Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Yazar:

Muhabbet kuşları, diğer kuş türleri gibi hassas hayvanlardır ve hastalıklar karşısında çok da dayanıklı değildirler. Bu nedenle bakımları konusunda hassas davranmak ve sık sık kontrol etmek gerekir. Yine muhabbet kuşları hastalıklarını çok iyi gizleyen canlılardır. Bunun en önemli nedeni ise doğal yaşam ortamlarında yırtıcı kuşlardan korunmaktır. Çünkü yırtıcı kuşlar av olarak daha çok hasta ve zayıf kuşlara odaklanırlar. Bu anlamda muhabbet kuşunuzu yeterince iyi gözlemlemez ve hastalandığını fark edemezsiniz hastalık çok ilerlemiş olabilir. Zamanında uygun bir tedavi sağlanamadığı durumda ise kuşunuzun yakın bir zaman içerisinde ağırlaşacağını öngörebilirsiniz. Evcil dostunuzu her gün gözlemlediğinizde ise onun normalde nasıl davrandığını öğreneceğiniz için herhangi bir sıra dışı gelişmeyi de fark edebilirsiniz. Eğer kuşunuz kafesinde bir köşeye çekiliyor, kuş tüneğinde sessiz bir şekilde duruyorsa hasta olabileceğinden şüphelenebilirsiniz. Ancak muhabbet kuşlarında hastalıklara işaret edebilecek daha pek çok belirti bulunmaktadır. Peki, muhabbet kuşlarında hastalık belirtileri nelerdir? En sık görülen muhabbet kuşu hastalıkları hangileridir?

Muhabbet Kuşunun Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Varlıkları ile evlerimize renk katan muhabbet kuşları, olumsuz koşullar nedeniyle kolaylıkla hastalanabilirler. Bu doğrultuda eğer minik dostunuz için uygun bir kafes ortamı oluşturmaz ve beslenmesine dikkat etmezseniz çeşitli hastalıklara maruz kalabilir ve bu durumun pek çok belirtisi olabilir. Muhabbet kuşunuzun sağlığı için aşağıdaki hastalık belirtilerini inceleyin ve bu belirtilerden bir ya da birkaçının kuşunuzda varlığını fark edecek olursanız bir an önce bir veteriner hekim ile iletişime geçin.

  • Tüy Sağlığının Bozulması: Sağlıklı bir muhabbet kuşunun tüyleri parlak ve canlı görünüme sahiptir. Fakat kuşunuzun tüylerinin formunda bozukluk, matlık ve cansız bir görünüm fark ettiyseniz bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle tüylerinin arasında boşluklar varsa ve kuş tüylerini sürekli olarak yoluyorsa vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız.
  • Halsizlik: Muhabbet kuşu hastalıkları kuşlarda halsizliğe neden olur. Bu durumda hareket eden, sürekli oyunlar oynayan ve size karşı tepki veren kuşunuz uyuşuk ve tepki vermeyen bir hale bürünebilir. Özellikle tüyleri kabarık bir şekilde hareket etmeden bekliyor, kafesin dışına çıkma konusunda isteksiz davranıyor ve elinize gelmek istemiyorsa tüm bu durumları mutlaka dikkate almalısınız.
  • Saldırganlık: Kuşlarda aniden ortaya çıkan agresiflik çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Çünkü hasta olan kuş strese girer ve size karşı da saldırganlaşabilir. Eğer sakin bir yapıya sahip muhabbet kuşunuz her zamankinden daha çok ısırma davranışı gösteriyorsa, bu durumda hasta olabilir.
  • Anormal Dışkı: Muhabbet kuşlarında hastalık belirtileri arasında dışkı değişimleri de yer alır. Bu doğrultuda kafesteki dışkının miktarı ve kıvamı size kuşunuzun hasta olup olmadığı konusunda fikir verebilir. Ayrıca kuşunuz dışkıladıktan sonra keskin bir koku oluşuyorsa bu belirtiyi dikkate alın ve mutlaka bir veteriner hekime danışın.
  • İştahsızlık: Düzenli olarak yemini tüketen kuşunuzun iştahı ani bir şekilde kesildiyse ve ödül mamasına bile tepki vermiyorsa, bu durum bir hastalığın göstergesi olabilir.
muhabbet kuşu hastalıkları
Muhabbet kuşu hastalıklarını önleyebilmek için muhabbet kuşu kafesi iyi temizlenmeli ve temiz tutulmalı, iyi kalite muhabbet kuşu yemleri kullanılmalı, ortam ısısına ve kafesin hava akımında kalmamasına dikkat edilmelidir.

En Sık Görülen Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet kuşunuz pek çok nedenle hastalanabilir. Bunların başında da beslenmesi için kullandığınız kalitesiz ve bayat muhabbet kuşu yemleri gelmektedir. Yine kuşun kafesini düzenli olarak temizlememeniz, tüy bakımını yapmamanız enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Fakat muhabbet kuşu hastalıkları yalnızca bu saydığımız nedenlerden dolayı ortaya çıkmaz. Kuşun hava almaması, gaga ve tırnak bakımlarının aksatılması da hastalanmasına neden olabilir. Bu anlamda muhabbet kuşlarında sık görülen hastalıklar ise aşağıdaki gibidir.

İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu Kafesleri

Solunum Yolu Hastalıkları

En sık karşılaşılan muhabbet kuşu hastalıkları arasında solunum yolu hastalıkları da yer alır. Kuşların genelinde görülen bu rahatsızlık nefes almakta zorluk çekmelerine neden olur. Boğazı tıkalı gibi soluk alıp veren kuş, sürekli olarak ağzını açıp kapatır. Ayrıca kuyruğunu çok fazla sallar. Bu durumda kuşa antibiyotik tedavisi uygulanması gerekebilir.

İshal

Muhabbet kuşlarında ishal, mikrobik ve gıdaya bağlı olmak üzere iki farklı şekilde görülmektedir. Eğer ishal mikrobik değilse kuş mama kabı içerisine haşlanmış patates konulmalı, kafese marul yaprağı asarak kaybettiği su geri kazandırılmalıdır. Ancak mikrobik ishalde ise yapılacak tahliller sonucunda ilaç tedavisi uygulanır.

Çiçek Hastalığı

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında en sık görülenlerden birisi de çiçek hastalığıdır. Çiçek hastalığı çok tehlikeli bir hastalıktır ve kuşun ölümü ile sonuçlanabilir. Ancak doğru ilaçlar iyi bir tedavi uygulandığında hastalığın önüne geçilebilir. Bulaşıcı bir hastalık olan çiçek hastalığı, genellikle kuşların gagalarında, ayaklarında veya göz çevrelerinde görülür. Hastalanan kuşa aşı yapılmadığı takdirde 7 – 8 gün içerisinde ölebilir.

Papağan Ateşi/Papağan Humması

Genellikle papağan türlerinde görülen bu hastalık, muhabbet kuşlarını da etkileyebilir. Muhabbet kuşlarında en çok görülen enfeksiyon hastalıklarından birisi olan papağan ateşi, aynı zamanda kuşlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında yer alır. Bu sebeple papağan ateşine yakalanmış kuşlar bir an önce karantina altına alınmalı ve diğer canlılar ile temasının önüne geçilmelidir.

Mantar

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında bulaşıcı olanlardan birisi de mantardır. Genellikle kuşun sürekli kaşınması, vücudunun bazı bölgelerindeki tüylerin dökülmesi, görünen yerlerde kızarıklık ve pullanma ile kendini gösteren bu kuş hastalığı, mantar için şampuan ve tablet ile tedavi edilebilir. Bu doğrultuda şampuan köpürtülerek suluk, mamalık ve yemlikler ile kafesin her köşesi iyice temizlenmelidir. Yine mantar için tablet kullanılmalı fakat kullanmadan önce veteriner hekime ilacın hangi dozda kullanılacağı sorulmalıdır.

Fransız Tüy Dökümü

Muhabbet kuşlarında Fransız tüy dökümü, genellikle yeni dünyaya geldiklerinde görülür ve oldukça garip bir şekilde seyreder. Ölümcül değildir ancak uçmalarını engelleyebilir. Yine bazen muhabbet kuşlarının yetişkinliğe adım attıkları 4 – 6 aylık dönemlerinde de bu hastalığın belirtileri görülebilir. Fransız tüy dökümü tedavisi için kesin bir yöntem yoktur. Ancak veteriner hekimler tarafından kanat tüylerini güçlendirici ilaçlar hazırlanabilir. Bu nedenle kuşunuzda bu hastalığın belirtilerini gördüğünüzde bir veteriner hekime başvurmanızda fayda vardır.

Guatr

Muhabbet kuşlarında iyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık, kusma ve tiroit bezi büyümesi ve kusma gibi belirtilere neden olur. Hastalığın teşhisi veteriner hekim tarafından yapılan fiziksel muayene ve çeşitli laboratuvar testleri ile konulabilir. Bu nedenle de teşhis konulmadan evde herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır. Aksi halde hastalığın iyileşmesi daha da zorlaşır.

Muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıklar kısaca yukarıda anlatıldığı gibidir. Fakat bu hastalıkların yanı sıra muhabbet kuşu hastalıkları arasında; uyuz, psittacine, karaciğer hastalıkları ve kahverengi hipertrofisi gibi hastalıklar da bulunmaktadır.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: