Köpeklerin sağlıklı yaşam sürebilmeleri için bakımlarının doğru ve düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bahsedilen bu bakımlardan birisi de kulak bakımıdır. Ancak bunun için herhangi bir problemin varlığı beklenmemeli ve bakımlar aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Çünkü tüylü dostlarımızın kulak yapısı mikropların üremesi için oldukça elverişlidir. Köpek kulak bakımı genellikle haftada bir kez yapılması gereken bir işlemdir. Ancak bu süre köpek türlerine göre değişiklik gösterebilir. Yine bazı köpeklerin kulaklarında kir ve diğer maddeler rahatlıkla birikebilir. Bu durumda korkulacak herhangi bir şey yoktur. Sıkıntı oluşturabilecek olan ise kirlerin görmezden gelinerek kulak temizliğinin ihmal edilmesidir. Bu nedenle köpeklerde kulak temizliği kesinlikle ihmal edilmemeli, genel bakımlarına mutlaka dahil edilmelidir.
Köpeklerde Kulak Temizliği İhmal Edilirse Ne Olur?
Kulak bakımlarının düzenli olarak yapılması köpeklerin sağlıklı kalmaları adına önemli bir husustur. Çünkü kulak kanallarında biriken kirlerin temizlenmemesi durumunda kulak enfeksiyonu riski artmaktadır. Bu sebeple özellikle uzun tüylü, uzun ve yatık kulaklara sahip köpeği olan bireyler, sevimli dostlarının kulak bakımı konusunda çok daha hassas davranmalıdır. Basset Hound ve Cocker Spaniels gibi köpek ırklarının kulak kanallarında yer alan bezler aşırı kulak kiri salgılar. Ayrıca bu köpeklerin uzun ve sarkık kulakları kulak kanalını kapatır. Oluşan nemli ve karanlık ortam ise bakterilerin üremesi için oldukça elverişlidir. Özellikle bu ırk köpeklere sahip bireyler için köpek kulak bakımı daha fazla anlam ifade etmelidir.
Kulak bakımı ihmal edildiğinde kulak enfeksiyonu ile karşılaşılabilir. Köpeklerde kulak enfeksiyonu ciddiye alınması gereken bir durumdur. Aksi halde enfeksiyon her yere sıçrayacaktır. Ayrıca orta ve iç kulak iltihabı oluşabilir ve bu köpeklerde duyma kaybı ve denge problemlerine neden olabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin kulaklarının haftalık kontrolleri aksatılmamalı, kuru ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Eğer kulaklarında herhangi bir kızarıklık, koku, şişlik ya da akıntı fark edilecek olursa mutlaka bir veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir.
Köpeklerde Düzenli Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
Köpeklerin kıvrımlı ve dirsekli kulak yapıları; iç kulakta parazit, mantar ve bakteri oluşumuna açıktır. Özellikle alerjisi veya ekzama tarzı problemleri olan köpeklerin kulak enfeksiyonuna yakalanma riski çok daha yüksektir. Bu nedenle köpeklerde kulak temizliği bir rutin haline getirilmeli; parazit, mantar ve bakteri oluşumunun önüne geçilmelidir.
Kulak Temizliği Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli
Kulak temizliği için öncelikli olarak köpeğin kulakların dış kısmının yani kulak kepçesinin kontrol edilmesi gerekir. Eğer kulak kepçesindeki tüyler arasında kir, toprak ya da bir takım otlar varsa temizlenmelidir.
Köpeğinize kulak temizliği yaparken kesinlikle kulak kanalına kulak çubuğu veya benzeri bir şey kullanarak müdahale etmeyiniz.
Kulak kanalında ya da kepçesinde kırmızı, gri ya da sarımsı bir akıntı mevcut ise bu durumda hiç temizlik yapmadan ve vakit kaybetmeden köpeğinizi bir veteriner hekime götürmelisiniz. Aynı durum köpeğin kulağında keskin bir koku fark edildiğinde de geçerlidir.
Bunların yanı sıra köpeklerde kulak temizliği öncesi kene ya da herhangi bir cismin varlığı da kontrol edilmeli. Çünkü köpek kulakları bazı organizmalar için oldukça uygun bir yaşam alanıdır. Bu organizmaların başında ise keneler gelir. Eğer bir kenenin varlığı tespit edilirse, pamuklu bir bez alkol ile nemlendirilerek kenenin üzerine bastırılmalıdır. Kene birkaç saniye içerisinde deriden ayrılacaktır. Ancak kenenin deriden zorla çıkarılmaya çalışılmasını önerilen bir davranış şekli değildir. Köpeğinizin daha fazla zarar görebileceğini unutmamalısınız.
Kontrollerin hangi aralıklar ile yapılacağı ise köpeğin kulak yapısının yanında aktiviteleriyle de alakalıdır. Örneğin, bir köpek sık sık havuza giriyorsa ya da zamanının çoğunu parklarda yuvarlanarak geçiriyorsa kulaklarının daha sık kontrol edilmesi gerekir.

Kirlerin Kolayca Temizlenmesi İçin Özel Solüsyon Kullanılmalı
Pek çok köpek sahibi köpeklerinin kulak kepçesi bakımı için alkol kullanmayı tercih eder. Ancak alkol, köpeklerin kulak çevresindeki deriye zarar verebildiği gibi kulak kanalının içine kaçması halinde daha fazla soruna da yol açabilir. Bu nedenle köpeklerde kulak temizliği için özel olarak geliştirilen ve yan etkisi bulunmayan köpek kulak temizleme solüsyonu kullanılmalıdır. Yine küçük bir pamuk ile öncelikli olarak kulak kepçesinin iç yüzeyi temizlenmeli. Bunun için pamuk solüsyon ile biraz nemlendirilmeli ve kulağın iç yüzeyi hafifçe bastırılarak temizlenmelidir.
Kulak kanallarının temizlenmesi için yine solüsyon kulak kanallarına damlatılır ve masaj yolu ile kulak kanallarına dağıtılır. Bu sırada pamuk yardımı ile fazla solüsyon alınmalıdır. Zaten siz kulağa masaj yapıp köpeğinizi serbest bıraktığınızda kafasını sallayarak ilacı atmaya çalışacak ve bu arada eriyen kirler de atılmış olacaktır. Fakat kulak kanallarının temizliği sırasında çok hassas davranılmalı ve kulak kanalı içine herhangi bir cisim sokulmamalıdır. Çünkü köpekler bu sırada ani hareketler yapabilir ve temizlikte kullanılan cisim kulak zarına zarar verebilir. Bunların yanı sıra kulak temizliği ıslak bez ya da pamuk ile yapılıyorsa kulaklar kesinlikle nemli bırakılmamalı ve kurulanmalıdır. Çünkü nemli ortam bakteri üremesine neden olacaktır. Aynı şekilde banyodan sonra da mutlaka kulakların kurulanması gerekir.
Köpekler kulaklarının temizlenmesinden pek hoşlanmazlar. Temizlik işlemi sırasında çok fazla huysuzlanmaları durumunda veteriner hekimden yardım alınabilir. Yine kulakları temizlenirken sakinleşmelerini sağlamak için temizlik öncesi ve sonrasında ödül maması vermek de etkili olacaktır.
Kulak Temizliği Sırasında Bunlara Dikkat Edin!
Köpeklerin kulakları çok hassas ve narin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle köpeklerde kulak temizliği sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi halde bakım yaparken kulaklarının zarar görmesine neden olunabilir. Öncelikli olarak temizlik için doğru ekipmanlar kullanılmalıdır. Özellikle insanların kulak yapısına uygun pamuklu çubuklar veya başka tarz cisimler kesinlikle kulak kanalına sokulmamalıdır. Kısacası kulak kepçesini temizleyebilirsiniz ama lütfen kulak kanalının içini herhangi bir çubuk veya benzer bir cisim kullanarak temizlemeyin.
Kulak temizliği yaparken herhangi bir zarar vermemek için bazı kurallara da uymak gerekir. Bu kuralların başında ise köpek kulaklarının dıştan içe doğru temizlenmesi gelmektedir. Ayrıca köpek huysuzlandığı zaman ya da rahatsız olduğunda temizlik işlemine ara verilmelidir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak adına kulak bakım ve temizleme seanslarının pozitif bir aktiviteye dönüştürülmesinde fayda vardır. Bunun için daha önce de bahsettiğimiz gibi temizlik sonrası köpeğe ödül maması verilebilir. Ya da köpek ile yapılacak kısa bir yürüyüş, kulak temizliğinin daha da keyifli bir hal almasına yardımcı olacaktır. Fakat kulak temizliği sırasında sabit durmayan köpekleri zorlamak daha da tedirgin olmalarına neden olabilir. Böyle durumlarda en ideal olanı kulak bakımı için bir veteriner hekimden destek almaktır.
Köpekler ile yapılan gezintiler sonrasında kulaklarının ve vücudunun çeşitli otlar yönünden kontrollerinin yapılması gerekir. Çünkü özellikle pisi pisi otu gözden kaçırıldığı takdirde orta kulak ve iç kulağa kadar ilerleyebilmektedir. Bu, kulak enfeksiyonuna ve hatta işitme kaybına dahi neden olabilir. Bu nedenle çalılıklar veya otlar içinde yapılan bir geziden sonra köpeğiniz durmadan kafasını sallıyor, kafasını bir yana eğik tutuyor ve kulağını her kaşımaya çalıştığında inleyip vazgeçiyorsa acilen bir veteriner hekime başvurmalısınız.
Özellikle uzun ve kapalı kulaklı köpekler sorun olsun veya olmasın mutlaka en az 6 ayda bir veteriner hekime götürülmeli ve kulaklar kontrol edilerek gerekirse temizlenmelidir.
Köpeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır? konulu yazımızı da okumak ister misiniz?