Papağanımı Ele Alıştırmak İçin Ne Yapmalıyım?

Yazar:

Papağanlar, verilen eğitimden en çok verim alınanlardan evcil hayvanlardan birisidir. Çünkü papağanların taklit ve konuşma konusunda üstün becerileri bulunmaktadır. Sahiplerinin anlatmak istediklerini kolaylıkla kavrayan bu canlılar, bazen yalnızca anlamakla kalmaz sorulan bir soruya cevap dahi verebilirler. Ancak diğer evcil hayvanların eğitiminde olduğu gibi papağan eğitimi sırasında da hassas davranmak ve belli noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Bu anlamda bir papağan sahiplenmeyi düşünüyorsanız papağanın eve alışma sürecini hızlandırmak için öncelikle onun için uygun bir ortam oluşturmanız gerekmektedir. Bazı papağan türleri için kafesler yeterli gelmez ve daha geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Bir papağan sahiplenmeden önce bunu da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Yine sahiplendiğiniz papağanı ele alıştırmak istiyorsanız biraz sabırlı olmanız gerekir. Hızlı davranmanız ya da ele gelmediği için onu zorlamanız size yanaşmak istememesine neden olabilir.  Sabırlı davranırsanız papağanınız size alışacak ve zaman içerisinde sevdiği yiyecekleri elinizden alarak yemeye başlayacaktır.

Papağanı Ele Alıştırmak İçin Neler Yapılmalı?

Bir papağan ile hayatınızı paylaşmak istiyorsanız onu nerede barındıracağınızı iyi düşünmelisiniz. Çünkü daha önce de değindiğimiz gibi bazı türler için papağan kafesleri yeterliyken bazı türler ise daha geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Yine papağanınızın konuşmasını istiyorsanız Amazon papağanı ya da Jako papağanı sahiplenebilirsiniz. Eğer elinize alıştırmak istiyorsanız özellikle Cennet papağanını ele alıştırma eğitimlerinin diğer türlere göre daha zorlu geçebildiğini unutmamalı ve buna göre bir seçim yapmalısınız.

Papağanı ele alıştırmak için ne kadar zaman harcamak gerektiği türe göre değişiklik gösterse de “papağan nasıl ele alışır” sorusunu kısaca aşağıdaki gibi yanıtlayabiliriz.

Papağanınıza Biraz Zaman Tanıyın

Papağanınızın elinize alışması için aceleci davranacak olursanız bir süre sonra pişman olup “keşke bir muhabbet kuşu sahiplenseydim” diye düşünebilirsiniz. Çünkü papağanların ele alışması sabır gerektiren bir iştir. Evinizin papağan için hiç bilmediği bir ortam oluşu ve arkadaşlarından yeni ayrılmış olması strese girmesine neden olabilecek durumlardır. Bu nedenle kuşunuzu ilk günden zorlamamalı ve bir hafta kadar rahat bırakmalısınız.

Sabırlı Olun ve Güven Verin

Bir hafta sonunda kafesinin kapısını açın ve elinize onun sevdiği yiyeceklerden alarak hafifçe içeriye doğru uzatın. Kuşunuz bu sırada biraz korkabilir ancak onu rahatlatmak için sakin bir ses tonu ile şarkı söyleyebilir ya da onunla konuşabilirsiniz. Ayrıca onu zorlamanız ve elinizi ısrarla uzatmanız iyice endişelenmesine neden olabilir. Bunun için elinizi belli bir mesafede bırakmalı ve eğer isterse aradaki mesafeyi onun kapatmasına izin vermelisiniz.

papağanı ele alıştırmak
Papağanınızı ele alıştırmak için gereğinden fazla zorlamak ve üzerine gitmek sizden korkmasına ve sinirlenmesine sebep olabilir. Sabırlı olun ve iyi hareketleri ödüllendirmeyi unutmayın ve asla cezalandırma yoluna gitmeyin.

Papağanı ele alıştırma eğitimi sırasında temel amaç papağanınızın kafesindeki çubuk yerine elinizde durmasıdır. Bunu ona işaret etmek adına parmağınızı kuşunuzun göğsüne doğru yavaş yavaş yaklaştırın. Bu hareketin amacı ise papağanınızı elinize atlamaya teşvik etmektir. Eğer size yeterince güvendiyse elinize atlayabilir. Böyle bir durumda ona sevginizi fazlasıyla göstermeniz gerekir. Sevginizi göstermek için en uygun hareket ise başının arkasında yer alan kısma çok yumuşak dokunuşlar yapmak olacaktır. Yine bu sırada papağanın elinize atlama hareketini pekiştirmek için sevdiği yiyecekler vererek onu ödüllendirebilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki bazı papağan cinsleri sevilmekten pek hoşlanmazlar. Özellikle bu cins papağanlar için besinlerden yararlanmak çok daha etkili olacaktır.

İlginizi çekebilir: Papağan Yemleri

Papağanınızın elinize alışması için elinizin de en az tüneği kadar güvenli olduğundan emin olması gerekir. Bunun için parmağınızı kafesin içine her soktuğunuzda tünek ile aynı hizaya getirerek birleştirin. Eğer kuş parmağınıza geçerse tünek ile bağınızı sakince kesin. Fakat bu sırada parmağınızı düz tutmaya dikkat etmelisiniz. Böylece parmağınızın da tüneği kadar güvenli olduğuna ikna olacaktır.

Elinize Alışmasını Hızlandırmak için Kafesinden Çıkarmayı Deneyin

Papağanın size ve elinize daha çabuk alışması adına onu kafesinden çıkarmayı deneyebilirsiniz. Fakat öncesinde papağanınıza zarar verebileceğini düşündüğünüz her şeyi ortamdan uzaklaştırmalı, kaçmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapattığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca ailenin diğer üyeleri ve sizi ziyarete gelenler ile tanıştırarak onlara da alışmasına fırsat vermelisiniz.

Papağanı ele alıştırmak için yapılabilecekler genel olarak yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Ayrıca papağanınızın size iyice alışması için yalnızca eliniz ve parmağınızda değil, omzunuz gibi pek çok yerde dolaşmasına da izin vermelisiniz.

Papağanınızı Ele Alıştırırken Bunlara Dikkat Edin!

Bir papağanı ele alıştırmak için eğitimlere olabildiğince erken başlanmalıdır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi ona yeni evine alışmak için belli bir süre tanıyabilirsiniz. Ancak bu süreyi çok uzun tutmak, kuşunuzdaki tıslama ve ısırma gibi davranışların yerleşmesine neden olabileceği gibi aynı zamanda eğitiminin de uzamasına yol açacaktır. Kuşunuz ile yakın temasa geçmediğiniz ve kendi güvenli bölgesi yani kafesinden uzaklaşması için teşvik etmediğiniz sürede herhangi bir ilerleme kaydedemezsiniz.

Ele alışma eğitimlerini papağanınız tamamen size alışana kadar her gün vermelisiniz. Bu, size alışmasını hızlandıracak ve eğitimlerden daha kısa süre içerisinde sonuç almanızı sağlayacaktır. Yine elinize alıştırmaya çalışırken inatlaşmak, bağırmak, cezalandırmak, çekingen davranmak ya da aşırı anlayışlı davranmak papağanınız ile sağlıklı bir iletişim kurmanızı engelleyecektir. Bunun için kararlı davranmalı, beklenen davranışı sergilediğinde sevdiği yiyecekler ile ödüllendirmeli, sevgi göstermeli ve cezalandırmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.

Papağanlar tanımadıkları kişilerin tüylerine dokunmasından hiç hoşlanmazlar. Bu nedenle ele alıştırmak için yaptığınız denemelerde tüyleri ile temas etmek yerine yalnızca hafif dokunuşlar ile gagasını ve ayağını sevmeye çalışmanız çok daha iyi olacaktır. Ancak gagasını severken sizi ısırmaya çalışabilir. Bunun önüne geçmek için parmağınızı daha çok gagasının üstünde tutmaya çalışmalısınız.

Bunların yanı sıra papağanınız, size alışması için yaptıklarınızı bir eğitim olarak algılarsa dikkati dağılır, sıkılır ve işbirliği yapmaktan kaçınabilir. Bu nedenle onun öğrenme istediğini kamçılamak adına eğitimleri oyunlaştırmalısınız. Evcil dostunuzun sıkıldığını ya da dikkatinin dağıldığını fark ederseniz eğitime ara vermeniz gerekir. Eğitime ısrarla devam edecek olursanız korkmasına ya da öfkelenmesine neden olabilirsiniz. Hatta ısrarcı davranmanız papağanınızda kalıcı davranış bozukluğuna dahi neden olabilir. Eğer tüylerini vücuduna yapıştırıyor, sizden kaçınıyor ya da dikkatini başka bir şeye veriyorsa sıkıldığını anlamalı ve eğitimi sonlandırmalısınız.

Son olarak papağanınız siz eğitime başladıktan kısa süre sonra sıkılıyorsa yeterince eğlenceli değilsiniz demektir. Çünkü bir papağanın eğitimi devam ettirme isteğinde ödülün ne kadar ilginç olduğu, sahibini ne kadar eğlenceli bulduğu ve eğitimin zor olup olmaması gibi pek çok faktör etkili olmaktadır. Ele alıştırma eğitimi sırasında bu faktörleri de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Gaga Taşı Nedir? konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: