Muhabbet Kuşu Türleri

Yazar:

Muhabbet kuşu türleri çok sayıda alt türe sahip olan geniş bir kuş türü grubudur. Doğal yaşamda bilinen ve muhabbet kuşu türleri denildiğinde akla gelen yeşil, mavi ve sarı muhabbet kuşudur.

Muhabbet kuşu türleri kendi içinde pek çok renk varyasyonuna sahiptir. Örneğin yeşil muhabbet kuşu açık yeşil, koyu yeşil, zeytin yeşili olabilir. Yine aynı şekilde açık mavi, koyu mavi, lila, gök mavi, gri, beyaz gibi çok çeşitli renk varyasyonları bulunmaktadır. Alt türden olan muhabbet kuşu renkleri genel olarak yeşil seri ve mavi seri olarak sınıflandırılmaktadır. Muhabbet kuşu cinsleri evcil hayvanların içerisinde uzun yıllardan beri en çok tercih edilen ve tüm dünya genelinde yaygın olarak beslenen en popüler kuş olma özelliğine sahiptir. Muhabbet kuşları sahipleri tarafından uzun süre boyunca yapılan çiftleştirmeler ile bulundukları bölgelere göre ve tüylerin rengine göre pek çok varyasyonda muhabbet kuşu çeşitleri görülmektedir.

En Çok Bilinen Muhabbet Kuşu Türleri;

Yeşil Muhabbet Kuşu

Amerikan muhabbet kuşu olarak da bilinir. Küçük gövdelidir, tüyleri yeşil ince yapılıdır. Ana vatanı olan Avustralya muhabbet kuşunun büyük çoğunluğunu yeşil muhabbet kuşu oluşturmaktadır. Daha kısa kuyrukludur. Genel olarak 18 cm uzunluğu olan bu muhabbet kuşu türü en yaygın olan ve daha dayanıklı muhabbet kuşu çeşididir. İhtiyaçları ve bakımı diğer muhabbet kuşu türleri ile aynıdır.

Yeşil muhabbet kuşunun erkeklerinde burun üzerindeki cere rengi mavi ve tonları, dişi muhabbet kuşlarında ise cere rengi, bej, açık kahve gibi açık tonlardır. Yeşil muhabbet kuşunun renkleri arasında açık yeşil, olive yeşil, koyu yeşil gibi renk varyasyonları bulunmaktadır.

Jumbo Muhabbet Kuşu

Jumbo muhabbet kuşu aynı zamanda İngiliz Muhabbet Kuşu ve Hollanda muhabbet kuşu türü olarak da bilinir. Muhabbet kuşu türleri arasında en iri gövdeli olma ve baş bölgesinin tüylü olma özelliklerine sahiptir ve baş bölgesindeki tüylerin uzunluğu ile tanınır. Bu tüyler gerçekten uzundur, hatta göz çevresi ve burnuna kadar uzun tüylerle kaplıdır. Bu nedenle tepeli muhabbet kuşu olarak da isimlendirilir. Genellikle şov ve gösteri kuşu olarak bilinen muhabbet kuşu türüdür. Vahşi muhabbet kuşunun 2 – 3 katı büyüklüktedir. Tüm muhabbet kuşu türleri içerisinde boyut olarak en büyük olanıdır ve bu nedenle jumbo muhabbet kuşu olarak anılır.

Oldukça sevecen ve iyi huyludur. Ele kolay alışır ve ısırmaz bu nedenle çocuklu aileler için tavsiye edilmektedir. Jumbo muhabbet kuşlarının tercih edilmesindeki önemli bir neden de, hem erkek, hem de dişilerinde konuşma yeteneğinin yüksek olmasıdır. Yavru döneminden itibaren konuşmaya meyillidir. Buna karşın gürültücü değildir. Salıncak üzerinde takla atmayı ve sallanmayı sever, oyuncudur. Bu nedenle bu kuşun kafesinde mutlaka kuş oyuncağı ve kuş salıncağı bulunmalıdır. Jumbo muhabbet kuşu için, bakım ve beslenme prensipleri diğer muhabbet kuşları ile aynıdır. Ancak farklı olarak diğer muhabbet kuşlarından daha büyük olduğundan bu kuş için büyük bir muhabbet kuşu kafesi tercih edilmelidir.

Albino Muhabbet Kuşu

Orta boyutlarda muhabbet kuşu cinsleri arasındadır. Gövde beyaz renkli tüylerle kaplıdır. Bacaklar ve cere pembe renktedir, spesifik olarak kırmızı gözlüdür. Nadir olsa da siyah göz rengi de görülebilmektedir. Albino muhabbet kuşunda yanak yamaları yoktur. Gaga turuncu renktedir. Beyaz renge sebep olan ise kuşun renkliliğinden sorumlu olan melanini gideren Ino (Inos) genidir. Mavi muhabbet kuşunda Ino gen nedeniyle melaninler uzaklaştırılınca, geriye beyaz muhabbet kuşu kalması nedeniyle oluşur. Ancak bazı albinolarda sarı yüzde görülebilmektedir. İstisnai bir durum olarak nadiren açık kahve renkler ve soluk yanak yamaları olan albinolarda görülebilmektedir.

Albino muhabbet kuşunun dişi ve erkeklerini ayırt etmek çok kolay değildir. Diğer muhabbet kuşlarının aksine burun üzerindeki cere açık renkte ise erkektir. Dişilerinde ki cere rengi daha koyudur. Ancak genel olarak cere rengi pembe renktir. Bu nedenle de çoğu zaman erkek ile dişiyi ayırt etmek için özel testlere veya uzman kişilere baş vurmak gerekebilir. Albino beyaz muhabbet kuşlarında erkek sayısı oldukça az olup, populasyon genellikle dişilerden oluşur.

Diğer muhabbet kuşu cinsleri ile çiftleştirilebilir, ancak çok tercih edilmez. Türün devamlılığını sağlamak istiyorsanız albino dişi ve albino erkek çiftleşmesi her zaman tercih edilmelidir. Böylece beyaz tüylü ve kırmızı gözlü yavrular elde edebilirsiniz. Albino muhabbet kuşu insanla etkileşimi yüksek bir türdür. Yalnız kalmayı sevmez sürekli sahibi ile etkileşime ihtiyaç duyar. Sahibine bağlanır ve onunla zaman geçirmek ister. Bu nedenle evde birkaç gün dahi olsa yalnız bırakılmamalıdır, depresyona girebilir.

Albino muhabbet kuşları için küçük kafeslerde bulunmak da depresyon sebebi olabilir. Dar alanları sevmez, bu nedenle alacağınız kafes mutlaka 50 – 60 cm ve üzeri uzunluğu olan geniş bir kafes olmalıdır. Zeki bir tür olan albino muhabbet kuşu için kafes içerisine koyacağınız oyun parkları gibi aktivite oyuncakları iyi bir tercih olabilir.

Lutino Muhabbet Kuşu

Sarı renklidir. Aslında Albino muhabbet kuşunun bir varyasyonu olarak da kabul edilmektedir. Çünkü bu muhabbet kuşu türünde de etkili olan Ino genidir. Yeşil muhabbet kuşunda Ino geni nedeniyle renk veren melaninler kaybolur ve sarı renk ortaya çıkar.

Sarı ve sarının varyasyonları şeklinde olan Lutino muhabbet kuşu genel olarak diğer muhabbet kuşları ile aynı özelliklere sahiptir. Farklı olarak Lutinolarda da, Albino muhabbetleri gibi gözler kırmızı renktedir. Göz rengi genel olarak kırmızı, yakut olmakla birlikte siyah göz rengi de görülebilmektedir. Bu kuşun gövde, baş, kuyruk ve kanatlarda tüyleri sarıdır, yanak yamaları ise beyazdır. Kuyruk tüylerinde beyazlıklar görülebilir. Ayaklar pembe renkte, gaga ise turuncu renktedir. Lutinolarda da Albinolarda olduğu gibi renk özelliği kalıcıdır. Çiftleştirilen Lutino muhabbet kuşunun yavruları yine sarı renkte olur.

Dişi ve erkek Lutino muhabbet kuşu cinslerini birbirinden ayırt etmek kolaydır. Burun üzerindeki cere rengi erkeklerde pembemsi mor ve mavi renkli, dişilerde ise bronz kahverengidir.

muhabbet kuşu türleri

Gri Muhabbet Kuşu

Gövde rengi gri olan muhabbet kuşunda siyah kuyruk rengi ve lacivert renkli yanak yaması spesifiktir. Yüz kısmı yani burun üzeri beyaz renklidir. Gövdesinde grinin farklı tonları görülür, yanak yamaları koyu mavi / lacivertimsidir. Erkek gri muhabbet kuşlarında burun üzerindeki cere rengi laciverttir.

Kanat ve kuyruk şekilleri yani gri renk üzerindeki desenleri, yeşil ve mavi muhabbet ile aynı siyah çizgilere sahiptir. Gri muhabbet, boyut olarak da yeşil muhabbet boyutlarındadır. Gri muhabbet kuşları, mavi muhabbet kuşlarında gri renk tonunun baskın olması sonucu oluşan bir muhabbet kuşu türüdür. Yeşil muhabbet kuşunda gri rengin baskın olması ile değişime uğrayarak gri muhabbet kuşu varyasyonları oluşabilir. Bunlar daha koyu grimsi yeşil şeklinde görülür. Baskın gri renkli muhabbet kuşları genellikle mavi muhabbet kuşunun varyasyonudur.

Gri muhabbet kuşu türleri doğada sürüler halinde yaşar. Kafes içerisinde tek yaşayabilir ancak dar alanlardan hoşlanmaz. Kafesi mümkün olduğunca büyük olmalıdır. Sahibi ile ilişkisi çok iyidir. Sürekli yem yemeyi seven gri muhabbet kuşunun kafesinde ki yemlikler daima dolu olmalıdır. Genel olarak beslenmesi ve sevdiği yiyecekler tüm muhabbet kuşları ile aynıdır. Diğerlerinden farklı olarak görme gücünü geliştirmek için verilen havucun, gri muhabbet kuşuna verilmesi tavsiye edilmez. Havucun gri muhabbetlerde görme gücünü geliştirmek yerine zayıflattığı görüşü yaygındır.

Çekoslovak Muhabbet Kuşu

Bu tür muhabbet kuşunu diğer muhabbet kuşlarından ayıran en belirgin özellik kanat ve kuyruk tüylerinin uzun olmasıdır. Oldukça uzun olan Çekoslovak muhabbet kuşunun gövdesi de iridir. Ancak narin, ince uzun bir vücut görüntüsü vardır. Yem yemeyi özellikle de kabuklu yemleri sever. Ancak yediği yemlerin kabuklarını yemlik içerisinde bıraktığından sürekli yemlik kontrolü gerekir. Çekoslovak muhabbet kuşunun bakımı diğer muhabbet kuşu çeşitleri ile benzerdir. Kabuklu muhabbet kuşu yemi ile beslenmeyi seven Çekoslovak muhabbetinin kafesine kuş kumu koymak, sindirimi rahatlatmak için faydalı olabilir.

Pakistan Muhabbet Kuşu

Boyut olarak en küçük muhabbet kuşu türüdür. Genel olarak diğer muhabbet kuşu türlerinin tüm özelliklerine sahiptir ancak boyut olarak yarısı sayılabilecek kadar küçüktür. Ülkemizde yurt dışından getirilmiş Pakistan muhabbet kuşları, evcil hayvan mağazalarında bulunabilmektedir. Ancak oldukça dayanıksız olan bir muhabbet kuşu türüdür. Bu nedenle fazla tercih edilmemektedir.

Yerli Muhabbet Kuşu

Ülkemizdeki kuş yetiştiricileri tarafından uzun yıllardan beri süregelen üretimler sonunda gelişen yerli muhabbet kuşları renk olarak mavi, yeşil ve sarı renk varyasyonlarında olabilmektedir. Yerli muhabbet kuşları diğerlerine göre biraz küçük olsa da, genel olarak diğer muhabbet kuşu türlerinin tüm özelliklerine sahiptir.

Yukarıda saydığımız türlerin yanı sıra renklerine göre bilinen çok sayıda muhabbet kuşu türü daha vardır.

  • Kobalt mavi,
  • Tepeli opal kobalt,
  • Açık yeşil,
  • Gri kanatlı gök mavisi,
  • Opal benekli,
  • Pullu açık yeşil,
  • Benekli mor,
  • Lila,
  • Violet,
  • Gökkuşağı muhabbet kuşu bilinen muhabbet kuşu çeşitleri arasındadır.

Bu türlerde renklerine ve boyutlarına göre farklılıklar gösterse de genel özellikleri, yaşam ortamları, muhabbet kuşu beslenmesi ve muhabbet kuşu bakımıyla ilgili genel prensipler, diğer muhabbet kuşu türleri ile aynıdır.

Bu yazıyı beğendiyseniz papağan türleri ve yaşam doğal yaşam alanları isimli konumuzda ilginizi çekebilir. Eğer isterseniz Papağanlar Hakkında Genel Bilgiler konusunu da inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: