Köpeklerde Horlama Nedenleri

Yazar:

Köpekler insanlar ile benzerlik gösteren pek çok sorun yaşarlar. Bunlardan birisi de horlamadır. Köpeklerin horlaması bazı köpek sahipleri için sevimli ve ilginç gelebilir. Bazıları ise köpeklerinin horlamasının dayanılmaz olduğunu düşünür. Horlama; nefes darlığının yanı sıra yumuşak damak sarkması ve boğazın arkasındaki hava hareketinin kısmi olarak tıkanması nedeniyle meydana gelebilir. Bir köpeğin horlaması rahatsızlık vermeyecek kadar hafif ve sessiz olabileceği gibi uyku evresine bağlı olarak çok gürültülü ve rahatsız edici de olabilir. Köpeklerde horlama genellikle sevimli bir durum olarak algılansa da altında önemli nedenler yatıyor olabilir. Hatta bu nedenlerin bazıları köpekler için ölümcül dahi olabilmektedir. Bu sebeple horlamanın altında yatan etken mutlaka araştırılmalıdır. Peki, köpekler neden horlar? Köpeklerin horlamasını önlemek için bir neler yapılmalı?

Köpeklerde Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde horlama pek çok nedenden kaynaklanabilir. Özellikle yaşlı köpeklerde horlama ile karşılaşılabilir. Bunun yanı sıra bazı köpek ırkları horlamaya daha yatkındır. Bahsedilen horlamaya yatkın köpek ırkları arasında; Pug, Boston Terrier, Shar Pei, Pekingese, Chow Chow, Boxer, Shih-tzu ve Bulldog gibi ırklar da yer almaktadır. Görüldüğü gibi horlama problemi ile sıklıkla karşılaşan ırklar, genellikle basık burun yapısına sahip ırklardır. Ancak bu diğer türlerde horlama sorunun yaşanmayacağı anlamına gelmez. Köpeklerin horlaması altında yatabilecek nedenler ise kısaca aşağıda anlatıldığı gibidir.

Basık burun yapısına sahip köpekler diğer köpeklere göre daha fazla horlarlar

Yaşlılık ve Aşırı Kilo

Yaşlanan köpeklerde nefes alma güçlüğü gibi problemler görülebilir. Bu da beraberinde horlamayı getirebilir. Köpekler yaşlandıkça daha az hareket ettikleri için kilo almaya başlarlar. Aşırı kilo ise boğazın ve hava yollarının aşırı yağ nedeniyle daralmasına neden olabilmektedir. Köpeğinizde gözlemlediğiniz horlama giderek daha da kötüleşiyor ise bu durumun aşırı kilodan ve egzersiz yetersizliğinden kaynaklanabileceğini unutmamalı, vakit kaybetmeden gerekli önlemleri almalısınız. Ayrıca köpeklerde aşırı kilo horlamaya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda eklem hastalıkları ve şeker hastalığı gibi pek çok ciddi rahatsızlığa da zemin hazırlayabilir.

İlginizi çekebilir: Diyet – Light Köpek Maması

Stenotik Burun Delikleri

Köpeklerde horlama nedenleri arasında stenotik yani dar ve küçük burun delikleri de yer alır. Bu durum özellikle yavru köpeklerde görülür. Çünkü yavru köpeklerin hem burun delikleri dardır hem de burun kıkırdakları hala yumuşaktır. Bu nedenle de nefes aldıkları esnada burun delikleri ve kanallar daha fazla içeri çökerek hava yolunu tıkar ve horlamaya neden olur.

köpeklerde horlama nedenleri
Brakiosefalik ırklarda horlama burun yapısı nedeniyle çok daha fazla görülür. Stenotik burun yapısı aynı zamanda yavru köpeklerde de sıklıkla görülür ve bu da horlama sebebi olabilir.

Brakiosefalik Sendrom

Brakiosefalik sendrom, brakiosefalik köpekleri etkileyen bir üst solunum yolu hastalığıdır. Bu üst solunum yolu hastalığı köpeklerde hava yolu direncinin artmasına neden olarak nefes almaya yönelik çabalarının artmasına neden olur. Ayrıca bu sendromu yaşayan köpeklerin ağızlarından daha rahat nefes aldıkları görülür. Yine sendromdan hafifçe etkilenen köpekler egzersiz yaparken oldukça gürültülü bir şekilde nefes alırlar.

Brakiosefalik sendrom daha çok kafatası geniş, suratı basık ve burnu kısa köpeklerin uyudukları sırada horlama benzeri sesler çıkarmalarına da neden olur. Burnu kısa olan köpekler burunlarından rahat nefes alamazlar. Bu da ağızdan nefes almalarına ve dolayısıyla horlamalarına neden olur. Bunların yanı sıra brakiosefalik sendromu taşıyan köpeklerde horlama görülme ihtimali yükseltir. Fakat bu mutlaka horlama olacağı anlamına gelmemektedir.

Yumuşak Damak

Bazı köpeklerin damaklarının hemen arkasında yer alan dokular uzamış durumdadır. Bu uzamış olan yumuşak damak köpeklerde horlama problemine neden olabilmektedir. Normal şartlarda köpekler yutkunduklarında damaklarındaki yumuşak doku hafifçe nefes kanalının üzerine doğru kapanır. Fakat damak dokusu fazla uzun olduğunda ise nefes borusunu daha kapattığı için horlama meydana gelir. Veteriner hekimler bu durumda genel olarak yumuşak damağı kısaltan bir ameliyat önerebilmektedir.

Uyku Apnesi

Uyku apnesi köpeklerde çok sık görülen bir durum değildir. Fakat çok nadirde olsa sevimli dostlarımız bu durum ile karşılaşabilirler. Uyku apnesi kısaca köpek uyurken solunumunun durması olarak açıklanabilir ve kendisini horlama olarak gösterebilir. Bu sorun zannedildiğinden çok daha ciddi bir durumdur ve köpeklerin uykuda ölmelerine dahi neden olabilir. Dolayısıyla yalnızca bu bilgi bile horlayan evcil dostunuzu veteriner hekime götürmek için yeterlidir.  Zira köpeğinizin horlama nedeninin mutlaka tespit edilmesi gerekir.

köpeklerde horlama
Yavru köpeklerde burun kıkırdakları henüz sertleşmemişken nefes alma sırasında vakum etkisi ile hafif içeri çökmeler nefes almayı zorlaştırır ve horlamaya neden olur.

Burun İçi Tümörleri

Köpeklerin burunlarının içinde oluşan tümörler nefes almalarını güçleştirir ve horlamalarına sebep olabilir. Fakat tümörlerin neden olduğu olumsuzluklar horlama ile sınırlı değildir. Bu anlamda bir köpekte horlamanın dışında burun kanaması gibi problemler de gözlemleniyorsa hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Çünkü erken teşhis, özellikle kanser gibi hastalıkların tedavisinde hayati önem taşımaktadır.

Alerji

Bir köpek alerji nedeniyle de horluyor olabilir. Bu nedenle eğer köpeğiniz özellikle bahar aylarında horluyorsa alerjiden kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Çünkü bahar aylarında ortaya çıkan polenler bizde olduğu gibi sevimli dostlarımızda da alerjiye yol açabilir.

Ağız ve Diş Problemleri

Nadir de olsa ağız ve diş problemleri köpeklerde horlamaya yol açabilir. Ayrıca köpeğin ağzında veya nefes borusuna yakın noktalarda bir kitle varsa nefes alamaz ve bu ağız kanseri ya da ağız ve diş problemlerinin bir belirtisi olabilir. Böyle durumlarda köpeğin daha ciddi sağlık sorunları yaşamaması için veteriner hekime götürülmelidir.

Köpeklerin horlama nedenleri kısaca yukarıda bahsedildiği gibidir. Ancak bir köpeğin horlamasında farklı etkenlerin de rolü olabilir. Bu sebeple en sağlıklı olanı köpeğinizin neden horladığının teşhis edilmesi için onu bir veteriner hekime götürmenizdir.

Köpeklerde Horlama Nasıl Önlenir?

Bazı durumlarda köpeklerin horlamaları çözümsüzdür. Bu durumlardan birisi de köpeklerin burun şekline bağlı gelişen horlamadır. Ancak diğer nedenlerin genellikle bir çözümü vardır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi köpekler de insanlar gibi kilolu oldukları için horlayabilirler. Böyle bir durumda köpek için veteriner hekim tarafından önerilen bir diyet uygulanmalı ve egzersiz yapması sağlanmalıdır. Eğer horlama aşırı kilodan kaynaklanıyorsa köpeğin zayıflaması ile horlamasının da düzeldiği fark edilecektir.

Köpekler de tıpkı insanlar gibi toza karşı alerji geliştirebilirler. Bu nedenle evdeki halı ve kilim gibi eşyalar mümkün olduğunca daha sık süpürülmelidir. Bu sayede daha rahat nefes almaları sağlanabilir. Yine köpeklerde horlamanın önüne geçmek adına uyurken başlarının hafifçe yükseltilmesi de etkili olabilmektedir. Bunun için bir yastık kullanılabilir. Ayrıca kıvrılarak yatmak köpeklerde horlamanın önüne geçmek adına faydalı olabilir. Özellikle yuvarlak biçimli bir köpek yatağı ya da köpek minderi, köpeğin rahat edebileceği bir duruş almasına olanak tanır. Bu sayede burunlarına hava girişi daha iyi olacağı için horlama da kesilecektir.

Görmek isteyebilirsiniz: Köpek yatakları ve Minderleri

Sonuç olarak bir köpeğin horlaması pek çok nedenden kaynaklanabilir ve bu nedenlerden bazıları hiç de masum değildir. Bunun için köpeğinizin nefesindeki değişiklikleri dikkatle izlemeli, herhangi bir değişim fark etmeniz durumunda ise bir veteriner hekime danışmalısınız.

Köpekler Neden Kendi Kuyruklarını Kovalarlar? konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: