Ragdoll Kedisi (Bez Bebek Kedisi)

Yazar:

Anavatanı Amerika olan Ragdoll kedisi ilk kez 1960 yılında Kaliforniya’da Ann Baker isimli bir kedi severin sakin, sevgi dolu, nazik ve uysal bir kucak kedisi yetiştirme isteği sonucu üretilmiştir.  Ann Bakerin yaşadığı mahallede bulup sahiplendiği beyaz tüylü, mavi gözlü ve bir siyam kedisi gibi maskeli olan ”Josephine” adlı kedi ile uzun tüylü kedilerin çiftleştirilmesi ile üretilmiştir. Baker’ın hangi kediler ile çiftleştirme yaptığı ve Josephinin ataları tam olarak bilinmemekle birlikte genlerinde Birman kedisi, Burmese kedisi ve İran kedisi genlerinin olduğu düşünülmektedir. Orijinal Ragdoll olarak kabul edilen kedi Ann Bakerr’in Josephine adlı kedisidir ve bu nedenle Ragdollara “Josephinin kızları” adı da verilmektedir.

Ragdoll İngilizce bez bebek anlamındadır. Bu isim kucağa alındığında bir bez bebek gibi hareketsiz kalması nedeniyle verilmiştir. Ayrıca bu ırk melek ve mucize bez bebek (Cherubim, Miracle Ragdoll) olarak da adlandırılmaktadır.

Ragdoll kedisi ilk kez 1993 yılında The Cat Fanciers Association (Kedi Severler Derneği) tarafından kabul edilerek kayıt altına alınmış ve kısa sürede oldukça popüler olmuştur. 2000 yılında şampiyon statüsünü kazanan Ragdoll kedisi, CFA derneğine göre en popüler kedi listesinde ilk 5 kedi cinsi arasında yer almaktadır. Ayrıca Ragdoll kedisi en pahalı kedi türleri arasındadır.

Ragdoll Kedi Cinsinin Fiziksel Özellikleri

Oldukça iri ve kaslı bir vücudu olan Ragdoll kedisi ortalama 6 – 9 kg vücut ağırlığına sahiptir. Neredeyse küçük ırk bir köpek büyüklüğünde olabilen bu kedinin dişileri 5 – 7 kg ağırlıktadır. Erkekleri dişlerden biraz daha iridir. Ragdoll kedisi evcil kedi türleri arasında en büyük kedi cinsi olarak kabul edilmektedir. Maine Coon ve Norveç Orman kedisinden daha büyük olan bu kediler 9 kg ve üzeri bir ağırlığa erişebilmektedir.

Bu ırkın en belirgin fiziksel özelliği görkemli tüyleri ve mavi gözleridir. Ragdoll’un geniş ve büyük bir başı ve bu büyük başı taşıyan oldukça güçlü bir boynu bulunmaktadır.  Göğsü oldukça geniş olan Ragdollun boyun ve göğüs kısmındaki tüyler daha uzundur.

Ragdoll yaklaşık olarak 10 kiloya ulaşan vücut ağırlığı ile oldukça iri bir kedi ırkıdır.

Bakıldığında peluş bir ayıyı andıran bu sevimli kedi yuvarlak hatlara sahiptir. Burun fazla çıkıntılı değildir ve yuvarlaktır. Kulakları orta boyutta ve uçları yuvarlak şekildedir. Başının üzerinde duran kulakları öne doğru dönüktür. Gözleri canlı mavi ve oval şekillidir. Büyük ve uzun bir vücudu olan Ragdoll kedisinin oldukça güçlü ve kemikli bacaklarını taşıyan patileri büyük, yuvarlak ve tüylüdür. Irkın arka bacakları ön bacaklardan daha uzundur. Kuyruğu ise uzun ve oldukça bol tüylüdür.

Ragdoll Cinsi Kedilerin Karakteri

Arkadaş canlısı, sevecen ve kucakta olmaktan hoşlanan nazik, uysal karakterli bir kedidir. Bir köpek gibi sahibini takip eder, sahibinin yanından ayrılmaz, sahibinin duygusal ihtiyaçlarını anlayabilir ve mükemmel bir uyum içerisindedir. Sahibi bir yere giderken onu kapıya kadar uğurlar, geldiğinde kapıda karşılar, hatta sahibiyle uyumaktan keyif alır.

Ragdoll kedisi herkes için çok yönlü bir dosttur. İnsanlarla, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir. Tüm ortamlara kolaylıkla adapte olur. Birlikte büyütüldüğü takdirde köpeklerle de iyi geçinir. Ancak yabancı köpekler ile bir araya getirilirse, kontrollü olunmalıdır.

Ragdoll ırkı kediler çağırıldıklarında gelen nadir ırklardan biridir. Bu kediyi tanımlamak için kullanılan kelime uysaldır, ancak bu onların aktif olmadığı anlamına gelmez. Oyuncaklarla oynamayı ve aile aktivitelerine girmeyi severler. Ragdoll kedileri özellikle dolgulu peluş kedi oyuncaklarına bayılırlar. Ancak yine de sahibiyle oynamayı tercih ederler. İyi bir şey yaptıklarında övgü sözcükleri ve kedi ödül maması kullanılarak kolayca eğitilebilir ve hızlı öğrenirler. Ragdoll kedisini bir köpek gibi eğiterek fırlatılan bir oyuncağı getirmesi öğretilebilir.

Ragdoll kedileri mükemmel refakatçilerdir ve onunla yaşamak kolaydır. Yüksek yerlere çıkmaktan hoşlanmaz. Genellikle Ragdollunuzu kanepenizde veya yatağınızda bulabilirsiniz. Bundan daha yükseği tercih etmezler. Bir odanın en yüksek noktasından ziyade insanlarıyla aynı seviyede kalmayı tercih ederler.

ragdoll - bez bebek kedisi
Ragdoll uysal ve nazik bir kedidir. Yüksek yerlerden pek hoşlanmaz. Birlikte büyüdüğü diğer hayvanlarla iyi anlaşır. Sahibi ile sürekli birlikte olmaktan sıkılmaz ve onu takip etmeye bayılır.

Ragdoll Kedisinin Renkleri

Ragdol kedisinin, İran kedisi ve Angora kedisine benzeyen orta uzunlukta ipeksi tüyleri bulunmaktadır. Tüyleri bazı cinslerde daha uzun olabilir. Tüylerine dokunulduğunda tavşan kürküne benzer yumuşaklık hissedilir. Ragdoll kedisinin tüyleri pek çok renk ve şekilde olabilir. Ancak tüy rengi ne olursa olsun Ragdoll kedisinin gözleri daima parlak mavi renktedir.

Ragdoll kedisinde tüyler 3 farklı desende görülür.

  • Beyaz eldivenli kediler, bu türlerde yüz, kulaklar ve kuyruk ile bacaklar koyu renkli olmasına karşın patiler beyazdır.
  • Eldivensiz kediler, bu tür olanlarda kulak kuyruk ve yüz koyu renkli olmasına karşın bacaklar ve patiler beyazdır.
  • Tek renkli olan kediler, bu türde genellikle tüyler tek renktedir. Renkliler mühürlü de olabilir. Çikolata rengi, mavi, kahve, lila renklileri beyazla uyum içindedir.

Ragdoll kedisi, renk olarak krem, mavi, mühür, leylak ve çikolata gibi çeşitli tonlarda olabileceği gibi kaplumbağa kabuğu ve tekir işaretleri gibi varyasyonlar da görülebilir. Ragdollar soluk renkte tüylerle doğar ve büyüdükçe yavaş yavaş kalıcı renklerine dönüşür.

Ragdoll Bakımı

Oldukça sessiz ve nazik kediler olan Ragdollar neredeyse hiç miyavlamaz. Öyle ki acı çektiğinde dahi miyavlamayabilir. Sadece yemek saatinde ve çiftleşme isteği olduğunda miyavlar ama bu da yüksek volümlü değildir. Bu özelliği ile apartman yaşamı için ideal kedilerdir.

Bakımı kolaydır. Orta uzunluktaki tüylerinin astar tabakası yoktur. Ancak ipeksi tüy yapısı nedeniyle tüylerin kıtıklanmasını önleyebilmek için haftada 2 kez fırçalamak gerekir. Fırçalaması sırasında ki ilginizden mutlu olur ve canını acıtmadığınız sürece keyifle kucağınızda taranabilir. Özellikle bacakların gövde ile birleşme noktasında tüy kıtıklaşması daha fazla olduğundan bu bölgelerin taranmasına özen gösterilmelidir. Metal dişli bir kedi tarağı ve kauçuk tımar fırçası kullanılarak tarandığında tüy bakımı mükemmel olacaktır.

Ragdoll kedisi için, mutlaka bir kedi tırmalama tahtası bulundurulmalıdır. Kedi tırmalama ağacı, tırnaklarını törpülemeye ihtiyacının yanı sıra sizi rahat bırakması içinde bir araç olacaktır.

Oldukça uzun ve kürklü kuyruğu tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra kontrol edilmelidir. Kuyruğu tüylerine yapışan dışkı parçalarının olup olmadığı kontrol edilerek silinmelidir. Bu amaçla ıslak temizlik mendilleri işinizi oldukça kolaylaştırır. Ragdoll banyoya pek fazla itiraz etmez bu nedenle gerek duyduğunuzda yıkayabilirsiniz. Kürkünü yağlı hissediyorsanız veya kürkü tüylü görünüyorsa, banyoya ihtiyacı var demektir. Bu amaçla mutlaka bir kedi şampuanı kullanılmalıdır. Banyolar ölü tüylerinin giderilmesine yardımcı olacağından yalanma sırasında yutulan tüy miktarını da azaltarak kedi tüy yumağı sorununun yaşanma riskini azaltır.

Ragdoll kedisinin bakımında önemli olan konulardan biri tuvalet kum kabı seçimi ve kedi kumunun temizliğidir. Bu konuda oldukça titizdir. Tuvaleti her kullandıktan sonra kirli kedi kumunun alınması ve kumun tazelenmesine özen gösterilmelidir. Aksi halde kum kabına girmeyi reddedebilir. Ragdoll kedisi oldukça büyük bir kedidir. Bu nedenle içinde rahatça dönebileceği ekstra büyük bir kedi tuvaletine ihtiyaç duyar.

Ragdoll kedisi bakımında önem taşıyan bir konuda ağız sağlığının korunması için dişlerinin fırçalanmasıdır. Her zaman günlük fırçalamalar en iyisidir ancak haftada bir kaç kez de yapılması yeterli olacaktır. Ayrıca 2 – 3 haftada bir kez tırnaklarının kontrol edilmesi ve uzamış ise kesilmesi, gözyaşı akıntısının silinmesi ve kulaklarının kontrol edilmesi iyi olacaktır. Oldukça uysal olan bu kedinin rutin bakımının yapılması oldukça sorunsuz ve kolay olacaktır.

Bir Ragdoll çok uzun bir kedi olduğundan, kucağa alırken mutlaka arka kısmı desteklenmeli ve sarkmasına izin verilmemelidir.

ragdoll kedi ırkı
Tüylerinin kıtıklaşmaması için düzenli olarak kedi tarağı ile fırçalanmalıdır. Yıkanmaya pek itiraz etmediği için gerektiğinde yıkanabilir. Gelişim dönemi uzun sürdüğü için iyi kalite kedi maması ile beslenmesi sağlıklı kalmasını sağlar. Gerektiğinde kedi vitamini takviyesi de yapılabilir.

Ragdoll Cinsi Kedilerin Beslenmesi

Ragdoll cinsi kedilerin gelişmesi yavaştır. Tam olgunluğa erişmesi 4 yaşına kadar devam eder. 1 yaşından sonra gelişmesi ataklar şeklinde olur. Bu nedenle 4 yaşına kadar olan dönemde beslenmesine dikkat edilmeli ve büyüme ataklarını destekleyecek kaliteli bir kedi maması ile beslenmelidir. Ragdolların karın altı yağ yastığı denilen tabaka oldukça belirgindir. Bu durum aldatıcı olabilmektedir. 4 yaşına kadar gelişiminin devam edeceği unutulmamalı ve gelişmesini tamamlayabilmesi için iyi beslendiğinden emin olunmalıdır. Bu dönemde yapılacak kedi vitamin takviyeleri oldukça faydalı olacaktır.

Beslenmesinde mutlaka kuru kedi maması tercih edilmelidir. Diş taşı sorunu yatkınlığı söz konusu olduğundan kuru mama dişlerde plak birikmesini önlemek içinde faydalıdır. Seçeceğiniz mama mutlaka kedinizin yaş evrelerine uygun olmalıdır. 1 yaşına kadar olan dönemler için yavru kedi maması, daha sonra yetişkin kedi maması ve 7 yaşından itibaren yaşlı kedi maması tercih edilmelidir. İştahlı ve yemeği seven bu ırkın beslenmesinde mama paketinin üzerinde önerilen miktarlara uyulmalıdır. Aksi halde kolayca kilo alabilir. Sağlıklı olabilmesi için, 4 yaşına kadar aşırı yağlanmadan kas kütlesinin gelişmesi sağlanmalıdır. İdeal kiloya ulaşması ve kilonun korunabilmesi için birlikte aktif oyunlar oynayarak egzersiz yaptırılması oldukça fayda sağlar.

Ragdollun beslenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda beslenme saatidir. Rutini seven bu kedinin yemeğini hep aynı saatte vermeye dikkat edilmelidir. Gerekmediği ve bir zorunluluk olmadığı sürece mamasını da değiştirmemelidir.

Ragdoll Cinsi Kedilerin Sağlık Sorunları

Ragdoll kedisi, melezlemeler sonucu oluşmuş sağlıklı kedilerdir. Ortalama 15 yıl yaşayan bu ırkın genetik olarak yatkın olduğu bazı hastalıklar söz konusudur. Bu genetik olarak yatkınlık gösterdiği hastalıkların yanı sıra tüm kediler için sorun olabilen viral ve bakteriyel enfeksiyonlar da sorun yaşamasına neden olabilir. Her kedi için söz konusu olan koruyucu uygulamalar Ragdoll kedisi içinde geçerlidir. Alınacak koruyucu önlemler ile pek çok hastalıktan korunma mümkündür ve hiçbir problem yaşamadan uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilir. Ragdoll ırkı kedilerin sık yaşadığı sağlık sorunları şöyledir;

Ağız ve Dişeti Problemleri

Gıda artıkları, bakteriler ve bazen de tükrük yapısına bağlı olarak dişler üzerinde tortular oluşur ve bunlar zamanla tartarlara dönüşürler. Zamanla biriken bu tortular ve bakterilerin etkisiyle diş etinin yapısında bozulmalar şekillenir. Bu durum gingivitis yani diş eti iltihabı olarak adlandırılır. Zamanla bu birikintiler diş ile diş eti arasındaki ceplere doğru birikir ve bu cepler büyüyerek boşluklar halini alır. Bu durum peridontal hastalık olarak adlandırılmaktadır.

Enfekte diş etlerinde oluşan bakteriler vücuda yayılabilir, karaciğere ve böbreklere zarar verebilir. Pek çok kedi cinsinin sorunu olan tartar ve diş eti hastalıkları Ragdoll cinsininde sık yaşadığı sorunlardan biridir. Bu nedenle de oluşmadan önlenebilmesi önem taşır. Diş problemleri kuru kedi maması kullanılarak ve rutin diş fırçalamaları ile önlenebilir. Ancak bu önlemler yetersiz olduğunda Veteriner hekim tarafından diş taşı temizliği yapılarak diş etlerinin zarar görmesi önlenmelidir. Diş taşları rutin kontrollerde kolayca görülebilir. Ancak fark edilmeyip ilerlediği durumlarda çiğneme problemleri ve salya söz konusu olabilir. Bu belirtiler görüldüğünde veya kediniz yemek yemekten kaçınıyorsa mutlaka veteriner hekimin tarafından kontrol edilerek sorun tespit edilmelidir.

Solunum Yolu Hastalıkları

Solunum yolu hastalıkları, üst ve alt solunum yolu hastalıkları olarak iki şekilde görülebilir. Ragdoll kedisi üst solunum yolunu etkileyen, hapşırık ve burun akıntısı ile karakterize kedi gribine kolayca yakalanabilir. Kedi gribi tedavisi zor viral bir hastalıktır. Bu nedenle mutlaka aşı yapılmalı ve bu hastalığa karşı koruyucu önlem alınmalıdır. Ayrıca kedi astımı olarak bilinen alt solunum yolu problemi de bu ırkın hassas olduğu bir sorundur. Öksürük ve hırıltılı solunum ile karakterizedir. Belirtilerden birini fark ettiğiniz takdirde vakit geçirmeden Veteriner hekiminiz tarafından tedavi uygulanmalıdır.

Kalp Problemleri

Ragdoll kedisi kalıtsal bir kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopati problemine yatkındır. Kalp yetmezliği ile karakterize bir hastalıktır. Düzenli olarak kalp taramalarının yapılması hastalığın erken teşhisi için önemlidir.

Üriner Sistem Problemleri

Ragdoll kedisinin kronik böbrek yetmezliği ve idrar kesesi taşı problemine yatkınlığı söz konusudur. Özellikle kalsiyum oksalat taşlarından muzdariptir. Düzenli idrar tahlili yapılarak tedbir alınabilir. Bu sorunu yaşamaması için beslenme şekline dikkat edilmeli ve kedi maması seçiminde veteriner hekimine danışılmalıdır. İdrar taşı problemi yaşayan kedilerin bol su içmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla kedi su pınarı olarak bilinen otomatik su kabı kullanmak, kediyi su içmeye teşvik ettiğinden büyük fayda sağlar.

FIP (Feline Infectious Peritonitis)

Kedi bulaşıcı peritonit’i olarak bilinen bu hastalık bulaşıcı ve ölümcül olan viral bir enfeksiyondur. Hastalığın nedeni Corona virüstür. Irkın bu hastalığa yatkınlığı söz konusu olduğundan korunmalı ve sahipsiz kedilerin girip çıkabildiği riskli yerlerde fazla dolaştırılmamalıdır.

Irkın yaşayabileceği bu sorunlar hakkında bilgili olunarak dikkat edilmesi kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeterli olacaktır.

Ragdoll kedisinde nadir de olsa bazı doğmasal anomaliler de görülebilir. Tüm kedi cinslerinde olabilen ve kediler arasında çok nadir görülen, diprosopi yani iki yüzlülük (Janus) olarak bilinen probleme yakalanan bir Ragdoll kedisi dünyanın en uzun yaşayan “janus” kedisi olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir.

Kedilerde Ağız Kokusunun Nedenleri konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: