Kedilerde Obezite ve Nedenleri

Yazar:

Birçok kedi sahibi evcil dostlarının şişman halini sevimli bulur. Ancak aşırı kilo kedilerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir. Bu nedenle beslenmelerine dikkat etmek, diyetleri ile ilgili mutlaka bir veteriner hekime danışmak gerekir. Doğru şekilde beslenen ve ideal kiloda olan kediler, daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürerler. Fakat kendilerine has beslenme ihtiyaçları doğru bir şekilde karşılanmazsa birçok hastalık ile karşılaşabilirler. Karşılaşabilecekleri en ciddi hastalıklardan birisi obezitedir. Obezite, kedilerde karaciğer ve kalp hastalıkları ile diyabete neden olabilmektedir. Ancak obezitenin kedilere zararı bunlar ile sınırlı değildir. Bahsedilenlerin yanı sıra kedilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek pek çok hastalığı beraberinde getirebilir. Peki, kedilerde obezite neden kaynaklanır? Obezitenin kedilerde neden olduğu hastalıklar hangileridir? İşte, bu soruların cevabı ve daha fazlası…

Kedilerde Obezite Nedenleri Nelerdir?

Obezite, genellikle evcil kedilerde görülen bir rahatsızlıktır. Sokak kedileri, gün içerisinde sürekli hareket halinde oldukları için obezite ile karşılaşmazlar. Evde beslenen kediler ise ev ortamında yeterince hareket edemezler. Ayrıca bazı kediler diğerlerine göre daha miskin bir yapıya sahiptir. Günün önemli bir kısmını bir kenarda uyuyarak geçirebilirler. Bu da tükettikleri gıdaları hareket enerjisi ile yakamadıkları için aşırı kilo almalarına sebep olabilmektedir.

Kedilerde obezite nedenleri arasında aşırı gıda tüketimi de sayılabilir. Evde beslenen kedilerin mamaları genellikle her zaman ulaşabilecekleri bir yerde yer alır. Bu sayede her istediklerinde mama kabına giderek yemek yiyebilirler. Aslına bakılırsa bu beslenme şekli bile tek başına obeziteye neden olabilecek önemli bir faktördür. Bu nedenle mama miktarları düzenlenmeli ve ihtiyaç duydukları kadar beslenmelerine dikkat edilmelidir.

Kedilerin obeziteye yakalanma nedeni genetik yatkınlık ile de alakalı olabilir. Bazı kediler, gerektiği kadar beslenip hareket etseler dahi metabolizmaları iyi çalışmadığı için kolaylıkla kilo alabilirler. Yine hormonal dengesizlikler obeziteye yol açabilmektedir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de tiroid bezinin aşırı ya da az çalışması obeziteye sebep olabilir.

kedilerde obezite ve nedenleri
Kedilerde obezite için bir çok neden sayılabilir olsa da en sık rastlanan nedenler arasında fazla yemek yeme gelir. Genel anlamda kedi mamasının kedinin önünde sürekli kalmasının bir sakıncası olmasa da günlük tüketilen miktarın aşılması sorun teşkil edebilir. Hele yetişkin bir kedi ise fazla verilen kedi maması mutlaka fazla kilo olarak önünüze çıkacaktır.

Bir Kedinin Obez Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir kedinin obez olup olmadığı genellikle kilosu ölçüldüğünde ortaya çıkar. Düzenli olarak veteriner hekime götürülen bir kedinin muayene sırasında kilosu ölçüleceği için kilo alımı kolay bir şekilde tespit edilebilir. Ancak kedi sahipleri de yapacakları gözlem ve kontroller ile evcil hayvanlarının kilolu olup olmadığını anlayabilirler. Bu anlamda eğer bir kedi sahibiyseniz, kedinizin haftada bir kez kilosunu ölçebilirsiniz. Böylece kilosunda sıra dışı bir artış olup olmadığını takip edebilirsiniz. Kilosunda önemli bir artış gözlemlemeniz durumunda ise bir an önce veteriner hekime başvurmanız gerekir.

Bunların yanı sıra bir kedinin kemiklerinin belirgin olması, derisinin sıkı ya da gevşek olması, dokunulduğunda kemiklerinin hissedilmesi gibi durumlar bize vücut skorunu verir. Eğer kedinizin karın kısmında sarkma, derisinde kalınlaşma, karın bölgesinde aşırı yağlanma ve egzersize karşı isteksizliği varsa obez ya da obeziteye yatkın olabilir. Bu durumda da mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız gerekir. Veteriner hekim, evcil dostunuzun kilo alımının ciddi olup olmadığını ve obeziteye yol açıp açmayacağını size bildirecektir.

Obezitenin Kedilerde Yol Açtığı Sağlık Problemleri Nelerdir?

Özellikle British Shorthair, Siyam kedisi ve Scottish Fold gibi kedi türleri obeziteye daha yatkındır.  Ayrıca 2 ile 10 yaş arasındaki kedilerin yavru kedilere göre metabolizmaları daha yavaştır. Bu nedenle obeziteye yakalanma riskleri yavru kedilere oranla fazladır. Daha önce de değindiğimiz üzere kedilerde obezite beraberinde pek çok hastalığı getirebilir. Obez kedilerin karşılaşabilecekleri hastalıklar ise kısaca aşağıdaki gibidir.

  • Diabetes mellitus (Şeker hastalığı)
  • İdrar yolları hastalıkları (Sistit)
  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek hastalıkları
  • Hepatic lipidosis (Karaciğer hastalığı)
  • Solunum güçlüğü (Akciğer hastalıkları)
  • Sindirim problemleri ( Kabızlık, aşırı gaz ve pankreas hastalıkları)
  • Isıya karşı hassasiyet
  • Tüy ve deri sağlığında bozulma
  • Anestezi riskinde artış
  • Egzersiz intoleransı
  • İskelet problemleri
  • Artrit, omurlarda disk problemleri ve kalça çıkığı
kedilerde şişmanlık
Kedinizi hareket etmeye teşvik etmek için kedi oltası veya lazer kedi oyuncağı gibi kedi oyuncakları kullanabilirsiniz. Düzenli ve sık aktivite imkanı sağlayabilirseniz kedinizde ki kilo sorunu da o ölçüde azalacaktır.

Obez Kediler Nasıl Zayıflatılır?

Kedilerde obezite belirtileri fark edildiğinde bir an önce harekete geçmek ve daha uzun ömürlü olmaları için önlemler almak gerekir. Obez bir kedinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesi için mutlaka veteriner hekim tarafından oluşturulmuş bir diyet programına ihtiyaç vardır. Çünkü veteriner hekim, kedinin ihtiyaç duyduğu beslenme şekli ve kalori miktarını belirler. Böylece bilimsel olarak hazırlanmış özel bir diyet ile kilosu kontrol altına alınabilir.

Yapılacak veteriner hekim ziyaretinde kedinin beslenmesinde kullanılan mamanın markası ve mamayı hangi miktarda tükettiği hekim ile paylaşılmalıdır. Ayrıca kedi ödül maması ve verilen ekstra besinleri de mutlaka paylaşmak gerekmektedir.

Kedilerde obezite tedavisi için genellikle yağ oranı düşük, protein ve lif bakımından zengin diyetler tercih edilir. Diyet proteinler, kedilerin metabolizmasını uyarır. Bu sayede harcadıkları enerji miktarının artması sağlanır. Yine diyet lifler ise düşük enerjiye sahiptirler ve boşaltım sistemini uyararak enerji harcanmasını hızlandırırlar.

Tedaviyi takip eden süreçte düzenli veteriner hekim kontrolleri, kilo kontrolü bakımından oldukça önemlidir. Bu anlamda aylık olarak kedinin kilosunun izlenmesi gerekir. Bu kontroller sonucunda diyet programına ömür boyu uymak gerekli görülebilir.

Obez kedilerin kilo vermesi için kedi sahiplerine önemli görevler düşmektedir. Bu doğrultuda obez bir kediniz varsa, yalnızca veteriner kliniklerinde satılan kaliteli kedi mamaları ile beslenmesini sağlamalısınız. Çünkü kalitesiz mamalar, fazla katkı maddesi içerir ve biyoyararlılıkları düşüktür. Kediler bu mamaların çoğunu sindiremeden dışkı olarak atarlar. Yine mamayı kedinize belirli öğünlerde ve belli miktarda vermelisiniz. Bunun için mama paketi üzerindeki tavsiye edilen ölçülere uymak faydalı olacaktır. Bu ölçüler asla aşılmamalıdır. Ayrıca obez kedilere en azından normal kilolarına dönene kadar ödül maması vermemek gerekir.

Kedilerde obezite tedavisi sırasında egzersizin önemli bir rolü vardır. Unutulmamalıdır ki, kediler doğada avlanma, alan koruma, eş bulma ve üreme gibi nedenlerle sürekli aktiftirler. Evde de hareketli olabilmeleri için kedi topu, kedi oltası ve lazer gibi çeşitli kedi oyuncakları edinmekte fayda bulunmaktadır. Yine bir kedi ağacı satın alarak üzerine biraz çim ya da kedi otu koyulabilir. Kedi bunlara ulaşmaya çalışırken aynı zamanda hareket etmiş olacaktır.

Son olarak, kediler fazla kilolarını verdiklerinde ve zorlanmadan hareket etmeye başladıklarında rehavete kapılmadan uygulanan programa devam edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, beslenme ve bakımları konusunda bilinçli davranmak, kedilerin ömrünü ve hayat kalitesini artıracaktır.

Eve Dökülen Kedi ve Köpek Tüyünü Azaltma konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: