Elbette ev ortamında köpeğinize otur, kalk, yürü gibi basit itaat eğitimleri verebilirsiniz. Evde köpek eğitimi olarak verilemeyecek bekçilik, avlanma gibi daha ciddi itaat eğitimleri için profesyonel eğitimcilerden yardım almalısınız. Bunun içinde köpeğinizin yaşının 6 ay civarında olması gerekir.
Birlikte geçireceğiniz huzurlu bir yaşam için köpeğiniz eve girdiği andan itibaren eğitimine başlamalısınız. Çok küçük yavrulara köpek eğitimi vermek daha fazla zaman alacaktır. Bunun için sabırla öğretmek istediğinizi tekrarlamalısınız. Bu arada evde herkesin aynı davranış biçimini sergilemesi ve zaaf göstermemesi gerekmektedir. Yoksa o masum bakışı ile herkesi istediği gibi kullanacaktır. Unutmayın ona gelişme döneminde vereceğiniz iyi bir eğitim hem onun, hem de sizin hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Her gün sabırla köpeğinizle konuşarak ve ödüllendirerek otur, yat, kalk, yürü, yavaş, bekle ve dur gibi sözcükleri öğretebilirsiniz. İstediklerinizi uyguladığında onu mutlaka ödüllendirin. Bu ödül köpek çikolatası veya bisküvileri olabilir. İlk başta eğitimin anlamını çözemese de zaman içinde ödüllerinde katkısı ile sizin komutlarınıza uymaya başlayacak ve sonra da kelimelerin anlamını çözecektir.
Elbette ilk öğretilmesi gereken “Evet/Aferin” ve “Hayır” olmalıdır. İstemediğiniz bir eşyayı kemiriyor veya onunla oynuyorsa siz kararlı bir ses tonuyla “HAYIR” demelisiniz. Çünkü sizin ses tonunuzdan kızıp kızmadığınızı anlayacaktır. Sonra ona aldığınız oyuncaklardan bir tane verin ve sevin. Oynamaya başladığında ödüllendirin.
Evde Köpek Eğitimi İle Köpeğe Oturmayı Öğretmek
Köpeğinize komutları sıra sıra öğretmeli ve bir komutu tam olarak öğrendiğinden emin olduktan sonra diğerine geçmelisiniz.
Unutmamalısınız ki o bir yavru ve üstelik sizin dilinizi anlamıyor. Sizin ses tonlamanız, el hareketleriniz ve ödüller arasında bağlantı kurarak komutu öğreniyor. Birden fazla komut aynı anda kafasının karışmasına ve öğrenme sürecinin uzamasına neden olur. Komutların birinin öğrenilmesi bir diğerinin öğrenme sürecini de pozitif etkileyecektir. Örneğin henüz otur komutunu öğrenmemiş bir köpeğe yat komutu öğretmek çok daha zor olacaktır.
Bu nedenle komutları sıralamak istersek işe dur ve otur komutu ile başlamak faydalı olacaktır. Bu komutları köpeğinize dokunmadan köpek eğitimi öğretilebilirsiniz. Hareket halinde ki köpeğinize vurgulu bir ses tonu ile ”DUR” komutu verirken aynı anda eliniz ile dur işareti yaparak komutu sesli ve görsel algılamasını sağlamalısınız. Bu sırada ses tonunuz keskin ve vurgulu olmalıdır.
Otur komutu için elinizi köpeğinizin başının üzerinde tutun ve köpeğinizin dikkatinin elinize yoğunlaşmasını sağlayın. Bu amaçla elinizde ödül veya oyuncak tutarak ilgiyi artırabilirsiniz. Elinizdeki nesneye yoğunlaştığında yavaşça elinizi kafasının üzerinden geriye doğru hareket ettirin. Elinizi takip etmesi onun otomatik olarak oturmasını sağlayacaktır. Bunu yaparken ona aynı zamanda “OTUR” komutu verin. Köpeğiniz fiziksel olmayan bu yönteme istenen tepkiyi vermiyorsa ona eğitim tasmasını takın ve kendinize yakın tutun. Otur komutunu verirken arkasından nazikçe aşağı itip tasması ile hafifçe yukarı çekin. Her iki yöntemin sonunda oturduğu zaman onu sözle (aferin, bravo gibi) ve ödül maması ile sevdiğinizi gösterin.
Evde Köpek Eğitimi İle Köpeğe Yatmayı Öğretmek
Köpeğinize oturmayı öğrettikten sonra en kolay öğretebileceğiniz “YAT” komutu dur. Elbette dikkat edilmesi gereken ilk başlarda bu komutu öğretmeye çalışırken köpek eğitimi ile köpeğinizin ayakta değil oturma pozisyonunda olmasıdır.
Köpeğinizi oturma pozisyonundayken yine elinizi kullanarak bakışlarını elinize odaklamasını sağlayın ve elinizi yavaşça aşağı doğru indirirken, diğer taraftan “YAT” komutu verin. Başını tam olarak yere indirdiğinde başını okşayıp ödüllendirmeyi ihmal etmeyin. Diğer bir yöntem olarak yine köpeğiniz oturma pozisyonunda iken yanında çömelerek ön ayaklarını yavaşça öne çekerken omuzlarından hafifçe aşağı itin ve aynı zamanda da “YAT” komutu verin. Bir kaç defa komutu tekrarlayarak onu aynı durumda tutun. Ve dediklerinizi uyguladığında yine ödüllendirmeyi unutmayın.
Köpeğe Beklemeyi Öğretmek
Bu komutu öğretirken en önemli aracınız sesinizdir. Daha farklı bir ses tonu kullanmalısınız. Otur, yat, yürü komutları sert, otoriter bir tonda verilirken “BEKLE/KAL” komutu daha yavaş ve uzatılarak vurgusuz söylenmelidir. Bu komutu öğretmeye başladığınızda köpeğinizin oturur pozisyonda olmasına dikkat etmelisiniz.
Köpeğinizin yan tarafında durun ve onu korkutmadan, yavaş hareketler ile avucunuz köpeğinizin yüzüne bakacak şekilde elinizi ona doğru uzatın. Ani hareketlerden kaçınarak eliniz hala yüzünün tam önünde iken biraz uzatarak “KAL” deyip yavaşça önüne geçin. Bu sırada köpek gezdirme kayışı sizi takip etme eğilimine karşı durdurmak için elinizde hazır olmalıdır. Kalkarsa tasma ile aşağı doğru hafifçe çekerek ses tonunuzu ayarlayın “HAYIR, OTUR, BEKLE” komutlarını tekrarlayarak köpeğinizin oturma pozisyonunda kalmasını sağlayın. Yanında durup tekrar baştan hareketi yinelemelisiniz, hareket etmeden birkaç saniye dahi kalsa onu ödüllendirmeyi unutmayın. Sonra süreyi kademeli olarak artırarak, tasma olmadan oturup beklemeye başladığında, kademeli olarak mesafenizi artırın. Bu arada el hareketi ve sözlü komutu vermeye devam edin. Böylece her ikisinin de kal demek olduğunu öğrenecektir.
Her şeyden önce bilinmelidir ki ırkların öğrenme kabiliyeti ve eğitilebilme derecesi farklıdır. Collie, Golden Retriever veya Dalmaçya ırkı bir köpek eğitimi ile Chow Chow, Pomerian, Terrier, Rotweiler gibi dik başlı bir köpeği eğitmek aynı derecelerde mümkün değildir. İşte bu sebeple köpeğinizi seçmeden önce karakterini ve eğitilebilme kabiliyetinin derecesini iyice araştırmanızı tavsiye ederiz.
İlginizi çeker mi? : Alman Kurdu Seçmek İçin 10 Sebep