Muhabbet kuşları son derece zeki ve sosyal kuşlardır. Aile ortamına çok çabuk uyum sağlar ve sahiplerinden duydukları sesleri taklit edebilirler. Erkek muhabbet kuşları dişi olanlara göre konuşma konusunda daha yeteneklidir. Eğer sahipleri tarafından iyi bir şekilde yetiştirilirlerse 100’den daha fazla kelimeyi öğrenmeleri mümkündür. Ancak bu, dişi muhabbet kuşlarının taklit yeteneklerinin olmadığı ve konuşamadıkları anlamına gelmez. Dişi bir muhabbet kuşu da eğitim verilmesi durumunda birkaç kelime konuşabilir. Sadece duyduklarını taklit etmek onlar için erkek ve yavru muhabbet kuşlarına göre daha zordur. Muhabbet kuşlarının konuşması ile ilgili bilinen bir diğer yanlış ise, konuşma eğitimi için kuşun mutlaka yavru olması gerektiğidir. Aslına bakılırsa yavru muhabbet kuşu konuşturma eğitimi yetişkinlerin eğitimine göre daha kolaydır. Çünkü yavru kuşlar konuşmayı daha kolay öğrenirler. Ancak yetişkin muhabbet kuşları da doğru bir eğitim ile konuşabilirler.
Muhabbet Kuşlarının Konuşması İçin Neler Yapılmalı?
Muhabbet kuşları, doğal yaşam ortamlarında sürü halinde yaşarlar. Sürü içerisinde binlerce hemcinslerinin yanında başka bir sesi taklit etmeye merak duymazlar. Burada unutulmaması gereken en önemli konu ise kuşun konuşmasının bir taklit olmasıdır. Eğer bir muhabbet kuşunuz varsa konuşması yani sizi taklit etmesi için size yakın hissetmesini sağlamalısınız. Böylece sizi taklit etmeye daha fazla merak duyacak ve dolayısıyla konuşma eğitimi daha kolay olacaktır. Yine muhabbet kuşu konuşma eğitimi ile ilgili herhangi bir deneyiminiz yoksa yavru bir erkek kuşla başlamanızı tavsiye ederiz. Daha önce de değindiğimiz üzere yavru ve erkek muhabbet kuşları konuşma konusunda daha yeteneklidirler.
Kuşun İlgisini Çekin!
Muhabbet kuşlarının konuşması için öncelikli olarak ev ortamına ve sahiplerine alışmaları gerekir. Çünkü konuşmayı öğrenmesi için sizden ürkmemesi ve kendisini güvende hissetmesi gerekir. Yine ürkmesine neden olmadan ona sık sık seslenmelisiniz. Bunu düzenli olarak tekrar ettiğinizde ona seslendiğinizi fark edecek ve karşılık vermek isteyecektir. Ayrıca muhabbet kuşu konuşturma eğitimi öncesinde minik dostunuza bir isim takmanızda ve o isim ile hitap etmenizde fayda vardır.
Kuşunuz size karşılık vermeye başladığında çağrılarınıza size benzer bir şekilde cevap vermeye çalışacaktır. Bunu fark ettiğinizde ona yardımcı olmalı ve her defasında aynı çağrıyı yapmalısınız. Bu çağrı bir ıslık sesi olabilir. Evcil dostunuzun bir süre sonra çağrınıza benzer bir şekilde cevap verdiğini fark edeceksiniz. Bu, konuşmaya meyilli olduğunu ve attığınız adımların doğru olduğunu gösterir.

İlk Kelimesini Öğretin!
Kuşunuz ile iletişim kurmaya başladığınızda ona ilk kelimesini öğretmeniz için artık hazırdır. Ancak kelime seçiminde dikkatli olmanız gerekir. Çünkü muhabbet kuşları ilk başlarda bazı kelimeleri öğrenmekte zorluk çekebilirler. Bunun için ilk öğreneceği kelimenin içerisinde “ş, s, ç, c, j, k, p, z” harflerini içermesine özen göstermelisiniz. Yine muhabbet kuşunu kolay konuşturmak için tercih edebileceğiniz kelimeler şöyledir:
- Aşkım
- Çapkın
- Cici
- Cici kuş
- Canım
- Babacık
- Ciciş
- Maviş
- Minnoş
- Babacık
- Şaşkın
Muhabbet kuşunuza öğreteceğiniz ilk kelimeyi seçmenizin ardından bu kelimeyi yumuşak bir ses tonuyla ve mümkün olduğunca yakın bir mesafeden sürekli tekrar edin. Bu sırada kelimeyi vurgulu ve doğru şekilde söylemeye özen göstermelisiniz. Kendisini size yakın hissettiği için ilk kelimesini merakla dinleyecektir. Başlarda tam olarak anlaşılmayan insan kulağına fısıldar gibi sesler çıkarabilir. Kelimeyi sürekli yumuşak bir ses tonu ile yakından tekrar ettiğinizde yaklaşık 10 gün gibi kısa bir süre sonunda ilk kelimesini fısıltıya benzer bir şekilde söylemeye başlayacaktır.
Muhabbet kuşlarının konuşması için sabırlı olmak büyük önem taşır. Eğer eğitimlere sıkılmadan devam edecek olursanız sizi daha iyi taklit etmeye başlayacak, ilk kelimesini daha anlaşılır ve gür bir sesle söyleyecektir.

Daha Fazla Kelime Öğretin!
Kuşunuz ilk kelimesini konuşmasının ardından artık daha fazla kelime öğrenmeye hazırdır. İkinci kelimesini öğrenmesi için de basit bir kelime tercih etmeniz gerekir. İlk kelimesini öğrenmesi için uyguladığınız yöntem ile ikinci kelimesini yakın zamanda duyabilirsiniz. Eğer ikinci kelimesini de net bir sesle söylemeye başladıysa ikiden fazla heceli başka kelimeler öğretebilirsiniz. Eğitimler sırasında kullanacağınız yöntem ise her zaman aynıdır.
Muhabbet kuşları siz ne kadar öğretirseniz o kadar taklit ederler. Fakat muhabbet kuşu konuşturma eğitimi sırasında eski öğrettiğiniz kelimeleri de zaman zaman tekrar etmeyi unutmamalısınız. Kuşunuzun, sürekli ve doğru bir eğitim ile öğretmek için uğraşmadığınız kelimeleri dahi konuştuğunu fark ederek şaşırabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Konuşturma Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Muhabbet kuşunu çabuk konuşturmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Bunların başında da pratik yapmak için tercih edilen zaman gelir. Muhabbet kuşlarının dinleme yetisi akşam saatlerinde sabaha oranla daha yüksektir. Bu nedenle pratik yapmak için akşam saatlerini tercih etmenizde yarar vardır. Bunun için kuşun bulunduğu ortamı bir gece lambası ile aydınlatabilirsiniz. Loş ve sessiz bir ortamda kuşunuzun dinleme payı fazlasıyla artacaktır. Yine pratikler sırasında siz yorulmasanız da kuşunuz yorulabilir. Yorgun ya da mutsuz olduğunda dikkati kolayca dağılabilir. Bu nedenle eğitim seanslarının 20 – 30 dakikayı aşmamasına özen göstermelisiniz.
Muhabbet kuşlarının konuşması için en önemli noktalardan birisi de odaklanmalarını sağlamaktır. Bunun için kuşu parmağınızda tutarak size odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Bu, aynı zamanda aranızdaki ilişkiyi de güçlendirecektir. Kuşun parmağınıza konması için midesine hafif bir şekilde dokunarak ittirebilirsiniz. Kuş parmağınıza konduğunda ise pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat kaçma ihtimalini göz önünde bulundurarak tüm pencerelerin kapalı olduğundan emin olmalısınız.
Minik dostunuzun daha kolay konuşması için beslenmesine de dikkat etmelisiniz. Nasıl ki, insanların zeka gelişimi sağlıklı ve dengeli beslenmeye bağlıysa, muhabbet kuşlarının da bu konuda desteğe ihtiyaçları vardır. Bu anlamda tercih ettiğiniz muhabbet kuşu yemi besleyici ve kuşun ihtiyaç duyduğu vitaminler bakımından zengin olmalıdır. Bununla birlikte kuşunuzun beslenmesi için evinizde yumurta ve havucu rendeleyerek yem kabına koyabilirsiniz. Bu, onun daha enerjik ve konuşkan olmasına katkı sağlayacaktır. Yine mama kabının içerisine yumurta sarısı ya da meyve püreleri de koyabilirsiniz. Bu besinler, sevimli dostunuzun zeka gelişimini için olumlu etki yaratacaktır.
Bunların yanı sıra petshoplardan kolaylıkla temin edebileceğiniz kuş vitaminleri de kuşunuzun enerjisini artıracak ve kısa zamanda konuşmasına yardımcı olacaktır. Son olarak muhabbet kuşu konuşma egzersizleri sırasında sabırlı olmanız gerekir. Onu azarlamamalı ya da korkmasına neden olabilecek ani hareketlerden kaçınmalısınız.
Kuşların Beden Dili ve Anlamı konulu yazımızda ilginizi çekebilir.