Sadık dostlarımız köpekler, oburlukları ve her bulduklarını yemeleri ile bilinen hayvanlardır. Ancak istediklerini rahatlıkla yiyebilmeleri için diş ve ağız sağlıklarının yerinde olması oldukça önemlidir. Diş çürükleri ve beraberinde kaçınılmaz olan diş kaybı ise beslenmelerini olumsuz yönde etkiler. Bu da yetersiz beslenmeye bağlı bazı hastalıklar ile karşılaşmalarına neden olabilir. Bunun için köpeklerde diş çürüğü neden kaynaklanır iyi bilinmeli ve çürüğe neden olabilecek etkenler köpeklerden uzak tutulmalıdır. Yine köpeklerin dişlerinin çürümesine neden olabilecek etkenlerin arasında kalsiyum eksikliği yer almaktadır. Özellikle anneden erken dönemlerde ayrılan ve yeterince anne sütü ile beslenemeyen köpeklerde diş çürüğü riski çok daha fazladır. Bunların yanı sıra yetersiz ağız ve diş bakımı da diş çürüklerine neden olabilir. Köpekler ağız ve diş bakımlarına dikkat edilmediği durumlarda diş eti hastalıkları ile karşılaşılabilir. Bunun sonucunda ise diş çürükleri ve hatta diş kaybı dahi yaşanabilir. Bu nedenle köpeklerin diş sağlığı önemsenmeli ve bakımları aksatılmamalıdır. Peki, köpeklerde diş bakımı için neler yapılmalı?
Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Köpeklerin tıpkı insanlarda olduğu gibi düzenli bir diş bakımına ihtiyacı vardır. Bu doğrultuda temel hijyen kurallarına uyarak köpeğinizin dişlerinin çürümesini önleyebilir, ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer köpeğinizin diş bakımı ile yeterince ilgilenmezseniz çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabilirsiniz. Bu sağlık sorunlarından birisi de periodontitistir. Ancak dişteki bakteri kana karıştığında böbrek iltihabı ve artrit gibi hastalıklar da yaşanabilir. İşte bu nedenle köpeğinizin ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Tüylü dostunuzun diş sağlığını korumak için yapabilecekleriniz ise kısaca aşağıdaki gibidir.
Köpeğinizi Diş Dostu Köpek Mamaları ile Besleyin!
Köpeklerde diş bakımı ile ilgili en önemli hususlardan birisi tükettikleri gıdaların diş dostu olmasıdır. Köpekler doğal yaşam ortamlarında etin yanı sıra kemik gibi sert yiyecekler de tüketirler. Aslına bakılırsa sert gıdalar dişlerinin temizlenmesine de yardımcı olur. Bu nedenle evde beslenen köpeklerin sürekli olarak yüksek karbonhidrat içeren yaş köpek mamaları ile beslenmeleri önerilmez. Bunun en önemli nedeni ise yaş mamaların diş aralarında birikerek bakteri oluşumuna neden olmasıdır. Bakteriler ise çürük oluşumuna ve sonunda diş kaybına neden olur. Bu doğrultuda köpek beslenmesi için genellikle kaliteli kuru köpek maması tercih edilmeli, yaş mamalar ise haftada 1 – 2 kez verilmelidir.

Dişlerini Fırçalayın!
Köpeğiniz ilk zamanlarda dişlerinin fırçalanmasına izin vermeyebilir. Ancak zaman içerisinde diş bakım rutinine alışacak ve işiniz kolaylaşacaktır. Yine diş bakımını köpeğinizin yoğun şekilde egzersiz yaptığı bir aktivitenin ardından gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü egzersiz sonrası yorgun ve nispeten daha sakin olacaktır. Eğer diş fırçalama seansını böyle bir ana denk getirirseniz diş bakımını daha rahat yapabilirsiniz. Dişlerinin fırçalanmasının ardından ödül maması vermeniz, diş bakımına karşı olumlu bir tutum geliştirmesi adına faydalı olacaktır.
Köpeklerde diş bakımı için gerekli en temel malzemeler ise diş fırçası ve diş macunudur. Ancak bu malzemelerin köpekler için özel olarak üretildiklerinden emin olmalısınız. Köpeğinizin dişlerini uygun şekilde fırçalamak adına bir köpek diş fırçası edinebilirsiniz. Diş fırçasının köpeğinizin ağız büyüklüğüne uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca köpekler için üretilen diş fırçaları arasında parmak diş fırçaları da yer almaktadır. Eğer dişlerini fırçalamak için parmak fırça kullanacaksanız fırçayı parmağınıza taktıktan sonra üzerine yeterli miktarda macun sıkın ve dişleri yumuşak hareketler ile fırçalayın. Ayrıca bu işlemi yemek artıklarının köpeğinizin ağzında birikmemesi için yemeklerden sonra yapmanız önerilir.
Köpeklerde diş fırçalama için özel diş macunlarını kullanmak da oldukça önemlidir. Çünkü insanların kullanımına uygun ürünler evcil dostunuzun midesini rahatsız edebilir. Köpeklerin diş bakımı için üretilen köpek diş macunları ise içerdikleri enzimler ile etkin bir ağız ve diş temizliği sağlarlar. Yine mama artıklarını temizler ve ağız kokusunun önlenmesine de yardımcı olurlar.
Köpeğinizin dişlerini en az haftada 1 – 2 defa fırçalamanız ağız ve diş sağlığının korunması adına önemlidir. Fakat en ideal olanı günde bir kez fırçalamanızdır. Eğer dişlerini fırçalamaya çalıştığınızda tepkili davranıyor ve izin vermiyorsa diş temizliği için temizleme suyu da kullanabilirsiniz. Köpekler için üretilen diş temizleme suları, fırça kullanmadan tartar oluşumunu engeller ve ağız sağlığını korur. Ayrıca bu ürünler ağız kokusunun giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Bunların yanı sıra diş fırçalama işlemi sırasında dişlerin diş eti ile birleştiği kısma özellikle dikkat etmeli ve dairesel hareketler ile fırçalamalısınız. Ardından fırçalamayı bitirmeye yakın yerinden çıkardığınız plakların temizlenmesi adına ağzının içini dikey yönde fırçalamaya özen göstermelisiniz.

Dişlerini Güçlendirmek İçin Diş Bakımı Oyuncakları Edinin!
Köpeklerde diş bakımı için tercih edilebilecek ürünler arasında köpek diş bakım oyuncakları da yer alır. Mekanik olarak diş temizliğine yardımcı olan bu ürünler, aynı zamanda köpeklerin ısırma ve kemirme gibi ihtiyaçlarını karşılar, çene yapılarını güçlendirir. Fakat köpeğiniz için diş bakım oyuncağı alırken hangi materyallerden yapıldığına dikkat etmelisiniz. Çünkü zehirli olabilecek bileşenler içeren kalitesiz materyaller tüylü dostunuzun sağlığını bozabilir. Bu nedenle diş bakım oyuncağı satın almadan önce köpeğinizi düzenli olarak kontrole götürdüğünüz veteriner hekime danışabilirsiniz. Yine köpek diş sağlığı ile uyumlu diş bakım oyuncakları ve düzenli fırçalama ile etkili bir bakım yapmış sayılabilirsiniz.
Ağız Kontrollerini Yapın!
Köpeğinizin diş sağlığı için ağzını belli aralıklar ile kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Böylece tüm dişlerini inceleyebilir ve herhangi bir aksiliğe zamanında müdahale edebilirsiniz. Köpeklerin ağız muayenesini yapmak ise oldukça basittir. Bunun için köpeğinizin dudaklarını aralayarak tartar oluşumunu ve çenesini kontrol edebilirsiniz. Ağzında anormal bir durum fark edecek olursanız onu bir an önce veterinere götürmelisiniz.
Veteriner Ziyaretlerini Aksatmayın!
Köpekler, ağız ve diş sağlıklarının korunması için düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmelidir. Çünkü veteriner ziyaretleri sayesinde köpeğinizin ağız boşluğu, diş ve diş eti muayenelerini gerçekleştirir ve ilerleme ihtimali olan hastalıkları önceden teşhis edilir.
Köpeğinizde ağız kokusu, ağzını veya yüzünü sürekli patileme, aşırı salya akıntısı, dişlerinde sallanma, rengi bozuk, kırık ya da yamuk diş, diş etlerinde kızarıklık, şişme ve kanama fark ettiyseniz onu bir veteriner hekime gösterme vakti gelmiştir. Ayrıca köpeklerin nefesindeki kötü kokunun çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklandığını, sağlıklı bir köpeğin nefesinin normal şartlarda kötü kokmayacağını da aklınızdan çıkarmamalısınız.
İlginizi çekebilir: Köpek Kulak Bakımı ve Temizliği