Kediler mantar hastalığına sıklıkla yakalanan canlı türleri arasında yer alır. Bu hastalığın tedavi edilmemesi aynı ortamda yaşayan diğer kedilerinde mantar hastalığına yakalanmasına neden olabilir. Bu nedenle kedilerde mantar söz konusu olduğunda bu durumdan şüphelenen kişilerin tedavi yollarını aramaları ve en kısa sürede kedilerinin tedavi edilmesini sağlamaları gerekir.
Kedilerde Mantar Neden Olur?
Kedilerde mantar hastalığına yakalanmanın birden fazla sebebi olabilir. Bu hastalığın ortaya çıkmasında en temel sebep mantar hastalığına sahip olan bir başka kedi ile temas etmektir. Mantar sporu ile enfekte olmuş ve etrafa saçılmış tüy veya deri artıklarının sağlıklı bir kedi ile temas etmesi de hastalığın bulaşması için yeterli sebeptir.
Ayrıca canlıların vücudunda zaten pasif olarak bulunan mantar sporlarının deri üzerindeki hasarlarda veya deriyi ilgilendiren rahatsızlıkların varlığı halinde kendine gelişebilmek için uygun bir ortam bularak aktif hale geçebilir. Bu durum başka kedilerle hiç teması olmayan kedilerin bile neden mantar hastalığına yakalandığını açıklayabilir.
Kedilerin mantar hastalığına yakalanması özellikle uzun tüylü kedilerin cilt ve tüy bakımlarının düzenli olarak yapılmaması nedeniyle kolayca mümkün olabilir.
Kedilerde Mantarın Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde mantar belirtileri ve etkilerinin iyi bilinmesi mantar enfeksiyonunun yayılması ve önlenmesinde büyük önem taşır.
Kedilerde mantar hastalığının gözlenebilen en önemli belirtileri şunlardır;
- Cilt kızarıklığı
- Tüy dökülmesi
- Deride pullanma
- Kaşıntı
- Kaşıntıya bağlı yara
- Cilt kuruluğu
- Depresyon
- Deride kalınlaşma
- Cilt renginin değişmesi
- Koku problemi
- Yalanma sıklığında artış
- Tüylerde yağlanma
Yukarıda sayılan belirtiler kedi mantarı belirtileri olsa da her kedide aynı şekilde görülmesi beklenmemelidir. Kimi kedide tüy dökülmesi yoğun ve bölgesel açılmalar görülürken bazı kedilerde tüy dökülmesi ve deride açıklıklar görülmeyebilir. Yine bazı kediler şiddetli kaşıntı ve yalanma eğilimi gösterirken bazı kedilerde bu tür tepkiler göze çarpmaz. Bu nedenle hastalığın kesin olarak teşhis edilmesi için bir veteriner hekimden yardım alınması gereklidir.
Kedilerde Mantar Nasıl Teşhis Edilir?
Kedilerde mantar teşhisi için kedi sahiplerinin belirtileri iyi takip etmesi ve şüphe duyuyorsa bir veteriner hekime başvurması gerekir. Bir çok tüy ve deri problemi birbirine benzerlik gösterdiğinden sadece görüntüye bakarak teşhis koymak sağlıklı bir yöntem değildir. Mutlaka lezyonlu bölgeden alınacak kıl ve deri döküntülerinin mikroskop altında incelenmesi gerekir.
Eğer bölgenizde laboratuvar imkanı varsa veteriner hekiminiz alınan örnekleri laboratuvara göndererek analiz yapılmasını isteyebilir.
Kedilerde Mantar Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Veteriner hekimler tarafından kedilerde görülen mantar hastalığı tedavisi için önemli olan hastalığa neden olan mantar türünün teşhis edilmesidir. Kedi mantarının tespit edilmesi sonrasında ise mantarın türüne, bulunduğu lokasyona ve yaygın olup olmamasına göre en uygun tedavi planı uygulanır. Mantar hastalığının tedavi sırasında merhem veya sprey şeklinde ilaçlar, özel şampuanlar, aşılar ya da ağızdan alınan ilaçlar kullanılabilir.
Ağız yolu ile alınan mantar ilaçlarının yan etkilerinin sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekir. Özellikle tedavi süresince hafta da bir yapılacak kan tahlilleri ile karaciğer değerleri kontrol edilmelidir.
Tedavi için hekiminiz tarafından sprey veya merhem tarzı uygulamalar önerilmişse kedinizin bu ilaçları yalayarak temizlemediğinden emin olmalısınız. Gerekirse kedinizin kafasına uygun bir elizabeth yakalığı olarak da bilinen kedi yakalığı kullanabilirsiniz.
Tedavi için şampuan kullanımında ise en az bir kaç gün aralıklarla bir kaç kez yıkama yapılması gerekebilir. Uygulamanın sıklığına ve süresine veteriner hekim karar verir. Hasta sahibine düşen bu uygulamanın düzenli olmasını sağlamaktır.
Bazı mantar türlerinin tedavisi için geliştirilen aşılar da yerinde kullanım sağlandığında başarıyla tedavi yapma şansını yükseltmektedir.
Eğer kedinizdeki mantar yaygın ve tüm vücudu etkilemişse tüm tüylerden kurtulmak ve bir kaç tedavi metodunu birleştirerek kullanmak gerekebilir.
Tedavi sırasında çevre temizliğini de düzenli olarak yapmak, hastanın kullandığı eşyaları mümkünse temizlemek değilse değiştirmek tedavinin başarı şansını artırır.

Kedilerde Mantar Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Mantar hastalığının tedavi süresi hastalığın türüne ve hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Hastalığa yakalanan kedinin genel sağlık durumu, kedinin türü ve tüy yapısı, hastalığa neden olan mantarın türü ve hastalığın yaygın olup olmaması tedavi süresinin değişmesine neden olur. Örneğin basit bir mantar tedavisi 1 ayda tamamlanabilirken komplike ve yaygın bir mantar tedavisi aylar boyunca sürebilir.
Tedavi süresine etkiyen önemli bir diğer etken de evde bakılan kedi sayısıdır. Bir kaç kedinin bulunduğu evlerde sürekli olarak enfeksiyon tekrarı söz konusu olabildiğinden hastalığı tamamen bitirmek çok daha zordur.
Diğer taraftan veteriner hekim tarafından önerilen tedavinin doğru bir şekilde uygulanmaması da tedavi süresinin uzamasına neden olabilir. Bunlar dışında kedilerin beslenme ve temizlik düzeni de tedavinin başarılı olması konusunda etkilidir.
Kedi Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kedi mantarı mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında bulunur. Bu hastalığın tedavi edilmemesi veya edilememesi mantar enfeksiyonunun tüm vücuda yayılmasına ve bazı başka deri problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kaşıntıya bağlı olarak açılan yaralar nedeniyle bakteriyel enfeksiyonlar şekillenebilir.
Mantarın neden olduğu deri lezyonları dermatit veya egzama gibi diğer deri problemlerini tetikleyebilir.
Uzun süreli mantar enfeksiyonları hastanın genel durumunu bozarak başka sistemik hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Kedilerde Görülen Mantar İnsana Bulaşır Mı?
Kedilerde görülen bazı mantar türlerinin çok kolay olmasa da insana bulaşma ihtimali vardır. İnsanların bu hastalıktan etkilenmesi bu hastalığa sahip olan kedilerle temas nedeniyle mümkün olur. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedilerinde hastalığın teşhis edilmesi durumunda genel hijyen kurallarına uyarak daha dikkatli davranmaları gerekir.
Özellikle cilt rahatsızlığı bulunan bireyler ile alerjik yapılı ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerin daha dikkatli davranması hastalıktan korunmak için önemlidir.
Kedilerde Mantara Karşı Hangi Önlemler Alınabilir?
Kedileri mantara karşı korumak için kedi sahiplerinin alabilecekleri bazı önlemler vardır.
Bu önlemler;
- Kedinin dengeli beslenmesini ve bu sayede bağışıklığının güçlenmesini sağlamak.
- Tüy ve cilt bakımının düzenli olarak yapılması
- Kedinin yaşam alanını temiz tutmak.
- Kedilerde görülen yaralar için gerekli tedavileri uygulamak.
- Kedilerin mantar hastalığı bulunan hayvanlarla temasını engellemek.
Bu önlemlere ek olarak kedi yatağı, su kabı veya mama kabı gibi eşyalarının temizlik ve dezenfeksiyonunu sağlamak da önemlidir.
İlginizi çekebilir: Kedi Yatakları ve Çeşitleri
Kedilerde Mantarı Önlemek İçin Aşı Yaptırmak Gerekir Mi?
Kedilerde mantar hastalığını önlemek amacı ile mantar aşısı yaptırmak mümkündür. Zorunlu olmayan bu aşının yaptırılmasıyla mantar riski azaltılabilse de mantar sporlarının çeşitliliğinin çok fazla olması aşının etkili olmasını engelleyebilir.
Kedilerde Sık Görülen Hastalıklar ile ilgili yazımız da ilginizi çekebilir.