Pomeranian Irkı Köpeklerin Genetik Hastalıkları

Yazar:

Enerji dolu ve oyuncu Pomeranian ırkı küçük ve narin yapısına karşın oldukça dayanıklı ve sağlam yapılı bir köpek ırkıdır. Oyuncak yani toy ırk grubundan olan Pomeranian apartman yaşamı için en ideal ırklar arasında sayılır. Tam bir kucak köpeği olmasına karşın bağımsız ruhludur. Meraklı, ilgili ve cesur olan Pomeranian cinsi köpekler küçük boylarına bakmadan kendinden büyük köpeklere kafa tutabilir. Ortalama 15 yıl yaşayan ve sağlıklı bir ırk olan Pomeranianlar tüm küçük ırk köpeklerin yatkın olduğu ortopedik hastalıklara karşı hassastır.

Pomeranian Irkının Genetik Hastalıkları

Hip Dysplasia – Kalça Çıkığı

Kalça çıkığı Pomeranian da görülen ortopedik hastalıklardan biridir. Pek çok faktörün etkisi ile şekillenebilir. Bu etkilerden bazıları kilo, çevresel etkenler ve genetik faktörler olarak sıralanabilir. Yürüyüş sırasındaki aksamalar ve basış bozuklukları ile kolayca fark edilebilen bu durumun tedavisi cerrahi müdahale gerektirir. Pomeranian ırkı bir köpeğiniz varsa kilosunu kontrol altında tutmanız, hastalıktan korunabilmek için ilk yapılacak faydalı şeylerden birisidir. Ayrıca koltuk ve benzeri yüksek yerlere atlamasını önlemek için yapılabiliyorsa köpek merdiveni kullanmak da faydalıdır.

Elbow Dysplasia – Dirsek Çıkığı

Bu problem Pomeranian ve diğer küçük ırk köpeklerin sık yaşadığı ortopedik sorunlardan biridir. Aslında dirsek displazisi tanımı dirsek ekleminde meydana gelebilen birden fazla sorunu ifade edebilmek için genelleştirilmiş bir terimdir. Özellikle genç yaşlarda ortaya çıkar ve her iki dirsekte birden görülme olasılığı yüksektir.

Patellar Luxation – Diz Kapağı Çıkığı

Pomeranian ırkı köpeklerin sık yaşadığı sorunlardan biridir. Diz kapağı kemiğinin yerinden oynaması, sağa sola hareket etmesi ve çoğu zaman bulunduğu kanaldan çıkması şeklinde görülür. Çıkığın şekline ve derecesine göre oldukça ağrılı olabilir. Bazı pomeranian ırkı köpekler bu durumdan aşırı etkilenmeyebilir ve normal bir yaşam sürebilir. Ancak aşırı ağrılı durumlarda cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

pomeranian ırkı köpeklerin genetik hastalıkları

Göz Problemleri

Bu ırkın katarakt, kuru göz – keratokonjonktivit sicca ve gözyaşı kanalı sorunları gibi çeşitli göz problemlerine eğilimi yüksektir. Hem genç, hem de yetişkin dönemlerinde göz sorunları yaşayabilir. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe dahi neden olabilir. Göz ve göz çevresi bakımını yaparken gözlerini kontrol etmeli ve kızarıklık veya yara gibi belirtiler gördüğünüz takdirde veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Pomeranianların yaşadığı diğer bir göz problemi de Entropion yani göz kapağının içe kıvrılması durumudur. Buna bağlı olarak göz kapağı ve kirpiklerin sürekli göz yuvarlağına teması sonucu göz yüzeyinde tahrişler oluşur. Kızarıklık, göz akıntısı ve ilerleyen durumlarda görme bozuklukları dahi söz konusu olabilir

Ayrıca görülebilecek ileri göz problemlerinden bir başkası da  Progresif Retinal Atrofi dir. Özellikle gece görüş kaybı ile kendini belli eder ve erken yaşlarda görülen bu probleme bağlı olarak yetersiz ve eksik tedavilerde körlük bile meydana gelebilir.

Maalesef Pomeranian da tüm küçük ırk köpeklerin yatkın olduğu ortopedik hastalıklara karşı hassastır.

Kalp Problemleri

Pomeranian cinsi köpekler, doğmasal kalp hastalıklarına yatkındır. Bu hastalıklar,

  • Patent Duktus Arteriosus: Doğumdan sonra 24 – 48 içerisinde kapanması gereken damar çıkışının kapanmaması ile karakterizedir. Kanın gereksiz sirkülasyonu ve kalbin iş yükünün artması söz konusudur. Kalpte üfürüm seslerinin varlığı ile tespit edilir. Tedavisi cerrahi olarak damarın kapatılması ile yapılır. Tedavi yapılmadığı taktirde ilerleyen dönemlerle birlikte kalp yetmezliği gelişimi kaçınılmaz olur.
  • Sinüs Sendromu – Bradikardi ve Taşikardi sendromu: Bu problemde pomeranianların genetik olarak yatkınlık gösterdiği önemli kalp hastalıklarındandır. Genellikle yetişkin ve yaşlı köpeklerde görülür. Hastalığın en önemli belirtisi kalbin ritminin bozulması ve kalbin atım hızında ani bir yavaşlama olmasıdır. Normal bir köpekte uyku halinde dahi kalp dakikada 40 kez çarpar. Sinüs sendromu söz konusu olduğunda kalp atımı aniden yavaşlar hatta dakikada 10 atıma kadar düşebilir. Bu durum egzersiz sırasında dahi yaşanabilir. Birkaç saat veya birkaç gün sürebilir ve kendiliğinden normal haline dönebilir. Bu nedenle bazen muayene sırasında gözden kaçabilmekte veya kalp normal olarak görülebilmektedir. Sinüs sendromu, kalp atışlarında düzensizlik ve değişimler şeklinde hafif başlayan ve daha sonra hayati tehlike yaratan bir problem haline gelen bir bozukluktur. Hasta da sinüs sendromunun en belirgin semptomu, senkop olarak da adlandırılan ani bilinç kaybı, yani bayılmadır.

Alopesi X

Siyah deri hastalığı olarak da adlandırılan bu bozukluk Pomeranian ırkında sık görülen sorunlardandır. Bir tür deri hastalığı olan alopesinin kelime anlamı kelliktir. Vücudun çeşitli bölgelerinde tüysüz alanlar ve bu tüysüz bölgelerde derinin koyu bir renk alması ile karakterize hastalıkdır. Bu hastalıkta genellikle vücudun arka kısımlarında yaygın tüy dökülmesi söz konusudur. Baş ve bacaklarda tüy dökülmesi daha azdır. Başlangıçta yavaş olan tüy dökülmesi kürkünde yamalı bir görüntü yaratır ve zamanla artarak tam kılsız alanlar oluşur. Alopesi çeşitli nedenlerle oluşabilir. Hormonal nedenler en büyük etkendir. Bu nedenle kısırlaştırmalar oldukça fayda sağlayabilir. Somon yağı gibi deri ve tüyleri destekleyen besin takviyeleri faydalıdır. Eğer köpeğiniz de tüy dökülmeleri varsa bir köpek elbisesi giydirmeden güneşe çıkarmamalısınız.

pomeranian ırkı köpeklerin genetik hastalıkları-2

Endokrin Bozukluklar

Pomeranian ırkı köpeklerde Alopesi nedeni de olan, hormonal yetmezlikler ve buna bağlı gelişen endokrin bozukluklara yatkınlık söz konusudur. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren düzenli check-up lar ile kontrolde tutulması faydalıdır. Pomeranianların yatkın olduğu ve yaşanabilecek endokrin bozukluklardan bazıları

  • Hipotiroidizm
  • Büyüme hormonu eksikliğine bağlı deri problemleri,
  • Adrenal hormon yetmezliklerine bağlı deri problemleri
  • Diabetes Mellitus

Trahea Çökmesi

Bu ırk köpeklerin genetik olarak yatkın olduğu sorunlardan biridir. Nefes borusunun daralması söz konusudur. Bu nedenle soluk alıp verme sırasında sesler duyulması, kuru ve sert  öksürük  karakteristiktir. Irkın bu hastalığa yatkınlığı nedeniyle boyun tasması değil köpek göğüs tasması kullanılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca yürürken inatçılık yaparsa dahi çekiştirilmemeli ve kendi isteği ile yürümeye teşvik edilmelidir.

Diş Problemleri

Pomeranian cinsi köpekler diş ve diş eti problemlerine oldukça yatkındır. Erken yaşlarda diş kayıpları yaşayabilir. Bu nedenle henüz yavru iken köpek diş fırçası ve köpek diş macunu almayı ihmal etmemelisiniz. Ağız yapısı küçük olan Pomeranian için parmak diş fırçası daha kolay kullanılacaktır. Düzenli olarak yaptıracağınız ağız kontrolleri ve diş temizlikleri, erken yaşta diş kayıplarının yaşanmasını önlemeye yardımcıdır.

Alerji

Hassas bir yapısı olan Pomeranian cinsi köpekler gıda alerjisi de dahil olmak üzere çok çeşitli alerjiden kaynaklanan sorunlar yaşayabilir. İlk belirtileri patilerini yalamak ve yüzünü ovuşturmaktır. Bu belirtileri fark ettiğiniz zaman veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.

Epilepsi

Çok sık olmasa da Pomeranian ırkının yaşayabileceği hastalıklardan biridir. Köpeğiniz nöbet geçirirse uygun tedavinin yapılabilmesi için veteriner kontrolüne alınmalıdır.

Legg-Perthes Hastalığı

Kalça ekleminde femur başının dejenerasyonu ile karakterize bu hastalık genel olarak küçük ırklarda yaşanan ortopedik problemlerdendir. Genellikle ağrı yapmaz. İlk belirtiler 4 – 6 aylık yavru iken görülür. Topallama ile kendini belli eden hastalığın ilerlemesi halinde bacak kasında zayıflama (atrofi) görülür. Ameliyat ile tedavi edilebilen hastalığın ilk belirtilerini erken dönemlerde yakalayabilmek için köpeğiniz yürürken onu izlemeli, hafifte olsa topallama fark ettiğiniz takdirde ise veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz.

Von Willebrand’s Hastalığı

Kanda pıhtılaşma faktörlerinin eksikliği nedeniyle oluşan genetik bir hastalıktır. Sık kanamalar, kanamanın durmaması ve deride morarmalar ile kendini belli eder. Eğer köpeğinizin derisinde morluklar fark ederseniz veya küçük bir yaralanma durumunda dahi kanamanın kesilmemesi söz konusu olduğu takdirde veteriner hekiminize kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Yapılacak kan testi ile kolayca tespit edilir. Hastalık kontrol altında tutulduğunda ve hasta dış etkilere karşı korunduğunda hasta için büyük tehlike oluşturmaz. Ancak tanının konulması ve yapılacak herhangi bir operasyonda veya ilaç tedavisi sırasında bu durumun bilinmesi, verilecek ilaçların kontrollü verilmesi, risk oluşmaması için gereklidir.

Evde Beslenebilecek Köpekler hakkında bilgi almak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: