Köpeklerde Depresyon

Yazar:

Pek çok kişi tarafından pek kabul görmese de köpeklerde depresyon bilinen bir gerçektir. Pek çok canlıda olduğu gibi, köpekler de bazen depresyona girebilir. Köpeklerin depresyona girdiği genellikle onların davranışlarından belli olur. Köpeklerde gözlenen depresyon pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilir. Köpekler depresyona girer mi? Depresyona giren köpek nasıl düzelir? gibi soruların yanıtları için lütfen yazımızı okuyunuz.

Köpekler Depresyona Girer mi?

Köpeklerde depresyon, pek çok faktöre bağlı olarak gerçekleşebilir. Bu durum, dışarıdan bir etki olmadan gerçekleşebildiği gibi bazı çevresel faktörlerden dolayı da meydana gelebilir.

Özellikle depresyon başlangıcı ev ortamına başka bir hayvan dahil olduğunda ortaya çıkabilir. Bazı köpekler sahibine aşırı bağlı olduğundan dolayı kendisine verilen sevginin bölünmesini asla istemez. Aşırı kıskanç davranabilir ve sahibine karşı alıngan tavırlar içerisine girebilir. Bu durum ilerledikçe köpeğinizde farklı davranışlar gözlemleyebilirsiniz.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde depresyon belirtileri de çoğu zaman açık bir şekilde gözlemlenebilir. Ev ortamına başka bir hayvanın dahil olmasının yanı sıra, ev halkında birinin başka bir yere taşınması veya bir süre uzaklara gitmesi de köpeklerde depresyonu tetikleyebilir.

Köpekler, genel olarak oldukça duygusal hayvanlardır. Ayrıca köpekler sahiplerine sonsuz bir sevgi ile bağlanırlar. Bu sebeple rutin olarak sergilenen davranışların devamlılığını beklerler. Eğer bir köpeğe küçüklüğünde aşırı sevgi gösterildiyse ve ilerleyen zamanlarda ise bu sevgi akışı bir anda kesildiyse bu durum köpeğin ruh halini çok fazla etkiler.

Davranışların devamsızlığı, köpekleri büyük oranda üzüntüye uğratır. Bu sebeple sahiplerin köpekleri ile sınırlarını önceden belirlemesi, sınırları doğru bir şekilde çizmesi oldukça önemlidir. Devamlılığı olmayan davranışların köpek tarafından deneyimlenmemesine özen gösterilmelidir.

Bunun yanı sıra köpeğin bakımı doğru yapılmalı, aşırı sevgi gösterisinden kaçınılmalı, her şey kararında yapılmalıdır.

köpek depresyonu
Depresyonlu köpekler oyun oynamaya da yürüyüş yapmaya da isteksiz davranırlar. Çevreleri ile ilgileri genellikle çok daha azdır.

Köpeklerde Depresyon Nedenleri

Evcil dostlarımız olan köpekler sanıldığının aksine duygusal ve oldukça hassas canlılardır. Bir düzene ve rutine alışması zaman alan köpeklerin hayatındaki değişiklikler çeşitli duygu durum değişikliklerine de yol açabilir. Köpeklerde depresyon nedenleri farklılık gösterse de bazı sebepler şu şekilde sıralanabilir;

Özellikle bir yerden başka bir yere taşınıldığında köpeklerin bu yeni mekana alışması hiç kolay değildir. Köpeklerin günlük rutininde yaşanan değişiklikler, yürüyüş esnasında çevredeki köpeklerin ona saldırması veya kavga etmek zorunda kalması gibi durumlar köpeklerin ruh halini olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda sahibinden uzaklaşmak, sahibini kaybetmesi gibi durumlar da köpeklerde depresyonu tetikleyen etkenler arasında yer alır.

Bazı köpeklerde depresyon hava değişiminden dahi kaynaklanabilir. Dış faktörlere bağlı bu durumların yanı sıra bir köpeği depresyona girmesi tamamen sağlık sorunlarıyla da ilgili olabilir. Fakat genel gözlem sonucunda köpeklerinin depresyona girmesindeki en büyük etken sahiplerin uygunsuz davranışlar sergilemesidir.

Yaşanacak kayıplar, fiziksel rahatsızlık, çevresel değişiklik ve sahip psikolojisi, köpeklerin ruh hallerine doğrudan etki etmektedir. Bu sebeple bir kişi köpek sahiplenmeden önce her koşulun uygun olup olmadığından hem kendi hem de köpeğin sağlığı için emin olmalıdır.

Köpeklerin depresyona girmesinin sebepleri arasında sahiplerinin bazı davranışları da göz ardı edilmemelidir. Köpeğiyle yeterince ilgilenmeyen bir sahip otomatik olarak köpeğini depresyona sürükleyecektir. Başka bir deyişle köpeğinin ruhsal sağlığına hiç önem vermeyen bir sahip ileri bir zamanda mutlaka depresyon ile karşılaşacaktır.

Köpek sahiplerinin dikkat etmediği, köpekleri depresyona sokacak davranışlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hayvanın yeteri kadar sosyalleşip hareket edememesi,
  • Köpeğe karşı aşırı korumacı davranmak,
  • Köpeğe, insanmış gibi muamele yapmak,
  • Köpeği, tüm gün boyunca evde tek başına bırakmak,
  • Vurmak, dövmek ve bağırmak gibi şiddet uygulamak,
  • Köpeği sürekli bağlı tutmak.

Bu tip davranışlar, köpeği genel olarak depresyona sürükleyen olumsuz yaklaşımlardır. Özellikle köpeğe şiddet uygulamak ve sürekli ceza vermek de köpeği depresyona sürükleyen şeylerin başında gelmektedir.

Köpek sahibinin depresyonda olması da köpeklerde depresyonu tetikleyen faktörlerden birisidir. Depresyonda olan bir köpek sahibi köpeğiyle doğru bir şekilde ilgilenemezse alışkanlıkları değişen köpeğin depresyona girmesi oldukça yüksek ihtimaldir.

köpeklerde depresyon belirtileri
Köpeklerde depresyon belirtisi ortaya çıktığında mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Öncelikli olarak başka bir sağlık sorunu olup olmadığı tespit edilmelidir.

Köpeklerde Depresyon Belirtisi

İnsanların depresyon belirtileri ile köpeklerin depresyon belirtileri birçok açıdan benzerlik gösterir. Aşırı derece de bıkkın ve keyifsiz görünümlü bir köpeğin depresyona girmesi çok olasıdır. Eğer zamanında fark edilmez ve önlem alınmaz ise bu durum hem depresyonun etkilerinin artmasına hem de köpeğin fiziksel anlamda da çökmesine neden olabilir.

Depresyonun en etkin belirtisi iletişim eksikliğidir. Ruhsal anlamda çökmüş veya çökmenin eşiğinde bulunan bir köpek çoğunlukla çevresiyle de iletişimi azaltmış veya kesmiştir. İnsanlarla ve çevreyle iletişim eksikliği göz ardı edilmemelidir.

Köpeklerde depresyon belirtileri arasında köpeğin her zamanki gibi oyunlar oynamaması, koşmak veya yürümek istememesi, yürüyüşe çıksa bir hemen eve dönmek istemesi gibi durumlarda sayılabilir.

İlerlemiş vakalarda depresif bir köpeğin mama yeme alışkanlıkları bile değişebilir. Çoğu vaka da mamasını yememe, mamayı çiğneyip geri bırakma, mama kabını devirme gibi davranış değişiklikleri de gözlenebilir. Elbette aynen insanlarda olduğu gibi aşırı mama tüketimi gibi bir davranış değişikliği de gelişebilir.

Eğer köpeğiniz her zamankinin aksine daha az uyuyor veya yattıktan kısa zaman sonra tekrar ayaklanıyorsa, kendisine bir türlü yatacak yer beğenemiyorsa veya tam tersi çok uzun süre uyuyorsa bunu normal olarak görmemelisiniz. Depresyonun en önemli belirtilerinden birisi de tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da uyku bozukluğu meydana getirmesidir.

Her ne kadar bir çok depresif vaka da içe kapanıklık daha fazla göze çarpsa da depresyonlu köpekler çevrelerine hatta sevdiklerine bile tahammülsüz davranışlar sergileyebilirler. Böyle durumda üzerine gitmemek ve sakinleşmesini beklemek önemlidir.

Köpeklerde yaşanan bir çok sağlık sorunu da depresyon belirtilerine benzer sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle depresif tavırlar gördüğünüzde bunun bir hastalık sonucu olabileceğini de göz ardı etmemeli ve mutlaka bir veteriner hekimden yardım almalısınız.

Köpeklerde Depresyon Tedavisi

Eğer köpeğinizde depresyona dair belirtiler görüyorsanız veya şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız. Depresyonlu köpeklerin öncelikle genel bir sağlık sorunu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer köpekte herhangi bir sağlık sorunu yoksa onları mutlu edecek etkinliklere yönelmek gerekir. Hayvanların günlük rutinlerine bağlı kalınmalı, onlarla daha fazla vakit geçirmeye dikkat edilmelidir.

İlginizi çekebilir: Köpekler için vitamin çeşitleri

Köpekle oyunlar oynamak, arkadaş olduğu köpeklerle oynamasını sağlamak, değişik çevrelerde yürüyüşler yapmak ve onunla yumuşak ve sevecen bir ses tonuyla konuşmak depresif durumdan çıkmasına yardımcı olacaktır. Köpeklerde depresyon tedavisi sırasında sevgi dolu ve anlayışlı bir yaklaşım en iyi tedavi seçeneğidir.

Tüm çabalarınıza karşın yeterli sonucun alınamadığı durumlarda veteriner hekiminizin önereceği depresyona yönelik ilaçları ve vitamin takviyelerini kullanmanız gerekebilir.

Köpekler Neden Kusar? konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: