Pug Köpek Irkı Ve Özellikleri

Yazar:

Pug köpek ırkı özellikleri konusuna girmeden önce kısaca tarihçesine değinelim. Kökeni Çin olarak bilinen Pug köpek ırkı yaygın bir düşünceye göre MÖ 200-400 yıllarında Asya’da ortaya çıkmıştır. Kökeni konusunda hala çelişkili tartışmalar olan Pug köpek ırkı özellikleri arasında Çin hanedanları tarafından beslenmiş olmalarıda vardır.

Çin’de Lo-sze olarak bilinen Pug ırkı köpeklerin, kökeninin Asya olduğu görüşü, Pug benzeri köpeklerin kalıntılarının eski Tibet ve Japonya’da bulunması yanı sıra Çin’in ünlü “Foo Köpekleri” nin Pug ile benzerliği nedeniyle bu görüş oldukça güçlenmiştir. Bazı tarihçiler Pug ırkının Tibet Mastifi ile ilişkili olduğunu, bazı uzmanlar ise daha çok kısa tüylü Pekingese ile ilişkili olduğunu düşünmektedir. Bir teoriye göre ise küçük Bulldogların soyundan, başka bir inanışa göre ise Fransız Mastifi Dogue de Bordeaux soyundan gelmektedir.

Son yıllarda genel olarak kabul edilen görüş ise Pug ırkı köpeklerin Çin kökenli olduğu görüşüdür. Puglar, basık burunlu köpek ırkları olarak bilinen ve Çinliler tarafından yetiştirilen üç köpek ırkından biridir. Bu basık burunlu köpek ırkları; Chow chow – Çin Aslanı, Pekingese – Pekinez ve Pug ırkıdır. Ayrıca benzer olarak Shih tzu köpek ırkı da kısa burunlu olan ve Çin hanedanlarının sarayında yetiştirildiği bilinen ırklardan bir diğeridir.

Pug köpek ırkı özellikleri ile tüm dünyada popülaritesi çok yüksek olan ırklardan biridir. Farklı dönemlerde ülkelere göre farklı isimlerle anılan Pug ırkı köpekler Çin’de “Lo-sze”, Finlandiya’da “Mopsi”, İspanya’da Doguillo, Hollanda’da “Mopshond”, Fransa’da “Carlin”, Almanya’da Mops, İtalya’da Caganlino olarak bilinmektedir. Kökeni kadar ismi konusunda da fazlaca teori bulunan Pug ırkı köpeklerin isminin latince olduğu ve “yumruk” anlamına gelen “pugnus” kelimesinden geldiği düşünülmektedir.

Eski dönemlerde pug ırkı köpekler oldukça yüksek popülarite kazanarak Avrupa’daki sarayların moda objesi olmuştur. Neredeyse her tabloda, her heykelde ve kartpostallarda yer verilen pug ırkı köpekler, boyunlarında geniş fırfırlı, dekoratif yakalıkları ile saray odalarında yetiştirilmiştir. Özellikle 1572 yılında Prens William’ı havlayarak bir suikasta karşı uyardıktan sonra oldukça ün kazanmış ve Hollanda parlamentosunun resmi köpeği olmuştur.

Amerikan iç savaşı sonrasında Amerika’da da tanınan ve popüler olan bu sevimli ve eğlenceli ırk AKC (Amerikan Cennel Club) tarafından 1885 yılında saf ırk olarak kabul edilmiştir.

Pug Irkı Köpeklerin Fiziksel Özellikleri

Toy köpek ırkları yani oyuncak köpek ırkları grubunda olan Pug köpek cinsi boyut olarak fazla büyümeyen bir köpek cinsidir. Yetişkin dişi ve erkekler Puglar arasında boy ve kilo olarak azda olsa bir fark bulunmaktadır.

Ortalama 12 – 15 yıl yaşayan pug ırkı köpeklerin omuz yüksekliği dişilerde 25 – 30 cm, erkeklerde ise 30 – 36 cm kadar olabilen ırkın yükseklik ortalaması AKC ye göre 33 cm olarak kabul edilmektedir. Vücut ağırlığı ise 6 – 9 kg arası olan puglar kare şekilli kompakt bir gövdeye sahiptir.

Küçük ama oldukça kaslı bir vücudu olan Pug ırkı köpekler genellikle 3 renkte görülmektedir. Pürüzsüz, parlak tüyleri açık kahve, kayısı rengi ve gümüşi sarı renkte olabilmektedir. Tüy rengi ne olursa olsun kulak ve yüz bölgesinin siyah renkte olması karakteristiktir. Bu üç tüy renginin yanı sıra tüm vücudu tamamen siyah olan Pug cinsi de bulunmaktadır.

Gövdeye göre büyük sayılabilecek kafası olan pug cinsi köpeklerin en belirgin özelliği buruşuk yüzüdür. Onlara sevimli bir ifade kazandıran dışarı çıkık, anlamlı bakan gözleri koyu renkli ve parlaktır. Büyük olan kafasına oranla küçük sayılabilecek, ince ve kadifemsi siyah kulakları kafasının yan taraflarındadır ve kulaklarının Bulldog gibi yarı dik ve kırık uçlu olması ırk standartlarına göre tercih edilen özelliğidir.

Pug cinsi köpeklerin yanaklardaki benler her zaman kabul görmüş ve ırka güzellik kazandıran noktalar olarak değerlendirilmektedir.

Kısa ve basık burunludur. Ancak bu basıklık tamamen yassılık şeklinde değildir. Basık yüz şekli ile adapte olan çene kapanışı ırka ayrıcalık verir. Dişleri, alt çene üst çenenin üzerine gelecek şekilde kapanır. Çok aşırı olmasa da alt çene hafifçe dışarı çıkık görünür.

Kalın ve hafif kıvrımlı olan boynu uzunluk olarak orta uzunluktadır. Gövde tüylerine göre biraz daha uzun tüyler ile kaplı olan kuyruğu sırtına doğru kıvrılmıştır ve bir daire şeklinde sırtında durur. Kuyruğun çift sarmal olması ise oldukça beğenilen ve aranılan özelliğidir.

Bacaklar düz ve güçlüdür. Bacaklar gövdenin altında düz şekillidir, kıvrıklık yoktur, arkadan bakıldığında bacaklar paralel görünür. Ön bacaklar arka bacaklara göre daha kısadır. Güçlü olmasına karşın kısa olan bacakları Pug ırkı köpeklerin yüzmelerini çok zorlaştırır. Bu nedenle köpeğinizle bir tekne gezisi yapmayı planlıyorsanız ona bir köpek can yeleği giydirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Tırnakları genellikle koyu ve siyah renktedir. Kalın tırnak yapısı olan bu ırkın tırnak bakımı için giyotinli köpek tırnak makası veya pilli tırnak törpüsü kullanabilirsiniz. Koyu renkli tırnaklarda damarları görmek çok zordur ve kontrollü kesilmez ise kanama olabileceği unutulmamalıdır.

Pug Köpeklerinin Karakteri

Oyuncak köpek ırkı grubundan olan Pug köpekleri, bir kucak köpeği olarak yetiştirilmiştir. Sahibinin ilgisine ve arkadaşlığına ihtiyaç duyar. Oldukça oyuncudur ve gösteri yapmaktan veya ilgi odağı olmaktan çok hoşlanır. Eğer ilgilenilmez ve görmezden gelinirse çok mutsuz olurlar. Uysal ve zeki olmasına karşın oyuncu ruhu harekete geçtiğinde bir anda evi darmadağın edebilir.

Pug sahibine bağlı ve onun sesine duyarlı olduğundan hafifçe sesinizi yükseltmeniz yeterlidir. Yani herhangi bir hatası için ona ceza vermenize gerek kalmaz. Pug ırkı köpekler farklı karakter özellikleri gösterebilmektedirler. Örneğin bazı Puglar çok heyecanlı ve hareketli iken bazı Puglar ise daha donuk ve hareketsiz olabilmektedir.

pug köpek ırkı özellikleri

Genel olarak iyi huyludur kolay kolay kimseyi ısırmaz ve çok fazla havlamaz. Karakterinde bekçilik olan bu ırk köpekler gereksiz havlamaz, bu nedenle eğer bir Pug havlıyorsa etrafa dikkat etmekte fayda vardır.

Pug cinsi köpekler çocuklarla iyi geçinir, iyi bir aile köpeğidir, sahibine bağlıdır. Ancak kendisi ile ilgilenilmesini ister ve kıskançlık yapabilir. Ama yinede Pug köpek ırkı genel olarak eve gelen misafirlere karşı iyi davranan bir ırktır.

Çok zeki olsalar da tekrarlayan eğitim rutinlerinden çabuk sıkılırlar ve inatçı olabilirler. Bu nedenle erken yaşta sosyalleştirilmesi ve yavru iken eğitilmesi önemlidir.

Pug Irkının Yaşam Ortamı

Pug apartman yaşamı için ideal ev köpekleri olarak tanımlanmaktadır. Ev içerisinde ister yaşlı, ister çocuk olsun ya da başka bir köpek veya kedi olsun çoğunlukla uyumludur ve birlikte sorunsuz bir şekilde yaşayabilir. Özellikle dışarı çıkmak veya bahçede olmak gibi bir ihtiyacı olmayan pug lar için orta boyutlarda bir apartman dairesi her zaman için yeterli olacaktır.

Onları etkileyen en önemli faktör iklimdir. Çok soğuk veya çok sıcak iklimlerde mutlu olmazlar ve hatta pek dayanabilecekleri de söylenemez. Ilıman iklimleri tercih ederler. Basık burun yapısı nedeniyle rahatça solunum yapamayan bu ırkın sorunu sıcak havalarda daha da artar. Bu nedenle çok aşırı sıcak havalarda dikkatli olmanız ve gerekirse soğutucu köpek yatağı kullanmanız onu rahatlatacaktır.

Çok soğuk havalarda yatağının içerisine bir köpek battaniyesi koymanız iyi olacaktır. Pug ırkı köpeğiniz için kış aylarında dışarı çıkarmanız gereken durumlarda kullanmak üzere köpek kıyafeti bulundurmanız faydalı olacaktır. Bu amaçla polar köpek elbisesi veya triko köpek elbisesi sizin için iyi bir seçim olabilir.

Pug Cinsi Köpeklerin Egzersiz İhtiyacı

Pug köpek ırkı özellikleri arasında yemek yemeyi çok sevmekte vardır ancak bu ırkın aldığı kalorileri harcaması önemli bir gerekliliktir. Oyuncu ve enerjik bir ırk olan pug tek başına olduğunda yatmayı tercih eder. Onun egzersiz ihtiyacını karşılayabilmesi için kısa yürüyüşlere çıkarabileceğiniz gibi birlikte oyun oynayarak da egzersiz ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Top ile veya fırlatma oyuncakları ile kısa bir süre tut getir gibi oyunlar oynamanız günlük egzersizi için yeterlidir. Pug elbette egzersize ihtiyaç duyar ancak bu çok aşırı olmamalıdır.

Eğer egzersiz olarak küçük yürüyüşleri tercih ediyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli konu köpek tasması seçimidir. Basık burunlu olan ve solunum güçlüğü yaşayan pug köpek cinsi için boyun tasması yerine kesinlikle göğüs genişliğine uygun bir köpek göğüs tasması tercih etmelisiniz. Köpek gezdirme tasma ve göğüs tasma takımı olarak satılan modeller olduğu gibi ayrı ayrıda satılabilmektedir. Önemli olan yumuşak ve göğsüne baskı yapmayan bir köpek göğüs tasması olmasıdır.

Pug Cinsi Köpeklere Eğitim ve Tuvalet Eğitimi

Orta derecede eğitilebilen Pug ırkı köpek cinsine eğitim vermek biraz uğraştırıcı olabilir. Tekrarlayan rutinlerden hemen sıkılan Pug için değişik yöntemler denemeniz söz konusu olabilir.

Henüz yavru döneminde çiş pedi veya köpek tuvalet eğitim pedi olarak satılan sızdırmaz örtülerden alarak ev içerisinde istediğiniz bir bölgeye tuvalet için alıştırmanız mümkün. Bu konu ile ilgili olarak Juen pet market köpek bakım ürünleri kategorimizde yer alan köpek tuvalet ve çiş pedi çeşitlerimiz arasında sizin için uygun ürünü bulabilirsiniz.

Zeki bir ırktır ve küçük numaralar öğrenmek konusunda yetenekli olduğunu kanıtlamıştır. Ancak eğitilebilirlik derecesi, ırk standart özellikleri tablosunda orta seviye olarak belirtilmektedir. Bu nedenle eğitimine henüz yavru iken başlanması daha iyi sonuç verecektir.

Pug Cinsi Köpek Bakımı

Bakımı oldukça kolay olan köpek ırklarından biridir. Tüyleri yumuşak, kısa ve düz yapılıdır. Kısa ama iki tabakalı sık tüyleri olan Pug ırkının tüy bakımı için, ırkın tüy yapısına uygun olan Furminatör tarak, ince sık dişli köpek tarağı, kıl uçlu köpek fırçası veya lastik köpek eldiveni şeklinde bir köpek fırçası seçebilirsiniz.

Pug köpeklerin günlük olarak taranıp ölü tüylerinin düzenli olarak alınması gerekir. Mevsimsel olarak, özellikle de yaz aylarında çok tüy döken Pug ırkının tüy bakımının mevsim geçişlerinde daha sık yapılması veya tüy güçlendirici biotin tablet veya sarımsaklı maya tableti gibi ek besin takviyeleri kullanılması faydalı olabilir.

Bu ırk çok sık yıkanmamalıdır. Ayda bir kez banyo yaptırılması yeterlidir. Kısa tüylü bu ırkın temizliğini, kuru köpek şampuanı veya köpek temizleme mendili ile kolayca yapabilirsiniz. Ancak banyo yaptıracaksanız derisinin hassas olduğunu unutmamalı ve hassas ciltler için olan köpek şampuanlarından birini kullanmalısınız. Banyo sonrasında mutlaka iyice kurutmaya ve üşütmemeye dikkat edilmelidir.

pug köpek ırkı ve özellikleri 2

Özellikle dışa çıkık göz yapısı nedeniyle göz bakımına hassasiyet gösterilmelidir. Göz akıntısı söz konusu ise mutlaka veteriner hekime kontrol ettirilmelidir. Gözler aşırı rüzgardan ve tozdan korunmalıdır. Göz çevresi ve yüzündeki kırışıklıklar ve kırışıklıkların arası düzenli olarak nemli bir bez veya köpek temizleme mendili ile silinmelidir.

Yürüyen kepek olarak adlandırılan ve akarların neden olduğu Cheyletiella Dermatit adı verilen deri problemleri sık görülen bu ırkın düzenli olarak kulak bakımının ve kontrolünün yapılması, hastalığın erken tespit edilmesi yönünden önemlidir. Kulaklarında ve özellikle kulak kepçesi üzerine kepek gördüğünüz taktirde mutlaka veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

Diş eti hastalıklarına ve diş problemlerine yatkın bir ırk olduğu için diş bakımına özen gösterilmeli ve henüz yavru iken diş fırçalamaya alıştırılmalıdır. Bu amaçla yavrular için uygun olan köpek diş fırçası ve köpek diş macunu kullanarak düzenli fırçalamalar yapmanız faydalı olacaktır.

Boyut olarak çok fazla büyümeyen pug için aldığınız köpek elbiseleri, köpek ayakkabıları, köpek taşıma çantaları, köpek yatağı ve mama kabı gibi tüketim malzemelerini uzun süre kullanmak mümkündür.

Uyumayı çok seven pug ırkı bir köpeğe alacağınız en iyi hediye yumuşak bir köpek yatağı olacaktır. Köpek yatakları içerisinden köpeğiniz için seçim yaparken vücut uzunluğuna dikkat etmeli ve rahatça ayaklarını uzatarak yatabileceği küçük ırk köpek yatağı seçmelisiniz.

Uyku kadar yemekte bu ırkın hayatında önemlidir. Yemek yemekten mutluluk duyan bu nedenle obeziteye yatkın olan Pug için kaliteli ve besleyici bir kuru köpek maması seçmelisiniz. Seçeceğiniz köpek mamasının özellikle tane boyutlarının küçük olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer mamayı küçük ırk köpek maması veya mini ırk köpek maması kategorisinden seçerseniz mamanın tane boyutları için endişelenmenize gerek kalmaz. Çünkü bu gruptaki mamalar özellikle toy ırk köpek, mini ırk köpek ve küçük ırk köpek için hazırlandığından tane boyutları Pug içinde uygundur.

Pug Cinsi Köpeklerin Sağlık Sorunları

Pug ırkı köpekler genel olarak sağlam yapılı ve sağlıklıdır. Ancak ırkın yatkın olduğu genetik hastalıklar söz konusudur. Anne ve babası sağlıklı olan bir yavruda, genetik sorunlar daha az yaşanmaktadır.

  • Brahiocephalic ırk yani basık burunlu köpek ırkları grubundan olan Pug cinsi köpeklerin sık görülen sağlık sorunlarının başında, burun yapısından kaynaklanan horlama, hırıltılı soluk alıp verme ve yumuşak damak sarkması gibi solunumu etkileyen problemler gelmektedir. Bir Pug almaya karar verdiğinizde yanında kulak tıkacı da almayı unutmamalısınız. Uyurken horlayan köpeğinizin horlamasında artış veya çıkardığı seslerde değişim fark ederseniz köpeğinizi veteriner hekime götürerek yumuşak damak ile ilgili büyüme olasılığına karşı kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.
  • Hip Dysplasia – Kalça Çıkığı; Irkın yatkın olduğu ortopedik bir sorundur. Bu sorunun şekillenmesinde pek çok faktör söz konusudur. Genel olarak genetik, çevresel etkenler ve kilo bu sorunun oluşmasında önemli rol oynar.
  • Elbow Dysplasia – Dirsek Çıkığı; Bu sorunda kalça çıkığı gibi bu ırkın sık yaşadığı ortopedik sorunlardan biridir. Oluşmasında benzer faktörler söz konusudur. Kalça çıkığı veya dirsek çıkığı gibi sorunları yaşamamak için koltuk veya yatak gibi yüksek yerlere çıkarken yardım etmeniz veya merdiven kullanmasını sağlamanız sorunun oluşmasını önlemek için faydalı olacaktır.
  • Cheyletiella Dermatit – Yürüyen Kepek; Bu ırkın yatkın olduğu ve sık görülen bir deri hastalığıdır. Yürüyen kepek olarak da adlandırılan hastalığın etkeni bir akar türüdür. Özellikle kulaklarda kepeklenme ile kendini belli eden hastalıktan şüphelendiğiniz zaman vakit geçirmeden tedavi ettirmelisiniz. Oldukça bulaşıcı olan bu akar hızlıca evde yayılır ve evde başka hayvan var ise onlara da bulaşır. Günlük olarak yapılan kulak kontrolleri erken tespitte büyük önem taşır.
  • Pug Dog Encephalitis(PDE) – Beyin İltihabı; Puglar için ölümcül olabilen yangısal beyin hastalığıdır. Her hangi bir test veya tedavisi olmayan bu hastalığın neden Pug ırkı köpeklerde geliştiği hala tam olarak bilinmemektedir. Hastalık tanısı ancak ölümden sonra beyin dokularının incelenmesi ile yapılabilmektedir ve genellikle yavru ve genç köpeklerde daha sık görülmektedir. Hasta köpekler nöbetler geçirir. Daha sonrasında körlük, koma hali ve ölüm gerçekleşir. Tüm bu belirtilerin görülmesi ve hastalığın ilerleyip ölümün gerçekleşmesi maalesef 1 hafta gibi kısa bir sürede olur.
  • Nerve Degeneration – Sinir Dejenereasyonu; Bu ırkın yaşadığı önemli sorunlardan biridir. Arka bacakların yerde sürüklenmesi görülen en önemli belirtidir. Ön bacaklar güçlü ve sağlam olmasına karşın sinir hasarına bağlı olarak arka bacaklarını kullanmaz. Bu belirtinin yanı sıra idrar tutamama görülen diğer önemli belirtidir. Hareketler sırasında ağrı duymaz. Hastalık yavaş gelişen bir durumdur. Bu nedenle köpeğinizin sallantılı yürüyüş, arka ayaklara basmaktan kaçınmak ve oturma gibi belirtiler gördüğünüzde vakit geçirmeden veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.
  • Epilepsy – Epilepsi; Puglar idiopatik epilepsiye yatkın ırklardır. Farklı nedenlerle nöbetler geçirebilen ırkın nöbet geçirmesi halinde mutlaka hekim tarafından kontrol edilmesi ve epilepsi tanısı konulduktan sonra uygun tedavinin yapılması gerekir.
  • Corneal Ulcers – Kornea Ülseri; Dışarı çıkık duran büyük göz yapısı nedeniyle Pug ırkının en çok sorun yaşadığı organ olan gözler çok kolay yaralanabilir ve buna bağlı ülserleşmiş yaralar görülebilir. Köpeğinizin gözlerinde kızarıklık, çizik veya yara tespit ettiğinizde hemen veteriner hekime götürmelisiniz. Pug köpeklerde kornea yaralanmaları veya kornea ülserleri uygulanan uygun tedaviler ile kolayca iyileşir. Ancak tedavi edilmez ise körlükle ve hatta ilerlemiş vakalarda gözün alınması ile sonuçlanabilir.
  • Dry Eye – Kuru Göz; Gözün korunması için gerekli olan göz yaşı üretilemediğinden gözler sulanmaz ve göz kuruluğuna neden olur. Irkın çıkık göz yapısı bu sorunun oluşmasında önemli bir etkendir.
  • Allergies – Alerji; Pug ırkı köpekler hassas cilde sahip ırklardandır. Gıda alerjisi yaşayabilirler veya herhangi bir maddeye karşı reaksiyon gösterebilirler. Köpeğiniz çok kaşınıyor ise ve derisinde kızarıklıklar söz konusuysa veya patilerini ıslatacak kadar sürekli patilerini yalıyorsa veteriner hekime götürmeniz faydalı olacaktır.
  • Vaccination Sensitivity – Aşı Hassasiyeti; Hassas ve alerjik bünyesi olan pug ırkı köpeklerde sık rastlanan bir durumdur. Aşıya hassasiyet aşıdan hemen sonra uyuşukluk, halsizlik ve yüzde şişme ile kendini belli eder. Genel olarak aşı sonrası halsizliği ile karıştırılmamalıdır.
  • Demodectic Mange – Demodeks Uyuzu; Domodikozis olarak adlandırılan hastalık puglar için olduğu kadar tüm köpek ırkları için söz konusu olan paraziter deri hastalığıdır. Yetişkin köpekleri etkiliyor olsa da genellikle yavrularda daha etkili olur. Özellikle bağışıklığın zayıf olması hastalığın gelişmesinde çok büyük rol oynar. Normalde var olan demodeks uyuzu vücudun güçsüz olduğu durumlarda etkisini gösteririr. Deride pullanma, kızarıklık ve tüy dökülmeleri görülebilir. Vücudun geneline yayılabilir veya lokalize formda baş, boyun ve ön bacaklarda yerleşebilir. Erken tespit edilip, uygun tedavi ile iyileşme sağlanır.
  • Staphylococcus Infection – Stafilokok Enfeksiyonu; Genel olarak köpeklerde deride yaygın olarak bulunan stafilokoklar özellikle bağışıklığın güçsüz olduğu durumlarda sorun yaratabilir. Pug ırkı köpeklerde bu enfeksiyonun varlığı halinde kıl köklerinde sivilce benzeri enfekte kızarıklıklar, tüy dökülmeleri gibi belirtiler görülebilir. Özellikle yavru veya hasta puglarda enfeksiyonun gelişme olasılığı daha fazladır.
  • Yeast Infection – Maya Enfeksiyonu; Pug ırkı köpeklerde görülen diğer bir deri problemi maya enfeksiyondur. Köpeğiniz kötü kokuyorsa, kaşınıyor ise veya derisinde renk değişikliği varsa veteriner hekime gitmeniz faydalı olacaktır. Renk değişikliği genellikle koyulaşma şeklindedir. Özellikle ön ve arka bacak içlerinde, kulak içinde ve ayaklarda ve boyun bölgesinde görülen bu problemi günlük tüy bakımı sırasında kolayca tespit edebilirsiniz. Veteriner hekim tarafından yapılacak uygun bir tedavi ile kolayca iyileşecektir.
  • Hemivertebrae – Omur Eğriliği; Omurganın şekil bozukluğu ile karakterize olan bu sorunun tam olarak nedeni bilinmemektedir. Özellikle Pug, Bulldog ve French Bulldog ırkı gibi kısa burunlu ırklarda daha fazla görülmektedir. Sadece birkaç omurun etkilenmesi söz konusu ise hiçbir belirti gözlenmeden hayatını rahatlıkla sürdürebilir. Ancak fazla sayıda omurun etkilendiği durumlarda yürüşüş bozukluğu ile kendini belli eden hastalık ilerleyerek felce neden olabilmektedir. Tedavisi operatif müdehale gerektirir. Ancak her zaman bu operasyonlardan istenen sonuç alınamayabilir.

Atlas Çoban Köpeği Genel Özellikleri konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: