Köpeklerin En Önemli Deri Sorunları

Yazar:

Deri köpeklerin en büyük organıdır. Tüyleri ile beraber vücutlarının yaklaşık %12´sini oluşturan bu organın önemli pek çok işlevi bulunmaktadır. Bunların başında da parazitlere karşı koruma sağlaması yer alır. Ayrıca su kaybını önler, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur ve iyi-kötü bakteri dengesini yöneterek bakterilerin çoğalmasını önler. Fakat köpeklerin derisi pek çok hayvana kıyasla çok daha hassastır. Eğer gerekli bakımları yapılmaz ve önlem alınmazsa çeşitli deri sorunları ile karşılaşabilirler. Özellikle uzun tüylü köpek ırklarında deri sorunları kolayca fark edilemeyebilir. Bu nedenle bir köpeğin bakımını üstlendiyseniz iyi bir gözlemci olmanız şarttır. Ayrıca köpeklerde deri sorunları ile ilgili bilinçlenerek gerekli tedbirleri de almalısınız. Peki, köpeklerin en önemli deri sorunları nelerdir? Bu sorunların önüne geçmek için neler yapılmalıdır?

Köpeklerin En Önemli Deri Sorunları ve Yapılması Gerekenler

Köpekler; ağrı, kaşıntı ve iltihaplanmalara neden olan pek çok deri sorunu yaşayabilirler. Bazı köpek ırkları ise deri sorunlarına daha yatkındır ve kendilerine özgü deri sorunları vardır. Örneğin; Pug ve Bulldog cinsi köpeklerin deri kıvrımlarına sıkışan bakteri ve mayalar tahriş ve enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca Shih Tzu, Minyatür Schnauzer ve Dalmaçyalı gibi ırklar ise çok hassas bir deri yapısına sahiptir. Bunun için köpek sahibi olmayı düşünüyorsanız bir veteriner hekime başvurarak deri sorunlarına karşı bir yatkınlığının olup olmadığı ile ilgili bilgi almanızda fayda vardır.

●     Kepeklenme

Köpeklerin en önemli deri sorunları arasında kepeklenme de yer alır. Ancak tüylerinin yoğunluğu sebebiyle kepeklenme bizde olduğundan çok daha rahatsız edici olabilir. Hatta köpeklerde kepeklenme farklı bir sağlık problemine de işaret ediyor olabilir. Bu deri sorunu daha çok yavru köpeklerde görülür. Ayrıca orta ve uzun tüylü köpek ırkları da risk altındadır. Kepeklenmenin en önemli belirtileri deride kuruluk ve tahriştir. Yine kepeğin şiddetine bağlı olarak kabuklanmalar, tüy dökülmesi ve kaşıntı gibi belirtiler de görülebilir.

Kepeklenmenin nedeni yetersiz beslenme olabileceği gibi parazitlenme ya da köpeğin bulunduğu ortam da olabilir. Sorunun önüne geçmek için köpekler Omega 3 ve Omega 6 gibi deri sağlığını destekleyen esansiyel yağları barındıran mamalar ile beslenebilir veya bu yağları barındıran vitaminlerle desteklenebilir. Ayrıca bulundukları ortamın çok sıcak olmamasına dikkat edilmeli, parazitlere karşı önlem alınmalıdır.

●     Kene, Bit ve Pirelenme

Kene, bit ve pire gibi parazitler, kendilerinin neden olduğu zararların yanı sıra aracılık ettikleri hastalıkları da köpeklere taşır ve ciddi hastalıklara neden olabilirler. Özellikle dış mekanda çok vakit geçiren köpekler, deride iltihaplanmalara neden olabilecek parazitler ile daha fazla temas ederler. Parazitleri köpeğinizden uzak tutmak için mutlaka bir veteriner hekime danışmalı ve parazitten korunmanın yolları ile ilgili bilgi almalısınız.

köpeklerin en önemli deri sorunları
Köpeklerin deri sorunları bazen çok inatçı ve tedavi edilemez bir durum alabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar deride bir sorun başladığında hemen bir veteriner hekimden destek alınmalıdır. Özellikle dış parazitlerin varlığı halinde çok daha hızlı yardım alınız.

●     Alerji

Toz, bitki polenleri, böcek ısırıkları ve hatta bazı yiyecekler köpeklerde alerjiye neden olabilir. Köpeklerde alerji kendisini kaşıntı ile belli eder ve çoğunlukla kaşınma sırasında deride tahriş meydana gelir. Ayrıca yaygın olmasa da burun akması, göz sulanması ve hapşırma gibi belirtiler de görülebilir. Eğer evcil dostunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız öncelikli olarak onda alerjiye neden olan maddenin ne olduğunu öğrenmeli, alerji sorununu hafifletmek için bu maddeyi olabildiğince uzak tutmalısınız. Eğer köpeğinizde alerjiye neden olan pire tasması ise hemen çıkarın. Plastik mama kabı sebebiyle burnunda bir duyarlılık varsa metal mama kabı ile değiştirin. Eğer alerjiye neden olan şey pirenin kendisi ise bir daha pireler ile karşılaşmasını önlemek adına tüm önlemleri almalısınız. Bu konuda veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Tahılsız Köpek Mamaları

●     Deri Tümörleri

Deri tümörleri, köpeklerin en önemli deri sorunları arasında yer alır. Tümörler; derinin altında, içinde ya da üzerinde bulunabilirler. Eğer tümörler yavaş büyüyor ve diğer dokuları etkilemiyorlarsa genellikle iyi huylu olarak adlandırılırlar. İyi huylu tümörler alınmalarının ardından yeniden oluşmazlar. Fakat kötü huylu tümörler hızlıca büyür ve çevrelerindeki diğer dokuları da etkilerler. Hatta bazı tümörler deride yırtılma ve kanamaya dahi neden olabilirler.

Köpeğinizin derisinde birdenbire çoğalarak rengi değişen yumrulara çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca uzun süre iyileşmeyen yaraları da dikkate almalı, yumru ya da iyileşmeyen yara fark etmeniz halinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız.

●     Maya Dermatiti

Köpeklerde maya dermatiti özellikle kulak kepçesi, yüz, karın altı, dış kulak kanalı ve ayak bölgelerinde görülür. Bu soruna neden olan ise “Malassezia Pachydermatitis” olarak adlandırılan mayadır. Her yaşta köpeği etkileyebilen bu deri sorunu özellikle bazı ırkları daha çok etkiler. Bu ırklar arasında West Highland Terrier, Cocker ve Springer gibi ırklar da yer almaktadır.

Maya dermatiti sorunu yaşayan köpeklerin derisinde kızarıklıklar oluşur ve etkilenen bölgedeki tüyler dökülür. Deri yağlı bir görünüm alır ve kötü bir koku fark edilebilir. İlerleyen vakalarda ise deride kalınlaşma ve renk koyulaşması gerçekleşir. Köpeğinizde böyle bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

köpeklerin deri sorunları
Egzama varlığında özel diyet köpek maması veya tahılsız köpek maması gibi ürünlere yönelebilirsiniz. Zayıf kürk yapısına sahip köpekler için ise omega 3 ve 6 içeren vitamin takviyeleri yapabilirsiniz.

●     Egzama

Egzama, köpeklerin en önemli deri sorunları arasında yer alır ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle Golden Retriever gibi uzun tüylü ırkları tehdit eden bu hastalık deride kızarıklık ve ödeme yol açar. Egzamalı bölgede ısı oluşur ve tüy dökülmeleri meydana gelebilir. Eğer köpeğiniz devamlı kaşınıyor ve derisinde kepeklenme görülüyorsa egzama ile karşı karşıya olabilir.

İlginizi çekebilir: Köpek Vitaminleri

Köpeklerde egzama pek çok değişik etkene bağlı olarak meydana gelebilse de genellikle mama ile alakalıdır. Bu konuda sıklıkla protein kaynakları suçlansa da bazen köpeğinizin mamasında bulunan tahıllarda egzama yönünden suçlu olabilirler. Bu anlamda evcil dostunuz için kullandığınız mamanın olabildiğince kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Egzamalı bir köpeğiniz varsa veteriner hekime de danışarak öncelikle mama değişikliğine gidebilir veya köpeğinize bir alerji testi yaptırarak gerçek nedeni bulmaya çalışabilirsiniz. Bol miktarda temiz ve taze su vermeli, ev yemekleri vermekten kesinlikle kaçınmalısınız. Her ne olursa olsun rastgele bir mama alıp kullanmak yerine mutlaka veteriner hekiminize danışarak köpeğiniz için en uygun mamayı almaya çalışmalısınız.

●     Çeşitli Deri İltihapları

Köpeklerde deri iltihapları egzama kadar sık olmasa da zaman zaman görülebilen deri problemleri arasındadır. Özellikle kalın tüylü ırklarda daha sık rastlanır. Bakteriyel, mantar veya maya yada viral kökenli olabilirler. Yuvarlak, acılı ve kırmızıya çalan şiş cilt lekeleri aniden köpeğin vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Köpeği ciddi şekilde rahatsız edebilen bu lekeler büyüyerek daha da kötüleşebilir. Bu nedenle büyümelerine izin vermeden bir an önce veteriner hekime başvurulmalıdır. Veteriner hekim sorunun neden kaynaklandığını tespit ederek en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Köpeklerin en önemli deri sorunları kısaca yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Bunların yanı sıra tüy dökülmesi, deri iltihaplanması, mantar ve nasır gibi deri sorunları da yaşayabilirler.

Kedilerde Pireden Nasıl Kurtulunur? konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: