Köpek Tasması İle İlk Gezi Nasıl Olmalı?

Yazar:

Köpeğinize mümkün olduğunca küçük yaşlardan itibaren köpek tasması alışkanlığını kazandırmanız gerekmektedir. Bunun için aşıları tamamlanmadan bir süre dışarıya çıkmaması gereken yavru köpeğinize ev içerisinde takabileceği, ince, yumuşak ve onu rahatsız etmeyecek bir yavru köpek tasması almalısınız. Önemli olan henüz çok küçük olan yavrunun boynunda taşıyacağı bu yabancı eşyaya alışmasıdır.

Bu tasmanın lastikli, esnek bir tasma olmasına dikkat etmelisiniz. Köpeğiniz çok küçük olduğundan boyun tasması bir yere takılabilir veya patisini tasma içerisinden geçirerek kendine zarar verebilir. Esnek bir köpek boyun tasması bu tür problemlerden kolayca kurtulmasını sağlar ve boğulma riskini azaltır. Bu amaç için özel olarak tasarlanmış ve kilit sistemi kolayca açılabilen yavru tasma çeşitlerini pek çok mağazada kolayca bulabilirsiniz.

Köpek Tasması İle İlk Gezinti

Koruyucu köpek aşıları bittikten sonra, köpeğiniz artık sizinle sokakta gezmeye başlayabilir. Artık evde olduğu süreçte, boynuna alışsın diye taktığınız köpek tasması dışarıda dolaşırken kullanılabilecek durumdaysa aynı tasmayı kullanabilirsiniz. En önemli kural köpeğiniz tasmaya direndiğinde tasmanın kafasından çıkmamasını sağlamaktır. Bunun için tasmayı takarken tasma ile boynu arasına bir parmağınızı koyarak tasmayı boynuna takın. Daha fazla boşluk bırakırsanız boynunu kolaylıkla tasmadan kurtarır ve başı boş kaldığında tehlikeli bir duruma neden olabilir. Bu arada boynunu tasmadan kurtarmasın diye tasmayı gerektiğinden fazla sıkmayın.

Köpeğinizin tasmasını özel alanlar dışında asla çıkarmayın ve serbest bırakmayın

İlk gezinizde tasmanın yanı sıra birde tasmanın ucuna bağlayacağınız, köpek gezdirme kayışı olarak olarak bilinen bir tasmaya daha ihtiyacınız olacak. Köpeğinizle birlikte ilk yürüyüşünüz biraz sıkıntılı olabilir. Çünkü köpeğiniz büyük olasılık köpek gezdirme tasması ile yürümek istemeyecek. Boynundaki tasmaya alışmış olsa da bu kez gezdirme kayışı ona yabancı geleceğinden alışıncaya kadar ya geri geri gidecek ya da yürümeyip oturacaktır. Hatta daha da ileri gidip boyun tasmasından kurtulmak için çılgın gibi uğraşmaya veya tasmayı ısırıp koparmaya çalışabilir. Lütfen sabırlı olun ve ona kızmayın. Bu ilk tepki çok doğaldır. Yanında durup yumuşak sesle sakinleştirmeye çalışın. Eğer gerekiyorsa ödül maması vererek dikkatini dağıtmaya çalışın.

Köpeğiniz gezdirme tasmasına alışmadan, yürümesi için kesinlikle çekiştirmeyin. Bırakın ilk bir kaç gün o sizi gezdirsin. Ne tarafa doğru yöneliyorsa sizde o tarafa doğru yürüyün. İstemediğiniz bir yöne gidiyorsa sadece durdurun ve başka bir yöne hareket etmesini bekleyin. Hiç merak etmeyin, ilk bir kaç gün içinde her şey yoluna girer ve siz de herkes gibi köpeğinizle zevkli yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

İlk başlangıç için önemli olan tasmaya ve tasma ile yürümeye alışmasıdır. Bu nedenle ilk günler kısmen daha kısa yürüyüşler yapmalısınız. Yürüyüşleri ilk öğrenme evresinde mümkün olduğunca sessiz ve sakin yerlerde yapmaya çalışın. Çok fazla dikkat dağıtan veya ürkmesine sebep olabilecek etkenler eğitim süresinin uzamasına neden olabilir.

köpek tasması eğitimi sabır ister

Köpek Gezdirme Tasmasını Kısa Tutmalısınız

Yürüyüşlere alıştıktan sonra köpeğinizin karakterini daha iyi anlayıp ona göre davranabilirsiniz. Örneğin hem büyük boy hem de çok fazla çektirerek yürüyen bir köpekse, sizi de yürüyüş sırasında fazla yormaması için köpek eğitim tasması kullanabilirsiniz. Bunun dışında küçük ve daha kolay kontrol edilebilir bir köpeğiniz varsa yürüyüş sırasında köpek göğüs tasması kullanabilirsiniz. Bu sayede bir tehlike anında köpeğinizi hızla kucağınıza alabilirsiniz.

Köpeğinizle yol kenarında veya insanların daha yoğun olduğu bölgelerde gezerken köpeğinizin bağlı olduğu köpek gezdirme ipi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır. Aksi taktirde gereksiz ve üzücü durumlarla karşılaşma olasılığınız yüksek olacaktır.

Gezintiler için yemekten önceki zamanları tercih etmeli ve komut verirken aynı ses tonunu kullanmaya özen göstermelisiniz. Bir komut verdiğinizde uygulamıyorsa tekrar deneyin ama gerekli tepkileri alamıyorsanız ısrarcı olmayın, öfkelenmeyin, bağırmayın ve sabırlı olun. Unutmayın ki köpekler kızgın ve öfkeli halinizi hisseder ve huzursuz olurlar. Eğitimi daha sonraya erteleyin. Çünkü o henüz bir yavru, algıları ve konsantrasyonu her zaman aynı olmayacaktır.

6 aylıktan sonraki eğitim döneminde köpeğiniz için uygun bir köpek eğitim tasması da edinebilirsiniz. Pek çok çeşidi bulunan bu eğitim tasmaları, doğru bir şekilde kullanılırsa köpeğinizin daha kolay eğitilmesini sağlayacaktır.

Bu yazımız ilginizi çektiyse belki evde yavru köpek bakımı ve evde köpek eğitimi konulu yazılarımızda ilginizi çekebilir.

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: