Köpekler, evcil hayvanlar aleminin en sevimli, en sadık ve aynı zamanda en gözde varlıklarındandır. Özellikle küçük ırk köpekler, neredeyse evlerin vazgeçilmez bir bireyi haline gelebilmektedir. Küçük ebatları sayesinde apartman dairesinde dahi bakıma uygun küçük köpek cinsleri aynı zamanda sahipleri için iyi birer dost olmaktadır. Ancak köpek bakımı sorumluluk gerektiren bir iştir. Bu doğrultuda bir köpek sahiplenmeden önce ona yeterince vakit ayırabileceğinizden ve bakımı için maddi durumunuzun elverişli olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca küçük köpek türlerinin kalıtsal olarak bazı hastalıklara yatkınlıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olmalı ve köpeğinizin bakımı ile ilgili hassas davranmalısınız.
Küçük Köpek Cinsleri ve Bakımları İle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Küçük köpek cinsleri oldukça sevimli canlılardır ve bazı ırkların diğerlerinden daha fazla egzersize ihtiyacı bulunmaktadır. Yine evlerde beslenebilecek ve biraz eğitim ile uyum sağlanabilecek küçük ırk köpekler bulunmaktadır. İşte bu ırklar ve bakımları ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Jack Russell Terrier
Terrier köpek ailesinin minik üyelerinden birisi olan bu köpeklerin boyları dişilerinde 23 ile 36 cm arasında değişiklik göstermektedir. Yine erkeklerinde ise 25 – 38 cm arasında değişmektedir. Ağırlıkları en fazla 8 kiloya ulaşan Jack Russel’lar oldukça enerjik canlılardır. Ancak diğer köpekler ile anlaşamaz ve aşırı havlayabilirler. Bu nedenle de daha çok apartman daireleri yerine bahçeli evlerde bakım için uygundurlar. Yine yabancılara karşı çok samimi davranmayan bu köpekler, aynı zamanda oldukça zeki ve aile üyelerine karşı sevgi doludurlar.
Küçük köpek cinsleri arasında yer alan Jack Russell cinsi köpeklerin bakımı için tüylerini düzenli olarak köpek tarağı ile taramak gerekmektedir. Tırnaklarının uzamamasına dikkat etmeli ve düzenli olarak tırnak bakımı yapılmalıdır. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi Jack Russell’lar çok enerjiktir köpeklerdir. Bu nedenle günde en az yarım saat egzersiz yapmaları hem sağlıklı hem de mutlu olmaları için gereklidir.
Chihuahua
En küçük köpek ırkları denilince akla ilk gelenlerden birisi olan Chihuahua’nın (Şivava) menşei Çin’dir. Ancak dünyaya Amerika kıtasından yayılmışlardır. Çok küçük olduğu için çanta köpeği olarak da anılan Şivava’lar, kısa tüylü ve bakımı oldukça kolay canlılardır. Yine ailesine sadık olan bu köpekler, yabancı kişilere ve diğer köpeklere karşı şüpheli yaklaşırlar. Bu yüzden havlama sorunu ile karşılaşılabilir. Ayrıca Chihuahua’lar çocuklara karşı çok sabırlıdırlar. Fakat kızdırıldıklarında saldırgan tavırlar sergileyebilir ve hatta ısırabilirler.
Yaklaşık 15 – 20 yıl yaşayan ve boyları 15 – 23 cm arasında değişen bu evcil köpeklerin ağırlığı ise 1 – 3 kg olabilmektedir. Süs köpeği olarak da bilinen Chihuahua’ların tüyleri 2 haftada bir fırçalanmalıdır. Yine kürkleri onları soğuktan korumaz. Bu sebeple de soğuk kış günlerinde dışarıya çıkarılmamaları önerilir. Ayrıca soğuk ve yağmurlu havalarda dışarıya çıkarılmaları gerektiğinde ise sıcak tutacak özelliklere sahip bir köpek kazağı ya da köpek yağmurluğu giydirmekte yarar bulunmaktadır.
Boston Terrier
Boston Terrier cinsi köpekler, köpek dövüşlerinde kullanılmak için üretilmişlerdir. Ancak bu durum sizi yanıltmasın. Çünkü iyi bir eğitim sonrasında oldukça sosyal ve uyumlu köpek bir hale gelebilirler. Aynı zamanda akıllı küçük köpek cinsleri arasında sayabileceğimiz Boston Terrier, sahiplerinin komutlarını dinlemeyerek inatlaşabilir. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta sese karşı aşırı duyarlı olduklarıdır. Bu nedenle bağırarak onlarla iletişim kurmak mümkün değildir.
Ortalama yaşam süreleri 13 – 15 yıl aralığında olan Boston Terrier cinsi köpeklerde diğer pek çok köpekte olduğu gibi kalıtsal hastalıklar görülebilir. Bu nedenle her daim sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri adına bakımları ihmal edilmemelidir. Yine düzenli olarak tüy bakımı yapılmalı, diş eti hastalıklarını ve ağız kokusunu önlemek için uygun bir köpek diş fırçası ile dişleri fırçalanmalıdır. Ayrıca gözlerinin dışa doğru çıkık olması nedeniyle yaralanma, tahriş ve kızarıklık belirtilerine karşı kontrol edilmelidir.
Malta Terrrieri
Malta köpeği olarak da adlandırılan Malta Terrier cinsi köpekler, ortalama olarak 15 – 18 yıl yaşamaktadır. Boyları 20 – 25 cm arasında değişmekte ve 3 – 4 kiloya ulaşabilmektedirler. Uzun ve sarkık kulakları da dahil olmak üzere vücutlarının tamamı beyaz tüyler ile kaplı bu küçük ırk köpekler, oldukça sosyal ve meraklı canlılardır. Çocuklar ile oynamayı sevseler de bazen tahammül edemeyebilirler. Bu nedenle çocuklu aileler dikkatli olmalıdır. Aynı zamanda tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alan Malta Terrier’ler soğuğa karşı çok dayanıklı değildir. Egzersiz ihtiyaçları nedeniyle her gün yürüyüş yapmaları ve mümkünse diğer köpekler ile oynamaları sağlanmalıdır.
Malta Terrier cinsi köpekler, apartmanda bakım için uygun küçük köpek türleri arasında yer alsalar da, diğer apartman sakinleri ile sorun yaşamamak adına havlama konusunda iyi eğitilmeleri gerekir. Ancak eğitim konusunda isteksiz oldukları için biraz uğraştırabilirler. Yine tüylerinin bakımı için vakit ayırmalı ve tüyleri bolca taranmalıdır.
Shih Tzu
Özellikle çocuklu aileler için en uygun küçük köpeklerden birisi Shih Tzu’dur. Çünkü bu köpekler çok nazik ve arkadaş canlısı hayvanlardır. 28 cm boyu ve 4 – 7 kilogram arasında değişen ağırlıkları ile en küçük köpek cinsleri arasında yer alan Shih Tzu cinsi köpekler, tembellik yapmayı seven canlılardır. Tüyleri ne kadar uzarsa uzasın kolay kolay dökülmeyen bu köpekler, tüylerinin matlaşmaması ve dolaşmaması adına düzenli olarak tüy bakımına ihtiyaç duyarlar. Ayrıca gözlerinin etrafındaki tüylerin görüşlerini engellememesi için toka kullanılmalı, tırnakları ise ayda bir kesilmelidir. Toka kullanımında dikkatli olunması ve derinin çok gerilmemesi özellikle tavsiye edilir.
Toy Poodle
Minyatür Poodle olarak da bilinen bu ırka ait köpekler; neşeli, hassas, akıllı ve eğitilmeye elverişli hayvanlardır. Çeşitli numaraları kısa sürede öğrenme konusunda yetenekli Toy Poodle’lar, sahiplerine düşkündür ve iyi bekçilik yaparlar. Ancak bu minik köpekler ciddi bir bakım gerektirir. Bu doğrultuda sıklıkla banyo yaptırılmaları ve 5 – haftada bir tıraş ettirilmeleri önerilmektedir.
Pomeranian Boo
Alman kökenli Pomeranian Boo cinsi köpekler, aynı zamanda “Oyuncak köpek” olarak da bilinirler. Aşırı sevimli bir görünüme sahip oldukları gibi tüy kesimi ile oyuncak köpeklerden neredeyse ayırt edilemezler. Normalde uzun tüylere sahip Pomeranian Boo’ların her gün düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Sahiplerine karşı çok sevecen tavırlar sergileyen bu köpekler, haftada 3 – 4 gün yürüyüşe çıkarılmalı ve diğer köpekler ile sosyalleştirilmelidirler.
Silky Terrier
Silky Terrier zeki ve cesur, sevecen ve neşeli bir köpektir. Bu özelliklerinin yanı sıra sahibine çok düşkün olmasına rağmen kucak köpeği olmaya pek yatkın değildir. Etrafı kazmayı sever, koruyucu vasıfları gelişmiştir. Çocuklarla arası iyi olmasına rağmen kızdırıldığında ısırma eğilimi olabilir. Yabancılara karşı çekingen davranabilir. Diğer köpeklerle kolay kolay anlaşamaz. Öğrenmeye karşı oldukça hevesli bir ırk olan Silky Terrier kolay eğitilebilen köpekler arasındadır. Silky Terrier, apartman yaşamı için idealdir ve ev içindeki hareketliliği sayesinde bahçeye çok fazla ihtiyaç duymaz.
Hemen hemen hiç tüy dökmeyen Silky Terrier, tüylerinin birbirine dolaşması ihtimali yüksek olduğu için günlük olarak fırçalanmalıdır. Arada bir kuaför bakımı ve tüy kesimi gereklidir.
Japanese Spaniel
Japanese Spanieli zeki, sevgi dolu, neşeli ve mutlu bir köpektir. Herkesi sever ve sahibine aşırı düşkündür. İlgi odağı olmayı seven bu köpek ideal bir ev köpeğidir. Diğer hayvanlarla çok iyi geçinir. İyi bir bekçi köpeğidir fakat çok gereksiz havlamaz. Bahçesiz kalması çok sorun teşkil etmez fakat aşırı iklim değişikliklerine karşı hassas olduğundan dikkatli olunmalıdır.
Her gün biraz zaman harcayıp tüyüyle uğraşmak gerekebilir. Tüyler birbirine dolaşmaya müsait olduğundan dikkatli olunmalı, dolaşan tüyler daha kötü hale gelmeden açılmalıdır.
Tüm bunların yanı sıra küçük köpek cinsleri yukarıda bahsedilenler ile sınırlı değildir. Ancak hangi küçük ırk köpeği sahiplenirseniz sahiplenin bakımları ile ilgili olarak bir uzmandan fikir almalısınız. Bu, hem sizin hem de köpeğinizin sağlığı ve aranızdaki iletişim için oldukça önemlidir.
İlginizi çekerse: Av Köpeği Hamilton Irkını Tanıyor Musunuz?