Köpeklerde Kulak Akıntısı ve Nedenleri

Yazar:

Köpekler, her ne kadar evcilleşmiş olsalar da avcılık özelliklerini korurlar. Bu nedenle de işitme duyuları onlar için oldukça önemlidir. Köpeklerin kulakları insanların kulaklarından farklı olarak çok hareketlidir. Çoklu kas grupları tarafından yönetilir ve farklı yönlere hareket edebilirler. Bunların yanı sıra köpeklerin işitme duyusu ultrasonik ölçüdeki sesleri ayırt edecek kadar gelişmiştir. Bu sayede çok farklı frekanslardaki sesleri uzak mesafelerden dahi duyabilirler. Ancak köpeklerin kulaklarının bu işlevi yerine getirebilmesi için belli aralıklarla kontrol edilmeleri ve temizlenmeleri gerekir. Köpeklerin kulak temizliği aksatıldığında ise çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu  sorunlardan birisi de kulak akıntısıdır. Köpeklerde kulak akıntısı altta yatan farklı bir soruna işaret ediyor olabilir. Bunun için kulak akıntısının belirtileri ve önleme yolları bilinmeli, herhangi bir belirti fark edildiğinde ise vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmak gerekmektedir.

Köpeklerde Kulak Akıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Kulaklar, köpek dostlarımızın en hassas organlarındandır ve dış etkenlere karşı korumasızdır. Oysa tüm memelilerde olduğu gibi kulaklar köpeklerde de yalnızca işitme değil aynı zamanda denge organıdır. Kulak akıntısının altında yatan nedenler ise köpeklerde işitme ve denge kaybına yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizde kulak akıntısı olduğunu fark ettiyseniz ciddiye almalı ve altında yatan nedeni mutlaka araştırmalısınız. Köpeklerde kulak akıntısına yol açabilecek durumlar ise kısaca şöyledir:

●     Kulak Uyuzu (Otodectes Cynotis)

Köpeklerde kulak akıntısı nedenleri arasında en sık karşılaşılanlardan birisi kulak uyuzudur. Kulak uyuzuna neden olan otodectes cynotis olarak adlandırılan akarlardır. Bu küçük canlılar özellikle kulak kiri ve nemli ortamlarda çoğalırlar. Genel olarak köpeklerin kulak kanallarına yerleşseler de kuyruk ve baş bölgesi gibi yerlerde de bulunabilirler. Köpeğinizin kulağında kahverengi ya da siyah renkli ve kokulu akıntı varsa kulak uyuzu olabilir. Ayrıca kulak uyuzu olan köpekler kulaklarını sürekli kaşır ve kafasını sallar. Eğer evcil dostunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız.

Köpeklerde kulak akarları için farklı tedavi yolları bulunmaktadır. Bu tedavilerden bazıları yalnızca yetişkin akarları öldürürken bazıları ise yumurtaları dahi öldürebilmektedir. Köpeğiniz için en ideal tedavi yöntemi muayene sonrası veteriner hekim tarafından planlanacaktır. Sonrasında ise önerilen tedaviyi harfiyen uygulamanız gerekmektedir.

köpeklerde kulak akıntısı ve nedenleri
Köpeklerde kulak akıntısı sorunu mutlaka ciddiye alınmalı ve dikkatle takip edilmelidir. basit gibi görünen bir kulak akıntısı aylar süren ve baş edilmesi güç olan bir soruna dönüşebilir. Hele hele uzun ve sarkık kulaklı köpeklerdeki kulak sorunları daha da özenle takip edilmelidir.

●     Dış Kulak Enfeksiyonu (Otitis Eksterna)

Dış kulak enfeksiyonu farklı birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kulağa su kaçması, aşırı banyo, akarlar ve polipleri sayabiliriz. Kulakta sarı ya da kahverengimsi kulak akıntısı köpeğin kulağında enfeksiyon olduğunu gösterir. Yine kulakta kötü koku, sıcak kulaklar ve kafa sallama da dış kulak iltihabına dair belirtilerdir. Köpeğinizde bu belirtileri fark edecek olursanız mutlaka bir veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz. Çünkü köpeklerde dış kulak enfeksiyonu kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Veteriner hekim, dış kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için losyonlar, kulak kurutucu maddeler ya da antibiyotikler önerebilir. Ayrıca kronik durumlarda ise ameliyat gerekebilmektedir.

●     İç Kulak Enfeksiyonu ya da Orta Kulak Enfeksiyonu

Köpeklerde kulak akıntısı sebeplerinden birisi de iç kulak enfeksiyonudur. Eğer evcil dostunuzun dış kulak enfeksiyonu yaşadığına dair belirtileri dikkate almaz ve tedavi edilmesini sağlamazsanız hastalık ilerleyerek iç kulak enfeksiyonuna dönüşebilir. İç kulak enfeksiyonu ise oldukça tehlikelidir. Köpeğin işitme duyusunu kaybetmesine ve denge sorunları yaşamasına neden olabilir. İç kulak enfeksiyonu olan köpekler denge sorunu yaşadıkları için daireler çizerek yürüyebilirler. Yine bu hastalık kulak ağrısına ve mide bulantısına neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Köpek Kulak Bakım Ürünleri

Köpeğinizi veteriner hekime götürdüğünüzde veteriner hekim tedavi için gereken planlamaları yapar. Orta ya da iç kulak enfeksiyonu antibiyotik tedavisi gerektiren bir rahatsızlıktır. Ancak enfeksiyon ciddi boyutlara ulaşmış ise ameliyat da gerekebilir.

Yukarıda bahsettiklerimizin yanı sıra köpeklerin kulağına kaçan yabancı cisimlerin neden olduğu enfeksiyon da akıntıya neden olabilir. Özellikle otların yoğun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında köpeğinizin kulağına pisipisi otu kaçabilir. Herhangi bir problem yaşamaması için köpeğinizi bu otun bulunduğu alanlardan uzak tutmaya özen göstermelisiniz. Eğer bu durumdan kaçınamıyorsanız mutlaka her gezinti sonrası hem kulak içini hemde parmak aralarını pisi otu açısından gözden geçirin.

köpeklerde kulak akıntısı sorunu
Kulak kanalını su kaçması, pisi pisi otlarının kulak kanalına girmesi, bazı kulak parazitleri, dış kulak yolu iltihapları, iç ve orta kulak problemleri gibi sorunlar kulak problemlerinin temel sebeplerindendir. Bu tür bir sorun da mutlaka veteriner hekimden yardım almalı ve önerilen tedavileri harfiyen uygulamalısınız.

Ne Zaman Veteriner Hekime Başvurulmalı?

Özellikle Cocker Spaniel ve King Charles Spaniel gibi uzun ve sarkık kulaklı köpek ırklarında kulak ile ilgili problemler daha sık görülmektedir. Çünkü bu köpeklerin kulak kanalları hem daha nemli olduğu hem de daha az havalandığı için bakterilerin kolaylıkla çoğaldığı ideal bir ortamdır. Eğer köpeğiniz uzun kulaklı bir ırk ise kulaklarını daha sık kontrol etmelisiniz. Bunun için kulaklarını canını yakmadan hafifçe çekin, içine ve etrafına dikkatlice bakın. Eğer kulakları sağlıklıysa pembe ve temiz görünecektir. Ancak şişlik, kızarıklık ya da kötü koku fark ederseniz hemen veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekim en iyi tedavi şeklini belirleyerek size sunacaktır.

Veteriner hekim köpeğin kulak akıntısını temizlemek için kulak damlası önerebilir. Bu damlayı bir hafta kadar düzenli olarak uygulamanız gerekir. Ancak kulak akıntısı için kullanacağınız damlayı uygularken bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Öncelikli olarak kulak damlasının yakınınızda olduğundan emin olmalısınız. Ardından köpeğinizin başını sabit tutmalı ve parmaklarınız ile çenesinin altını sarmalısınız. Kulaklarını temiz pamuklu bir bez ya da kulak çubuğu ile fazla derine inmeden temizlemeli ve veteriner tarafından önerilen kulak damlasını kulağın içine damlatmalısınız. Ancak damlayı uyguladıktan sonra köpeğinizi hemen salmayın ve bir süre aynı pozisyonda kalmasını sağlayın. Böylece kafasını sallayarak ilacı dışarıya atamaz. Ayrıca köpeğinizin kulağına 30 saniye kadar masaj yapmanız ilacın yayılması için faydalı olacaktır.

Kulak Akıntısını Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpekler, kulaklarını temizletmek konusunda genellikle isteksizdirler. Ancak ister uzun kulaklı ister kısa kulaklı olsun fark etmez, köpeklerin kulakları düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekli bakımları yapılmalıdır. Bu anlamda köpeklerde kulak akıntısı ve diğer kulak sorunlarının önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Köpeğin kulaklarında kir, koku ve yabancı bir cismin olup olmadığı düzenli olarak kontrol edilmelidir.
  • Kulaklar sürekli temiz ve kuru tutulmalı, iki haftada bir gerekli bakımları mutlaka yapılmalıdır.
  • Kulak bakımı sırasında baskı uygulamamalı ve veteriner hekim onayından geçmemiş zarar verebilecek maddeler kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Yazın köpeğin suda geçirdiği zamana dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalı. Çünkü kulağa su kaçması köpeklerin kulaklarında enfeksiyon ve akıntıya yol açabilir. Eğer evcil dostunuz yüzmeyi çok seviyorsa sudan çıktıktan sonra kulaklarını kurulamalısınız.
  • Köpek çok sık yıkanmamalı ve kulağına su kaçırmamaya özen gösterilmeli. Yıkadıktan sonra ise kulakları çok iyi bir şekilde kurulanmalıdır.

Köpeklerin En Önemli Deri Sorunları konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: