Siyah Neon Tetra balığı “Characidae” ailesinden tatlı su balığı türüdür. Bilimsel adı “Hyphessobrycon herbertaxelrodi” olan bu tür bitkili akvaryumlarda yaşamayı sever. Parlak, kadifemsi siyah ile zıt bir kontrast yapan, emaye beyazı yatay neon bantları ile kolayca tanınabilir. Doğal yaşamda 5 yıl kadar yaşam süresi olan Siyah Neon Tetrası akvaryumda uygun şartlarda 10 yıla kadar yaşayabilir. Dişi ve erkeklerini ayırt etmek ilk başta biraz zor olsa da ileri dönemlerde kolayca yapılabilir. Olgun dişilerde karın biraz daha yuvarlak ve büyüktür. Renkler ise dişi ve erkeklerde aynıdır.
Yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda iyi huylu ve huzurlu bir balık olan Siyah Neon Tetra pek çok balık türü ile aynı akvaryumda tutulabilir. Agresiflik göstermeyen, sakin mizaçlı bir balıktır. Toplu tank kurulumlarında iyi bir başlangıç balığı olarak tercih edilen Neon tetra balığı genel olarak bakımı kolay bir balık türüdür. Arka planı koyu renkli ve hafif aydınlatılmış bitkili bir akvaryumda çok hoş bir görsel şölen yaratan enerjik balıklardır. Koloni oluşturmayı seven bu balıkların tek başına değil en az 6-7 adedinin birlikte bakılması tavsiye edilmektedir.
Siyah Neon Tetra Balığının Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?
Siyah neon tetra balığı sık bitkili karanlık akvaryumları çok sever. Çok sert asitli sularda yaşayan bu tür, yumuşak asitli sularda da yaşayabilir, hatta sert alkali sulara dahi dayanıklıdır. Bu yüzden bir çok farklı akvaryuma gayet iyi adapte olur. Bu nedenle akvaryum hobisine yeni başlayanlar için özellikle tavsiye edilebilir.
İlk kez 1961 yılında tanımlanan bu tür doğal yaşamda Güney Amerika da özellikle Paraguay nehri havzası, Brezilya ve Rio da görülmektedir. Vahşi yaşamda dereleri, sulak orman alanlarını ve kumluk alanları tercih eder. Doğada organik maddelerin çürümesiyle açığa çıkan kahverengi ve çok asidik sularda yaşamayı sever.
Siyah Neon Tetra Hangi Balık Türleri ile Birlikte Bakılabilir?
Huzurlu bir balıktır ve tüm türler ile bir arada bakılabilir. Bununla birlikte diğer Tetra türleri, canlı doğuranlar, Guramiler ve Rasbora türleri ile birlikte bakılması uygun olabilir.
Siyah Neon Tetra Balığının Beslenmesi
Doğada küçük omurgasızlar, kabuklular, filamentli algler, çürümüş bitkiler ve meyveler ile beslenen siyah neon tetrası, omnivor’dur. Yani hem otçul hemde etçil beslenir.
Bu tür için içeriği hayvansal ve bitkisel hammaddeler ile hazırlanmış pul balık yemi tercih edilmelidir. Pul yemin yanı sıra pelet yem veya tablet balık yemi de kullanılabilir.
İlginizi çekebilir: Balık Yemleri
Siyah neon tetra balığının günlük temel beslenmesine ek olarak karides ve kan kurdu gibi kurutulmuş canlı yemler verilerek daha dengeli bir beslenme sağlanmalıdır. Protein değeri yüksek olan kurutulmuş canlı balık yemlerinin sürekli verilmesi uygun olmamakla birlikte düzenli aralıklar ile sürekli kullanmak gerekir.
Bu tür için seçeceğiniz yem ister pul isterse pelet yem olsun içeriğinde sipurilina olan yemlerin tercih edilmesi iyi olacaktır. Doğal yaşamda alg ile beslenen siyah neon tetraları sipirulinalı yemleri iştahla yiyecektir. Günde 1 veya 2 kez beslenmesi yeterlidir. Vereceğiniz yemin miktarını balıkların sayısına göre ayarlamalısınız. Tercihen 2-3 dakika içerisinde tüketebilecekleri kadar yem vermek yeterli olacaktır. Eğer 3 dakika sonunda akvaryumda hala yem tanecikleri duruyorsa verdiğiniz miktarı biraz daha azaltmalısınız.

Akvaryum Seçimi ve Bakımı Nasıl Olmalı?
Aktif yüzücü olan siyah neon tetra balığı için akvaryum seçerken balık sayısı gözetilmelidir. Çok yoğun olmayan 6 – 7 adet balık için 50 cm ve üzeri uzunluğu olan, 75-100 litrelik bir akvaryum uygun olacaktır. Seçtiğiniz akvaryumun kapaklı bir akvaryum olmasına dikkat ediniz. Çünkü bu tür üstü açık bir akvaryumdan kolayca dışarı atlayabilir.
Bakımı oldukça kolaydır. Akvaryumun suyunun temiz olması siyah tetra için yeterlidir. Bu nedenle akvaryum suyu mutlaka 15 günde bir %25-50 oranında yenilenmelidir. Eğer yoğun bir akvaryum ise % 50 sini yenilemeye gayret edilmelidir.
Akvaryumun Kurulumu Nasıl Yapılmalı?
Çok farklı ortamlara kolayca adapte olup yaşayabilen bu tür için en uygun ortamı sağlamak yaşam süresini uzatmak için önemlidir. Siyah neon tetralar tropikal karanlık su olarak adlandırılan akvaryum ortamlarını sever. Bu tür akvaryumlar doğal yaşam alanlarına en yakın ortamlardır.
Karanlık ve bitkili ortamları seven bu tür fazla aydınlığa ihtiyaç duymaz bu nedenle düşük bir aydınlatma yeterlidir. Loş ışık Siyah Neon Tetra balığının renklerinin daha iyi görünmesi için de tercih edilmektedir.
İlginizi çekebilir: Akvaryum Isıtıcıları
Bu balık türü, turba adı verilen bir tür toprak ile filtrelenmiş sularda daha iyi ürer bu nedenle tercih edilmelidir. Akvaryum tabanına nehir kumu döşenmelidir. İçerisinde biraz ağaç dalları veya küçük kökler yerleştirilirse keyifli bir ortam yaratılmış olur. Canlı bitkiler bu akvaryumun olmaz ise olmazıdır. Suyu kahverengine boyayacak kuru yapraklar, kızılağaç kozalağı ve tropik Hint badem yaprağı (Capatta Leaves) gibi kuru bitkiler ve Turba eklenmesi suyun hazırlanmasında fayda sağlar.
Akvaryum tabanına döşenen nehir kumunun üzerine biraz koyu renkli çakıl konulabilir. Doğal nehir yatağı etkisi sağlayabilecek şekilde tasarlarsanız bu balık için doğal bir ortamda yaşama imkanı sunmuş olursunuz.
Akvaryum suyunun sıcaklığının 23-28 derece arasında olması uygun olacaktır. Bu ısının düzenli olarak korunabilmesi için hassas ölçüm yapan termostatlı akvaryum ısıtıcısı kullanmanız istikrarlı bir sıcaklık sağlamak açısından önemlidir. Çünkü ısı bu türün üremesinde çok önemlidir ve bu yüzden yumurtlamayı teşvik etmek amacıyla ısının hassas bir şekilde ayarlanması önemlidir. Bu amaçla birkaç gün boyunca akvaryumun ısısı 24 derecede tutulduktan sonra ısının yaklaşık 27 dereceye yükseltilmesi yumurtlamayı teşvik edici bir davranış olacaktır.
En Uygun Akvaryum Su Değerleri Nasıl Olmalı?
- Su pH’sı 5,0 – 7,5 Alkali suları sever ancak asidik sularda renkleri daha canlı olur.
- Su sertliği 6 – 15 dGH aralığında olması uygun kabul edilir.
- Sıcaklık 23,9 – 27,9 santigrat.
- Su Kalitesi yüksek temiz suları sever. Acı veya tuzlu sular uygun değildir, tatlı su olmalıdır.
- Fazla su sirkülasyonu tercih edilmemelidir. Orta derece su hareketliliği yeterlidir.

Üreme Sürecinde Nelere Dikkat edilmeli?
Akvaryumda tüm şartlara kolay adapte olan bu türün üretimi de kolaydır. Birkaç detaya dikkat edildiği takdirde kolayca üretilebilir.
Güvenli bir üretim süreci için küçük bir üretme tankı hazırlamalısınız. Böylece çiftleşme sürecini ve yumurtlama sürecini takip etmek daha kolay olacaktır. Bu amaçla 20 litrelik küçük bir üretim akvaryumu hazırlamanız yeterli olacaktır. Dilerseniz akvaryum içerisinde file ile bölme yaparak veya büyük yavru havuzu kullanarak da süreci kontrollü olarak takip edebilirsiniz. Ancak ayrı bir tank ile işiniz daha kolay olacaktır.
Akvaryum su koşulları ayarlanmalıdır. Sağlıklı bir üreme için su hafif asidik ve düşük sertlikte olmalıdır. Başlangıçta karanlık bir tank hazırlanmalı ve kademeli olarak aydınlatılmalıdır.
Üremenin başarılı olması ve iyi sonuç almak için, 1 çift balığı veya küçük bir grubu ayırıp hazırladığınız küçük akvaryuma koyun. Çiftleşme döneminde balıklarınızı küçük porsiyonlar şeklinde kurutulmuş canlı yem ile besleyerek üreme şansını yükseltmiş olursunuz.
Çiftleşme sürecinde akvaryum suyunun ısısı önce 24 dereceye, birkaç gün sonra 26,7 dereceye ayarlanarak yumurtlama teşvik edilmelidir. Dişiler yuvarlak ve büyümüş karınları ile kendini belli eder. Genellikle sabah saatlerinde yumurtlayan dişiler yüzden fazla yumurta bırakabilir. Bırakılan yumurtalar ise bitkilerin yaprakları arasında şeffaf yapışkan bir şekilde görülür.
Yumurtlama gerçekleştikten sonra yetişkin balıklar hemen ayrılmalıdır. Ortalama 22-26 saat içerisinde yumurtalar çatlamaya başlar ve 72 saat sonra gözle görülebilirler. Bu arada birlikte tutulursa yumurtadan çıkan yavrular yetişkinlere yem olur. Bu nedenle mutlaka tül yavru havuzu veya akrilik yavruluk kullanılarak yetişkinler ayrılmalıdır.
Yavrular büyüyüp yem olmayacak boyuta gelene kadar yetişkin balıklardan ayrı tutulmalıdır. Yavruların büyüme sürecini hızlandırmak için özel yavru balık yemleri ve artemia yumurtası gibi besin değeri yüksek balık yemleri ile besleyebilirsiniz.
Siyah Neon Tetra Balığında Hangi Hastalıklar Görülebilir?
Genel olarak dayanıklı bir balık olan siyah tetra balığı tüm balık türlerinde sorun olan parazit istilaları, deri parazitleri ve bakteriyel enfeksiyonlardan muzdarip olurlar.
Temiz ve uygun şartlarda bir akvaryumda sorun yaşanma olasılığı oldukça azdır. Ortamın iyi olması stresi azaltır ve hastalıkların görülme olasılığını düşürür.
Hastalık riskini azaltmak için akvaryumunuza yeni bir bitki, dekor ve benzeri bir malzeme eklerken mutlaka farklı bir tank içerisinde bekletip iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra ekleyin.
Siyah Neon Tetra balıkları dayanıklı bir balık türü olduğundan genellikle bütün akvaryumu kapsayan salgınlar şeklinde sorun yaşanmaz. Hastalık erken tespit edilip hasta balığın ayrılması diğer balıklara hastalık bulaşma olasılığını azaltır. Bu nedenle balıklarınızı rutin olarak gözlemlemeniz büyük fayda sağlayacaktır.
Akvaryum Hobisinde Sıklıkla Yapılan Hatalar konulu yazımız da ilginizi çekebilir.