Neden Kediler Soğuktan Hoşlanmaz?

Yazar:

Kedilere dokunduğumuzda genellikle vücutlarının sıcak olduğunu hissederiz. Ancak bu üşümedikleri anlamına gelmez. Kediler de soğuk havalarda en az insanlar kadar üşürler. Hatta üşüdüklerinde insanlar gibi titrerler. Kedilerin vücutlarını her zaman sıcak olarak algılamamızın nedeni ise vücut ısılarının insan vücudundan iki derece daha yüksek olmasıdır. Yine kedi dostlarımız kış ayları gelmeden önce tüylerini değiştirirler. Böylece olumsuz hava koşullarına karşı önlem almış olurlar. Ancak tüy değişimi dondurucu soğuk ile mücadele etmeleri için yeterli gelmez. Kediler yaratılışları gereği soğuktan hiç hoşlanmazlar ve soğuktan korunmak için her zaman daha sıcak ortamları tercih ederler. Hatta onları sıcak yaz günlerinde dahi verandada güneş ışığının altında yatarken görmemiz mümkündür. Peki, kediler neden soğuğu sevmez? Kedileri soğuktan korumak için neler yapılmalı?

Kediler Soğuktan Neden Hoşlanmaz?

Kedilerin sıcağa karşı çok daha yüksek toleransa sahip olması ancak buna karşılık soğuğu hiç sevmemesi asıl nedendir. Örneğin bir kedi için 20 derecelik bir ortam ısısı soğuk hava demektir. Eğer bir kedi sahibiyseniz evcil dostunuzun özellikle kış aylarında evinizin en sıcak yerlerinde zaman geçirdiğine şahit olmuşsunuzdur. Tüylerinin uzunluğu ya da cinsi fark etmez, tüm kedi cinsleri soğuk havalarda daha fazla ilgi ve bakım gerektirir.  Bu nedenle onun her zaman yeteri kadar sıcak ve rahat olduğundan emin olmalı ve bazı önlemler almalısınız. Böylece soğuk hava nedeniyle yaşayabileceği hastalıkların da önüne geçmiş olursunuz.

Uzmanlara göre hayvanların yaşam şekli soğuğa karşı tutumlarını etkilemektedir. Bu doğrultuda sokak kedileri soğuk havaya daha çok maruz kaldıkları için soğuğa karşı nispeten daha fazla direnç kazanırlar. Bunun yanı sıra fazla rüzgar almayan kuru bir yerde barınmaları ve iyi beslenmeleri durumunda ise daha güvende olur ve daha az üşürler. Fakat evde beslenen kedileri soğuktan korumak için bazı önlemler almak şarttır. Çünkü ev ortamında bizlerle aynı sıcaklık değerleri altında yaşayan kediler, sokakta yaşayanlara göre soğuğa karşı daha hassastır ve kolayca etkilenirler.

neden kediler soğuktan hoşlanmaz
Kediler üşür mü diye merak edenler için söylüyoruz. Bir kedi için ortam ısısının 20 dereceye düşmesi havaların soğuk olduğu anlamına gelir. Kürklü yapısına rağmen hemen üşümeye başlar.

Hangi Kediler Soğuktan Daha Çok Etkilenir?

Kediler sıcaklık 20 – 22 dereceye düştüğünde üşümeye başlarlar. Ancak sevimli dostlarımız sıcaklık düştüğünde yalnızca üşümekle kalmazlar. Sokaktaki kediler hava sıcaklığının daha da düşmesi nedeniyle vücut ısılarını korumak için yeterince besin alamamaları durumunda donma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Kedilerde donma daha çok kulaklar, kuyruk ve ayaklardan başlar ve sonunda yaşamlarını yitirebilirler. Bazı kediler soğuk havadan diğerlerine göre daha az etkilenirken bazıları ise daha dirençsizdir. Buna 7 yaşından büyük yani yaşlı kedileri örnek olarak verebiliriz. Çünkü yaşlı kedilerin bağışıklık sistemi genç olanlara göre daha zayıftır. Yine yaşlı kediler daha az fiziksel harekette bulunurlar. Buna bağlı olarak gelişen artrit ve obezite gibi hastalıklar ise vücutlarını savunmasız hale getirir. Bu da soğuktan kaynaklanan hastalıklara daha kolay yakalanmalarına neden olabilir. Yaşlı kedileri soğuktan korumak için gerekli önlemleri almak, sağlıklı kalmaları adına büyük önem taşımaktadır.

Yavru kedilerin bağışıklık sistemi ise henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu sebeple söz konusu yavru kediler olduğunda daha dikkatli davranmak gerekmektedir. Yavru kedilerin soğuktan korunması için yeterince önlem almalı ve sağlıklı bir şekilde beslenmelerine özen gösterilmelidir.

Bunların yanı sıra hasta kediler soğuk havada diğerlerine göre çok daha fazla üşürler. Bunun için evinizdeki ısıtma sisteminin çalışıyor olmasına güvenmemeli ve hasta kedinizin soğuktan korunması için ekstra önlem almalısınız.

Kedileri Soğuktan Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

Evde beslenen kediler sokakta yaşayanlara göre çok daha şanslılar. Zira evler dışarıdan daha sıcak ve daha korunaklıdır. Fakat evden hiç çıkmayan kediler bile soğuğu hisseder ve üşürler. Kedilerin tüyleri hem sıcaktan hem de soğuktan korunmalarında önemli rol oynar. Fakat tüyler yalnızca belli bir sıcaklığa karşı korunmalarını sağlar. Bu nedenle kedileri soğuktan korumak için daha fazla tedbir almak gerekmektedir.

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Kedilerin kış aylarında soğuktan korunması için alınabilecek önlemlerin başında sağlıklı beslenmeleri gelir. Kediler soğuk havalarda vücut ısılarını dengelemek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Eğer yeterli ve dengeli beslenemezlerse bu enerjiyi sağlayamadıkları için hastalanabilirler. Bunun için düzenli olarak mama ve su takviyesi yapılmalıdır. Özellikle protein ve yağ bakımından zengin kuru kedi maması ile beslenmeleri hem bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini hem de gelişimleri için temel besin maddelerini almalarını sağlayacaktır.

Soğuk havalarda kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmenin bir diğer yolu ise kedi vitamini ve çeşitli ilaç takviyeleri kullanmaktır. Ancak bunun için öncelikli olarak bir veteriner hekime danışmak gerekir. Ayrıca aşıların zamanında yapılması ve eksik olmaması da kedilerin soğuk havanın olumsuz etkilerinden korunmaları için önemlidir.

Uygun Oda Sıcaklığı

Kedi bulunan bir evde sıcaklığın sürekli olarak uygun değerde tutulması kedinin hastalanmasını önler. Yine kediler en çok rahat ettikleri yeri bulana kadar evin her tarafını denerler. Eğer bir kedi besliyorsanız uygun bir yer bulması için ona yardım edebilirsiniz. Bunun için güneş alan bir yere halı ya da kilim serebilirsiniz. Bu, kedinizin çok hoşuna gidecektir. Ayrıca yatağını ısı kaynağına yakınlaştırmanız da faydalı olacaktır.

kedileri soğuktan korumak gerekir
Sokak kedileri kısmen soğuk havaya karşı daha dirençli olsa da mutlaka soğuklara karşı desteğe ihtiyaç duyarlar. Biraz rüzgarsız kuru bir ortam ile biraz da yemek olursa çok daha sağlıklı olabileceklerini tahmin edebilirsiniz.

Isıtılabilen Kedi Yatakları

Isıtılabilen yatak ve minderler, kedileri soğuktan korumak için en etkili yollardan birisidir. Kedi yatakları kedilerin vücut sıcaklığını sabit tutar ve bu sayede rahatlıkla uyurlar. Sıcağı ve yüksek yerleri seven kediler için kalorifer peteklerinin üzerine takılarak kullanılabilen kalorifer kedi yatakları da tercih edilebilir. Ancak yataklarının korunaklı bir yerde tutulması ve mümkünse yerinin değiştirilmemesi gerekir. Böylece aynı yerde oldukları için ısı değişimine maruz kalmaz ve kışı hastalanmadan atlatabilirler.

Düzenli Tarama

Kediler mevsim geçişlerinde özellikle de kış aylarına girerken tüylerini dökerler. Bu aşamada uygun bir kedi tarağı ile tüylerinin taranması gerekir. Böylece ölmüş tüyler uzaklaştırılır. Ayrıca tarama masaj etkisi yaratarak kan dolaşımını hızlandırır ve tüylerin daha sağlıklı çıkmasını sağlar. Daha sağlıklı ve sık tüyler ise kedilerin soğuk havadan korunmasını sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: Kedi Fırçaları ve Tarakları

Son olarak kedileri soğuktan korumak için iç parazit aşılarının ihmal edilmemesi gerekir. İç parazitler kedilerin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiye sahiptirler. Bağışıklık sistemi çökmüş veya zayıflamış bir kedi ise doğal olarak çevresel şartlara karşı daha dayanıksız ve savunmasızdır. Özellikle de bu durumdayken soğuk havalar nedeniyle hastalıklara açık hale gelirler. Bu tür bir olasılığı ortadan kaldırmak içinde düzenli olarak iç parazit uygulamalarının yapılması fayda sağlayacaktır.

Kedilerde Tüy Dökülmesi ve Alınacak Önlemler konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: