Kör Bir Köpek ile Yaşamak

Yazar:

Köpekler, yaşamları boyunca çeşitli göz sorunları yaşayabilirler. Bu göz sorunları görme duyularını kaybetmelerine dahi neden olabilir. Görme kaybı yaşamalarına neden olan sorunlar arasında katarakt, göz tansiyonu (glokom), retina tembelliği ve kornea ülseri de yer almaktadır. Ancak köpeklerde körlük nedenleri bunlar ile sınırlı değildir. Köpek dostlarımız görme bozukluğu ile dünyaya gelebilirler. Örneğin, mikroftalmi hastası köpekler ya çok az ya da hiç görmezler. Çünkü küçük ve gelişmemiş gözler ile doğarlar. Yine anoftalmi olan köpeklerin ise göz küresi hiç gelişmemiştir. Ayrıca köpekler gözlerinin delinmesine, aşınmasına ya da şişmesine neden olan bir travma ile karşı karşıya kalabilirler. Bu travma tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabilir. Kör bir köpek ile yaşamak köpek sahipleri için problem gibi gelebilir. Ancak bakımı konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği bilindiği takdirde hayatına neredeyse normal bir köpek gibi devam edebilir. Peki, kör köpek bakımı nasıl olmalıdır?

Kör Köpek Bakımı ile İlgili Tavsiyeler

Görme engelli köpekler, eğer başka bir sağlık sorunları yoksa yaşamlarına normal bir şekilde devam edebilirler. Çünkü görme duyuları dışındaki diğer duyuları hayatı anlama ve çevreye adapte olma konusunda onlara yardımcı olmaktadır. Eğer kör bir köpeğiniz varsa öncelikli olarak köpeklerin anı yaşadıklarını ve kendilerine ne olduğunu bizimle aynı şekilde algılamadıklarını anlamanız gerekir. Köpeğiniz, daha çok sizin duygusal durumunuz ile bağ kuracaktır. Yani sizin mutlu ya da üzgün oluşunuzdan etkileneceğini göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz. Ayrıca evcil dostunuz görme yetisini sonradan kaybettiyse ona daha önce nasıl davranıyorsanız öyle davranmaya devam etmelisiniz. Bu, onun duruma uyum sağlama sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Kör köpek bakımı ile ilgili bilmeniz gereken diğer noktalar ise şöyledir:

Evinizi Yeniden Düzenleyin!

  • Kör bir köpek ile yaşamak bazı önlemler almayı gerektirir. Bunlardan en önemlisi ise köpeğin karşılaşabileceği tehlikelere karşı evi düzenlemektir. Bu doğrultuda köpeğinizin çarpabileceği ve kırılabilecek eşyaları gezindiği yerlerden kaldırmalısınız. Çarpabileceği sivri köşeler varsa buralara güvenlik malzemeleri satan mağazalardan koruyucular satın alabilirsiniz. Ancak bu, evinizin dekorasyonunu tamamen değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Çünkü köpeklerin koku alma duyuları onlara rehberlik eder ve evdeki eşyaların yerini bu sayede bulabilirler.
  • Köpek yatağı gibi eşyaların yeri kesinlikle değiştirilmemelidir. Köpekler, kendi eşyalarının yerini koklayarak bulabilirler. Eğer eşyalarının yerini değiştirirseniz şaşırmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca su ve mama kabı da mama ve suya kolay ulaşabilmesi için her zaman aynı yerde olmalıdır. Evcil dostunuzun suya daha kolay ulaşması için şelale su kabı alabilirsiniz. Böylece su sesini takip eder ve su kabını bulmak onun için sorun olmaktan çıkar.
  • Evinizde merdiven ya da şömine gibi köpeğinizin girmemesi gereken bir alan varsa köpek bariyeri satın alarak buraları kapatabilirsiniz. Yine merdivenler kaygansa kaydırmaz bant kullanabilirsiniz. Bu kaydırmaz bantları merdivenlerin başına ve sonuna uygulamanız durumunda, köpeğiniz merdivenlerin yerini zaman içerisinde öğrenecek ve daha dikkatli olacaktır.
  • Köpeğinizin evde yalnız kalması gerektiğinde televizyon ya da radyoyu açık bırakmanızda fayda bulunmaktadır. Böylece radyo ya da televizyonun çıkardığı ses kendisini daha kolay yönlendirmesine yardımcı olur.
  • Köpeğiniz henüz yavru ise kucağınızda taşıyarak ona yardımcı olmak isteyebilirsiniz. Ancak bu, bulunduğu ortamı deneyimleyerek öğrenmesine engel olur. Ayrıca sürekli kucakta taşınmak kafasının karışmasına da neden olabilir.
  • Görme engelli köpek için oyun alanı oluştururken geniş ve uzun halılar kullanabilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz oyun alanının tam olarak nerede başladığını ve bittiğini kısa sürede öğrenecektir.
kör bir köpek ile yaşamak
Kör bir köpek ile yaşamak düşünüldüğü kadar zor olmayabilir. Çünkü köpekler çok kısa zaman içerisinde bulundukları ortama adapte olarak, görebilen bir köpek kadar rahat hareket edebilir ve yaşamlarını sürdürebilirler. Özellikle koku duyusunu kaybetmemiş köpekler için bu süreç çok daha kolay ve hızlıdır.

Köpeğinize Diğer Duyularının Güçlenmesi İçin Yardımcı Olun!

  • Kör köpek bakımı sorumluluk gerektiren zor bir iştir. Bu nedenle bazen ne yapmanız gerektiğini bilmediğiniz anlar yaşayabilirsiniz. Ancak evcil dostunuza işitme ve koklama duyularını daha iyi kullanmayı öğreterek size daha az ihtiyaç duymasını sağlayabilirsiniz. Bunun için oyuncak satın alırken daha çok sesli köpek oyuncakları arasından seçim yapmalısınız. Bu sayede topu attığınızda görmese dahi onu kolayca bulacaktır. Yine içine ödül maması konulabilen oyuncaklar da ona yardımcı olacaktır.
  • Köpeğiniz ile oyun oynamayı kesinlikle bırakmamalısınız. Oyun oynamayı bırakmanız durumda üzgün hisseder ve strese girer. Bu nedenle görmese bile sizin için hala önemli olduğunu hissettirmeli, oyunlar oynamaya devam etmelisiniz.

Yürüyüşe Çıkarın ve Sosyalleşmesine İzin Verin!

  • Bir köpeğin kör olması sürekli evde duracağı anlamına gelmez. Ancak pek çok köpek sahibi, köpeklerinin güvenliğinden endişe ederek dışarıya çıkarmamaktadır. Oysa görme engelli köpekler de diğerleri gibi açık alanda oynamaya ve sosyalleşmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle köpeğinizi zaman zaman dışarıya çıkarmalı, enerjisini atmasını ve eğlenmesini sağlamalısınız. Ancak bu sırada köpek tasması kullanmayı unutmamalısınız. Bu, özellikle diğer köpeklerle karşılaşma esnasında gerekli olduğu gibi aynı zamanda karşıdan karşıya geçerken yaşayabileceğiniz olası kazaların da önüne geçecektir.
  • Görme engelli olan köpeğiniz yürüyüşler sırasında koklamak için çok sık durabilir. Bu sırada devam etmesi için tasmasını çekmemelisiniz. Bir şeyleri koklamasına izin vermeniz, kendisini yönlendirmesi ve eve dönüş yolunu öğrenmesi bakımından önemlidir.
  • Kör köpek bakımı ile ilgili önemli noktalardan birisi de köpeğin sosyalleşmesini sağlamaktır. Sosyalleşmek, köpeklerin zihin sağlığı için faydalıdır. Bunun için başka köpeklerin olduğu yerlere gidin ve sosyalleşmesine yardımcı olun. Fakat evcil dostunuz diğer köpeklerin beden dilini okuyamayacağı için acele etmemeli ve onlar ile tanışması için zaman vermelisiniz.
  • Dışarıya çıktığınızda insanların köpeğinizin görme engelli olduğunu anlamasını sağlamalısınız. Bunun için üzerinde köpeğin durumunu belirten bandanalar kullanabilirsiniz. Yine tasmasındaki künyeye görmediğini ifade eden bir ibare ekleyebilirsiniz.

Sesli Komutlara Alıştırın!

Köpeğinizin evde ya da dışarıda herhangi bir engele yaklaştığında dikkatli olması için “bekle” ya da “dikkat” gibi sesli komutları öğrenmesini sağlamalısınız. Bu sayede daha temkinli davranacaktır.

Aşırı Korumacı Davranmayın!

Başlangıçta köpeğinizin bir yerlere çarpması oldukça doğaldır. Bu nedenle onu sürekli takip etmemeli ve bir miktar özgür bırakmalısınız. Oyun oynamak, etrafta gezinmek ya da istediği yerde uyumak gibi şeyleri yapmasına izin vermelisiniz. Ayrıca kör köpekler içinde bulundukları yeni durumun farkına varmazlar. Diğer duyularını daha da geliştirerek yeni duruma uyum sağlarlar.

Sabırlı Olun!

Görme engelli köpeğinizin bir şeyleri öğrenmesi diğer köpeklere göre daha uzun sürecektir. Bu nedenle sabırlı olmalı, sakin bir ses tonuyla komut vermeli ve her zaman sevildiğini hissettirmelisiniz.

Yaşlı Köpek Bakımı ve İpuçları konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: