Kediler insanların hayatında önemli bir yer edinmiş canlılardır. Bu nedenle de kedi sahibi birçok insan evcil dostlarının hastalanması durumunda üzülmekte ve paniğe kapılmaktadır. Kedi sahiplerinin kedilerinde karşılaştıklarında panik yaşadıkları durumlardan birisi de kusmadır. Eğer siz de evinizde bir kedi besliyorsanız en az bir kez minik dostunuzun kustuğuna şahit olmuşsunuzdur. Aslına bakılırsa kedilerde kusma çok sık görülen bir durumdur. Bu nedenle de ilk etapta telaş yapmanıza gerek yoktur. Çünkü kediler çok titiz canlılardır ve kendilerini temizlerken tüy yutabilirler. Yuttukları bu tüyleri çıkarmak için kusmaları ise oldukça normaldir. Ancak yine de kedilerin kusması kontrol edilmeli ve iyi bir şekilde gözlemlenmelidir. Eğer kusmanın yanı sıra rutin davranışlarda değişiklik ve hastalık belirtileri söz konusu ise bir an önce veteriner hekime başvurmak gerekmektedir. Çünkü birçok kedi hastalığının belirtisi kusmadır ve dolayısıyla her kusma sonrası kedilerin gözlemlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Kedilerde Kusma Nedenleri Nelerdir?
Kedilerin kusma nedeni genellikle çok fazla tüy yutma veya bir yiyeceği çok acele yemeleri gibi basit sayılabilecek bir durumdur. Ancak kusmanın tıbbi müdahale gerektiren önemli bir durumdan kaynaklanma ihtimali de vardır. Kedilerde kusma eylemi genellikle baş sallama ve karın kaslarının kasılması ile karakterizedir. Ayrıca solgunluk, çok sık yutkunma ve dudak yalama gibi belirtiler de görülebilir. Yine kedinin kusması durumunda ne kustuğu, ne kadar kustuğu, hangi sıklıkta kustuğu ve kusmanın yeme içme ile alakalı olup olmadığı mutlaka not edilmelidir. Bunların yanı sıra kedilerin kusma nedenleri genel olarak aşağıdaki gibidir.
Yutulan Tüyleri Çıkarmak
Daha önce de değindiğimiz gibi kediler vücut temizlikleri konusunda çok titiz hayvanlardır. Bu nedenle de tüylerini yalayarak temizlenirler. Sahipleri tarafından düzenli olarak taranmamaları durumunda ise yutulan tüy miktarı aşırı fazlalaşır. Kedilerin tüy yutması bir süre sonra midelerinde tüy yumaklarının oluşmasına neden olur. Bu yumakları genelde kusarak dışarıya atarlar. Kedilerde çok sık görülen bu durum sonrasında dışarıya yalnızca tüy yumağı çıkarılır. Kedilerde tüy yumağı kusması ile karşılaşmamak için tüylerinin düzenli olarak uygun bir kedi tarağı ya da kedi fırçası ile taranması oldukça önemlidir.
Çok Hızlı ya da Aşırı Yemek
Kedilerde kusma çok hızlı mama yemelerinden de kaynaklanabilir. Çünkü bazı kediler mamalarını çok hızlı bir şekilde tüketir ve ardından kusarlar. Hızlı mama yeme alışkanlığı olan kedilerin bu davranışlarının önüne geçmek için yavaş yeme mama kabı kullanılabilir. Kediler için özel olarak üretilen bu mama kapları, yavaş tempoda mama yemelerini sağlayarak kusma başta olmak üzere diğer pek çok sindirim sistemi probleminin de önüne geçmektedir.
Bunların yanı sıra aşırı yemek de evcil dostlarımızın kusmalarına neden olabilir. Kediler özellikle konserve mamaları büyük bir iştahla tüketirler ve bu sırada doyduklarının farkına varamayabilirler. Bu durumda fazla mamayı kusmaları mümkündür. Eğer kedinizde böyle bir durum söz konusu ise kusmasının ardından iki saat sonra kaybettiği suyu takviye etmek için su içmesini sağlamalısınız.
Ani Mama Değişikliği
Kedilerde nadir de olsa mama değişikliği nedeniyle kusma ile karşılaşılabilir. Bu durum, kedinin uzun süre boyunca yediği ve alıştığı mamanın değiştirilmesi sonrasında görülür. Eğer mama değişikliğine gidilecekse bu birden değil kademeli olarak gerçekleştirmek gerekir. Bu anlamda yeni kedi maması 7 günlük bir dönem boyunca eski mamaya ilave edilmelidir. Bir haftalık süre zarfında yeni mamanın oranı artırılırken eski mamanın oranı azaltılmalıdır. Böylece mama değişikliği nedeniyle meydana gelebilecek kusmaların önüne geçilebilir.

Zehirlenme
Özellikle tarihi geçmiş kedi mamaları, kirli su, bazı bitkiler ve çeşitli kimyasallar kedilerde zehirlenmeye neden olabilir. Kedilerin sindirim sistemi böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığında savunmaya geçer ve zararlı maddeyi dışarıya atabilmek adına kusma eylemini başlatabilir. Fakat kedilerde zehirlenme her zaman kusma ile çözümlenebilecek bir durum değildir. Eğer kusma mide ve bağırsakları temizlemeye yetmezse çok daha ciddi durumlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmak gerekir.
Böbrek Yetmezliği
Ani gelişen akut böbrek yetmezliği kedilerde kusmaya neden olan faktörlerden birisidir. Çünkü bu durum, kronik böbrek yetmezliği gibi uzun bir zamanda değil hızlı bir şekilde gelişir. Kan üre seviyesinin ani artışı vücut tarafından tolere edilemediğinde kusmalar başlar.
Bağırsak Parazitleri
Bağırsak kurdu olarak da adlandırılan bağırsak parazitleri, kedilerde kusma nedenleri arasında yer alır. Kedilerde iç parazit sorunu ile karşılaşmamak adına daha yavruluk dönemlerinden itibaren iç parazit uygulamalarının düzenli olarak yapılması gerekir. Aksi halde iç parazitler, özellikle yavru kedilerin ölümüne dahi neden olabilmektedir.
Kedinin Neden Kustuğu Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde kusma sebeplerine yukarıda kısaca değindik. Ancak bir kedinin neden kustuğunu anlamak hayati önem taşır. Eğer deneyimsiz bir kedi sahibiyseniz kedinizin neden kustuğunu anlamamanız oldukça normal bir durumdur. Kedilerin kusması önemli bir sağlık sorununa işaret edebileceği için kusmanın nedenleri ve yapmanız gerekenler ile ilgili bilgi edinmenizde fayda vardır. Bu doğrultuda kedinizin kusma şeklini incelemeniz faydalı olabilir. Kedilerin kusma şekilleri ise kısaca şöyledir:
- Akut Kusma: Akut kusma kedilerde normal karşılanan bir durumdur ve sıklıkla karşılaşılır. Özellikle tüylerini temizlemelerinin ardından yuttukları tüyleri dışarıya çıkarmak için istem dışı bir refleks ile kusmaya başlarlar. Bu kusma şekline de akut kusma adı verilir. Bu tip durumlarda endişe etmeye gerek yoktur.
- Aralıklı Kusma: Kedilerde aralıklı kusma akut kusma kadar masum değildir. Çünkü bir tehlikeye işaret ediyor olabilir. Eğer kediniz herhangi bir hastalığı olmamasına rağmen aralıklı olarak kusuyorsa bu; zehirlenme, tümör ve ülser gibi hastalıklar ile karşı karşıya olduğu anlamına gelebilir. Kusmalar bir günden fazla sürecek olursa kedi mutlaka bir veteriner hekime götürülmelidir.
- Kan Kusma: Kan kusma oldukça tehlikeli bir kusma şeklidir ve çok ciddi sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Çünkü kan kusmaya genellikle kanser, asitli zehirlenme ve iç kanama gibi durumlar neden olur. Böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
Son olarak kedilerde kusmanın kesilmesi için en etkili yollardan birisi kusmayı takip eden ilk 2 saat boyunca kusma kesilinceye kadar su ve mama verilmemesidir. Ardından azar azar su vermeye başlanabilir. Yine kedinin yağsız ve tuzsuz bir beslenme rejimi ile yeniden beslenmeye başlaması sağlanmalıdır. Fakat bazı durumlarda veteriner hekim kontrolünde antibiyotik ya da serum kullanımı da gerekebilmektedir.
Yavru Kedilerde Süt Tozu Kullanımı konulu yazımız da ilginizi çekebilir.