Köpekler Regl Olur Mu?

Yazar:

Köpeklerde regl aslında üreme dönemini ifade eder. Halk arasında kızgınlık dönemi ya da adet dönemi de denilen bu süreç bir kaç aşamadan oluşmakta ve genellikle sene de iki kez tekrarlanmaktadır. Köpeklerde regl belirgin fiziksel ve davranışsal belirtilerle kendini gösterir. Bu süreçler ve belirtiler hakkında bilgi sahibi olmanız köpeğinizin regl dönemini en uygun şekilde yönetmenizi ve eğer yavru almak istiyorsanız planlamanıza yardımcı olur. Peki, köpekler regl olur mu? Bu dönemde ne yapılmalı?

Köpeklerde Regl Döngüsü

Türün devamlılığını sağlama amaçlı üreyen köpekler yılda iki kez regl sürecine girerler. Bu üreme siklusu proöstrus, östrus, diöstrus ve iki regl dönemi arasındaki süreci kapsayan anöstrus aşaması olarak 4 farklı aşamadan oluşur. Tüm döngü ortalama olarak 21 gün kadar sürer. Bu süre bireysel farklılıklara, yaş faktörüne, ırka ve çevresel koşullara göre farklılık gösterebilir. Örneğin ilk kez regl olan bir köpekte 30 günden fazla süren regl döngüsü olabildiği bilinmektedir. Ayrıca ileri yaşlarda ki köpeklerde bu sürecin oldukça kısalabildiği ve belirtilerinin neredeyse hiç dikkat çekmediği döngülerde olabilmektedir. Regl döngüsünün köpeklerde mevsimlerle bir alakası yoktur. Yıl içerisinde herhangi bir mevsim veya zaman diliminde gerçekleşebilir.

Küçük ırk köpeklerde 21 gün süren regl dönemi büyük ırk köpeklerde de 21 gün kadar sürer. Ancak regl süresi aynı olsa da kanama miktarları farklı olabilir. Ayrıca küçük ırk köpekler büyük ırk köpeklere kıyasla yıl içinde daha fazla sayıda kızgınlık süreci yaşayabilir.

Regl döngüsünün aşamaları:

Proöstrus

Köpeklerdeki regl döneminin başlangıcını ifade eden aşamadır, vajinal bir kanama ve akıntı ile başlar. Bu aşama köpekten köpeğe farklılık gösterse de ortalama olarak 7-9 gün kadar sürer. Bu dönemde vulva belirgin bir şekilde şişer. Kızgınlık döneminin ilk başlarında oldukça kanlı olan vajinal akıntı sonuna doğru giderek açık pembe veya şeffaf bir renk alır. Köpeklerde regl kanaması bu aşama boyunca yani 7-9 gün boyunca devam eder. Östrojen seviyesi önemli oranlarda yükselmiştir. Bu dönemde erkek köpekler çiftleşmek isteseler de dişi çiftleşmeye izin vermez.

Östrus

Regl döneminin ortalama 9-13 günleri arasını kapsar. Bu süreçte vajinal akıntı açık, şeffaf bir renk almıştır. Östrojen seviyeleri düşmeye başlar. Progesteron seviyeleri yükselirken dişi köpek çiftleşmek isteyen erkek köpeklere izin vermeye hazırdır. Köpeklerde çiftleşme sonucu hamilelik bu dönemde gerçekleşir. Genellikle 3-4 gün kadar süre bu süreçte dişi köpek bir kaç köpekle birden fazla kez çiftleşebilir.

Diöstrus

Östrus döneminin arkasından gelen dönemdir. Dişi çiftleşme sonucu hamile kalsın ya da kalmasın östrus dönemi biter ve bu döneme geçilir. Bu dönemde dişi artık erkeği kabul etmez. Vajinal akıntı bitmiştir ve vulva normal boyutlarına dönmeye başlamıştır.

Anöstrus

Diöstrus aşamasından sonra bir sonraki regl periyodu başlangıcına yani proöstrus aşamasına kadar geçen dönemi kapsar.

köpekler regl olur mu?

Köpekler Ne Zaman Regl Olur?

Köpekler ortalama 6-7 aylık olduklarında ilk regl sürecini yaşarlar. Bu süre ırka, boyuta ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Örneğin büyük veya dev ırk köpekler 18-24 ay civarında ilk kızgınlık dönemini yaşarken, mini ırktan bir köpek 4-5 ay civarında ilk kızgınlık dönemini yaşayabilir. Köpeklerdeki üreme dönemi sene de iki kez tekrarlanır ancak nadir de olsa bu bazı küçük ırk köpeklerde senede 3 kez olabilir.

Köpeğin yaşı ilerledikçe senede iki olan bu periyod 1 defaya düşebilir.

Köpeğinizin Regl Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Köpeğiniz regl olmadan önce bazı belirtiler gösterebilir. Bu belirtileri davranışsal ve fiziksel olarak gözlemlemek mümkündür.

  • İlk başlarda oldukça kanlı bir vajinal akıntı vardır ve döngünün sonuna doğru giderek renk açılır ve şeffaflaşır. Hatta belli belirsiz bir hale bile gelebilir.
  • Evin içerisinde arkasından kan damlatarak dolaşır. Oturup kalktığı yerlere kanlı bir akıntı bulaşabilir.
  • Bazı köpeklerde regl kanaması daha fazla olurken bazılarında daha az olabilir.
  • Vulva şişer.
  • Sürekli yalanarak vulva bölgesini temizlerler.
  • Titiz köpekler sürekli temizlendiklerinden kanlı akıntı çok yoğun değilse bir şey görmeyebilirsiniz.
  • Normalden daha fazla idrara çıkma hali söz konusu olabilir.
  • İdrar da yoğun bir hormon kokusu mevcuttur. Bu hormon kokusu erkek köpeklerin çok uzaktan bile algılayabildiği, çiftleşme isteğini artıran bir kokudur.
  • Kızgınlıktaki bazı köpekler diğer köpeklerle daha arkadaş canlısı bir görünüm sergiler.
  • Erkek köpekleri gördüğünde kuyruk sallayarak ve kuyruğunu bir tarafa doğru çekerek onlara doğru yaklaşmak ister.
  • Bazı köpeklerin biraz daha agresif davranışlar sergilemesi mümkün olabilir.

Köpeklerin adet dönemindeki bu belirtiler köpeğin ırkına, yaşına, boyutuna ve yaşadığı ortamın çevresel etkilerine göre azalabilir veya artabilir. Bu dönemde hem dişi hem de erkek köpek için çiftleşme çok önemli bir istek olduğundan bir anlık boşluk bile çiftleşmeleri için yeterlidir. Eğer dişi köpeğinizi çiftleştirmek istemiyorsanız çok dikkatli davranmalısınız.

köpeklerde kızgınlık dönemi

Regl Döneminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Dişi köpeklerin regl döngüsünün östrus aşamasında çiftleşme isteği pik seviyeye ulaşacağından sürekli bir erkek köpek arayışı söz konusu olabilir. Bu da köpeğinizin evden kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle çok dikkatli olmalı ve gözetim altında tutmalısınız. Ayrıca erkek köpeklerde çevreye yayılan feromonlar nedeni ile sürekli olarak regl sürecindeki dişi köpeğe ulaşmak istediğinden köpeğinizi başıboş bırakmamalısınız. Bu arada erkek köpeklerin daha pervasız ve amacına ulaşmak için agresif davranabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.

Eğer bu dönemde köpeğinizi çiftleştirerek yavru almak istiyorsanız hem köpeğinizin hem de baba adayı erkek köpeğin parazit tedavilerinin ve diğer sağlık kontrollerinin yapılmış olması gerekir.

Eğer köpeğinizin regl dönemi çok uzadıysa veya akıntısı devam edip daha sırımsı ve koyu kıvamlı bir hal aldıysa mutlaka bir veteriner hekimden yardım almalısınız. Çünkü genellikle bu tür durumlarda rahim iltihabı riski oldukça yüksektir. Ayrıca kızgınlık döneminin hemen ardından gelen uzun süren ateş, iştahsızlık, bitkinlik ve sürekli uyuma isteği de rahim iltihabı olasılığını düşündürmelidir.

Eğer bir hata sonucu dişi köpeğiniz bu dönemde istenmeyen bir çiftleşme yaptıysa ilk 3-4 gün içinde hamileliği sonlandırmak için bir veteriner hekimden yardım alabilirsiniz. Ancak bunun için yapılacak uygulamaların içerdiği riskler vardır ve bu konuda veteriner hekiminizin uyarılarını dikkate alarak karar vermelisiniz.

Bazı köpeklerde regl sürecinin sonunda sanki hamile kalmış gibi belirtiler görülebilir. Yalancı hamilelik de denilen bu durum köpeğin kendisini hamile zannetmesi durumudur. Her şey hamilelik döneminde ilerlediği şekliyle ilerler ve hatta karnı büyüyüp memelerinden süt benzeri beyaz bir sıvı bile gelebilir. Normal doğum süresi dolduğunda ise sanki doğum yapmış ve bitmiş gibi her şey normale döner. Bu süreci baskılamak için hormon kullanımı kullanılabilir ancak pek tercih edilen yöntem değildir.

Bu dönemde köpeğinizin akıntıları ile evinizi kirletmemesi için köpekler için üretilmiş regl külotları kullanabilirsiniz. Bu külotlar sayesinde hem evinizin kirlenmesini engellersiniz hem de köpeğinizin bakteriyel bir komplikasyon yaşaması olasılığını azaltırsınız. Ayrıca kısmen de olsa istenmeyen çiftleşmeleri önlemek konusunda da yardımcı olabilir. Bu tür bir ürün kullanıyorsanız regl külodu ile birlikte kullanılan regl pedlerini sık sık değiştirmeyi lütfen unutmayın.

İlginizi çekebilir: Köpek Regl Külotları ve Pedleri

Eğer evinizde ayrıca kısırlaştırılmamış erkek bir köpek varsa regl sürecindeki köpeğinizin kardeşi bile olsa çiftleşmekten geri kalmayacaktır. Hatta annesi bile olsa çiftleşmekten kaçınmayacaktır. Çünkü köpekler için böyle bir ayrım söz konusu değildir. Bu nedenle istenmeyen gebelik açısından dikkatli olmalı ve birbirinden ayrı tutmalısınız.

Çok zorunlu kalmadığınız sürece regl dönemi boyunca köpeğinizi yıkamanız önerilmez.

Regl Dönemi Nasıl Önlenebilir?

Regl döneminin engellenmesi için hormon kullanımı veya kısırlaştırma düşünülebilir. Regl dönemini baskılamak için hormon kullanımı etkili bir yöntem olsa da bir çok veteriner hekim tarafından pek tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü süreci baskılamak için hormon kullanımı bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlardan birisi ve belki de en önemlisi rahim iltihabı yani piyometra problemidir. Ayrıca köpeklerde kızgınlık dönemi sürekli tekrarlanan bir süreç olduğundan her seferinde hormon kullanmak rahim iltihabı oluşma riskini çok fazla yükseltir.

Eğer yavru almak düşünülmüyorsa kısırlaştırma en iyi yöntemdir. Köpeklerde regl dönemini tamamen sonlandıracağından bir daha kızgınlık süreci ve hamile kalma riski olmayacaktır. Ayrıca veteriner hekimler arasında kısırlaştırmanın köpeklerin ömrünü uzattığına dair genel bir düşünce vardır. Ancak regl sürecinin kısırlaştırma sonucunda tamamen ortadan kalkması için rahim ile birlikte yumurtalıkların da hatasız bir şeklide tamamen alınması gerekir. Bir hata sonucu bir yumurtalığın kalması veya bırakılması sonucunda regl süreci devam eder. Rahim tamamen ve doğru şekilde alındıysa çiftleşme sonucu yavru doğmaz ancak regl kanaması ve buna bağlı çiftleşmeler devam eder.

Köpekler Neden Ulur? konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: