Anavatanı Almanyanın Leonberg (Baden-Württemberg) kentidir. Bu dev köpeğin; kentin arması olsun diye aslanı taklit ederek yetiştirildiği efsanesi bölgede yaygın olan görüştür. 1846 yılında Leonberg belediye başkanı Heinrich Essig tarafından kral için büyük ve görkemli bir köpek yetiştirme fikri ile yaratılan ırkın geliştirilmesinde Saint Bernard, Pyrenees ve Newfoundlan gibi büyük ırklar kullanılmıştır. Yaratılan bu yeni ırk sarımsı kahverengi kürkü, siyah yüz maskesi ve dev cüssesi ile oldukça büyük beğeni kazanmış, III.Napolyon, Çar II. Alexander, Kral VII. Edward gibi dönemin pek çok ünlü ismi tarafından sahiplenilmiştir.
Ancak Leonberger ırkı köpekler 1. Dünya savaşı sırasında neredeyse yok denecek kadar azalmıştır. Leonberger hayranı olan Stadelmann ve Josenhans isimli yetiştiriciler tarafından kurulan kulüp tarafından bulunan 25 köpekten sadece 5 tanesi üreme kalitesine sahip görülmüş ve ırk bu kalan 5 köpekle tekrar üretilmiş ve çoğaltılmıştır. Daha sonrada Alman hükümeti tarafından üstlenilen çalışmalarla ırk yaşatılmıştır.
American Kennel Club (AKC) tarafından dev ırk iş köpeği olarak tanımlanan Leonberger ırkı, United Kennel Club (UKC) tarafından 1991 yılında koruyucu köpek olarak kabul edilmiştir.
Leonberger Köpeği Fiziksel Özellikleri
Leonberger iri cüsselidir. Büyük ve hantal gövdesinden beklenmeyecek derecede çevik olan Leonberger’ler çok iyi yüzücüdür.
Yüz bölgesinde bulunan siyah maskesi ile tanınan bu ırkın dişi ve erkeklerini bir bakışta birbirinden ayırmak mümkündür. Fiziksel olarak erkeklerin daha iri olmasının yanı sıra erkekler, boyun ve göğüs bölgesinde bulunan ve aslan yelesini andıran kabarık tüyleri ile kolayca ayırt edilirler.
Yaşam süresi 9 – 15 yıl olan bu ırk ortalama 11 yıl yaşamaktadır. Erkekleri 59 – 77 kg ağırlığa ve 74 – 80 cm yüksekliğe, dişileri ise 45 – 59 kg ağırlığa ve 61 – 74 cm yüksekliğe erişebilmektedir.
Kare görünüme sahip olan başı orta büyüklükte ve kubbelidir. Ağız, burun ve gözleri de içine alan siyah maskesi ırkın karakteristik görünümünü kazandırmıştır. Kulakları fazla büyük değildir, kafasının yan taraflarında yer alan kulakları daima sarkık durur. Kulak uçları yuvarlak ve tüylüdür. Gözleri oval ile badem arası bir şekildedir ve tüylerinin rengine göre açık veya koyu kahverengi olabilir. Burun uzun ve çıkıntılıdır, burun ucu ve dış dudakları siyahtır.
Geniş bir göğüs yapısı olan ırkın güçlü bacaklar üzerinde duran sağlam görünümlü ve kaslı bir gövdesi vardır. Bol tüylü uzun kuyruğunu genellikle aşağıda tutar. Hareket halinde iken kuyruğunu sırtına doğru kıvrık şekilde yukarıda tutar.
Orta uzunlukta, iki tabakalı tüy yapısı olan bu ırkın üst tüyleri sık, düz ve su geçirmez özellikte, alt tüyler ise kısa ve yumuşaktır. Tüyleri aslan sarısı, altın sarı, kumlu, kızıl kahve ve kahve tonlarındadır. Tüylerin uçlarında siyahlıklar vardır. Boyun ve göğüs bölgesinde yeleyi andıran şekilde daha uzun tüylere sahiptir. Ön bacakları da daha bol ve uzun tüylüdür. Soğuk hava koşullarına dayanıklı bir ırktır.

Leonberger Karakteri
Aile ve çiftlik köpeği olarak üretilen Leonbergerler sevgi dolu neşeli karakteri ile insanların hayatında eğlenceli bir iş arkadaşı olarak kabul görmüştür.
Zeki, arkadaş canlısı, yumuşak, iyi huylu ve sevecen karakterli olan bu ırkın köpekleri bir o kadarda dikkatli ve uyanıktır. Yabancılara karşı her zaman mesafeli ve temkinli olan bu köpekler ailesine bağlı ve itaatkardır.
Leonberger ırkı köpekler sevimli, nazik, iyi huylu ve itaatkardır. Ancak çok iyi bir bekçi köpeği olabilir.
Yalnız kalmaktan çok mutsuz olurlar. Ailesi ile iletişimde olmak onun için önemlidir. Evde tek bırakıldıklarında kendini terkedilmiş hisseder. Uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Bir Leonbergerin arka bahçede yalnız bırakılması bütün çiçeklerinizin kazılacağı anlamına gelir.
Sessizdir, fazla havlamaz, genellikle hoşlanmadıkları bir durumda, dikkat çekmek için veya sahibini uyarmak istediklerinde havlarlar. Bu da onları iyi bir bekçi köpeği yapmaktadır. Kendi alanını koruma içgüdüsü yüksektir. Bekçilik için mükemmel olan Leonberger yavru iken kemirme eğilimi gösterse de, aşırı kışkırtılmadığı sürece ısırmaz.
Çocuklarla arası iyidir. Ancak çok büyük ve ağır gövdesi nedeniyle kazayla dokunsa dahi çok küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. Erken yaşta sosyalleştirildiğinde köpekler ile anlaşabilir. Ancak kedilerle arası çok iyi değildir, ev dışındaki yabancı bir kediye karşı tepki gösterip kovalayabilir.
Yüzmeyi çok sever ve gördüğü her suya atlar, iyi bir yüzücüdür ancak kendi başına sudan çıkma konusunda çok başarısızdır mutlaka yardıma ihtiyaç duyar.
Leonberger Bakımı
Leonberger bakımı ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konu çok iri cüssesi ile bu ırkın yemek masrafının fazla olacağıdır. Leonberger yavru fiyatlarının da biraz yüksek olduğunu eklemek gerekir. Ancak siz yine de bir Leonberger sahibi olmaya karar verdiğinizde bakımı konusunda endişelenmenizi gerektirecek fazla bir durum olmayacağını söyleyebiliriz.
Diğer köpek ırklarının bakımından farklı olan ekstra bakım şartı yoktur. Diğer köpekler gibi, aşısı, dişleri, tırnakları düzenli kontrol edilmeli ve rutin temizliği yapılmalıdır. En azından haftada 1 kez tırnaklarının kesilmesi ve dişlerinin fırçalanması yeterlidir.
Bakımında özen isteyen en önemli konu kulaklardır. Sarkık kulaklı ırklardan olan Leonbergerlerin kulaklarının düzenli kontrol edilmesi haftada 1 – 2 kez temizlenmesi büyük önem taşır. Kulak kirlerinin fazla birikmesi ve kulak kanalının yeterli havalanmaması ağrılı bir kulak enfeksiyonu yaşamasına neden olabilir.
Leonberger Tüy Bakımı
Yıl boyunca orta derecede tüy döken bu ırk köpeklerin haftada 1 kez fırçalanması yeterlidir. Fırça olarak alt tabakalara ulaşabilen uzun dişli köpek fırçası veya tırmık tarak kullanılmalıdır. Yılda 2 kez mevsim geçişlerinde daha fazla tüy döker bu nedenle bu dönemlerde haftada 2 – 3 kez fırçalanması gerekebilir.
Kötü kokmaz, banyo ihtiyacı fazla olmayan bu ırkın sık yıkanmasına ve tıraş yapılmasına gerek yoktur.

Leonberger Köpeği Eğitimi Ve Egzersiz İhtiyacı
Çok zeki olan ve kolay öğrenebilen bu ırk genç yaşlarda biraz inatçı olabilir. Eğitimi kolay ve hızlıdır. Sahibini mutlu etmeye çalışan bir ırktır. Ondan ne beklediğinizi doğru şekilde anlatabildiğiniz takdirde çok kısa sürede öğrenir. Leonberger kime itaat edeceğini yani patronun kim olduğunu erken yaşta öğrenmelidir. Bunu öğrendikten sonra itaatkar bir şekilde sahibini mutlu etmeye çalışacaktır.
Sahibi ile birlikte uzun yürüyüşler, koşu, bisiklete eşlik etmek ve yüzmek gibi tüm aktiviteleri keyifle yapabilen enerjik bir köpektir.
Büyük ırklardan olan bu köpeğin ileri dönemlerde zapt edilmesi zor olabileceğinden ve çekiştirdiğinde sizi sürükleyebilecek güçte olduğundan mutlaka bazı komutların henüz yavru iken çok iyi öğretilmesi gerekir. Leonberger yavru iken ilk öğrenmesi gereken komut; dur, otur, bekle ve yat komutu olmalıdır.
Apartman yaşamına uygun bir ırk değildir. Koşmayı ve yüzmeyi seven bu büyük cüsseli köpeklere bakmak için bahçeli bir ev tercih edilmelidir. Çalışkan iş köpeği olan bu ırk düzenli egzersize ihtiyaç duyar. Günlük 2 saat egzersize ihtiyaç duyan yüksek enerjili köpeklerdir. Özellikle yavru ve gençler çok daha aktiftir. Ancak yavruların, gelişme döneminde eklem yapısının hasar görmemesi için fazla yorucu egzersizlerden sakınılmalı, merdivenlerden uzak tutulmalı ve yüksek yerlerden atlamalarına izin verilmemelidir.
Leonberger Irkı Köpeklerin Sağlık Sorunları
Bu ırk köpekler tüm büyük ırk köpeklerin sorunu olan kalça çıkığı, dirsek çıkığı ve mide dönmesi gibi sorunlara yatkınlık gösterir. Ayrıca ataları olan Newfondland ve Saint Bernard ırkının genetik olarak yatkın olduğu hastalıklara da yatkınlığı söz konusudur. Bunun yanı sıra genel olarak tüm köpek ırkları için sorun olan alerji ve obezite gibi sağlık sorunları Leonbergerler için de sorun olabilmektedir. Bunların yanı sıra Leonberger ırkına genetik olarak miras kalan ve yaşayabileceği bazı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz.
- Kanser
- Eozinofilik Panosteitis
- Dilate Kardiyomiyopati
- Hipotroid
- Pyometra
- Addison hastalığı
- Glokom
- Entropion ve ektropion
- Lökoensefalomiyelopati
- Kalıtsal polinöropati ve laringeal paraliz
Bu ırk köpeklerin, Veteriner hekimi tarafından uygulanabilecek bazı koruyucu önlemler ve kontroller ile daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesi sağlanabilir. Bu amaçla;
Alerjiye yatkınlığı ile bilinen ırkın beslenmesinde düşük tahıllı köpek mamaları ve tahılsız köpek maması gibi hipoalerjenik özelliği olan kuru köpek mamalarının kullanılması, aşılamalarının düzenli yapılması ve bu sırada kalça ve dirseklerin düzenli kontrol edilerek glikozamin gibi eklem destekleyici besin takviyeleri yapılması, aşırı kilo almasının önlenmesi ve kısırlaştırılması faydalı olacaktır.
Ayrıca mide dönmesine yatkınlığı ile bilinen bu ırkın günde bir öğün değil, iki öğün olarak beslenmesi faydalıdır. Mamasını yer seviyesinde değil mutlaka standlı mama kabı ile yüksekte yemesinin sağlanması ve hızlı bir şekilde yemek yemesinin önüne geçmek gerekir.
Rottweiler Özellikleri konulu yazımızı da ya da Köpeğinizle Tatil ve Seyahat hakkında bilgi veren yazımızı okumak ister misiniz?