Köpeklerde Ağız Kokusu ve Sebepleri Nelerdir?

Yazar:

İnsanlardaki ağız kokusuna benzer ağız kokusu sorunları köpeklerde de görülürken; evcil hayvan sahipleri tarafından en merak edilen sorulardan birisi de köpeklerde ağız kokusunun sebepleri nelerdir? Sorusu olmuştur.

Köpeklerde ağız kokusu en sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Genellikle köpeklerde ağız kokusunun sebepleri nelerdir? sorusunu soran evcil hayvan sahiplerine verilen cevaplar arasında, dişlerde ve ağız içlerde biriken bakterilerin gerekli hijyen ortamının bulunmaması durumlarında ağız kokusu yaptığı bilinir.

Köpeklerde Ağız Kokusu

Özellikle köpeklerde ağız kokusu oluşması genellikle köpeklerin bakımlarındaki hijyen eksikliğinden kaynaklanır. Bakımın iyi yapılmadığı durumlarda ağız kokusu artan köpeklerde ağız içerisinde bakteri oluşumu artar. Ancak iyi bir bakım sonrasında da köpeklerde ağız kokusu oluşabilmesi mümkündür.

Ağız kokusu bu gibi durumlarda genetik kaynaklı sorunlardan da oluşabilirken, akut bir köpek hastalığı sonrasında da ağız kokusu görülebilir. Köpeklerde ağız kokusunun nedenlerini bilmek için öncelikle bu konuda bilgi sahibi olacak bir veteriner hekime başvurulması gerekir.

Köpeklerde Ağız Kokusuna Neden Olacak Durumlar Nelerdir?

Köpeklerde ağız kokusuna neden olacak bazı durumlar şunlardır;

  • Düzensiz diş fırçalama uygulaması
  • Diş etlerinin iltihaplanması
  • Dişlerde bakterilerin birikmiş olması
  • Kötü bakım şartları
  • Ağız içlerinde yaralanma, enfeksiyon ve iltihaplanmalar
  • Kötü beslenme şartları
  • Köpeğin hijyenine dikkat edilmemesi
  • Böbrekte ortaya çıkan sorunlar
  • Diyabet ile ilgili sorunlar
  • Irksal problemler
  • Çeşitli iç parazitlerin bulunması
  • Ciğerde, midede ve bağırsaklarda enfeksiyon oluşumu

Gibi nedenler köpeklerde ağız kokusunun ortaya çıkmasına sebep olur.

Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?
Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde Ağız Kokusunu Saptamak

Genç köpeklerden ziyade yaşlı köpeklerde ağız kokusu daha sık rastlanır durumlardandır. Köpeklerde oluşan ağız kokusunun nedeninin tam olarak saptanabilmesi için muhakkak bir veteriner hekime danışılmalıdır. Hekim kontrollerinin yapılmasının ardından veteriner hekimin uygun gördüğü tedavi sürecine başlanır.

Köpek Sahiplerinin Ağız Kokusunu Önlemek İçin Yapması Gerekenler

Evcil hayvan olarak köpek bakan kimselerin köpeklerde ağız kokusu sorununun yaşanmaması için uygulaması gereken bazı unsurlar vardır.

Köpek bakımını üstlenen bir kimse bu adımlara uyarak hem köpeğin sağlıklı olmasını hem de ağız kokusu sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Bu adımlar;

  • Ağız kokusunu önleyebilmek adına genellikle kuru mama tercih etmek
  • Köpeğin tüm bakım ve hijyenini rutin olarak aksatmadan yerine getirmek
  • Köpeğin sağlıklı ve temiz beslenmesini sağlamak
  • Haftada en az birkaç kez diş temizliği yapmak, köpeğin dişlerini özel macun kullanarak fırçalamak
  • Rutin kontrolleri yaptırmak ve düzenli muayene ettirmek
  • Köpek aşılarının düzenli bir şekilde yaptırılarak genel takiplerinin yapılması
  • Köpeğe ait olan çeşitli oyuncakların tükürük ve salyası ile içerisinde biriken artı ve bakterileri atmasına yardımcı olmak

Durumlarına köpek sahiplerinin dikkat etmesi ağız kokusu oluşumunu önleyebilir seçenekler arasında yer alır.

İlginizi çekebilir: Köpeklerde Ağız Sağlığı

Köpeğin Beslenmesi ve Ağız Kokusu İlişkisi

Köpeğin kaliteli ve sindirimi kolay ürünlerle beslenmesi ağız kokusu sorunun oluşmaması için yapılabilecek temel bakımlardan birisidir. Köpeklerin diş sağlıklarını kazanmaları için en çok önerilen gıdalar arasında kuru mama bulunur. Kuru mamalarda rutubet oranlarının düşük olmasının yanı sıra yaş mamaların nemli olması çabuk bakteri üremesine neden olur. Bu da köpeklerde ağız kokusunu oluşturabilecek durumlar arasındadır.

Bahçe içerisinde beslenen köpeklerin çöp vb artıkları tüketmelerinin önüne geçilmesi gerekir. Tüm bunların yanında köpeğin dişleri için özel olarak tasarlanmış köpeklerde ağız kokusu giderici etkiler gösteren bisküvi ve ödül mamaları bulunur.

Düzenli Diş Fırçalama ve Ağız Kokusu

Köpek dişlerindeki tartar ve plaka oluşumunu engelleyen önemli durumlardan birisi de dişleri düzenli şekilde fırçalamaktır. Bakteri oluşumunu bu noktada büyük ölçüde azaltan diş fırçalama belirli bir rutin içerisinde yapılmalı, küçük yaşta köpekler diş fırçalama rutinine alıştırılmalıdır.

Köpekler için üretilmiş olan diş macunları alınarak kolay hareket edebilen bir diş aparatı ile dişleri fırçalamak kolaylaşır.

Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?
Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde Ağız Kokusu İçin Tedavi Yöntemi

Sağlıklı bir köpeğin ağzının kokması durumu söz konusu değildir. Uzman bir veteriner hekimin muayenesinden sonra bir iç hastalık sebebi ile ağız kokusu olup olmadığına bakılır. Köpeğin ağız içerisinde bir iltihap mevcut ise, bu iltihap giderilmeli ve iltihap önleyici ilaçlar kullanılmalı.

Köpeklerde Ağız Kokusu Belirtileri

Çoğu köpeklerde ağız kokusunun kötü kokması dışında bir belirti ortaya çıkmaz. Kokunun genel nedeni bir ağız hastalığı ise genellikle diş ve diş etlerinde kırmızılık, dişlerde bakteri ve tartar, aşırı salyalanma, yemek yiyememe ve dişlerin sallanması gibi sorunlar görülür.

İlginizi çekebilir: Köpek Çiğneme Kemikleri

Köpeklerin Dişlerindeki Tartarlar ve Ağız Kokusu

Köpeklerdeki ağız kokusunun tespit edilmesi ile sorunun ağızdaki tartardan kaynaklı olduğu biliniyorsa, deniz yosunu unu ile birlikte bu tartarların temizlenmesi mümkün olabilir. Köpeklerde veteriner hekimin yapacağı diş ve diş taşı temizliği anestezi kullanılarak yapılır. Bu tozlar kullanımı takiben 1 ay içerisinde etkisini gösterir. En fazla 6 ay kullanılan bu tozlar 6 ay kullanımdan sonra ara vererek kullanılır.

Yavru Köpeklerin Ağzı Neden Kokar?

Yavru köpeklerin sahiplerinin genellikle karşılaştığı sorunlardan birisi aşırı bir ağız kokusuna rastlanılmasıdır. Bunun en temel sebebi de yavru köpeğin henüz iç parazit rutinlerinin yapılmaması durumundan kaynaklanır. İç parazit enfeksiyonları yavru köpeklerde ciddi bir ağız kokusu sorununa neden olur.

Yine yavru köpeklerde görülen süt dişi dökülmeleri de ağız kokusu sebeplerinden birisi olarak ortaya çıkar. Süt dişleri dökülerek yerine yeni dişlerin gelmesi ile ağızdaki yangıdan kaynaklı ağız kokusunda ağırlaşmalar meydana gelebilir.

Ağız kokusu bir sorun olarak görülse de tedavisi çoğunlukla kolaydır. Ancak ağız kokusunun neden kaynaklandığından emin olunamadığı durumlarda bir veteriner hekime danışmak iyi bir tercih olabilir.

Dilerseniz Kedilerde Nörolojik Problemler konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: