Köpek kulübeleri, köpek dostlarımız için ideal birer barınma alanıdır. Daha çok evlerin bahçesi gibi dış mekanlarda kullanılan köpek kulübelerinin iç mekanda kullanılabilecek modelleri de bulunmaktadır. Bu anlamda köpeklerin barınması için tercih edilebilecek kulübe modellerinin başında plastik köpek kulübeleri gelmektedir. Plastik kulübeler, ahşap kulübelere göre daha esnek bir kullanım sağlarlar. Ayrıca daha hafif olmaları sayesinde istenildiğinde farklı bir yere taşınarak iç ve dış mekanda rahatlıkla kullanılabilirler. Yine köpek kulübesi modelleri arasında ahşap kulübeler de mevcuttur. Ahşap köpek kulübeleri ise çam ve tırpan ağacı gibi dayanıklı malzemelerden imal edilirler. İç ve dış yüzeyleri vernik kaplı olduğu için yağmurdan ya da zararlı böceklerden etkilenmezler. Bunların yanı sıra ev içinde kullanılmak üzere tasarlanan kulübe modelleri de vardır. Evlerin salonunda ve balkonlarında kullanıma uygun su geçirmez ve dayanıklı bu kulübeler, aynı zamanda oldukça dekoratiftirler. Ancak köpeklerin yaşam alanı olarak nitelendirebileceğimiz kulübelerin belli özelliklere sahip olması gerekir. Böylece köpekler kulübe içerisinde daha konforlu ve huzurlu bir yaşam sürebilirler.
Köpek Kulübeleri Hangi Özellikleri Taşımalı?
Ailemizin bir üyesi olarak gördüğümüz köpek dostlarımızın sevgi ve şefkate ihtiyaçları olduğu kadar kendilerine özel konforlu bir ortama da ihtiyaçları vardır. Bu nedenle köpeğiniz kulübede yaşıyorsa bir köpek kulübesinin hangi özellikleri taşıması gerektiğini de bilmeniz gerekir. Köpek kulübeleri hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri ise aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
Köpek Kulübesinin Boyutları
Köpek kulübeleri arasından seçim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi, kulübenin boyutlarının köpeğin büyüklüğü ile uyumlu olmasıdır. Büyük köpek ırkları için tercih edilecek kulübenin boyutları da büyük olmalıdır. Kulübenin girişi köpeğin rahatlıkla giriş çıkış yapabileceği kadar yüksek ve geniş olmalıdır. Aksi halde köpeğiniz kulübesinin içinde rahat edemez ve yalnızca süs görevi gören bir köpek kulübesi satın almış olursunuz.
Küçük köpek ırkları için satın alınacak ya da yapılacak kulübe ise köpeğin boyundan çok büyük olmamalıdır. Ancak küçük köpekler büyük ırklara göre rahatlarına daha düşkündürler. Bu nedenle de boyutlarından biraz daha geniş bir kulübe tercih edilebilir. Bununla birlikte küçük köpek cinsleri için tercih edilen büyük bir kulübede çok fazla boş alan olacaktır. Bu da kış aylarında yeterince ısınamamalarına neden olabilir.
Yavru köpek için kulübe seçimi de oldukça önemlidir. Çünkü yavru köpekler çok hızlı büyürler. Aslına bakılırsa bu durum köpeğin ırkına göre değişiklik gösterebilir. Ancak köpeğiniz için henüz yavruyken satın aldığınız bir kulübe büyüdüğünde yeterli gelmeyebilir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak adına ileri de köpeğinizin ulaşabileceği maksimum boyutları da göz önünde bulundurarak büyük bir kulübe satın alabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki, yavru köpekler de tıpkı küçük ırk köpekler gibi büyük kulübelerde üşürler. Bu durumda minik dostunuzun ısınması için kulübesine yastıklar ve örtüler koyarak yardımcı olabilirsiniz.

Köpek Kulübesinin Yerden Yüksekliği
Köpek kulübeleri ile ilgili önemli detaylardan birisi de kulübenin yerden yüksekliğidir. Özellikle kulübe çatısı bulunmayan açık bir alanda konumlandırılacaksa yağışlı günlerde içine su girebilir. Eğer bunun önüne geçilmezse köpeğiniz üşüyüp ve hastalanabilir. Bu nedenle de köpek kulübesi yerden en az 5 – 10 cm kadar yüksek olmalıdır.
Köpek Kulübesinin Malzemesi
Kulübe alırken köpeklerin yaramazlığa düşkün canlılar oldukları mutlaka dikkate alınmalıdır. Çünkü sevimli dostlarımız evdeki pek çok şeyi olduğu gibi kulübelerinin duvarlarını ve iç parçalarını kemirmeyi çok severler. Bu noktada da köpek kulübesinin malzemesinin dayanıklılığı ön plana çıkmaktadır. Eğer ince ve dayanıksız malzemeden imal edilmiş bir kulübe satın alacak olursanız köpeğiniz kemirerek kulübesini parçalayabilir. Yine parçalanan malzemelerin boğazına kaçması ise ciddi sonuçlar doğuracaktır.
Kulübenin malzemesi mutlaka su geçirmez ve ısı yalıtımına sahip olmalıdır. Özellikle de taban kısmında yer alan ısı yalıtımı, yerden soğuk gelmesinin öne geçer. Böylece sevimli dostunuz kış aylarında üşütmez ve dolayısıyla üşütme nedeniyle yaşayabileceği hastalıklar ile ilgili önlem almış olursunuz.
Köpek Kulübesi Kapısı
Köpek kulübesinin kapısı zannedilenin aksine kulübenin tam ortasında yer almamalıdır. Bu her ne kadar estetik olmasa da köpeğin soğuktan korunması adına önemlidir. Çünkü köpek kulübesi kapısı sağ da ya da solda konumlandırılacak olursa rüzgarı daha az alır. Bu nedenle de en ideal olanı kapının ortada değil, kulübenin sağında ya da solunda bulunmasıdır.
Bunların yanı sıra kulübe kapısının köpeğin rahatlıkla giriş çıkış yapabileceği ölçüde olması gerekir. Özellikle de kış ayları için kapanabilir ve korunaklı özellikte köpek kapılarının tercih edilmesinde fayda vardır.
Köpek Kulübesinin İçi
Köpek kulübesinin içerisinde köpeğin rahatça yatması ve uyuması için şilte benzeri bir malzeme yer almalıdır. Fakat şiltenin belli aralıklar ile değiştirilmesi hijyen açısından önem taşır. Ayrıca şiltenin değiştirilmesi kulübe içerisinde kötü koku oluşumunu da önleyecektir. Yine kulübenin içinde çivi ya da benzeri bir çıkıntının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çünkü herhangi bir çıkıntı köpeğin yaralanmasına neden olabilir.
Köpek Kulübesi Nereye Konulmalı?
Bahçe gibi açık alanlarda kullanılacak köpek kulübeleri kuytu köşe bir yere konulmalıdır. Özellikle yola yakın bahçelerde bulunan kulübelerde yaşayan köpekler, gürültüden rahatsız olarak agresif davranışlar sergileyebilirler. Bu nedenle de köpek kulübesi mümkünse yoldan uzak bir yerde konumlandırılmalıdır.

Köpek Kulübesi Temizliği Nasıl Yapılır?
Köpek kulübelerinin temizlenebilir malzemelerden imal edilmiş olmaları hijyen açısından oldukça önemlidir. Özellikle cilalı ahşap köpek kulübeleri ve plastik kulübeler kolayca temizlenebilirler. Yine kulübenin içinin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir. Bu, hem köpeklerin hem de bizlerin sağlığı açısından gereklidir. Köpek kulübesinin temizliği için herkesin kolayca ulaşabildiği çamaşır suyu oldukça etkili bir temizlik malzemesidir. Ancak çamaşır suyunun kullanımının ardında kulübe iyice durulanmalı ve kurulanmalıdır. Aksi halde kimyasal madde içeren temizlik ürünleri köpeklerde nefes alma zorluğuna ve ciltte tahrişlere neden olabilir. Bu nedenle en ideal olanı kulübelerin sıcak su ile temizlenmesidir. Ayrıca veteriner hekiminizden bu amaçla kullanılabilecek bir dezenfektan önerisi de alabilirsiniz.
Köpekler Kulübeye Nasıl Alıştırılır?
Köpek kulübesinin özellikleri kadar köpeklerin kulübeye nasıl alıştırılacağı da önem teşkil eden bir konudur. Çünkü köpekler evcil hayvanlar olsalar da yeni ortamlara ya da yeni düzene adapte olmakta zorluk yaşayabilirler. Özellikle ev içinde yaşamaya alışma, karanlık ve yalnızlık gibi durumlar huysuzlanmalarına ve yuvada yaşamayı reddetmelerine neden olabilir. Böyle durumda köpeğin sevdiği bir yastık, battaniye, oyuncak ya da kemiği kulübesinin içine yerleştirebilirsiniz. Bunlar kulübeyi köpek için daha cazip hale getirecektir.
Yavru köpeklerin kulübeye alıştırılması sürecinde inatlaşmayla sonuç alma ihtimaliniz az da olsa vardır. Ancak ergen ve yetişkin köpeklerde inatlaşarak kulübeye alışmasını beklemeniz boş bir çabadan öteye gitmeyecektir. Bu nedenle köpeğe sevdiği bir yiyeceği koklatıp kulübenin içine bırakmak ve kulübeye girdiğinde ise köpek ödül maması ile ya da severek ödüllendirmek çok daha etkili olacaktır.
Son olarak köpek kulübeleri köpeklere karanlık olduğu için korkunç görünebilir. Bu durumda kulübenin içi güvenli bir şekilde ışıklandırılabilir. Ayrıca köpeğiniz size çok düşkün olduğu için yalnız kalmayı reddediyor da olabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise kulübesini sizin de sıkça vakit geçirdiğiniz bir yere koyabilirsiniz.
Köpekler Soğuk Havalara Dayanabilir mi? konulu yazımız da ilginizi çekebilir.