Köpekler Neden Ulur?

Yazar:

“Köpekler neden ulur” sorusunun cevabını vermek çok kolay olmasa da bu konuda kabul edilmiş bazı tezler bulunmaktadır. Yaşı veya cinsi ne olursa olsun hemen hemen tüm köpekler az ya da çok ulumaktadır. Köpekler için her şeyden önce bir iletişim şekli olan uluma geçmişten gelen bir davranış biçimidir. Günümüz dünyasında özellikle büyük şehirlerde yaşayan köpekler arasında uluma eylemi çok yaygın olmasa da zaman zaman köpek ulumalarını duymak mümkün olmaktadır.

Köpeklerdeki uluma aynen vahşi doğadaki kurtlarda olduğu gibi içgüdüsel bir davranış biçimi olsa da çevreden gelen etkilere bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir. Örneğin yüksek ve tiz seslerin çoğu zaman köpeklerde ulumayı tetiklediği bilinmektedir. Ayrıca yavru köpekler ve yaşlı köpeklerin yetişkin köpeklere kıyasla daha fazla uluma eğilimindedir. Bunun nedenleri arasında yavru köpeklerin çevrelerini algılama şekli ve dikkat çekme isteği öne çıkarken, yaşlı köpeklerin görme ve duyma kaybı gibi nedenlerin yanı sıra kafa karışıklığı yaşıyor olması sayılabilir. Köpekler neden ulur? Köpeklerin uluması ne anlama gelir? gibi soruların yanıtları için lütfen okumaya devam edin.

Köpeklerin Uluma Nedenleri

Köpeklerin neden uluduğuna dair yapılan pek çok araştırma farklı sonuçlara ulaşsa da genel kabul görmüş bazı sonuçlar şöyledir;

1- Köpekler İçin Bir İletişim Şekli

Köpekler kimi zaman uluyan bir köpeğe cevap için, kimi zaman ben buradayım demek için bazen de dış seslere tepki olarak uluyabilmektedir. Ayrıca uluma eve yaklaşan yabancılara bir uyarı amacı taşıyabildiği gibi dikkat çekme amacıyla da yapılıyor olabilir. Sahibinin yanındayken uluyan köpekler sahiplerinden daha fazla ilgi beklediği için uluyor olabilir. Köpeklerin gece saatlerinde daha çok uluması ise yine yalnız hissetme duygusu ile açıklanabilir.

2- Yüksek ve Tiz Seslere Tepki

Bazı köpeklerin yüksek ve tiz seslere karşı tepki olarak uluduğu bilinmektedir. Fabrikaların siren sesleri, ambulans veya itfaiye araçlarının siren sesleri, yüksek sesli müzik veya özellikle geceleri cami hoparlöründen yayılan ezan sesi duyduklarında da ulurlar. Şehir ortamında evlerde yaşayan köpekler bu tür dış seslere karşı tecrübe kazandıklarından fazla tepki vermeseler de kırsal bölgelerde ya da daha küçük şehir ve kasabalarda yaşayan köpekler daha fazla uluyarak tepki vermektedir.

köpekler neden ulur
Köpekler bir çok farklı nedenle uluyabilir. Ancak temelde bir iletişim veya bir şeyleri ifade etme şeklidir ve içgüdüsel bir davranıştır.

3- Köpeklerin Kendisini Yalnız Hissetmesi

Sahipleri tarafından ilgi görmeye alışmış olan köpekler bu ilgiyi kaybettiklerinde kendilerini yalnız hissederek uluyabilirler. Aynı zaman da uzun süreler boyunca evde yalnız kalmak zorunda kalan köpekler arasında da uluma yaygın bir davranış biçimidir. Özellikle apartmanda yaşayan köpeklerin uluması can sıkıcı bir sorunlara yol açabilir. Ancak köpek gibi sosyal bir canlının uzun süre tek başına ve ilgisiz kalmasını beklemek pek mümkün değildir. Bu gibi durumlarda evden çıkarken televizyon açmak, müzik çalmak veya ilgisini çekebilecek etkileşimli ya da ses çıkaran oyuncaklar vermek sorunun çözümü konusunda yardımcı olabilir.

4- Tehlikelere Karşı Uyarı

Çok net bilimsel kanıtlar olmasa da halk arasında köpeklerin deprem veya sel gibi doğal felaketleri hissedebildiği ve insanları uyarmak için uluduğu düşünülür. Bunun dışında bölgesine yaklaşan yabancılara karşı uyarı amaçlı ya da bölgesindeki insanların yabancılara karşı dikkatini çekmek için ulumaları da söz konusu olabilir.

5- Ayrılık Kaygısı İle Uluma

Köpekler sahiplerine ve sevdiklerine karşı sadakat konusunda eşsiz canlılardır. Her hangi bir sebeple sahibinden ayrı kalan bazı köpeklerin, ayrılık stresine girdiği ve sürekli uluduğu görülebilmektedir. Köpeklerde depresyonun en büyük sebeplerinden birisi olan ayrılık bir çok şekilde gerçekleşebilir. Sahibinin ölmesi, evi terk etmesi veya evdeki sevdiği birisinin ayrılması gibi sebepler köpekler için kabul edilmesi zor değişikliklerdir.

6- Hastalıkta, Yaralanmalarda Ya Da Acı Hissettiklerinde

Hastalık veya acı durumunda bazı köpekler ağlama ve sızlanma sesleri çıkarırken bazı köpeklerin uludukları bilinen bir gerçektir. Bir çok köpek ağrı veya sızı karşısında bir köşeye çekilmeyi tercih ederken bazılarının neden uluduğuna dair net bir bilgi olmasa da insanlarda olduğu gibi bireysel farklılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bazı Köpekler Daha Fazla Ulur

Hemen hemen tüm köpek türleri uluyor olsa da bazı köpek türleri diğerlerine göre daha fazla ulur. Bu köpek türleri arasında Alaskan Malamute, Siberian Husky, Basset hound, Beagle, Dachshund, Bloodhound ya da American Eskimo gibi ırkları sayabiliriz.

İnsanlarla sıkı bir iletişim içinde olan ve hemen hemen tüm ihtiyaçları karşılanan köpeklerin bu lükse sahip olmayan köpeklere göre daha az uluması modern yaşamın getirdiği bir gelişme olduğu düşünülmektedir. Uluma her ne kadar köpeklere ataları olan kurtlardan miras kalmış olsa da doğal ortamlarından uzaklaşmak ve modern yaşamın neden olduğu ihtiyaçlardaki değişlikler köpeklerin de hem içgüdülerinde hem de birbirlerine duyulan ihtiyaç hissinde bir takım değişikliklere neden olmuştur.

köpeklerin uluma nedenleri

Yavru Köpeklerde Uluma

Yavru köpeklerin uluma nedenleri ile yetişkin köpeklerin uluma nedenleri genellikle aynı değildir. Yavru köpekler genellikle acıktığında veya susadığında, gaz sıkışması veya başka nedenle karnı ağrıdığında, kendini güvende hissetmediğinde veya ilgi ve oyun ihtiyacı duyduğunda ulurlar. Bu uluma şekli genellikle uzun olmayan ve düşük volümlü bir uluma şeklidir. Köpeğinizin yaşı büyüdükçe bu uluma şeklide ortadan kalkacaktır. Eğer tüm ihtiyaçlarını karşıladığınızı düşünüyorsanız ve köpeğiniz yine de ulumaya devam ediyorsa mutlaka başka bir sorun olma olasılığına karşı bir veteriner hekimden yardım alın.

Köpeklerin Uluma Alışkanlıklarının Değiştirilmesi

Bir çok uluma türü anlık tepkilere dayandığından etki ortadan kalktığında uluma da durur. Örneğin siren sesi veya ezan sesine karşı uluma bu sesler bitince biter. Ancak yalnızlık hissi, ayrılık kaygısı veya can sıkıntısı ve ilgi çekme kaynaklı ulumalar özellikle şehir yaşamında rahatsızlık vermenin yanında can sıkıcı sonuçlara da neden olabilir. Bu nedenle bu tür durumlarda ulumayı önlemek için köpeğinizi eğitmeye çalışmak iyi bir çözüm olabilir.

Can sıkıntısı veya ilgi çekmek için uluma halinde köpeğinizin dikkatini dağıtacak ilgi çekici bir eylemde bulunmak ve sonrasında ödüllendirmek sessiz kalmaya teşvik edici olabilir. Bunu pekiştirmek için davranışınızı sık sık tekrar etmeyi unutmamalısınız. Ayrıca bu tür durumlar için sesli oyuncaklar ile ilgisini çekerek sonrasında oyunlar oynamanız ve gün içerisinde ayırabildiğiniz kadar vakit ayırıp oyun oynamak veya yürüyüşler yapmak sorunun çözümünde yardımcı olabilir.

Zaten köpeğinizle yeteri kadar vakit geçirip yeterince ilgileniyorsanız bir süre sonra sızlanmanın veya ulumanın şekli veya tonundan ne istediğini veya ne ifade etmek istediğini anlayabilecek hale gelebilirsiniz. Örneğin “ilgilen benimle” uluması ile “canım yanıyor” uluması kesinlikle aynı tonda ve şekilde değildir. Yine başka bir köpeğin ulumasına cevap olarak uluma ile tehdit olarak gördüğü bir duruma karşı uluma da birbirine benzemez. Aralarındaki farkı anlamaya başladığınız da köpeğinizin taleplerine veya uyarılarına karşı daha iyi yanıtlar vereceğinizden sorunun çözümü daha da kolaylaşacaktır.

Stres altındaki veya depresyondaki köpeklerin ulumasına karşı yapabilecekleriniz sınırlı olduğundan bir uzmandan yardım almanız ve ilaç kullanmanız gerekebilir.

Eğitim sırasında ne olursa olsun köpeğinizin uluma ile sizin onunla ilgilenmeniz arasında bağ kurmasına izin vermemelisiniz. Aksi taktirde her istediğini yaptırmak için uluyarak rahatsız etme kozunu size karşı kullanabilir.

Son söz olarak uluyan bir köpeğin bunu bir takım ihtiyaçlar için içgüdüsel olarak yaptığını ve doğasının bir parçası olduğunu unutmamalısınız. Uluyan bir köpeğin felaket habercisi olduğunu düşünmek veya uğursuzluk getireceğine inanmak tamamen batıl inançtır. Bu konuda doğrulanmış her hangi bir bilimsel çalışma ve kanıt söz konusu değildir. Dolayısı ile sırf bu gibi nedenlerle uluyan bir köpeğe karşı şiddet içeren bir eylemde bulunmak doğru bir davranış değildir.

Dilerseniz Köpeklerde Depresyon konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: