Kedilerde Tüy Dökülmesi ve Alınacak Önlemler

Yazar:

Kediler, kendilerini yalayarak temizleyen canlılardır. Bu sayede fazla tüylerini de uzaklaştırırlar. Fakat aşırı tüy dökmeleri durumunda normalden çok daha fazla tüy yutarlar. Bu da midelerinde büyük tüy yumaklarının oluşmasına sebep olabilir. Bu yumakları dışarıya atamadıklarında ise ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Yine kedilerde tüy dökülmesi yaşam döngülerinin önemli bir parçasıdır ve engellenemez. Fakat aşırı dökülen tüyler daha önce de bahsettiğimiz gibi pek çok soruna neden olabilir ve mutlaka tedbir alınmalıdır. Bu anlamda öncelikli olarak kedinin mevsimsel olarak mı yoksa herhangi bir sağlık probleminden dolayı mı tüy döktüğü tespit edilmeli ve ardından gerekenler yapılmalıdır. Peki, kedilerde tüy dökülmesinin nedenleri nelerdir? Tüy dökülmesinin önüne geçmek için ne gibi önlemler alınabilir?

Kediler Neden Aşırı Tüy Döker?

Kedilerin tüyleri ister kısa ister uzun olsun tüy dökme mevsimi boyunca aşırı şekilde dökülebilir. Bu nedenle kedinizin evde yaklaşmadığı alanlarda dahi tüylerini bulmanız mümkündür. Ayrıca her ne kadar aşırı kıl dökseler de vücutlarında hala dökülmüş ama düşmemiş tüyler olabilir. Kediler, genellikle kendi hijyenlerini kendileri sağlarlar. Bu nedenle de yere düşmemiş olan kökünden ayrılmış tüylerini yalayarak vücutlarından temizlerler. Fakat yuttukları bu tüyleri dışarıya atamamaları halinde kabızlık veya sindirim sistemi tıkanıklığı gibi çeşitli hastalıklar ile karşılaşabilirler. Kedilerde mevsimsel tüy dökülmesi nedeniyle sorunlar yaşamamak için tüylerini düzenli olarak fırçalamalı ve diyetine dikkat etmelisiniz.

Kedilerde tüy dökülmesi yalnızca mevsimsel nedenler ile görülmez. Dökülmenin daha pek çok nedeni olabilir. Bu nedenleri ise kısaca şöyle açıklayabiliriz.

Hatalı Beslenme ve Kalitesiz Kedi Mamaları

Kedilerin aşırı tüy dökmesi hatalı beslenmelerinden de kaynaklanıyor olabilir. Çünkü bu sevimli canlıların sindirim sistemleri oldukça hassastır ve tükettikleri gıdaların kalitesi sağlıklarını direkt olarak etkiler. Kalitesiz kedi mamaları ile beslenen kediler besin gereksinimlerini tam anlamı ile karşılayamayacakları için yetersiz beslenme nedeniyle tüy sağlıkları bozulur. Ayrıca kedilerde tüy dökülmesi B vitamini eksikliğinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle B vitamin katkıları ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.

İç ve dış parazitler ile mantar gibi hastalıklar da aşırı tüy dökümüne neden olabilir. Bu unsurlar tüylerde dökülmeye neden olduğunda genellikle belirli bölgelerde dökülmeler görülür ve daha sonra vücudun geneline yayılmaya başlar. Yine mantar nedeniyle oluşan tüy dökülmeleri kedinin burun, kulak ve göz çevresinde başlayabilir. Daha sonrasında ise patilere, boyun ve tırnaklara yayılabilir.

Kedilerde tüy dökülmesi hormonal sebepler, beslenme problemleri, iç ve dış parazitler, stress ve çevresel problemler gibi çok çeşitli kaynaklara bağlı olabilir.

Stres

Kediler değişikliklerden çok fazla hoşlanmazlar. Bu nedenle de onlar için en ideal olanı standart bir yaşamdır. Günlük rutinleri değiştiğinde strese girebilirler. Yine kedilerde stres; yaşadığı ortamdaki diğer hayvanlardan, çevresel faktörlerden ya da aile bireylerinden de kaynaklanıyor olabilir. Kediler stresten mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Aksi halde aşırı tüy dökebilirler. Yine yaz aylarında tüylerinin kesilmesi kedilerde ciddi anlamda stres yaratabilir. Bu durum da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Çeşitli Hastalıklar

Kedilerde tüy dökülmesi mevsimsel ya da stres kaynaklı değilse bir hastalığın varlığından şüphe edilebilir. Tüy dökülmesini tetikleyen hastalıkların başında ise; bağırsak, böbrek, karaciğer ve deri hastalıkları gelmektedir. Bunun için aşırı tüy döken kedilerin mutlaka bir veteriner hekim tarafından kontrollerinin yapılması gerekir. Çünkü en doğru değerlendirmeyi veteriner hekim yapacak, onun tavsiyeleri ve uyguladığı tedavi ile tüy dökme sorunu çözülecektir.

Hormonal Değişiklikler

Kediler; kızgınlık, hamilelik ve çiftleşme gibi dönemlerde hormonal değişiklikler yaşarlar. Bu da aşırı tüy dökmelerine neden olabilir. Bu periyotlar sona erdiğinde ise tüylerin dökülmesi azalır ve zaman içerisinde durma noktasına gelir. Fakat tüylerin dökülmesinde herhangi bir azalma söz konusu olmadıysa mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır.

Bunların yanı sıra yaşlı kediler de hormonal değişiklikler yaşar. Yaşlılık döneminde yaşanan bu değişiklikler de tüy dökülmesine neden olabilir.

Yetersiz Su Tüketimi

Kedilerin yeterli miktarda su tüketmesi oldukça önemlidir. Aksi halde susuz kalmaları nedeniyle kabızlık, böbrek sorunları, idrar yolları problemleri, kalp atışlarının hızlanması, rehavet ve ağız kuruluğu gibi sorunlar ile karşılaşabilirler. Susuzluk, kedilerde tüy dökülmesine de neden olabilir. Bunun için özellikle kedi maması ile beslenen kedilerin mama kabının yanında mutlaka temiz su bulundurulmalıdır.

kedilerde tüy dökülmesi ve alınacak önlemler
Uzun tüylü kedilerde, dökülen tüyler zamanında alınmazsa, hem tüy yumağı oluşumuna hem de kıtıklaşmaya neden olabilir.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kedilerde aşırı tüy dökülmesi kedi sahiplerinin en büyük problemlerinden birisidir. Ancak kedilerin tüy dökmesi tamamen ortadan kaldırılamaz. Yalnızca en az indirmek için bazı önlemler alınabilir. Alınabilecek bu önemleri ise şöyle sıralayabiliriz:

B Vitamini Takviyesi Kullanılmalı

Kedilerde görülen tüy dökülmesinin en önemli nedenlerinden birisinin B vitamini eksikliği olduğundan bahsetmiştik. Bu anlamda bir veteriner hekimin tavsiyesi ile B vitamini takviyesi kullanarak sorunun önemli ölçüde önüne geçilebilir.

Doğru ve Dengeli Beslenmeleri Sağlanmalı

Bir kedinin sağlıklı olması için önemli etkenlerden birisi doğru beslenmedir. Aynı durum kedi tüy sağlığı için de geçerlidir. Bu nedenle kedi maması seçiminde özenli davranılmalıdır. Yine ev yemekleri kedilerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Çünkü kalitesiz mamalar ve ev yemekleri kedilerde tüy dökülmesine neden olabilir. Yaşına ve sağlık durumuna uygun mamalar ile beslenen kediler ise beslenme kaynaklı nedenler ile tüy dökme sorunlarını çok daha hafif atlatabilirler.

İyi beslenmeyen ya da yetersiz oranda mama tüketimi yapan kedilerde hem mama hem su tüketimini artırmak için yaş kedi maması kullanımı fayda sağlayabilir. Değişik lezzetlerde üretilen yaş kedi maması çeşitleri, hem iştahı artırarak hem de su açığını kapatarak beslenme problemlerini en aza indirme konusunda oldukça faydalı olabilir. Bu doğrultuda kedilerin beslenmesi için kuru mamanın yanında haftada 1 – 2 kez yaş mama verilebilir.

Tüyleri Düzenli Olarak Taranmalı

Kedilerde tüy dökülmesi herhangi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa düzenli tüy bakımı ile önemli ölçüde azaltılabilir. Uygun bir kedi tarağı ile ölü tüylerin toplanması, etrafa saçılmadan tarağa toplanmalarını sağlayacaktır. Ayrıca tüy bakımı, özellikle uzun tüylü kedilerin tüylerinde oluşan düğümlerin açılmasını ve tüylerini yalamaları nedeniyle midelerinde oluşabilecek yumakların önüne geçmeyi sağlayacaktır.

Veteriner Kontrolleri Aksatılmamalı

Daha önce de değindiğimiz gibi kedilerde çok tüy dökülmesi bazı hastalıklara işaret ediyor olabilir. Bu nedenle düzenli olarak veterinere götürülmeleri tüy dökme sorunu ile karşılaşmalarının önüne geçecektir.

Tüm bunların yanı sıra kedi tüyünün insan sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşılamaları ve paraziter uygulamaları düzenli olmayan ve dışarı çıkan kedilerin bağırsaklarında bağırsak kurtları ve parazitler bulunabilmektedir. Bu parazit yumurtaları ve bazı bağırsak kurtları kedilerin dışkılarıyla birlikte dışarıya atılır. Ayrıca bu süreç sırasında kedilerin tüyleri bu parazit yumurtalarına temas edebilir. Parazit yumurtalarına temas eden kedi tüylerinin insanlar tarafından yutulması karaciğer ve akciğerlerde kist oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle kedilerin tüy sağlığına olabildiğince dikkat edilmeli, paraziter uygulamaları ihmal edilmemelidir.

İlginizi çekebilir: Yaş Kedi Maması Sağlıklı mı?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: