Köpeklerde Kanlı İdrar

Yazar:

Köpeklerin idrarında kan görülmesi (hematüri) bazı durumlarda mümkündür ve dişilerde erkeklere kıyasla daha sık görülür. Hematüri idrardaki kanın varlığını belirtmek için kullanılan bir terimdir. İdrardaki kan tipik kan gibi görünebileceği gibi pıhtılaşmış olarak da görülebilir. Erkek veya dişi köpeklerde genellikle idrar yolu enfeksiyonlarının neden olduğu bir durum olsa da, idrar kesesi taşları veya kristalleri, böbrek taşları, tümörler, idrar kesesi apseleri, travmalar, zehirlenmeler ve bazı idrar kesesi parazitlerine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Her ne kadar idrarda kan görülmesi ilk bakışta korkutucu gelse de genellikle uygun tedavilerle başa çıkılabilen bir durumdur. Bu nedenle köpeğinizin idrarında kan gördüğünüzde panik olmadan bir veteriner hekimden yardım almalısınız. Köpeklerde kanlı idrar neden görülür? Nasıl tedavi edilir? gibi soruların yanıtlarını aşağıdaki yazımız da bulabilirsiniz.

Köpeklerde Neden Kanlı İdrar Görülür?

Köpeklerde kanlı idrar bir çok farklı nedenle görülebilir. Ancak en yaygın nedenler erkek köpeklerde idrar yolu taşları, prostat sorunları ve genetik bazı börek sorunlarıdır. Dişi köpeklerde ise idrar yolu enfeksiyonları en yaygın nedenler arasındadır. Elbette rahim iltihabı, polipler veya vajinit ya da kızgınlık dönemindeki kanama gibi durumlarda idrar yapma esnasında kanlı idrar görünümüne neden olabilir.

Konu hakkında daha net bilgileri ortaya dökmek için öncelikle kanlı idrar nasıl ortaya çıkar? sorusunun yanıtını vermek gerekir. Bu amaçla da alt ve üst ürüner sitemin ne olduğunu ve hangi organlardan oluştuğunu anlatmamız gerekir.

1- Üst Üriner Sistemdeki Kanama Nedenleri

Üst üriner sistem yolu böbreklerden ve böbreklerde oluşan idrarı idrar kesesine taşıyan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Böbreklerde oluşan sorunlar nedeni ile oluşan kan üreterler yolu ile idrar kesesine taşınır ve sonra idrarla dışarı atılır. Üst idrar yollarında kanamaya neden olan sebepleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Böbrek taşları,
  • Böbrek iltihapları,
  • Zehirlenmeler
  • Böbrekleri etkileyen travmalar
  • Böbrek tümörleri
  • Genetik böbrek sorunları

Bunlardan böbrek taşları özellikle bazı ırklarda genetik nedenlerle çok sık görülür ve kanamaların temel sebepleri arasındadır. Örneğin Yorkshire terrier cinsi köpeklerde böyle bir durum söz konusudur. Bu ırk köpeklerin hem böbreklerinde hem de idrar keselerinde sıklıkla çoklu taş oluşumu ortaya çıkabilir.

2- Alt Üriner Sistemdeki Kanama Nedenleri

Alt idrar yolu idrar kesesi ve idrarın keseden boşaltılmasını sağlayan üretra ismindeki kanaldan oluşur. Erkek ve dişi köpeklerde anatomik olarak bazı farklılıklar söz konusu olsa da genel işleyiş aynıdır. Alt idrar yollarında kanamaya neden olan sebepleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • İdrar kesesi Enfeksiyonları,
  • İdrar kesesi apseleri,
  • İdrar kesesi taşları,
  • Zehirlenmeler,
  • İdrar kesesi tümörleri,
  • İdrar kesesini etkileyen travmalar,
  • Prostat sorunları,
  • Rahim iltihapları,
  • Vajinit veya vajina tümörleri,

Rahim iltihapları veya vajinit gibi sorunlar kanamaya neden olabilirler. Oluşan kanama idrarla karışarak dışarı atıldığında kanlı idrar olduğunu düşündürebilir. Bu durum aldatıcıdır ve bir veteriner hekim tarafından kolayca ayırt edilebilir.

Yukardaki doğrudan sebeplerin dışında kandaki pıhtılaşma faktörlerinin yetersiz oluşu, damar hastalıkları veya idrarın kırmızıya boyanmasına neden olan bazı ilaç veya vitaminler de dolaylı yoldan idrar da kan görünmesine ya da kan zannedilmesine neden olabilir.

Erkek köpeklerde görülen prostat iltihapları, prostat büyümesi veya prostat tümörleri de idrar da kan görülmesi için sebep teşkil eder.

köpeklerde kanlı idrar

İdrarda Kan Vakalarında Nasıl Teşhis Koyulur?

Aslında idrarda kan görülmesi bir sorunun sonucudur. Bu nedenle soruna bağlı olarak farklı belirtiler görmek mümkündür. Örneğin erkek köpeklerde idrar kesesinde bulunan taşlar nedeni ile çok daha az kan görülürken idrarı dışarıya taşıyan ve üretra denilen kanaldaki taşlar çok daha fazla ve yoğun kanamaya neden olur. Oysa dişi köpeklerde üretra daha geniş olduğundan çoğu dişi köpekte taşa bağlı kanama görmek pek mümkün değildir. Bu nedenle dişi köpeklerde kan görülüyorsa öncelikli olarak idrar kesesi iltihabından şüphelenmek daha mantılı bir yaklaşımdır.

İdrar yapmada zorluğa neden olan vakalarda hastanın idrarını damla damla her tarafa yapması veya sık sık idrar için dışarı çıkmak istemesi üriner sorunlarda sık görülen bir durumdur.

Prostat sorunu veya idrar kesesi tümörü gibi durumlarda elle muayenede kitleler kolayca tespit edilebilir. Teyit için ultrason ve röntgenden faydalanmak mümkün olduğu gibi biyopsi örnekleri de teşhisi doğrulamak için kullanılabilir.

Böbrek taşlarını tespit etmek için mutlaka röntgen ve ultrason gibi yardımcı cihazlar kullanılmalıdır.

Damar hastalıkları veya pıhtılaşma faktörlerinin eksikliği durumunda kan tahlili ve hemogram gibi cihazlardan elde edilen bilgilerle hareket edilmelidir.

İdrarda görülen kanın farklı bir nedenle oluştuğu düşünüldüğünde dişi köpeklerde rahim iltihapları ve vajina problemleri erkek köpeklerde ise prostat veya damarsal sorunlar göz ardı edilmemelidir.

Travmalardan sonra görülen, idrarda kan durumunda ise idrar kesesinin yırtılması veya böbreklerin hasar görmesi ihtimaline karşı idrar kesesinin sondalanması ve böbreklerin ultrason ile kontrol edilmesi gerekir.

Köpeklerde Kanlı İdrar Sorunu ve Tedavisi

Köpeğinizin idrarında kan gördüğünüzde mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınız. Bu kolayca tedavi edilebilecek bir durum olabileceği gibi uzun zaman alan ve belki de tedavisi olmayan bir durumun habercisi de olabilir. Neyse ki bir çok idrarda kan durumu kolayca tedavi edilebilen sorunlar nedeni ile oluşur. Bir çok vakada basit antibiyotik ve vitamin kullanımı sorunun çözümü için yeterli olabilmektedir.

Ancak daha komplike vakalarda öncelikle kanamanın nedenini belirlemek sonrada bu sorunun üzerine gitmek gerekir. Böbrek veya idrar kesesindeki kitleler cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Damar hastalıkları veya kan hücrelerindeki eksiklikler yapılan düzenli ilaç takviyeleri ile giderilebilir.

Böbrekte büyüyen ve dışarı atılamayan taşlar cerrahi olarak çıkarılmalı ve taşın cinsi saptanmalıdır. Özellikle böbrek ve idrar yolunda taş oluşturmaya yatkın olan hastalarda özel bir beslenme programı düzenlenmelidir.

İlginizi çekebilir: Köpek Maması Çeşitleri

Erkek köpeklerde idrardaki kanın bir başka sebebi olan prostat sorunlarının bakteri kaynaklı olması halinde antibiyotik tedavisi yapılırken, tümörlere bağlı olmayan prostat büyümesi sorunlarında öncelikli olarak kısırlaştırma uygulaması önerilir.

Dişi köpeklerin kızgınlık döneminde de kanlı bir idrar görmek söz konusu olabilir ancak bu normal bir durumdur ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur.

Köpekte Kanlı İdrar Nasıl Önlenir?

İdrar taşı sorunlarını azaltmak veya önlemek için iyi kalite köpek maması kullanmak önemlidir. Hastanın idrar taşı geçmişi varsa ve taşın cinsi biliniyorsa veteriner hekimin önerisine uygun bir mama kullanmak gerekir.

Zehirlenmelere karşı zehirlenmeye neden olabilecek şeyleri kapalı kapılar ardında tutmak, köpekler için zehirli olabilecek bitkileri köpeklerin ulaşamayacağı noktalara koymak ve sokak gezmelerinde mümkün olduğunca ağzına bir şeyler atmasına izin vermemek bir takım sıkıntıları önleyecektir.

Dilerseniz Köpekler Regl Olur Mu? konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: