Köpekler söz konusu olduğunda eğitimleri ile ilgili genellemeler yapmak oldukça zordur. Çünkü ırk özellikleri, yaşları ve sağlık durumları gibi birçok faktör eğitimlerde başarı elde etme konusunda etkili olmaktadır. Eğitimsizlik ise köpeklerde davranış bozukluklarına neden olabilmektedir. Özellikle erken dönem itaat eğitimlerinde geç kalmak ilerleyen dönemlerde pek çok sorunu da beraberinde getirecektir. Bu sorunların başında da saldırganlık gelmektedir. Köpeklerde görülen bu davranış bozukluğu insanları aşırı derece korkutabilir. Fakat burada önemli olan köpeğin neden saldırgan davranışlar sergilediğidir. Çünkü köpeklerde saldırganlık davranışı diğer davranış sorunları gibi oldukça önemlidir ve hızlı bir çözümü yoktur. Bu nedenle de saldırganlığın nedeni bir an önce tespit edilmeli ve bir uzmanın yardımı ile kontrol altına alınmalıdır.
Köpeklerde Saldırganlık Nedenleri
Köpeklerin pek çoğu sahiplerinin durumu kontrol etmesine izin verir. Yavru köpekler, sahiplerine bakarak neleri yapabileceklerini ve yapamayacaklarını öğrenirler. Fakat bazı köpekler ise bu konuda zorlanır ve bir insan, sevmediği bir davranışı yapmasını istediğinde havlar, hırlar veya ısırabilir. Çünkü durumu bir insanın değil kendilerinin kontrol etmesini isterler. Köpeklerde saldırganlık sorunu daha çok 18 – 24 aylıkken başlar ancak nadir de olsa 4 – 5 aylık yavrularda da görülebilir. Yine köpeklerin agresif tavırlar sergilemeleri için pek çok faktörün bir araya gelmesi gerekebileceği gibi yalnızca tek bir nedenden de yeterli olabilir. Saldırganlık davranışının nedenleri ise genel hatları ile aşağıdaki gibidir.
Korku
Köpeklerde agresyon yani saldırganlık korkudan kaynaklanabilir. Tehlikeli bir durumun içerisinde olduklarını hissettiklerinde kalıp mücadele etmek ya da kaçmak arasında seçim yapmak zorunda kalırlar. Bir köpek köşeye sıkışmış ve kaçamayacak durumda ise bu durumda içgüdüsel olarak kendini savunmak için saldırabilir. Yine hırpalanmış ya da trafik kazası geçirmiş bir köpeğe müdahale edilirken saldırdığı görülebilir. Hatta köpekler böyle durumlarda travma şokuyla sahiplerine ve güvendikleri insanlara dahi saldırabilirler.
Avcılık İçgüdüsü
Avcılık içgüdüsü yüksek ya da yanlış dürtülenmiş köpeklerin saldırgan davranışlar göstermesi mümkündür. Bu tür köpekler, özellikle koşan insanları, yolda ilerleyen bisiklet ve motosikletleri kovalamaya ve yakalamaya çalışırlar. Böyle bir köpek ile karşılaşıldığında kesinlikle kaçmamak gerekir. Çünkü paniğe kapılmak yerine araç üstündeysek yavaşlamak, yürüyorsak durup yeniden hareket etmek köpeğin tetiklenmesinin önüne geçecektir.
Alan Koruma İçgüdüsü
Birçok hayvan türünde olduğu gibi köpeklerde de belli bir alanı sahiplenme içgüdüsü bulunmaktadır. Köpekler sahiplendikleri alanlara yabancı insanların ya da diğer hayvanların girmesinden hiç hoşlanmazlar. Bahsedilen bu agresyon tipi eve gelen yabancı kişilere karşı olabileceği gibi aile bireylerine karşı da gelişebilmektedir.
Sosyalizasyon Eksikliği
Köpeklerde saldırganlık sorunu sosyalizasyon eksikliğinden de kaynaklanabilir. Özellikle yavruluk döneminde annesinden çok erken ayrılmak zorunda kalan köpeklerde saldırganlık baş göstermektedir. Çünkü yavrular ailelerinden sürü kurallarını öğrenebilirler. Bu, köpeklerin daha sonraki dönemlerde dengeli bir karaktere sahip olmaları bakımından önem taşır. Ancak özellikle de petshoplardan satın alınan yavrular bu süreçten mahrum bırakıldıkları için saldırganlık başta olmak üzere daha pek çok davranış bozukluğu ile karşımıza çıkabilirler.
Annelik İçgüdüsü
Anne köpekler yavrularını korumak adına çevrelerine saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Bu, tamamen içgüdüsel bir davranıştır ve yavruları ile birlikte olan anne köpek ile iletişimimiz yoksa alanına girmeyerek ya da sokak köpeklerini kısırlaştırarak bu sorunun önüne geçilebilir.
Sağlık Sorunları
Köpeklerde saldırganlık nedenleri arasında çeşitli sağlık sorunları da sayılabilir. Özellikle hipertiroidi hastalığı olan köpekler saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Yine normalde saldırgan davranışlarda bulunmayan bir köpeğin ilerleyen dönemlerde saldırganlaşmasının altında beynine baskı yapan bir tümör yatıyor olabilir. Ayrıca kronik ağrıları olan köpeklerin de saldırganlaştığı bilinmektedir.
İlginizi çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri
Köpeklerin saldırgan tavırlarının altında herhangi bir hastalığın yatıp yatmadığını anlamanın en iyi yolu ise bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesidir.
Bunların yanı sıra köpeklerde agresyon bir yere zincir ya da tel ile bağlanmaları sonucunda da oluşabilir. Bu nedenle eğer evde değil de dışarıda bakılacaklarsa onlar için güvenli bir yaşam alanı oluşturmak gerekmektedir. Çünkü pek çok köpek sahibi köpeklerini zincir ya da tel ile bir yere bağlama hatasına düşerler. Bu da köpekler için olumsuz bir şeydir ve hareketlerini kısıtlar. Hareketleri kısıtlanan köpekler ise strese girer ve sürekli stres altında kalmaları durumunda ise saldırganlık eğilimi gösterebilirler.
Köpeklerde Saldırganlık Sorunu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Köpeklerde saldırganlık, köpeğin korkulu vücut duruşundan ve yüz ifadesinden anlaşılabilir. Daha önce de değindiğimiz üzere avcılık içgüdüsü, ebeveynlik, alan koruma güdüsü ve acı gibi pek çok nedenden kaynaklanan saldırganlık türü vardır. Bunlar arasında korku tipi saldırganlığın belirtileri ise şunlardır:
- Hırlama
- Donuk duruş
- Başı yukarı kaldırma
- Kuyruğu yukarı kaldırma
- Hareketsiz yüz
Yine köpeklerde savunma nedeniyle ortaya çıkan saldırganlık durumunda ise köpeğin başı eğik, kuyruğu aşağıdadır ve vücudu küçülür. Köpek dostlarımızda görülen saldırganlık sorunu ile başa çıkmak mümkündür. Ancak bunun için sabır ve özgüven gerekmektedir. Aşağıda önerdiğimiz yöntemleri uygulayarak köpeğinizdeki saldırganlığın önüne geçebilirsiniz. Fakat öncelikli olarak herhangi bir hastalığının olmadığından emin olmak adına bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.
- Cezalandırmayın: Köpeğinizin sergilediği agresif davranışları cezalandırarak önlemeye çalışmamalısınız. Çünkü acı, köpeklerin daha da agresifleşmelerine neden olabilir. Bu nedenle güç kullanmak yerine onu kısmen sert ve kesin komutlar ile yönlendirmenizde fayda bulunmaktadır. Köpeğiniz ile el şakaları yaparak oyunlar oynamaktan keyif alıyor olabilirsiniz. Fakat bu durum köpeğinize de yansıyabilir. Böyle bir durumda oyuna kendisini fazla kaptırarak sizi ısırabilir.
- Köpeğinizin Karakterini Anlayın: Özellikle baskın karakterli köpekler, başkalarına karşı üstünlük kurmak isterken aşırı agresif olabilirler. Bu durumda bir sahip ve eğitmen olarak patron olduğunuzu evcil dostunuza kanıtlamalısınız.
- Yemek Yerken ya da Oyun Oynarken Rahatsız Etmeyin: Köpeklerde saldırganlık sorunu ile başa çıkmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yemek yerken ya da oyunlar oynarken rahatsız edilmemelidir. Çünkü köpekler böyle bir durumda kendilerine ait olanları koruma ihtiyacı nedeniyle agresif davranabilirler.
- Köpeğinizi Kısırlaştırın: Köpeklerde agresyon da dahil olmak üzere pek çok davranış problemi kısırlaştırma ile çözümlenebilmektedir. Çünkü köpekler kısırlaştırma işleminin ardından uysallaşırlar. Köpeklerde kısırlaştırma yalnızca agresyonu önlemekle kalmaz, aynı zamanda birçok hastalığı önler ve köpeklerin daha uzun ömürlü olmalarını sağlar.
Tüm bunların yanı sıra kafes ya da bahçe içerisindeki köpeği tanımıyorsanız ya da karakterinden tam olarak emin değilseniz sevmek için bile olsa elinizi içeriye uzatmamalısınız. Çünkü köpek bunu alanına müdahale olarak algılayabilir ve elinizi ısırarak alanını korumayı tercih edebilir. Son olarak kendi köpeğiniz dahi olsa kaza geçirmiş ya da yaralanmış bir köpeğe çok dikkatli bir şekilde yaklaşmalı ve müdahale etmelisiniz. Aksi halde canı yandığı için sizi ısırabilir. Böyle bir durumda öncelikli olarak varsa köpek ağızlığı takmalı yoksa bir kemer ya da benzeri bir malzeme ile ağzını bağlayarak önlem almalı ve sonra müdahalede bulunmalısınız.
Köpekler Neden Kaka Yer? konulu yazımızı da okumak ister misiniz?