Rottweiler Özellikleri

Yazar:

Rottweiler ırkı köpeklerin kötü bir ünü olsa da cesareti ve iyi bir bekçi olması nedeniyle en çok tercih edilen köpek ırklarından biridir. Tarihi oldukça eski dönemlere dayanan Rottweiler ırkının ataları bir Mastiff türü olan Molossus ırkı köpeklerdir. Ana vatanı Almanya’da hayvancılık ile uğraşan Rottweil kasabasıdır.

Romalı lejyonlar tarafından bölgeye getirilen Molossus ile yöreye özgü köpeklerin çiftleştirilmesi sonucu üretilen Rottweiler ırkı köpekler uzun yıllar sığır çobanı olarak kullanılmıştır. Ancak 1800 lü yıllarda demir yollarının yayılması nedeniyle artık sığır çobanlığı kalktığından, polis köpeği ve kasaplar için et bekçiliği yapmış ancak zamanla sayıları iyice azalmış ve yok olma tehlikesi yaşamıştır. Almanya’da ilk kez 1882 de bir köpek gösterisinde tanıtıldı ve kurulan kulüplerce tekrar üretilmesi için çalışmalar yapıldı.

1901 yılında Almanya’da kurulan Rottweiler ve Leonberger kulübü tarafından Rottweiler ırkının ilk standartları belirlenmiş ve bu güne kadar bu standartlar korunmuştur. 1921 yılında kurulan Allgemeiner Deutscher Rottweiler Kulübü ırkın üretilmesi, standartlarının korunması ve tanıtılması için büyük çabalar harcayarak ırkın tüm dünyada tanınmasını sağlamıştır.

1931 yılında Amerikan Kennel kulübü tarafından “iş köpeği” olarak tanımlanmıştır. İyi koku alan burnu sayesinde polis köpeği, arama kurtarma köpeği, gümrük arama köpeği olarak kullanılmaya başlanan Rottweiler köpekleri 1990 yılında Amerika’da en popüler olan köpek ırkları listesinde yerini aldı.

Mükemmel bekçiler uzun yıllar popülerliğini korudu. Ancak yanlış yetiştiriciler tarafından yapılan kötü eğitimler ve doğru sosyalleştirilmemesi nedeniyle bazı saldırı vakalarının yaşanması ırka olan ilgini azalmasına neden oldu.

Rottweiler Köpek Irkının Fiziksel özellikleri

Oldukça kaslı ve güçlü bir vücuda sahip olan bu ırk 9 – 11 yıl yaşam süresine sahiptir. Erkekler, dişilere oranla daha iridir. Dişi Rottweiler 56 – 63 cm yüksekliğe ve 38 – 52 kg ağırlığa, erkekler ise 61 – 69 cm yüksekliğe ve 43 – 59 kg ağırlığa ulaşabilir.

Rottweiler’ın geniş ve büyük kafası atletik vücudu ile uyumludur. Alnı oldukça geniştir. Belirgin bir alın çizgisi vardır. Kulaklar üçgen şekillidir, kafasının yanlarına doğrudur ve her zaman öne doğru kıvrık durur. Gözleri fazla büyük değildir ve koyu kahverengidir. Geniş bir ağzı ve çok güçlü kapanan çenesi olan bu ırkın ağız içi ve dudakları siyahtır. Çok iyi koku alan burnu her zaman siyah renktedir.

Rottweiler ırkı köpeklerin geniş ve derin bir göğüs yapısı vardır. Bu göğüs yapısı ona güçlü ve heybetli bir görünüm kazandırmaktadır.

Tüyleri parlak, düz ve sert yapılıdır. Orta uzunlukta olan tüylerin rengi daima siyahtır. Gözlerinin üzerinde, yanak ve ağız çevresinde, göğüs, bacaklar ve kuyruk altında bulunan pas rengi, kızılımsı tüyler bu ırka karakteristik görünümünü verir.

Çok uzun olmayan kuyruğunu genellikle aşağıda tutar, ancak heyecanlandığında ve hareket halindeyken yukarı doğru kalkıktır.

rottweiler özellikleri
Rottweiler ırkı köpekler henüz yavru iken eğitilmeye ve sosyalleştirilmeye başlanmalıdır. Sorumsuz ve ilgisiz insanların elinde tehlikeli bir köpeğe dönüşebilir.

Rottweiler Karakteri

Sakin ve ağırbaşlı ve kendinden emin bir duruşu olan Rottweiler tam olarak kendini ailesine adayan, güvenilir ve cesur köpeklerdir. Ailesini ne pahasına olursa olsun korur, canının yanmasına dahi aldırmaz. Aileye ve sahibine oldukça düşkün olan bir Rotweiler, arka bahçede bir başına bekçilik için bırakılabilecek köpek değildir. Mutlaka ailesi ile iletişim içinde olmak ister.

Rottweiler ırkı köpekler ortak alanlarda tasmasız olarak dolaştırılmamalıdır.

Yaygın inanış Rottweiler ırkının doğuştan gelen içgüdüsel bir saldırgan karakteri olduğu yönündedir. Ancak bu doğru değildir. İyi sosyalleştirilip, iyi bir eğitim verilirse bu ırk oldukça saygılı, eğlenceli ve sevgi dolu bir arkadaş olabilir. Yavru döneminden itibaren birlikte büyütülür ise çocuklar ile iyi anlaşır ve iyi bir oyun arkadaşı olabilir, ancak yine de bir çocukla yalnız bırakılmamalıdır. Erken dönemden itibaren bir arada tutulduğunda başka köpekleri de kabul eder ve birlikte yaşayabilir.

Genel olarak sakindir, herhangi bir durumda sessizce izler, havlamaz, uyarmaz ve tehdit hissederse aniden saldırabilir. Bir Rottweiler koruma ve agresiflik arasında ince bir çizgide durur. Yabancı birine karşı mesafeli ve temkinlidir. Ama kesinlikle korkutucu değildir her zaman “bekle ve gör” tutumuyla hareket eder. Tehdit hissetmediği sürece sakin kalır. Ama onun bahçesine girmeniz onun için bir tehdit anlamına gelir ve asla buna izin vermez.

Rottweiler Eğitimi

Rottweiler ırkı köpeklerin yavru iken eğitimine başlanmalıdır. Öğrenme seviyesi yüksek ve zeki bir ırktır. Kolay eğitilir ve çabuk öğrenir.

Bu ırkın mutlaka itaat eğitiminin profesyonel biri tarafından verilmesi gerekir. İtaat eğitimini sahibiyle veya aile üyeleri ile birlikte almasında fayda vardır. Sahibinin otoriter olması ve Rottweiler üzerinde hakimiyet kurması gerekir. Aksi halde büyüdüğünde hem güçlü hem de saldırgan karakterli bu köpek ile baş etmek pek mümkün olmaz.

Eğitimi kesinlikle sevgi, sabır ve kararlı bir tutumla yapılmalıdır. Fiziksel güç uygulayarak, azarlayarak veya öfkeli bir yaklaşımla eğitmeye çalışmak onun inatlaşmasına, agresif ve saldırgan olmasına neden olur. Onun sahibine saygı duyması gerekir. Bu nedenle sevgiyle ama çok kararlı ve tutarlı bir şekilde eğitilmeli ve sosyalleştirilmelidir.

Rottweiler Bakımı

Rottweiler yavru bakımının düzenli yapılması, ileri yaşlarda rahat bir bakım yapabilmek ve veteriner ziyaretleri sırasında rahat edebilmek için büyük önem taşır.

Rottweiler yavru iken kulaklarının, patilerinin ve dişlerinin bakımı her gün yapılarak bu işlemlere alıştırılmalıdır. Bu süreç ödüller verilerek, okşayarak keyif saatleri haline getirilmelidir. Sahibine bağlı ve onunla zaman geçirmeyi seven bu ırk bu saatleri özlemle bekler hale gelecektir.

Yavru iken köpek parmak diş fırçası gibi yumuşak bir fırça kullanılması iyi olacaktır. İleri yaşlarda uzun saplı bir köpek diş fırçası kullanılabilir. Ağız ve diş sağlığının korunabilmesi, diş taşı oluşumu ve ağız kokusunun önlenebilmesi için haftada 2 kez diş fırçalamak yeterli olacaktır.

Kısa ve siyah tırnakları olan bu ırkın tırnak bakımının ayda bir kez yapılması yeterlidir.

Rottweiler Tüy Bakımı

Tüyleri iki tabakalı ve oldukça yoğundur. Baş, kulaklar ve bacaklarda tüyleri daha kısadır. Boyun ve uyluk bölgesinde astar denilen alt tüyler vardır. Rottweiler orta derecede tüy döker ancak, yılda iki kez mevsim geçişlerinde daha yoğun tüy döken bu ırkın, haftada bir kez fırçalanması ve ölü tüylerin alınması yeterlidir.

Rottweiler ırkı için sert kıllı fırçalar uygundur. Tıraş ihtiyacı yoktur. Sık yıkama gerektirmeyen bu ırkın yılda 2 – 3 kez yıkanması yeterlidir.

Tüylerini fırçalamaya henüz çok küçük bir yavru iken başlanmalıdır. Bu işlem sırasında yumuşak bir fırça kullanılarak erken dönemde alıştırılmalıdır. Fırçalama saatleri oyalanabileceği bir oyuncak veya sevdiği bir ödül verilerek eğlenceli hale getirilmeli ve fırçalama işlemi sırasında nazik davranarak fırçaya alıştırılmalıdır.

rottweiler ırkı köpek bakımı
Rottweiler ırkı köpeğin erkekleri dişilere göre çok daha iridir. Ancak dişi olanlar ise erkeklere göre çok daha sevecen ve oyuncudur.

Beslenmesi Ve Egzersiz İhtiyacı

Rottweiler ırkı köpekler dikkat edilmez ise kilo almaya yatkındır. Bu nedenle dengeli ve doğru seçilmiş bir kuru mama ile beslenmelidir. Irka özel hazırlanmış Rottweiler köpek maması kullanılabilir. Bu tür mamalar ırkın tüm ihtiyaçları gözetilerek özel olarak hazırlandığından kilonun yanı sıra genel sağlığının da korunmasına yardımcı olur.

Koşmayı ve sahibiyle birlikte oyun oynamayı seven bu köpeğin günlük düzenli egzersizlere ihtiyacı vardır. Orta derece aktif olan bu ırkın günlük olarak, her biri ortalama 10 – 20 dakika süren 2 – 3 yürüyüş yapması yeterlidir.

İş köpeği grubundan olan bu ırkın öğrenemeyeceği aktivite yok denebilecek kadar azdır. Özellikle topla oynamayı ve sizinle birlikte tut getir oyunu oynamaya bayılır. Bir tenis topunu attığınızda geri getirmesi saniyeler sürecektir. Bu sayede hem sizinle vakit geçirmiş olacak hem de egzersiz yapmış olur. Ancak bu egzersizi tasmasız yaptıracağınız için, yabancıların girmediği bir bahçede yaptırmalısınız. Ortak alanlarda her zaman için tasma ile dolaştırmalısınız.

İhtiyaçları karşılanabildiği sürece apartmanda yaşayabilen köpeklerdir. Mizaç olarak bazıları daha aktifken bazıları ise çok fazla hareket etmek istemez. Ayrıca dişi Rottweiler köpekler daha oyuncu ve daha sevecendir.

Rottweiler Irkı Köpeklerin Sağlık Sorunları

Rottweiler ırkı köpekler sağlıklı ve dayanıklı köpeklerdir. Ancak tüm köpek ırklarında olduğu gibi bu ırkta bazı hastalıklara karşı hassasiyet gösterir. Elbette bu hastalıklar mutlaka görülür anlamında değildir. Pek çoğu hiç bir hastalığa yakalanmadan uzun ve sağlıklı yaşam sürer. Özellikle anne ve babası sağlıklı bir yavru seçmelisiniz. Bu sayede sorun yaşama olasılığınız daha az olacaktır. Rottweiler ırkı köpeklerde görülmesi muhtemel hastalıklar şunlardır;

Kalça Çıkığı (Hip Displazisi)

Tüm büyük ırk köpeklerde sıkça karşılaşılan bu ortopedik sorun, kalıtsal bir durumdur. Arka bacakların birinde olabileceği gibi her ikisinde de görülebilir. Kimi zaman hiç bir belirti görülmez ve yaşlandıkça artrit gelişebilir. Röntgen kontrolleri ile kolayca tespit edilebilir. Kalça çıkığı kalıtsaldır, ancak büyüme döneminde çok yüksek kalorili bir köpek maması ile beslenme ve buna bağlı kontrolsüz kilo alma, zıplama, düşme gibi çevresel faktörlerle durum kötüleşebilir.

Dirsek Çıkığı (Elbow Displazisi)

Dirsek çıkığı da kalıtsal bir bozukluktur. Röntgen ile tanısı kolayca konulabilen bu sorunu giderebilmek için ameliyat gerekebileceği gibi ilerlememiş durumlarda ağrıyı kontrol etmek için ilaç kullanmak gerekebilir.

Aort Stenozu

Aort kapağının alt kısmından aortun daralması ve kalbin vücuda kan pompalayabilmek için daha fazla çalışması sonucu gelişir. Hastalık bayılma ve hatta ani ölüme neden olabilir. Kalıtsal bir durumdur. Ani şekillenebileceği gibi halsizlik, sık soluk alıp verme gibi belirtilere neden olabilir. Belirti gördüğünüz taktirde veya şüphelendiğiniz durumlarda Veteriner hekiminize danışmalısınız.

Osteosarkom

Agresif bir kemik kanseri olan osteosarkomun ilk belirtisi şişkinliktir. Genellikle bacaklarda görülen bir durumdur. Şişkinliğin yanı sıra ağrı görülür. Röntgen ile teşhisi yapıldığı taktirde hızla tedavi protokolü belirlenerek uygulanmalıdır. Genel olarak ilk başlangıç halinde kemoterapi düşünülebilir ancak daha çok cerrahi yöntemle bacak amputasyonu (bacağın kesilmesi) uygulanır.

Mide Dönmesi (Torsion – Gastrik Dilatasyon volvulus)

Genellikle Rottweiler gibi derin göğüslü köpeklerde sık görülen bu durumun şekillenmesi halinde hayati tehlike söz konusudur. Bu nedenle hızlı müdahale çok önemlidir. Huzursuzluk, kusmaya çalışmak ve kusamamak, karnın şişmesi gibi belirtiler görülür. Gençlere oranla yaşlı Rottweiler’lar arasında daha yaygındır. Hastalığa yatkın olduğu için bu konuda alacağınız tedbirler ile oluşmasını önleyebilirsiniz. Eğer köpeğiniz mamasını hızlı yiyor ve hemen çok miktarda su içiyorsa bu mide dönmesi riskini artırır. Köpeğinizin mamasını daha yavaş yemesini sağlamalısınız. Bu amaçla yavaş besleme mama kabı kullanabilirsiniz. Ayrıca bir öğün yerine iki öğün besleyerek verdiğiniz mama miktarını azaltmanız faydalı olacaktır.

Panosteitis

Nedeni tam olarak bilinmeyen ve büyük ırk köpeklerde görülen bu ortopedik rahatsızlığın ilk belirtisi hareket etmekten sakınma ve topallıktır. Özellikle 4 ay ve üzeri yavrularda daha sık karşılaşılan bir durumdur. Çoğunluk dinlenme ile geçebilen bir durumdur. Ama topallamanın artması ve devam etmesi durumunda veterinerinizin kontrol etmesi faydalı olacaktır.

Hipotiroidizm

Tiroid hormonu eksikliğine bağlı şekillenen hastalık aşırı kilo alma, halsizlik, kısırlık gibi belirtilere neden olabilir. Genellikle tüyler mat ve kaba bir görünümdedir. Deride sertleşme, renginde koyulaşma ve deri döküntüleri görülebilir. İlaç tedavisi gerekir.

Göz Problemleri

Rottweiler ırkı köpekler Progresiv Retinal Atrofi ve Entropion gibi göz problemlerine yatkınlık gösterir. Retinanın atrofisi durumunda görme kaybı şekilleneceğinden veteriner ziyaretleriniz sırasında gözlerin kontrol edilmesi faydalıdır. Entropion, göz kapaklarının içe dönmesi durumudur. Kızarıklık ve göz yaşı akıntısı ile kendini belli eder. Operasyon ile tedavi edilebilir ve sorun giderilir.

Alerjiler

Tüm köpek ırklarında olduğu gibi Rottweiler ırkı köpeklerde de pek çok nedenle şekillenebilir. Nedenin tespit edilebilmesi için bazı testler yapılabileceği gibi gıda değişiklikleri de çözüm için denenebilir.

Popüler Rottweiler İsimleri

Rottweiler yavrunuz için isim bulmakta zorlanıyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. Aslında rengine, görüntüsüne ve karakterine bakılarak pek çok isim bulabileceğiniz gibi tarihten, edebiyattan faydalanılarak pek çok isim konulabilir. Ancak bir Rottweiler için en çok yakışan ve en popüler olan isimler “Rot” ve “Roti” dir. Ayrıca konulabilecek diğer erkek ve dişi Rottweiler isimleri;

Ayı, Bear, Bal, Dusty, Gölge, Herkül, Hera, Hektor, İgor, King, Rocky, Rosie, Sacha, Teddy, Thor, Zeus, Zeyna, Zoro.

İlginizi çekebilir: Leonberger Irkı Köpekler ve Özellikleri

İlginizi çekebilir: Köpek Maması Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: