Kızıl Yanaklı Su Kaplumbağası

Yazar:

Kızıl yanaklı su kaplumbağası ya da diğer adı ile Singapur kaplumbağası, evcil hayvan olarak tercih edilen bir kaplumbağa türüdür. Anavatanı Kuzey Amerika’nın güney eyaletleri (Meksika ve Florida) olan kızıl yanaklı su kaplumbağaları, isimlerini kafalarının yan kısmında yer alan turuncu ve kızıl renkte şeritlerden almaktadır. Vakitlerinin önemli bir kısmını su içerisinde geçiren bu canlılar, doğada daha çok kütük ve kayaların üzerinde görülmektedir. Kızıl yanaklı su kaplumbağalarının bakımı kedi ve köpek gibi diğer evcil hayvanlar kadar zahmetli değildir ancak yine de özen gerektirmektedir. Çünkü bu kaplumbağalar sağlıklı kalabilmek için uygun sıcaklığa, doğru beslenmeye ve temiz bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bakımlarının bir yetişkin tarafından gözetilmesinde fayda vardır.

Kızıl Yanaklı Su Kaplumbağası Özellikleri

Kızıl yanaklı su kaplumbağası diğer kaplumbağa türleri gibi uygun nem ve sıcaklık ortamı oluşturulduğunda uzun yıllar yaşayan bir canlıdır. Doğada yavaş akan dereleri, su birikintileri ve bataklık gibi ortamları kendine mesken edinen bu kaplumbağa türü aynı zamanda iyi bir yüzücüdür. Güneşlenmekten hoşlanır ve vücut ısısını ayarlamak adına zaman zaman kayaların üzerine çıkar.

Bu tür yaklaşık olarak 1,5 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Ayrıca dişi olanları 35 cm, erkekleri ise 25 cm’ye kadar ulaşabilir. Kızıl yanaklı su kaplumbağası ihtiyaç duyduğu ortamın sağlanması halinde 30 yıl yaşar ve bu süre boyunca yavaş yavaş büyür. Yaşamının ilk yılında 5 ile 7 cm kadar büyüyen kızıl yanaklı kaplumbağa, ikinci yılında ise 11 cm uzunluğa ulaşmaktadır. Fakat kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının büyüme hızı beslenme, güneşlenme ve barınma gibi koşulara göre değişiklik göstermektedir.

Kızıl yanaklı su kaplumbağası yavrularının kabuğunda sarı ve koyu yeşil desenler bulunurken yetişkinlerin ise kabukları sarı ya da zeytin yeşili rengindedir. Yine yavruların kabuğundaki desenler yetişkinlik döneminde koyu renkli benek ya da çizgilere dönüşür. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları yaşlandıklarında ise bu desenlerin kaybolduğu ve kabuklarının kahve rengini aldığı gözlemlenir. Ayrıca albino kızıl yanaklı su kaplumbağası bulmak da mümkündür. Albino su kaplumbağaları yaşamlarının ilk yıllarında sarı renginde olurlar. İlerleyen dönemlerde ise renkleri açılır.

kızıl yanaklı su kaplumbağası
Kırmızı yanaklı su kaplumbağasının büyüme hızı beslenmeye, çevre koşullarına ve güneşlenmeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Bunların yanı sıra kızıl yanaklı kaplumbağalar yeni bir ortama kısa sürede alışan canlılardır. Fakat ilk birkaç gün çekingen davranabilir ve bu nedenle kabuklarında saklanabilirler. Ayrıca diğer pek çok evcil hayvan gibi korktuklarında ısırabilirler. Bu kaplumbağalar isimlerinde vurgulandığının aksine yalnızca suda yaşamazlar. Amfibik yani hem karada hem de suda yaşayan kızıl yanaklı kaplumbağalar, egzersiz ihtiyaçlarını su içerisinde giderirken uyuma ve dinlenme ihtiyaçlarını ise kuru alanlarda giderirler. Nem miktarı az ve soğuk ortamlar ise kolayca hasta olmalarına neden olur.

Kızıl Yanaklı Su Kaplumbağası Nasıl Beslenir?

Kızıl yanaklı su kaplumbağaları “hepçil” yani hem etçil hem de otçul canlılardır. Ancak genç kızıl yanaklılar genellikle etçil beslenirler. Yaşlandıkça daha çok ot ile beslenmeye başlarlar. Bu nedenle kızıl yanaklı su kaplumbağası beslemek isteyenlerin evcil dostlarının sağlığı için bu önemli ayrıntıyı dikkate almaları ve besinlerinde çeşitlilik sağlamaları gerekmektedir. Yine kızıl yanaklı kaplumbağaların genç olanları günde bir kez, yetişkin olanları ise 2 ya da 3 günde bir beslenmelidir. Ancak su kaplumbağaları beslenmeleri sırasında oldukça dağınıktır. Bu nedenle de akvaryumlarından çıkarılarak beslenmelerinde fayda vardır. Böylece akvaryum daha az kirlenecektir.

Kaplumbağalarda görülen pek çok hastalığın nedeni vitamin eksikliğidir.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası beslenmesi için kaliteli ve zengin içerikli hazır yemler tercih edilebilir. Ancak kaplumbağa yemi satın alırken içeriğindeki protein miktarına dikkat edilmelidir. Bu, özellikle yetişkin kaplumbağalar için önemlidir ve tercih edilen yemin protein oranın yüksek olmamasına özen gösterilmelidir. Su kaplumbağaları için hayvansal yem olarak canlı balıklar, salyangoz, tubifex, kan kurdu, balmumu kurdu ve cırcır böceği tercih edilebilir. Ayrıca hayvansal su kaplumbağası yemleri D-3 vitamini ve kalsiyum gibi ek besinler ile de verilebilir.

Su kaplumbağalarının beslenmesi için bitkisel besinlerden kara lahana, karahindiba, dut, domates, muz, üzüm, elma, havuç ve kavun tercih edilebilir.

Kızıl Yanaklı Su Kaplumbağası Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?

Kızıl yanaklı kaplumbağalar yumurtadan ilk çıktıklarında oldukça sevimlidirler. Fakat küçük boyutları evinde su kaplumbağası beslemek isteyenler için yanıltıcı olabilir. Çünkü yetişkinliklerinde 30 cm boya erişebilirler. Bu nedenle de 400-500 litrelik bir kaplumbağa akvaryumu tercih edilmelidir. Ayrıca barınmaları için akvaryum yerine kaplumbağa bahçesi de satın alınabilir. Bahsedilen alternatiflerden hangisi tercih edilirse edilsin kızıl yanaklı kaplumbağaların yaşadıkları ortamda yeterince su bulunması gerekir. Su derinliğinin ise kaplumbağanın yüksekliğinin iki katı kadar olması yeterlidir.

singapur kaplumbağası
Su kaplumbağaları beslenme sırasında akvaryumu çok fazla kirletirler. Bu nedenle akvaryum için filtre bulundurmak gerekli olabilir. Ayrıca beslenme saatinde kaplumbağanızı başka bir alanda besleyip sonra tekrar akvaryumuna koyabilirsiniz.

Su kaplumbağası bakımı için tek başına akvaryum yeterli gelmez. Akvaryumda filtre ve su ısıtıcı gibi ekipmanların bulundurulmasında da fayda vardır. Çünkü kaplumbağalar yuvalarındaki suyu çok çabuk kirletirler.  Filtre ise suyun temizlenmesi adına yardımcı olacaktır. Yine kaplumbağaların yaşadığı ortamın 24 ile 26,5 santigrat derece olması gerekir. Akvaryum ısıtıcı ortamın ideal aralıkta tutulmasına yardımcı olur. Bunların yanı sıra kızıl yanaklı kaplumbağaların sağlıklı gelişimi için yuvalarında UVB ve UVA ışık yayın aydınlatmaların yer alması ve bunların gün içerisinde 10 saat kadar açık kalması gerekir.

Kızıl Yanaklı Su Kaplumbağalarında En Sık Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Kızıl yanaklı kaplumbağaların bakımına ve kaliteli kaplumbağa yemleri ile beslenmesine özen gösterildiği sürece çok fazla hastalıklar ile karşılaşılmayacaktır. Çünkü iyi bakılan kaplumbağaların bağışıklık sistemi güçlüdür ve hastalıklara karşı dirençli olurlar. Kırmızı yanaklı kaplumbağalarda en sık görülen hastalıklardan birisi ise akciğer enfeksiyonudur. Çok soğuk ortamlarda bulunmaları nedeniyle gelişen bu hastalık eğri yüzme, burunda ya da ağızda salya, iştahsızlık ve zor nefes alma gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Tedavisi için akvaryumun sıcaklığını 2 – 3 derece artırmak ve su kaplumbağası vitamini kullanmak etkili olacaktır. Hastalığın geçmemesi durumunda ise veteriner hekime başvurulmalıdır.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hastalıkları arasında kabuk enfeksiyonu da yer alır. Vitamin ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bu hastalığın tedavisi kaplumbağanın diyetinin düzenlenmesi ile mümkündür. Ayrıca kabuk enfeksiyonu nedeniyle oluşan deformasyonlar el ile düzeltilmeye çalışılmamalıdır. Su kaplumbağalarında yaşadıkları ortamın soğuk olması nedeniyle göz iltihaplanması da görülebilir. İltihabın tedavi edilmesi için antibiyotik kremler uygulanabilir.

Kızıl yanaklı kaplumbağalarda görülebilen hastalıklar bunlarla sınırlı değildir. Kabuk yumuşaması, ishal, kabuk nekrozu, kabuk dökülmesi, beyaz leke hastalığı, kulak iltihabı gibi hastalıklarla da karşılaşılabilir. Kaplumbağalarda görülen pek çok hastalığın nedeni vitamin eksikliğidir. Bu nedenle de su kaplumbağalarına yem verirken dikkat edilmeli, ihtiyaç duydukları oranda vitamin alıp almadıklarından emin olunmalıdır.

Su Kaplumbağası Bakımı ve Beslenmesi konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: