Köpeklerde Pati Yaralanmaları

Yazar:

Köpeklerin patilerinin sağlığı son derece önemlidir. Çünkü patiler tüm vücudu taşıdıkları gibi aynı zamanda darbelere karşı direnç sağlar ve vücut ısısının korunmasına yardımcı olurlar. Köpeklerin patilerinin tabanındaki deri vücutlarının diğer kısımlarını kaplayan deri ile aynı değildir. Bu bölgede kıl ve folikül bulunmaz. Tabanlar çok güçlü ve kalın bir yapıya sahiptir.  Ayrıca hassas ve yumuşaktırlar. Köpeklerin pati tabanlarındaki damar sayısı ise oldukça fazladır. Bu nedenle de küçük bir kesik ya da yaralanmada dahi ciddi kanama meydana gelebilir. Zararlı bakteriler, yaralanmalar sonucunda oluşan kesik ve yarıklardan vücuda girerek patilerde ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilirler. Köpeklerde pati yaralanmaları bazen kolay anlaşılmaz. Çünkü köpekler canları çok yansa da acılarını belli etmemeye çalışırlar. Bu nedenle özellikle dışarıda yaptığınız yürüyüşler sonrasında evcil dostunuzun patilerini temizlemeli, herhangi bir yabancı cismin ya da yaralanmanın varlığını  kontrol etmelisiniz.

Köpeklerde Pati Yaralanmaları Neden Olur?

Köpek dostlarımızın dış etkilere en açık olan yerleri patileridir. Patiler, dışarıda yapılan yürüyüşler sırasında cam kırıkları gibi insanların çevreye bıraktığı kesici veya yaralayıcı cisimlere maruz kalırlar. Ayrıca sanılanın aksine köpeklerin patileri sıcağa ve soğuğa karşı oldukça hassastır. Nasıl ki, yazın sıcak beton ya da asfaltın üzerinde çıplak ayak ile yürümek bizim için acı verici bir durum ise köpekler için de oldukça acı vericidir. Aynı şey karlı ve buzlu yüzeyler için de geçerlidir. Bu nedenle köpeğinizin pati sağlığı için nereye adım attığına dikkat etmelisiniz.

Köpeklerde pati yaralanmaları genel olarak 3 başlık altında incelenebilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1.   Yanıklar Nedeniyle Oluşan Pati Yaralanmaları

Köpek dostlarımızın düzenli olarak yürüyüş yapmaları oldukça önemlidir. Böylece egzersiz yapar, sosyalleşir ve tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Ancak yaz aylarında sıcaklığın çok yüksek olduğu öğlen saatlerinde yürüyüşe çıkarmak çok iyi bir fikir değildir. Çünkü yürüyüş sırasında terleme sonucu kaybedilen su ve sıcak havalarda ki nefes alma zorluğu , özellikle brakisefalik (basık burun) yapıdaki ve obez köpeklerde dehidrasyona ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Ancak sıcak havada yürüyüş yapmanın bir başka zararı da patilerinde oluşabilecek yaralardır. Öğlen saatlerinde asfalt ya da beton üzerinde yürüyen köpek dostlarımızın patilerinde ciddi yanıklar meydana gelebilir.

köpeklerde pati yaralanmaları
Köpeklerde pati yaralanması genellikle gezinti sırasında oluşur. Bu nedenle pürüzlü betonlar, çakıl taşı kaplı alanlar, can kırıkları veya metal parçaların olabileceği alanlar riskli gezinti alanlarıdır. Bazen bir şeyin battığını anlamanız için bir kaç gün geçmesi gerekebilir. Bu yüzden her gezinti sonrası patileri kontrol etmek faydalı olabilir.

Köpeklerde pati yanığı ile karşılaşmamak için yaz aylarında yürüyüş için asfaltın soğuduğu akşam saatleri tercih edilmelidir. Ayrıca toprak ve çimen gibi zeminlerde köpeklerin patilerinin yanma riski yoktur. Eğer çevrenizde böyle alanlar varsa köpeğinizi kucaklayarak götürebilir ve bu alanlarda dolaştırabilirsiniz.

2.   Aşınma Nedeniyle Oluşan Pati Yaralanmaları

Köpeklerde pati yaralanmaları arasında aşınma sonucunda oluşan yaraları da sayabiliriz. Köpekler beton gibi sert zeminlerin üzerinde yürüdükleri zaman pati tabanları aşınabilir. Ayrıca aşırı egzersiz de aşınmaya yol açabilir. Pati aşınması ilk başlarda ciddi sorun yaratmayabilir. Ancak aşınan pati tabanı yere temas ettikçe yaralanma riski artabilir ve ağrı duyusu da derinleşebilir.

3.   Travma Nedeniyle Oluşan Yaralanmalar

Bu tür pati yaralanmaları köpeklerin patilerine cam kırığı gibi sivri ve keskin cisimlerin batması sonucu meydana gelir. Hatta köpeklerin kendi tırnakları dahi patilerinde yaralanmalara neden olabilir. Patiye sıkışan yabancı cisimler şişlik, ağrı ve kanamaya neden olabilir. Evcil dostunuzun patisinde herhangi bir yabancı cisim fark edecek olursanız hemen veteriner hekime götürmelisiniz. Aksi halde yara enfeksiyon kapabilir.

Pati Yaralanması Belirtileri Nelerdir?

Daha önce de değindiğimiz üzere köpeklerde pati yaralanmaları bazen fark edilemeyebilir. Bu nedenle patiler yürüyüşlerin ardından kontrol edilmelidir. Köpeğin patisine yabancı bir cismin batması sonucunda oluşan yaralanmalarda kanama meydana gelebilir. Köpek, yaralı patisini sürekli yalama ya da çiğneme, yaralı patiyi yere basmaktan çekinme ve topallama gibi belirtiler de gösterebilir. Bunların yanı sıra yanıklar nedeniyle oluşan yaralanmalar sonucunda tabanın rengi koyulaşır. Ayrıca patide kırmızılık ya da kabarcıklar oluşabilir.

Köpeklerde pati yaralanması oldukça ciddi bir durumdur ve ihmale gelmez. Eğer ihmal edilecek olursa köpek ciddi şekilde acı çekebilir ve hatta yürüme yetisini kaybedebilir. Bu nedenle pati yaralanmaları ciddiye alınmalı ve yaralı köpek bir an önce veteriner hekime götürülmelidir.

pati yaralanması
Patide herhangi kesik veya batık tespit ettiğiniz de mutlaka veteriner hekiminize danışınız. Bazen küçük parçalar içeri fazlaca girer ve çekip çıkarmak pek mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda hem sorun çok uzayacağı için hem de enfeksiyon nedeni olacağı için mutlaka veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

Yaralı Patiler Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerin patilerinde yara oluşmaması için en başta önlem almak en mantıklısıdır. Fakat köpeğinizin patisinde yaralanma belirtisi görüyorsanız bu durumda vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Eğer patisinin incindiğini, sertleştiğini ya da çatladığını fark ettiyseniz ilk olarak evcil dostunuzu yana doğru yatırın ve iyileşmesini hızlandırmak için yaralı patiyi ılık su ile yıkayın. Bu uygulama aynı zamanda yanıkların neden olduğu acıyıcı azaltır ve köpek rahatlar. Köpeğinizin patilerini ılık su ile yıkadıktan sonra yaralı bölgeyi rahatsız edebilecek ve kiri toplayabilecek kılları tıraş etmenizde de fayda bulunmaktadır.

Yaranın tedavisi için bir gazlı bezi antiseptiğe batırarak köpeğinizin patisini dezenfekte etmelisiniz. Ancak unutmamalısınız ki, köpeklerin cildinin pH değeri insanlarınkinden farklıdır. Bu nedenle patiyi dezenfekte etmek için kullandığınız ürünün köpekler için uygun olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde yanlış bir ürün kullanırsanız patiye daha fazla zarar verebilirsiniz. Bu nedenle içinde acil bir durumda ihtiyaç duyabileceğiniz ve veteriner hekimin tavsiye ettiği ürünleri barındıran bir ilk yardım çantası hazırlayabilirsiniz.

Köpeklerde pati yaralanmaları için sprey formda ve daha önce de belirttiğimiz gibi veteriner hekimizin önereceği bir antiseptiği kullanabilirsiniz. Yaranın iyileşmesi için normalde havayla temas etmesi gerekir. Ancak evcil dostunuz yürümek isteyeceği için yarayı dezenfekte ettikten sonra eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir gazlı bez ile sarmanızda fayda vardır. Bu sayede yaranın mikrop kapmasını da önlemiş olursunuz. Fakat çok sıkı sarmamaya özen gösterin. Aksi halde kan dolaşımı yavaşlar ve yaranın iyileşmesi daha uzun sürer. Ayrıca köpeğiniz yarasını yalamak isteyebilir. Eğer böyle bir davranış sergiliyorsa bir süre için de olsa köpek operasyon yakalığı takabilirsiniz. Diğer yandan eğer bandaj yaptığınız ayakta bir şişme meydana geliyorsa bandaj çok sıkı olmuş demektir mutlaka gevşetmelisiniz.

Köpeğinizin patilerinde yanık varsa bu durumda kullanabileceğiniz bazı krem ve jeller vardır. Bu konuda veteriner hekime danışabilirsiniz. Yine ilacın uçmaması için yaralı bölgeyi sargı beziyle sarabilirsiniz. Eğer her şey yolunda giderse yarayı her gün temizleyerek sarmaya devam edin. Yaranın iyileşme sürecinde köpeğinizi dışarıya çıkarmanız gerekirse bu durumda köpek ayakkabısı giydirebilir ya da yarayı plastik bir sargıyla sarabilirsiniz. Ancak iyileşme sürecinde evcil dostunuzu yalnızca tuvaletini yapması için dışarıya çıkarmanızda fayda vardır. Ayrıca yaranın kötüye gittiğine dair en ufak bir işaret fark ettiğinizde hiç vakit kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Köpeklerin En Önemli Deri Sorunları konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: