Köpekler Neden Kusar?

Yazar:

İnsanlar ve diğer hayvanlarda olduğu gibi köpeklerde de kusma vakaları oldukça sık olarak görülebilmektedir. Burada önemli olan kusmanın bir sağlık sorunu sonucu mu yoksa bir çok köpekte rastlandığı gibi önemsiz sayılabilecek bir nedenle mi olduğu sorusuna cevap verebilmektir.

Bu nedenle de, köpek besleyenler, köpekleri kustuğunda hemen paniğe kapılarak, aklına kötü şeyler getirmemelidir. Çünkü köpeklerdeki kusmaların çoğunluğu genel olarak doğal nedenlerle gerçekleşmekte, nadir olarak ise hastalıklardan kaynaklanmaktadır. İşte bir çok insanın merak ettiği köpekler neden kusar sorusunun cevabını bu yazımız ile yanıtlamaya çalıştık.

Köpeklerde Kusma Belirtileri Nelerdir?

Köpekler de, insanlar gibi kusmadan önce mide bulantısından kaynaklanan bazı belirtiler gösterir. Bunlardan yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir;

  • Çok miktarda salya akıtılması
  • Sık sık dudakların yalanması
  • Sürekli ve hızlı yutkunma hareketleri
  • Öğürme
  • Karın bölgesinde güçlü kasılmaların görülmesi

Köpeklerin Kusma Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerin kusması, çok çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.

Bilinen en yaygın kusma nedenleri ise, şu şekilde sıralanabilir;

Hızlı Yemek Yenmesi:

Özellikle günde bir defa beslenen köpekler, bir an evvel açlıklarını gidermek için, normalden daha hızlı yiyebilirler. Bu da, mideye ani ve aşırı bir yüklenme anlamına gelir ve kusmayı tetikleyebilir.

Çok Fazla Ot Tüketilmesi:

Köpeklerde az da olsa ot tüketmeye meyillidir. Ancak otun çok fazla tüketilmesi, kusmaya neden olabilir ki bu genellikle köpekler tarafından bilerek ve isteyerek, kusabilmek için de yapılır.

Zararlı Bitkilerin Yenmesi:

Köpekler, ot yerken zararlı bitkileri de tüketebilirler. Bu bitkilerdeki toksik maddeler ise, köpeğin kusmasına neden olabilir.

Araçla Seyahat:

Köpekler, özellikle uzun araçla seyahatlerde, araba tutması nedeni ile de kusabilir. Bu kusma seyahat esnasında olabileceği gibi, seyahatten sonra da olabilir.

Beslenme Sonrası Yapılan Egzersizler:

Köpeklere beslenmenin hemen ardından, ağır egzersizler yaptırılmamalıdır. Aksi halde bu egzersizler de kusmaya neden olabilir.

Denize Girme:

Köpeklerin, denizde yüzerken fazla miktarda tuzlu su yutması da kusmaya neden olabilir.

Mama Değişiklikleri:

Bazen iştahsızlık nedeniyle yapılan mama değişiklikleri de köpeklerde kusmaya neden olabilir. Bunun nedeni kademeli bir geçiş yapmadan direk yeni mamaya geçiş yapmaktır. Sindirim sisteminin bu ani değişikliğe karşı tepkisi, kusma ve ishal olarak ortaya çıkar.

İlginizi çekebilir: Köpek Maması Çeşitleri

Yabancı Bir Cismin Yutulması:

Özellikle yavru köpeklerde çok daha sık görülen bu durum, yutulan yabancı cisimlerin mideyi tahriş etmesi nedeni ile kusmaya neden olabilir.

Hastalıklar Sonucunda Meydana Gelen Kusmalar:

Bir çok hastalık köpeklerde kusmaya neden olabilir. Bunlar arasında aşağıdaki hastalıklar sayılabilir;

  • Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları
  • Pankreas iltihaplanması
  • Bakteri, virüs ve parazit kaynaklı kusmalar
  • Gastrit ya da mide ülseri kaynaklı kusmalar
  • Aşırı sıcak hava nedeni ile kusma
  • Tümör oluşumundan kaynaklanan kusmalar
  • Bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanan kusmalar
  • Stres ve psikolojik nedenler
köpekler neden kusar
Köpeklerde kusma hemen hemen tüm yaş evrelerinde görülebilse de yavru köpeklerde kusma kısmen daha sık görülür. Genel olarak sebebi parazitler, bakteriyel veya viral enfeksiyonlardır.

Veteriner Hekimin Ziyaret Edilmesini Gerektirecek Kusma Türleri

Elbette köpeğiniz her kustuğunda bir veteriner hekime gitmeniz gerekmez. Ancak aşağıdaki durumlarda köpek kusmasına karşı dikkatli olmalı ve çok fazla vakit kaybetmeden mutlaka bir veteriner hekimi ziyaret etmelisiniz.

  • Herhangi bir şekilde mama yiyip su içmemesine rağmen sık sık kusma
  • İki gün ve daha fazla süren kusma hali
  • Kusmuğun içinde yabancı maddeler ya da kan bulunuyorsa
  • Kusmuk sarı renkli değilse
  • Kusmukta aşırı bir kötü koku varsa
  • Kusmukla beraber ishal de varsa
  • Kusmanın hemen sonrasında ateş, kilo kaybı veya halsizlik gibi semptomlar görülüyorsa

Köpeklerde Kusma Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Genellikle bir veya iki kusma köpeğinizi çok fazla etkilemeyeceğinden bir şey yapmanıza da gerek yoktur. Ancak gün içerisinde sürekli kusma büyük bir sorundur ve köpeğinizin aşırı su ve mineral kaybetmesine neden olur. Böyle bir durumda köpeğinizin kusmasını teşvik etmemesi için önünde bulunan mama ve su kabını kaldırarak veteriner hekiminizden hemen bir randevu almalısınız. Randevu saatine kadar kesinlikle su ve yemek vermeyiniz.

Veteriner hekiminiz su ve mineral kayıplarının karşılanması için gerekli görürse damar yolu ile sıvı takviyesi yapacaktır. Bu süreçte veteriner hekiminizin yönlendirmelerini sıkı bir şekilde takip etmelisiniz. Aşırı kusma durumunda halsizlik ve isteksizlik oluşması nerdeyse kaçınılmazdır. Bu nedenle tedavi tamamlanana ve köpeğiniz eski neşesini kazanana kadar onu herhangi bir şeye zorlamayınız ve mutlaka eskisinden daha fazla ilgi gösteriniz.

Tedavi sonrası kusmalar durmuş olsa bile bir süre daha yemek verme konusunda dikkatli olmalısınız. Bir kaç gün boyunca katı gıdalar yerine konserve köpek maması veya sıvı gıdalar ile besleyebilirsiniz. Kuru köpek maması veriyorsanız bir kaç gün boyunca yemek saatinden 15 dakika önce ıslatarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir seferde çok fazla miktarda yemek veya su içmesine izin vermemelisiniz.

Köpeklerde Hastalık Kaynaklı Kusmalar Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde hastalık kaynaklı olduğu düşünülen kusmaların tedavisi için, mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır. Veteriner hekimin yapacağı muayene ve tahliller sonucunda, öncelikle kusmaya neden olan hastalık ortaya çıkarılacak daha sonrasında ise tedaviye geçilecektir.

Köpeklerde kusma genellikle nedenlere bağlı olarak ilaç tedavileri ile yapılabilirken bazen de cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

köpeklerin kusma nedenleri
Köpekler neden kusar sorusunun çok fazla yanıtı olsa da genel olarak bir çok kusma zararsızdır. Ciddiye alınması gereken kusmalar süreklilik gösteren ve gün içinde 2 den fazla olan kusmalardır. Bu tür inatçı kusmaların varlığında mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.

Köpeklerde Kusmanın Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

  • Hızlı mama yiyen köpeklerin yavaş yemesini sağlayacak mama kapları kullanılabilir veya günlük mama miktarı bir kaç öğüne bölünerek verilebilir.
  • Parazit ilaçları düzenli olarak kullanılmalı ve aşıları ihmal edilmemelidir.
  • Yeni mama geçişleri kademeli olarak yapılmalı ve bir haftaya yayılarak değişiklik gerçekleştirilmelidir.
  • Ev içerisinde yutabileceği boyutlarda eşyaları ulaşamayacağı noktalara koymalısınız.
  • Sokakta gezerken herhangi bir şeyi yutmaması için dikkatli olmalısınız.
  • Yemeklerden hemen sonra aşırı aktiviteden kaçınılmalıdır.

Köpeklerde Araç Tutması Nedeni İle Oluşan Kusma Nasıl Önlenir?

Araçla seyahat etmeden kaynaklanan kusmalar, tam anlamı ile olmasa da çoğunlukla engellenebilir. Seyahat öncesi çok fazla mama yemek kusmayı teşvik edebildiği gibi bazen tamamen boş bir mide de kusmayı teşvik edebilir. Eğer araç ile yola çıkıyorsanız, yola çıkmadan yarım saat önce çok az miktarda mama vermeniz kusmayı engelleyebilir.

Eğer uçak yolculuğu yapacaksanız ve köpeğiniz sizle birlikte kabin içerisin ise yine çok az bir miktar köpek maması vererek yola çıkabilirsiniz. Ancak bagajda ve sakinleştirici etkisi altında yolculuk yapacak köpekler için az bile olsa yemek verilmesi önerilmez. Çünkü baygın vaziyetteyken oluşacak bir kusma boğulmaya neden olabilir.

Tüm bunların dışında dilerseniz veteriner hekiminizden yolculuk için sakinleştirici bir ilaç isteyebilirsiniz. Köpekler için özellikle üretilmiş bu tür ilaçlar hem sakinleştirici hem de kusma önleyici etkiye sahiptir.

Yavru Köpekler Neden Daha Sık Kusarlar?

Yavru köpeklerde kusma vakaları yetişkinlere göre daha fazladır. Bunun başlıca nedenleri arasında paraziter ve viral problemler gelmektedir. Bağışıklık sistemleri tam gelişmediği için, yavru köpekler bu tür sorunlara karşı daha savunmasız olurlar.

Diğer taraftan yavru köpeklerin aşırı meraklı oluşları ve her şeyi ısırarak ve kemirerek tanıma eğilimleri de istenmeyen yabancı cisim yutmalarına neden olmakta ve bu da kusmalara yol açmaktadır.

Ayrıca, anne sütünden hazır köpek mamasına geçiş sürecinde de yaygın olarak yavru köpeklerde kusma vakaları görülebilir.

Köpeklerde Glokom Belirtileri ve Nedenleri konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: