Köpekler Neden Kendi Kuyruklarını Kovalarlar?

Yazar:

Köpekler nasıl hissettiklerini sergiledikleri davranışlar ile bizlere anlatırlar. Bu nedenle onların dilinden konuşamasak da neyi neden yaptıklarını davranışlarını gözlemleyerek anlamamız çoğu zaman mümkündür. Örneğin, bir köpek daha önce eğitim verilmesine rağmen kuralları sık sık çiğniyorsa, bu bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir ve bir veteriner hekim tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Yine yavru köpekler sıklıkla eşyaları çiğner, çünkü tam olarak nasıl iletişim kuracaklarını henüz bilemezler. Bazen endişe ya da korku yaşadıkları için ısırabilirler. Kısacası köpek dostlarımızda garip ya da istenmeyen bir davranış fark ettiğimizde görmezden gelmemeliyiz. Bunların yanı sıra üzerinde durulması gereken köpek davranışları arasında kuyruk kovalama hareketi de yer alır. Köpeklerin kuyruklarını kovalamasını izlemek eğlenceli gelebilir ancak bu hareketin altında köpeğin acı çekmesi de yatıyor olabilir. Bu nedenle köpeklerde kuyruk kovalama davranışı önemsenmeli, hareketin neden kaynaklandığı tespit edilerek gerekli müdahalelerde bulunulmalıdır.

Köpeklerde Kuyruk Kovalama Davranışı Neden Kaynaklanır?

Köpekler, binlerce yıldır bizimle birlikte yaşayan sadık ve sevgi dolu dostlarımızdır. Fakat köpekler ile olan bu uzun geçmişimize rağmen hala davranışlarına yeteri kadar kafa yormuyor ya da sergiledikleri davranışları yanlış yorumluyoruz. Köpeklerin kuyruğunu kovalaması da yanlış yorumladığımız davranışlardan birisidir. Tüylü dostlarımız bazen sebepsiz yere kendi etraflarında dönerek kuyruklarını yakalamaya çalışırlar. Bu, kimi zaman bir oyun olabilir ancak olumsuz bir durumun habercisi olabileceği de kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Köpeklerde kuyruk kovalama davranışı özellikle Alman Çoban Köpekleri ile Bull Terrier cinsi köpeklerde sıklıkla görülür ve bu oldukça can sıkıcı bir durumdur. Yine genel olarak incelendiğinde yavru köpeklerin kuyruklarını kovalama davranışı gösterdikleri görülür. Bunun nedeni ise kendileri ile birlikte büyüyen kuyruklarını yeni yeni fark ediyor olmalarıdır. Ayrıca yavru köpeklerin kuyruk kovalama davranışının altında yavrunun ailesinden ayrılmış olması da yatıyor olabilir. Ailesinden yeni ayrılan yavru köpek oyun ihtiyacını kardeşleri ve annesi olmadığı için kuyruğunu kovalayarak gidermektedir. Eğer bir yavru köpek sahibiyseniz ve kuyruğunu kovaladığını gözlemliyorsanız ona daha fazla vakit ayırarak bu problemden kurtulabilirsiniz.

Yetişkin köpeklerde sosyalleşme problemi kuyruk kovalama davranışına neden olabilir.  Yürüyüşe çıkarılmayan, sürekli olarak bağlı kalan ve diğer köpekler ile sosyalleşmesine imkan verilmeyen köpekler kendi etrafında dönerek kuyruklarını kovalama davranışı gösterebilirler. Köpeğe diğer köpekler ile sosyalleşme fırsatı vermek ve onunla düzenli olarak yürüyüş yapmak davranışın ortadan kalkması adına faydalı olacaktır.

Yine köpeklerde kuyruk kovalama davranışı psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Kuyruğunu sürekli olarak kovalayan ve ısırmaya çalışan bir köpek stres ya da korku yaşıyor olabilir. Korku ve stresi aile fertlerinden birinin uzaklaşması veya eve yeni bir hayvan gelmesi gibi faktörler tetikleyebilmektedir.

Bunların yanı sıra kuyruk kovalama hareketini fiziksel nedenler de tetikleyebilir. Anal bölgedeki ağrı veya acı, mantar enfeksiyonu, parazitler ve alerji gibi rahatsızlıklarda da köpekler kuyruk kovalama ve ısırma davranışı gösterebilirler. Kuyruk kovalamayı alışkanlık haline getiren köpekler bu davranışı ilerleyen zamanlarda da devam ettirebilir. Hatta bazı köpekler kuyruklarını sadece kovalamak ile kalmayarak kuyruk tüylerini koparıp, kuyruk ucuna da zarar verebilirler. Davranış kontrol edilmezse bir anlamda tik haline gelir ve bu durum bir nevi obsasif kompulsif bozukluk olarak adlandırılabilir. Kuyruk kovalama bu derece ciddi bir hal aldığında davranışı tek başına kontrol altına almanız oldukça zordur. Bu nedenle en ideal olanı bir veteriner hekimden destek almaktır.

köpeklerde kuyruk kovalama
Köpeklerde kuyruk kovalama bazen masum bir eğlence olabilirken bazen de önemli sorunlara işaret ediyor olabilir.

Kuyruk Kovalama ve Isırma Davranışı Nasıl Önlenebilir?

Kuyruk kovalama, kuyruğa yönelik olarak hırlama ve ısırma ile seyreden davranış bozukluğu oldukça can sıkıcı bir durumdur. Köpek, bazen belirli bazen de belirsiz bir uyaran kaynaklı olarak etrafında geniş ve dar daireler çizerek döner. Daha sonra ise sıra kuyruğa gelir ve onu kovalamaya başlar. Bazı köpekler dönme davranışını göstermeden direkt olarak kuyruklarına saldırırlar. Daha çok sürekli bağlı kalan ve sosyal uyaranlardan mahrum kalmış enerjik yapıdaki köpeklerde görülen bu davranış, basit ısırık yaralarından başlar ve kuyruğun parçalanmasına kadar şiddetlenebilir.

Köpeklerdeki bu davranış bozukluğunun önlenmesi adına sosyalleşmeleri oldukça önemlidir. Çünkü köpekler çok sosyal canlılardır ve insanların köpekleri sevmelerinin en temel nedeni de sosyalleşme becerileridir. Yeteri kadar sosyalleşmeyen ve diğer köpekler ile zaman geçiremeyen köpeklerde ruhsal sorunların görülme ihtimali çok daha yüksektir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi sosyalleşemeyen ve kendisini yalnız hisseden bazı köpeklerde kuyruk kovalama davranışı görülebilir. Bu davranışın köpeğinizde de ortaya çıkmasını önlemek adına onu uzun saatler boyunca yalnız bırakmamalı ve birlikte zaman geçirmelisiniz. Ancak köpeğinizle yeterince vakit geçiremeyeceğinizi düşünüyorsanız en ideal olanı bir köpek daha sahiplenerek beraber vakit geçirmelerini sağlamaktır.

Yine köpeğinizin psikolojik nedenler ile kuyruğunu kovalama davranışı gösterdiğini düşünüyorsanız sıkıldığında vakit geçirebilmesi için dikkatini çekecek köpek oyuncakları satın alabilirsiniz. Onu eğlendirecek ve yoracak oyuncaklar ile meşgul olmasını sağlarsanız kuyruğunu bir eğlence aracı olarak görmeyi de bırakacaktır.

Köpeğinizdeki kuyruk kovalama ve ısırma davranışının parazit istilası, alerjiler, yaralanma, anal bölgedeki ağrı ya da acıdan kaynaklandığını düşünüyorsanız mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız. Pireler ve keneler köpeklerde sıklıkla görülen mevsimsel problemlerdir. Tanı konulmamış pire alerjisine sahip köpekler ise alerjik reaksiyon alanını ısırmak isteyebilir ve bu nedenle kuyruk kovalama davranışı gösterebilirler. Yine kırık kuyruk kemiği gibi yaralanmalar ağrı ve acıya neden olur. Köpek, ağrısının yoğunluğuna göre etkilenen alanı çiğnemek, yalamak ya da ısırmak için harekete geçebilir. Bu durumda bir Veteriner hekimden yardım isterseniz yapacağı tetkikler ile sorunu iyi bir şekilde tespit edip tedavi için sizi yönlendirecektir.

Kuyruğunu kovalayan bir köpeği bu davranışı için cezalandırmak kesinlikle yanlış bir davranıştır. Cezalandırmak yerine onu farklı aktivitelere yönlendirmeli ve dikkatini başka şeylere çekmeniz gerekir. Köpeğin kuyruk kovalama durumu ağırlaşır ve sürekli hale gelirse, bu obsesif davranışının çözümü için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Yani sık sık kuyruğunu kovalayan bir köpeğin fiziksel olarak veteriner hekim kontrolünden geçmesi, ardından durumun psikolojik yönünün detaylı bir şekilde taranması ve gerekli tedavilerin uygulanması sorunun üstesinden gelmek adına önemli adımlardır.

Sonuç olarak köpek bakımı köpeğin önüne mama ve su koymaktan ibaret değildir. Düzenli olarak gezdirilerek diğer köpekler ile sosyalleşmesi de sağlanmalıdır. Ayrıca fiziksel olarak sağlıklı kalması için düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmeleri gerekir. Köpeğinizin görünür sorunlarının yanı sıra görünmeyen ve ilk etapta tespit edilemeyen ruhsal sorunlarının da olabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Eğer köpeğiniz ile yeterince vakit geçiremeyecek, bakımlarını yapamayacak ve onu bir eşya gibi köşeye bırakacak veya daha da kötüsü en sonunda sokağa atacaksanız kesinlikle bir köpek sahiplenmemelisiniz.

Köpekler Neden Kuyruk Sallar? hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: