Bir tatil planı yapıyorsanız köpeğinizi de beraberinizde götürmeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede aklınız köpeğinizde kalmaz ve tatil boyunca içiniz rahat eder. Ancak onu güvendiğiniz bir yakınınıza ya da bir pet oteline bırakmayı da tercih edebilirsiniz. Böyle durumlarda daha sonra üzülmemek için bazı kontrolleri yapmanız gerekir. Öncelikle köpeğinizin siz tatildeyken barınacağı mekanı önceden görmeli ve şartların uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Yine evcil dostunuzu bir pet oteline bırakacaksanız pet otelinde kullanılan köpek maması onun beslenmesi için uygun olmayabilir. Bu durumda mamayı sizin temin etmeniz gerekecektir. Ayrıca köpeğinizin devam eden bir tedavisi söz konusu ise ilaçlarının düzenli olarak takip edilip edilmeyeceğini mutlaka öğrenmelisiniz. Fakat tatile çıkarken köpeğinizi geride bırakmak istemiyorsanız yola çıkmadan önce bazı planlamalar yapmanız gerekir. Peki, köpek ile tatil planı nasıl yapılır?
Köpek ile Tatil Öncesi Nasıl Bir Yolculuk Planı Yapılmalı?
Köpeğinizle tatil yaparken herhangi bir sorun yaşamamak adına öncelikli olarak ona gel, otur ve sessiz ol gibi komutları öğrettiğinizden emin olmalısınız. Bu sayede herhangi bir sıkıntı veya en önemlisi tehlikeli bir durum ile karşılamanızın önüne geçmiş olursunuz. Bunun için seyahat öncesinde pratik yapmalı, komutları algılayarak doğru tepki verip vermediğini test etmelisiniz. Ayrıca köpeğinizi bu konuda test etmek için köpek parklarına ya da arkadaşlarınızın evine götürebilirsiniz.
Köpek ile tatil planları yaparken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli detaylardan birisi evcil dostunuz ile nerede konaklayacağınızdır. Bunun için iyi bir araştırma yapmalı, köpek dostu otel ve kamp alanları hakkında bilgi edinmelisiniz. Yine köpeğinizin plajdan denize girip giremeyeceği, restorana girişine izin olup olmadığı gibi konular üzerinde de durmalısınız. Evcil dostunuz ile konaklamanıza izin veren bazı oteller tesis içerisinde onu yalnız bırakmanıza izin vermez. Ancak bu köpeğiniz ile otel odasına tıkılıp kalmanız anlamına gelmez. Tatil planları yaparken gitmeye karar verdiğiniz tatil yerinde birlikte katılabileceğiniz aktiviteleri araştırabilir, onunla uzun doğa yürüyüşleri ve tekne gezileri yapabilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz yerde köpek bakma ve köpek gezdirme hizmeti veren kişiler varsa onlar ile iletişime geçebilir, siz farklı bir etkinlikteyken köpeğinizin de sizin gibi keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Bunların yanı sıra köpeğiniz ile seyahat öncesinde medikal kayıtlarını veya sağlık karnesini yanınıza almalısınız. Bu, acil durumlar için hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Tatilinizin uzaması ya da yön değiştirmesi ihtimalini de göz önünde bulundurarak köpeğiniz için kullanmanız gereken özel mama ve ilaçları yanınıza yeterli miktarda aldığınızdan emin olmalısınız. Çünkü tatil beldelerinde büyük şehirlerdeki kadar çeşitli köpek maması ya da ilaç bulamayabilirsiniz. Ayrıca en sevdiği oyuncağını, mama kabını, tırnak makasını, tarağını, diş fırçasını ve macununu, yolculuk için sakinleştirici benzeri ilaçlar ile yurt dışına çıkacaksanız pasaportunu mutlaka yanınıza almalısınız.

Son olarak evcil hayvanlarla seyahat öncesinde beklentileriniz de gerçekçi olmalısınız. Köpeğiniz de sizinle birlikte olacağı için yapmak istedikleriniz biraz kısıtlanacaktır. Seyahatiniz sırasında yalnızca kendi ihtiyaçlarınızı değil, onun ihtiyaçlarını da eksiksiz bir şekilde karşılamalısınız. Bu nedenle köpeğiniz ile seyahat etmeyi planlıyorsanız beklentilerinizi gözünüzde büyütmemeli, dostunuzla keyifli vakit geçirmeyi amaçlamalısınız.
Köpek ile Seyahat Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Minik dostunuz ile ilk kez yolculuk edeceksiniz biraz endişelenebilirsiniz. Ancak tercih ettiğiniz ulaşım aracını da göz önünde bulundurarak alacağınız önlemler ile yolculuğun her ikiniz için de keyifli bir hal almasını sağlayabilirsiniz.
Köpeğiniz ile Araba Seyahati
Seyahatinizi kendi arabanız ile gerçekleştirmeye karar verdiyseniz yolculuktan en az 6 saat önce köpeğinizi aç bırakmalı, seyahat öncesi tuvalet ihtiyacını karşıladığından emin olmalısınız. Araç içerisinde köpeğinizin güvenliğini sağlamak için bazı güvenlik ürünleri edinmeniz gerekir. Bu ürünler arasında araba cam seperatörü, emniyet kemerli göğüs tasması ve bagaj için köpek taşıma çantaları da yer almaktadır. Seyahatiniz sırasında hem kendinizin hem de köpeğinizin güvenliğini sağlamak adına bu tür ürünleri kullanmanız oldukça önemlidir.
Köpek ile araba yolculuğu yapacaksanız evcil dostunuz için bazı mide yatıştırıcı ilaçlar almanız gerekebilir. Özellikle yol tutmasına yatkın bir köpeğiniz varsa bu ilaçlar ile midesini rahatlatabilir ve kusmasını engelleyebilirsiniz. Fakat ilaçlar mutlaka bir veteriner hekime danışılarak kullanılmalıdır. Ayrıca köpek ile tatil planlarınızın hüsranla sonuçlanmaması için araç içerisinde klima kullanımına dikkat etmelisiniz. Çünkü yoğun klima kullanımı köpeklerde solunum sisteminin akut rahatsızlıklarına neden olabilir.
Köpeğiniz ile Uçak Seyahati
Köpek ile uçak yolculuğu sırasında IATA uyumlu köpek taşıma çantası kullanımı zorunludur. Bu, tüm havayolu şirketlerinin ortak kuralıdır. Seyahatiniz öncesinde uçak bileti satın alırken köpeğiniz ile seyahat edeceğinizi ve köpeğin taşıma çantası içerisindeyken ağırlığının ne kadar olduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Taşıma çantası ile beraber 8 kg’dan daha hafif köpeklerin yolcular ile seyahat etmesine izin verilir. Ancak bu ağırlığın üzerindekilerin kargo kabininde seyahat etmesi zorunludur.
Bunların yanı sıra köpeğiniz ile havalimanına giderken aşı karnesini de yanınıza almalısınız. Çünkü aşı karnesi olmayan köpeğiniz ile uçağa kabul edilmeniz mümkün değildir. Yine tıpkı araba ile seyahat öncesinde olduğu gibi köpeğinizi seyahat öncesi aç bırakmalı, egzersiz yaptırmalı ve tuvalet ihtiyacını gidermiş olmasına özen göstermelisiniz.

Köpeğiniz ile Otobüs Yolculuğu
Otobüs firmaları, karayolu mevzuatını gerekçe göstererek otobüse evcil hayvan kabul etmez. Otobüs ile seyahat etmeniz gerekirse firmaya önceden haber vermeli ve köpeğinizi bagaj kısmına koymalısınız. Hatta bazı firmalar köpek baygın değilse köpeğinizi bagaja dahi almak istemeyebilir. Ancak yatıştırıcı ilaç vermeniz tavsiye edilmez. Bu nedenle zorunlu kalmadıkça birlikte otobüsle seyahat etmeyi tercih etmemelisiniz. Ancak yine de bir şekilde zorunluluk sonucu otobüs ile seyahat etmeniz gerekiyorsa her mola sırasında muavinden bagajı açmasını istemelisiniz.
Köpeğiniz ile Deniz Yolculuğu
Köpek ile tatil için deniz yolculuğunu tercih etmeniz de mümkündür. Ancak uluslararası kurallara uymak zorundasınız. Bu kuralların başında ise kuduz aşısı yer almaktadır. Yine gemi ile yurtdışına seyahat edecekseniz yanınıza sevimli dostunuzun pasaportunu da almalısınız. Firmaya göre köpeğinizin gemi içerisinde seyahat edeceği alan değişebilir. Bazı firmalar köpeğiniz ile birlikte olmanıza izin vermez ve onları evcil hayvanlar için hazırladıkları özel bölümlerde taşırlar. Fakat köpeğinizi dilediğiniz zaman görmenize izin verilir. Yine bazı firmalar ise köpeklerin yemek alanlarına ya da geminin iç kısımlarına girmesine izin vermeyebilir. Bunun için özellikle yurtdışı yolculukları öncesinde konu ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmenizde fayda bulunmaktadır.
Deniz yolculuklarında bulantı ve kusma vakaları ile daha fazla karşılaşılır. Bunun için seyahat öncesinde veteriner hekim ziyareti yapabilir ve size yardımcı olacak bilgileri alabilirsiniz.
Köpeklerde Diş Bakımı konulu yazımızı da okumak ister misiniz?