kaplumbağası Bakımı ve Beslenmesi

Yazar:

Su kaplumbağaları, yeryüzünde oldukça geniş bir alana yayılmışlardır. Ancak doğal yaşam alanları Meksika ve Florida’dır. Başlarının yan kısımlarında turuncu ya da kırmızı şeritler bulunması nedeniyle “Kırmızı yanaklı su kaplumbağası” olarak anılan bu canlılar, iyi koşullarda bakıldıklarında 30 yıla kadar yaşayabilirler. Su kaplumbağaları yavaş büyürler ve yaşamlarının ilk yıllarında genellikle 5 – 7 cm kadar uzarlar. Yine beş yaşına geldiklerinde ise dişilerinin boyu 17 cm, erkeklerin ise 13 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Ancak bu minik canlıların büyüme hızı doğru bakım ve beslenmeleri ile de yakından alakalıdır. Bu nedenle evinde su kaplumbağası beslemek isteyenlerin öncelikli olarak su kaplumbağası bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Peki, evde su kaplumbağası bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Evde Su Kaplumbağası Bakımı

Su kaplumbağaları bakımı oldukça kolay canlılardır. Eğer yaptıkları bazı hareketlere dikkat edilecek olursa dertleri rahatlıkla anlaşılabilir. Örneğin, bir su kaplumbağası bacaklarını geriyorsa keyfinin yerinde olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak kendi bacağını ısırıyorsa vitamin eksikliği nedeniyle derisini değiştirme zorluğu yaşıyor olabilir. Yine bir su kaplumbağasının gözlerini ovması A, sürekli minik taşları yemesi ise ise D3 vitamini eksikliği yaşadığının bir göstergesidir. Bu gibi durumların önüne geçmek için su kaplumbağası vitamini kullanılabilir. Fakat su kaplumbağası bakımı ile ilgili detaylar bunlar ile sınırlı değildir. Su kaplumbağalarının evde bakımı ile ilgili diğer önemli detayları ise kısaca aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.

Su Kaplumbağalarına Nerede Bakılmalı?

Daha önce de değindiğimiz üzere su kaplumbağalarının bakımı oldukça kolaydır. Ancak yine de bakımları ile ilgili özenli davranmayı gerektirirler. Bu canlılar diğer tüm evcil hayvanlar gibi öncelikle kendileri için ideal bir yaşam ortamına ihtiyaç duyarlar. Aksi halde evde bakılmaları onlar için bir ızdırap haline gelecektir. Eğer siz de su kaplumbağası sahiplenmek istiyorsanız öncelikli olarak kaplumbağanızın ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabileceğinizden emin olmanız gerekir.

Su kaplumbağası evde bakımı için en ideal olanı bir akvaryum satın almaktır. Günümüzde bu canlıların barınması için pek çok su kaplumbağası akvaryumu satışa sunulmaktadır.  Ancak akvaryum satın alırken genişliğine dikkat etmek gerekir. Çünkü kaplumbağalar küçük fanus ya da plastik kap gibi dar alanlara alışkın değillerdir ve böyle alanlarda yaşamlarını sürdüremezler. Bu nedenle barınmaları için büyük ve geniş sürüngen teraryumları tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.

su kaplumbağası bakımı ve beslenmesi
Bir su kaplumbağası akvaryumu kaplumbağanın içinde yüzüp, gezip, güneşlenebileceği büyüklükte olmalıdır. Dar alanlar kaplumbağaların sevmediği şeylerden birisidir.

Su kaplumbağası teraryumu içerisinde kaplumbağanın hem yüzebileceği hem de güneşlenebileceği bir alan olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü su kaplumbağaları yaşamlarının önemli bir kısmını karada güneşlenerek geçiren canlılardır. Dolayısıyla evde beslenmeleri durumunda da doğal ortamlarına en yakın koşulları oluşturmak gerekir. Bu anlamda akvaryum içerisine kaplumbağa adası ve kaplumbağa mağarası gibi doğal yaşam ortamlarında hissettirecek çeşitli su kaplumbağası malzemeleri konulabilir.

İlginizi çekebilir: Kaplumbağa Akvaryumu

Akvaryum Suyu Nasıl Olmalı ve Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Su kaplumbağası bakımı ile ilgili önemli bir diğer detay da akvaryum koşullarıdır. Kaplumbağalar için genellikle 80 litrelik sürüngen akvaryumu yeterlidir. Akvaryuma konulacak su ise kaplumbağanın yüksekliğinden 2 kat fazla olmalıdır. Yine su kaplumbağaları yemek yerken çok kirlilik yaratırlar. Bu nedenle akvaryum için bir sürüngen filtresi kullanmakta yarar bulunmaktadır. Eğer akvaryumda filtre kullanılıyorsa su değişiminin süresi değişebilir. Ancak su değişimi için en ideal süre bir haftadır.

Kaplumbağaların tükettikleri yemlerin artıklarını suyun içine bıraktıkları için suda mikroplar üreyebilir. Bu da pek çok enfeksiyona neden olabilir. Kaplumbağaların herhangi bir rahatsızlık ile karşılaşmamaları için suları kirlenmeden değiştirilmeli ve kabukları arada temiz bir diş fırçası ile 5 dakika fırçalanmalıdır. Bu işlem, kaplumbağanın yosun ve artıklardan arındırılması için oldukça önemlidir. Ayrıca özellikle kış aylarında güneşlenmeleri sağlanmalıdır.

Bunların yanı sıra su kaplumbağası bakımı sırasında akvaryum suyunun 24 ile 30 derece aralığında tutulması oldukça önemlidir. Bu doğrultuda güneşlenme ihtiyaçlarını karşılamak için tam spektrumlu UVA/UVB sürüngen lambası ve ısı kontrolü için bir sürüngen ısıtıcı edinmek gerekmektedir.

Su Kaplumbağası ile Birlikte Balık Beslenebilir mi?

Su kaplumbağaları omnivor yani hem etçil hem de otçul canlılardır. Bu nedenle balıklar ile aynı ortamda bakılmaları tavsiye edilmez. Yine kaplumbağalar ilk başlarda balıklardan korkabilir ve bu nedenle onlardan uzak durabilirler. Ancak bir süre sonra akvaryuma alışırlar. Aynı zamanda iyi birer avcı olan su kaplumbağaları ağızlarına alarak parçalayabilecekleri her balığın peşine düşerler. Ayrıca kaplumbağaların idrarında önemli miktarda zararlı bakteri vardır ve balıkların bu zararlı bakterileri tolere edebilmeleri mümkün değildir. Tüm bu nedenlerle su kaplumbağalarının balıklar ile aynı ortamda bakılmaları tavsiye edilmez.

su kaplumbağası
Su kaplumbağası beslenirken teraryum suyu çok çabuk kirlenir. Bu nedenle en az hafta da bir mutlaka su temizliği yapmalı ve ayrıca suyu olabildiğince temiz tutmak için gerekirse akvaryum filtresi kullanmalısınız.

Su Kaplumbağaları Ne ile Beslenmeli?

Su kaplumbağası beslenmesi ile ilgili en önemli detay hem etçil hem de otçul beslenen canlılar olmalarıdır. Genç su kaplumbağaları genellikle protein oranı yüksek hayvansal yiyecekler ile beslenirler. Ancak yaşlandıkça otçul özellikleri ağır basmaya başlar. Eğer evde su kaplumbağası beslemek istiyorsanız bu detayı mutlaka bilmeniz gerekir. Yine 10 cm ve daha küçük kaplumbağaların günde bir öğün beslenmeleri gerekir. Daha büyük boyutlu olanlar ise 2 – 3 günde bir öğün şeklinde beslenebilirler.

Kaplumbağaların beslenmesi için stick, tablet ve cips yem gibi pek çok yem çeşidi bulunmaktadır. Ancak bir kaplumbağa yemi alırken kaliteli olmasına ve kaplumbağaların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde besin maddesi içermesine özen gösterilmelidir. Bunların yanı sıra su kaplumbağalarının beslenmesi için hayvansal besin seçeneği de oldukça fazladır. Bu seçenekler arasında su piresi, kan kurdu, su salyangozu, tubifeks ve karides gibi besinler de yer almaktadır. Bahsedilen hayvansal besinlerin hepsini temin etmek kolay olmayabilir ancak mümkün olduğunca fazla çeşit ile beslenmelerine özen gösterilmelidir.

Su kaplumbağaları ağırlıklı olarak sebze tüketmek şartıyla çeşitli sebze ve meyvelerle de beslenebilirler. Bu doğrultuda beslenmeleri için marul, taze fasulye, havuç, elma, çilek ya da muz gibi sebze ve meyveler verilebilir. Yine su kaplumbağalarının 1 yaşına kadar protein ihtiyaçlarının yüksek olduğu unutulmamalı ve bu dönemde protein ağırlıklı beslenmeleri sağlanmalıdır. 1 yaşından sonra ise ağırlıklı olarak sebze ve meyveler ile beslenmeleri gerekir.

Tüm bunların yanı sıra su kaplumbağası bakımı ile ilgili gösterilen özene rağmen diğer tüm canlılar gibi su kaplumbağaları da herhangi bir nedenle hastalanabilirler. Ayrıca su kaplumbağaları “salmonella” adı verilen bağırsak parazitleri ile yaşarlar ve bu parazitler çocuklar için çok tehlikeli olabilir. Bu nedenlerle kaplumbağanızda olağandışı durum fark edecek olursanız mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Akvaryum İçin Önemli Malzemeler konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: