Lepistes balığı, ev tipi akvaryumlarda çok sık rastladığımız bir balık türüdür. Poeciliidae familyasına dahil olan ve “Guppy” olarak da bilinen bu balık, bakımının zahmetsiz olması ve kolay üremesi nedeniyle akvaryum hobisi ile uğraşanlar arasında oldukça popülerdir. Lepistes balığının anavatanı Güney ve Orta Amerika’dır. Özellikle Guyana, Venezuela ve Trinidad’da yaygın olarak görülür. Sivrisinekler ile mücadele amacı ile Kuzey Amerika ve Avustralya’ya götürülen bu balık türü, doğada farklı pek çok alanda görülebilir. Fakat genel olarak sakin ve bol bitkili sularda yaşamını sürdürür. Lepistes balığı hem yeni başlayan hem de tecrübeli akvaryum severler tarafından tercih edilebilecek bir balık türüdür. Gökkuşağının hemen her renginde olabilen lepistes, doğada ağırlıklı olarak gri renk tonlarında görülür. Canlı renkli lepistesler ise genellikle kontrollü olarak çiftleştirilerek elde edilmiştir.
Lepistes Balığı Genel Özellikleri Nelerdir?
Lepistes balığı, hoş görünümlü ve üretken bir balık türüdür. Ayrıca çekingen ya da saldırgan olmaması da onu cazip kılan özellikler arasında yer almaktadır. Lepistesler ortalama olarak 10 – 20 haftalık bir süre içerisinde olgunlaşır ve 2 yıl kadar yaşarlar. Fakat akvaryum koşullarına bağlı olarak biraz daha uzun yaşamaları da mümkündür. Dişi lepistes balıkları erkek lepisteslere göre daha büyük olabilirler. Ortalama büyüklükleri ise yetişkinlik döneminde 5 cm’ye kadar ulaşabilir. Ayrıca erkek lepistes balıklarının kuyruğu ve sırt yüzgeci daha süslüdür. Dişilerin ise renkleri daha donuktur.
Lepistes hem etçil hem de otçul beslenir. Ancak neredeyse doyma hissi olmadığından ne verilirse tüketebilirler. Bu nedenle dikkatli beslenmelidir.
Lepistes balıklarının doyma hissi pek yoktur ve bu nedenle her yem verildiğinde yiyebilirler. Ancak fazla yem kabızlığa neden olabilir. Bunun önüne geçmek adına bir yem verme çizelgesi oluşturmakta fayda vardır. Bunların yanı sıra lepistesler tür bakımından oldukça zengindir. Ülkemizde en çok tercih edilen lepistes balığı türleri ise; kobra, gambusta, velifera, mozaik ve endler gibi türlerdir. Lepistes türleri kendi içerisinde çaprazlanarak birbirinden farklı renk ve desenlere sahip yeni lepistes balıkları elde edilebilmektedir.
Lepistes Balığı Bakımı Nasıl Olmalı?
Lepistes balığı tropikal bölgelerde yaşayan bir türdür. Bunun için akvaryum koşullarının tropikal bölge koşullarına benzer olmasına dikkat edilmelidir. Su ısısı, lepistes balıkları için hayati önem taşımaktadır. Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeleri için akvaryum suyunun ısısı ortalama olarak 26 ile 28 derece arasında sabitlenmeli ve ısı değişimleri takip edilmelidir. Lepistesler oksijensiz suya dayanamazlar. Bu nedenle suyun ısısı kadar havalandırılması da büyük önem taşır. Bir lepistes balığı akvaryumu gün içerisinde ortalama olarak 12 saat kadar ışıklandırılmalıdır. Bu, renklerinin canlı kalması bakımından oldukça önemlidir. Yine suyun pH değerinin 7 – 8 arasında olmasına özen gösterilmelidir.

Lepistes akvaryumlarında bolca bitki bulunmalıdır. Akvaryumda bitki yoğunluğunun fazla olması, lepistes yavrularının hayata tutunma şansını artırır. Bitki yoğunluğunun az olması durumunda ise diğer balıklar lepistes yavrularını yiyebilirler. Ayrıca lepistesler hem etçil hem de otçul beslenen balıklardır ve bu nedenle akvaryumdaki bitkilerin lepisteslerin yiyemeyeceği yapıda olmalarına özen gösterilmelidir.
Lepistesler için 25 – 50 lt arası akvaryumlar yeterli gelmektedir. Akvaryum için dış filtre tercih edilebilir. Ancak akvaryumun boyutları küçükse ya da daha ekonomik olması bakımından akvaryum şelale filtre de tercih edilebilir. Çünkü akvaryum iç filtreleri suda fazla akıntı yaratabilir ve bu durumda lepistes yavruları zarar görebilir.
Lepistes Balığı Hangi Tür Balıklarla Yaşar?
Lepistes balığının kendisine zarar veremeyecek hemen her tür balık ile birlikte uyum içerisinde yaşayabileceği söylenir. Ancak yine de farklı tür balıklar ile aynı akvaryuma koymadan önce dikkat etmek gerekmektedir. Lepistes ile beslenecek diğer balıkların aynı iklime mensup balıklar olduğundan emin olmak gerekir. Çünkü her balık türünün farklı ısı ve beslenme ihtiyaçları olabilir. Yine lepistes balığı ile uzun boyutlardaki yüzgeçleri bulunan akvaryum balıkları bir arada bulundurulmamalıdır. Eğer büyük boyutlu yüzgeçleri olan balıklar lepistes akvaryumuna konulacak olursa lepistesler bu balıkların yüzgeçlerini yiyebilirler. Yine lepistes akvaryumunda bulunmaması gereken canlılardan birisi de karidestir. Çünkü lepisteslerin tırtıklı dişleri karideslere ciddi anlamda zarar verebilir.
Lepistes balıkları, özellikle moli, kılıçkuyruk, plati ve velifera gibi balık türleri ile iyi geçinirler. Bunların yanı sıra çöpçü balığı, cüce vatoz ve tetralar ile de uyum içerisinde yaşayabilirler.

Lepistes Balığının Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Lepistesler, doğal yaşam ortamlarında algleri, bitkileri, küçük böcekleri ve omurgasızları yiyerek beslenirler. Akvaryumda beslenen lepistes balıklarının beslenmesi için ise hazır olarak satılan lepistes balığı yemleri kullanılabilir. Lepistes balıkları, daha önce de bahsettiğimiz gibi hem etçil hem de otçul balıklardır. Bu nedenle tercih edilen yemin bitkisel besinleri ve hayvansal proteinleri içerdiğinden emin olmak gerekir. Bu sayede daha parlak ve canlı renklere sahip olabilirler. Yine lepistes balığı için yem alırken birkaç ay içerisinde tüketebileceği miktarda almaya özen göstermek gerekir. Çünkü açılan balık yemlerinin vitaminleri zaman içerisinde kaybolur.
İlginizi çekebilir: Balık Yemleri
Lepistes beslenmesi için hazır yemlerin yanı sıra canlı veya bitkisel esaslı ekstra besinler de tercih edilebilir. Bu ek besinler arasında canlı artemia, kan kurdu, su piresi, bezelye ve marul gibi besinler yer almaktadır. Lepistesler sürekli yem arıyor gibi görünebilirler. Ancak buna aldanarak yem vermek, aşırı beslenme nedeniyle hastalanmalarına neden olabilir. Balığın arkasından uzayıp giden dışkı ve suyun bulanıklaşması gibi durumlar ise aşırı yem verildiğine işarettir.
İlginizi çekebilir: Akvaryum Otomatik Yemleme Makineleri
Bunların yanı sıra lepistesler birkaç gün aç kalmaya dayanabilirler. Ancak daha uzun süre aç kalmaları durumunda ölmeleri kaçınılmazdır. Aç kalmamaları için en ideal olanı ise otomatik balık yemleme makinesi kullanmaktır. Bu sayede aşırı ya da yetersiz beslenmenin önüne geçilebilir.
Lepistes Balıklarında Sık Görülen Hastalıklar Hangileridir?
Lepistes balıklarının uzun kuyrukları yaralanmaya müsaittir. Eğer kuyrukları yaralanacak olursa enfeksiyona davetiye çıkarabilir. Lepisteslerde en sık görülen hastalık ise beyaz benek hastalığıdır. Lepistes balıklarında beyaz benek hastalığı ile mücadele etmenin en iyi yolu önceden tedbir almaktır. Bunun için beslenmelerinde çeşitlilik sağlanmalı ve akvaryumları düzenli olarak temizlenmelidir. Bunlar aynı zamanda balıkların mutlu olmasını sağlayacaktır. Aksi halde balıklarda stres hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır.
Lepisteslerde görülen hastalıklardan birisi de dropsy hastalığı (şişkinlik hastalığı) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakterilerin neden olduğu bu enfeksiyon; suyun kalitesine, pH değerine ve balıklarda strese dikkat edilmemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığa yakalanan balıklar mutlaka bir başka akvaryuma alınmalıdır. Yine lepistes balıkları solungaç parazitine de maruz kalabilirler. Bu hastalığın en önemli belirtileri balığın dekorlara sürtünmesi ve nefes almakta zorluk çekmesidir. Yine ilerleyen aşamalarda balığın akvaryumun dip kısımlarında yüzmeye başladığı ve solungaç kapaklarını açıkta tuttuğu görülecektir. Su kalitesindeki noksanlığın neden olduğu bu hastalık, uzun ve bilinçli bir tedavi gerektirmektedir.
Neon Balığı (Neon Tetra) Hakkında konulu yazımızı da okumak ister misiniz?