Kedilerde Sık Görülen Hastalıklar

Yazar:

Kediler de insanlar gibi farklı bir çok hastalığa maruz kalabilirler. Bu hastalıkların farklı sebepleri ve belirtileri olabilir. Bu rahatsızlıkları ve belirtileri bilmek zamanında ve doğru tedaviler için oldukça önemlidir. Veteriner hekiminizin de desteği ile erken teşhis ve doğru tedavi kediler için hayat kurtarıcı olabilir. Kedi hastalıkları bir takım ilaç uygulamaları veya gerektiğinde ameliyat gibi farklı yöntemler ile tedavi edilebilir. Hastalığın ne olduğu ve hangi aşamada olduğuna bağlı olarak farklı yollar izlenebilir. Düzenli olarak veteriner hekim kontrolü kedilerde sık görülen hastalıklar ve onların neden olduğu komplikasyonların önlenmesi ve erken teşhisinde büyük role sahiptir.

Kedilerde Hipertiroidizm

Kedi hastalıkları arasında yer alan hormonal bozukluklar kediler de bir çok farklı hastalığa sebep olabilir. Kedilerde hipertiroidizm hastalığı genellikle tiroid bezinde ortaya çıkan bir takım sorunların etkisi ile fazla miktarda tiroid hormonunun salgılanmasıdır.

Kedilerde Hipertiroidizm Belirtileri

  • Kedinizde normalden fazla, sık ve aşırı su tüketimi varsa,
  • Anormal şekilde saldırgan ve asabi tavırlar sergiliyor ise,
  • Sonradan ve ani olarak gelişen hiperaktivite var ise,
  • Normalden daha fazla miktarda mama tüketimi varsa ve bununla bağlantılı kusmalar söz konusu ise

Kedinizi bir veteriner hekime götürmeniz ve gerekli muayene ve tahlilleri yaptırmanız önerilir.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu

Kedilerde kulak akıntısı tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Kulak enfeksiyonun farklı sebepleri olabilir. En yaygın görülen sebebi ise kulak akarlarıdır. Kulak akarları kulak, kulak kepçesi ve kulak kanalında yaşayan ve çoğalan bir çeşit parazit türüdür. Özellikle yavru kedilerde görülme sıklığı ve birbirine bulaşma olasılığı daha fazladır. Kedilerde kulak uyuzu olarak da bilinen enfeksiyon türünün belirtileri;

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

  • Kulaklarında özellikle orta kulak enfeksiyonu bulunan kediler kafalarını enfeksiyonun olduğu tarafa eğme eğiliminde olurlar.
  • Kulak uyuzunun veya enfeksiyonun varlığında dış kulakta kötü bir koku ve kahve ila siyah arası bir renkte birikinti veya akıntı olur.
  • Yavru kedilerde çok sık ve inatçı bir kulak kaşıntısı görülür.

Enfeksiyonun veya parazitlerin yaygın olup olmamasına göre değişen sürelerde yapılacak kulak içi uygulamalar veya oral tedaviler ile bu enfeksiyon giderilebilir.

Kedilerde sık görülen hastalıklar

Kedilerde Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde sık görülen hastalıklar arasında bulunan bir diğer hastalık ise üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kediler arasında bulaşıcı bir hastalık olduğu için özellikle fazla sayıda kedinin bulunduğu alanlarda daha sık görülebilir. Hastalığın bulaşma şekli kedilerin burun akıntıları veya sık sık meydana gelen hapşırık ya da öksürük nedeni ile çevreye yayılan virüslerin diğer kediler tarafından alınması ile olur. Yavru kedilerde çok daha sık görülen bu viral enfeksiyon, bağışıklık sistemi zayıf tüm kedilerde görülebilir. İyi takip edilip tedavi edilmeyen hastaların ölmesine neden olabilen bu hastalık için mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.

Kedilerde Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  • Kedilerde sık sık hapşırık,
  • Burun akıntısı ve burun çevresinde yapışıp kalmış akıntılar nedeniyle kapanmış burun delikleri,
  • Öksürük,
  • Göz sulanması ve buna bağlı olarak gözlerin kapanmasına neden olabilecek kadar çapak birikimi

Bunlar gibi belirtiler kedilerinizin solunum yollarında bir soruna işaret ediyor olabilir. Kedilerinizin bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için veteriner hekiminizin tavsiyelerinden destek alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bu tür problemler de sıklıkla kullanılan kedi vitaminleri ve çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedilerde Bağırsak İltihabı ve Kabızlık

Kedilerde kabızlık kronik bir probleme dönüşmediği sürece çok ciddi bir sorun olarak görülmese de halsizlik, iştahsızlık gibi başka problemlere sebep olacağı için göz ardı edilmemesi gerekir. Kedilerde bağırsak iltihabı ve kabızlık sebepleri arasında genellikle stres, hareketsizlik, yetersiz sıvı tüketimi ve düşük lifli beslenme gibi durumlar sayılabilir.

Kedilerde Bağırsak İltihabı ve Kabızlık Belirtileri

  • Kedinizin sık sık tuvalete girip ıkınması
  • Dışkısını yaparken aşırı zorlanması,
  • Susuzluk ve sıvı kaybı,
  • Normalden çok daha az dışkılama,
  • Halsizlik, keyifsizlik ve iştahsızlık

Bu belirtiler kedilerin kabız olduğunu gösterebilir. Bir veteriner hekiminde tavsiyesi ile bağırsaklardaki dışkıyı yumuşatabilecek preparatların kullanımı, lifli veya kolay sindirilebilir mama takviyeleri ve özellikle su içmeyi teşvik edici yöntemler ile sıvı tüketimini artırmak gibi evde kullanabileceğiniz yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Uzun süreli kabızlığın kronik kabızlık haline dönüşebileceğini unutmamalı ve kedinizi yakından takip etmelisiniz.

Kedilerde İshal

Kedilerde ishal bir çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kedilerin gün içerisinde normalden fazla dışkılaması ishal oldukları yönünde değerlendirilir. Kedilerde ince ve kalın bağırsağı etkileyen bu hastalık genellikle kolay tedavi edilir. İshalin sebepleri arasında mamalarının değişmesi, gıda alerjileri, zehirlenmeler, bağırsak enfeksiyonları gibi durumlar yer alır. Kedilerde ishal belirtileri ise sulu veya az sulu fazla dışkılama, halsizlik, iştahsızlık olarak görülebilir. Veteriner hekim gözetiminde ilaç tedavisi, mama değişimi ve kaybedilen mineral ve suyun yerine konulması ile iyileştirilebilir.

Kedilerde Mide Rahatsızlığı ve Gastrit

Gastrit mide zarında meydana gelen yangı durumdur. Kedilerde mide hastalığı olarak sık yaşanan bu durum hafif ya da şiddetli olabilir. Kedilerde mide rahatsızlığının şiddeti ne olursa olsun mutlaka bir veteriner hekimin kontrolü altında olması gerekir. Gastritin pek çok sebebi olabilir. Bu sebepler arasında alerjiler, bakteriler, hızlı ve fazla miktarda mama tüketimi, dengesiz beslenme ve yabancı cisim yeme gibi durumlar sayılabilir.

Kedilerde Gastrit Belirtileri

  • Kedilerin haftada bir iki kez kusması normal sayılabilir. Ancak bu sayı giderek artıyorsa,
  • Sık sık geğiriyorsa,
  • Yemek istemesine rağmen az yemek tüketiyorsa,
  • Zaman zaman dışkısında siyah renkli kan görünüyorsa,
  • Sebepsiz yere sık sık ishal oluyorsa

Mide problemi yaşıyor olabilir. Bu durumlarda geç kalınmadan bir uzman desteği gerekir. Genellikle mide koruyucular, antibiyotikler ve uygun bir mama tedavisi ile iyileşebilirler.

Kedi hastalıkları

Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Kedilerde böbrek yetmezliği özellikle orta yaş ve üzerindeki kedilerde sık görülen hastalıklar arasındadır. Böbrek yetmezliği ciddi bir hastalıktır ve özellikle ilerlemiş vakalarda tam anlamıyla bir tedavisi yoktur. Böbrek yetmezliğinin erken teşhisi, tedavinin başarısında ve kedinizin yaşamında önemli bir role sahiptir. Bir çok böbrek hastalığı vakasında böbreklerin çok önemli bir kısmı hasar görmeden (neredeyse % 75 kadarı) bir belirti vermediğinden farkına varıldığında çok geç kalınmış olabilir. Düzenli olarak böbrek değerlerinin kontrol edilebileceği kan testleri yaptırarak zamanında önlem alabilirsiniz. Kedilerde böbrek yetmezliğinin sebepleri arasında uzun süreli ve yanlış beslenme, yetersiz sıvı alımı, zehirlenmeler ve böbrek enfeksiyonları sayılabilir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri

  • Kedilerde aşırı susama ve çok su içme,
  • Sık sık idrara çıkma,
  • Zaman içinde meydana gelen zayıflama
  • Derinin esnekliğini yitirmesi, tüylerin mat ve karışık görünmesi
  • İlerlemiş vakalarda sık sık kusma
  • Nefes kokusundan gelen amonyak

Akut böbrek yetmezlikleri çoğunlukla tedavi edilebilse de kronik böbrek yetmezliğinin tam bir tedavisi pek mümkün değildir. Bu durumdaki hastalarda özel diyetler, ilaçlar ve dehidrasyon tedavileri ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Kedilerde İdrar Yolu Hastalığı

Kedi hastalıkları arasında dikkat edilmesi ve tedavisinin aksatılmaması gereken en önemli kedi hastalıkları arasında idrar yolu hastalıkları yer alır. Hızlı geliştiği durumlarda bir anda hayati bir hastalığa dönüşebilir. İdrar yolu hastalıkları arasında en dikkat çekeni bir takım kristallerin sebep olduğu idrar yollarındaki tıkanıklık durumudur. Kısa süre içerisinde tıkanıklık açılmazsa bir kaç gün içinde hastanın ölümüne neden olabilir.

Kedilerde İdrar Yolu Tıkanıklığı Belirtileri

  • Kediniz tuvaletine bile yetişemiyor ve dışarıya idrar yapıyorsa,
  • İdrarlarında kan varsa,
  • İdrar anında ağlama ve acı durumu varsa,
  • Cinsel organlarını çok fazla yalama durumu varsa,
  • İştahsızlık, keyifsizlik
  • Karın duvarında aşırı gerginlik, yürürken acı çekmesi ve acılı miyavlaması

İdrar yollarında tıkanıklığın belirtileri olabilir. Tedavi için geç kalınmadan veteriner hekimden destek almanız önerilir.

Kedilerde Cilt Alerjileri

Kedi ve diğer tüylü hayvanlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri de cilt alerjileridir. Kedilerde cilt alerjisi farklı şekillerde ve belirtilerde kendilerini gösterebilir. Alerjiye sebep olan etkenler değişkenlik gösterebilir.

Kedilerde Cilt Alerjisi Belirtileri

  • Kediniz vücudunu fazla yalıyorsa,
  • Çok sık kaşınıyorsa,
  • Derisinde gözle görülür oranda döküntüler varsa,
  • Belirli bölgelerde fazla tüy dökülüyorsa ve derisinde açıklıklar oluşuyorsa

Kedinizde alerjik bir durum söz konusu olabilir. Veteriner hekiminizin izleyeceği tedavi ile alerjiler kontrol altına alınabilir.

Dilerseniz Kedi Nezlesi – Kedi Gribi Belirtileri Nelerdir? konulu yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: